Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
vulpes píše:
Mám pocit, že nechat dítě, aby „se rozhodlo, jestli bude pravák nebo levák“ je podobné, jako nechat ho „rozhodnout se, jestli bude heterosexuál nebo homosexuál“… Tohle je snad daná, vrozená záležitost, ne? Nebo mě to ve škole učili špatně?
Hele když jí budu násilím rvát všechno do pravý ruky
a ona bude levák, tak to ti přijde normální ?
Jsem levák, takže za sebe můžu říct, že to levák má v lecčems složitější, většina pomůcek je pro praváky, i když se to zlepšuje, tak ve školství na to kašlou, můžu sice koupit pravítko pro leváka, což mi jako takový probléme nepříjde, rýsovat zleva doprava, ale písanka je nadepsaná zleva, takže levák si opisovaný text rukou zakrývá ![]()
Dcera velmi brzo začala jevit sklony k levorukosti a mojí babičku z toho bral amok, přestože já jsem vystudovala a dokážu se o sebe postarat
Vlastně se musím zeptat mámy, jak dokázala vybojovat to, že mě násilím nepřeučila, protože mně babi několikrát důrazně opakovala příklad své spolužačky, které pan řídící levou ruku přivazoval k tělu a představte si, že se naučila pravou a byla jedničkářka, což je babi argument, že jí to nijak nepoznamenalo
Podotýkám, že babi není žádná megera a byť beran, tak o jiných věcech se s ní dá dobře diskutovat, o tomto nikoliv.
Dcera píše moc hezky na leváka, i když se občas rozčiluju, protože to umí líp, ale snažím se krotit a vzpomínat na můj škrabopis. Bohužel první problém ve škole nastal už při zápisu - v sítnici měla překreslit domeček z levého obrázku, jenže to měla zákonitě zakryté, takže začala „o patro“ níž, prostě na leváky nebyli připravení ![]()
nejdřív jsem chtěla napsat, že dr nejspíš myslela, abyste podporovali obě ruce, aby nepreferoval stále jednu stranu, na což je v sedmi měsících ještě brzy
ale jak to tak čtu, tak to asi nebude ten případ ![]()
jinak jsem levák a logicky jsem se zajímala, vysvětlení je vícero, pamatuju si např. že pravá ruka ukazuje dráhu slunce nebo že pravá je strana rozumu, levá srdce=chtíč=ďábel
jinak ono to „přeučování“ je i takové nenásilné, prostě společenský tlak pravoruké společnosti - psaní (ve smyslu zleva doprava), hodiny (směr ručiček), nůžky jsou prakticky jen pro praváky (nebo je tu fakt nějaký levák, co má kompletní sadu nůžek pro leváky? jako manikúrové atd), otvíráky, myš u počítače, kytara, příbor… jasně všechno existuje (lze přizpůsobit) i pro leváky, ale kdo to opravdu má (dělá)? člověk se prostě přizpůsobí a spoustu věcí dělá prostě prvou nebo oběma ![]()
Kdysi na nově ve Víkendu o tom byla reportáž, tak dodám pár drbů co si pamatuji, ale do ohně bych za tyto infa ruku nedala, ani tu levou ![]()
S tím psaním… Moje mami píše krásně a je levačka a já píšu jako když drápe kocour a jsem pravák
Ono když se chce… ![]()
Mě mrzí třeba i taková blbost, že v hrnku jsou takové ty obrázky jen pro praváky, levák si ovečku v hrnečku neuvidí ![]()
Anguo - přesně tak, být pravák je určitě v pravoruké společnosti jednodušší, ale stokrát lepší levák než levák přeučený na praváka (ti jsou fakt leví
).
Nevím, v jakém věku se preference strany začne pořádně projevovat, ale momentálně mi mladší dítě jí téměř zásadně levou a z průpovídek své mamky „přendej si to do téhle ručičky“ fajně kvetu
. Asi to bylo ve zvyku. Ostatně co se týče zmíněné homosexuality - je stále obrovský počet lidí, kteří nevěří, že to není o osobním rozhodnutí
.
_zuzajda píše:
nejdřív jsem chtěla napsat, že dr nejspíš myslela, abyste podporovali obě ruce, aby nepreferoval stále jednu stranu, na což je v sedmi měsících ještě brzy
ale jak to tak čtu, tak to asi nebude ten případ![]()
jinak jsem levák a logicky jsem se zajímala, vysvětlení je vícero, pamatuju si např. že pravá ruka ukazuje dráhu slunce nebo že pravá je strana rozumu, levá srdce=chtíč=ďábel
jinak ono to „přeučování“ je i takové nenásilné, prostě společenský tlak pravoruké společnosti - psaní (ve smyslu zleva doprava), hodiny (směr ručiček), nůžky jsou prakticky jen pro praváky (nebo je tu fakt nějaký levák, co má kompletní sadu nůžek pro leváky? jako manikúrové atd), otvíráky, myš u počítače, kytara, příbor… jasně všechno existuje (lze přizpůsobit) i pro leváky, ale kdo to opravdu má (dělá)? člověk se prostě přizpůsobí a spoustu věcí dělá prostě prvou nebo oběma
myš jde normálně přepnout - kolega to tak měl v práci (nevystačil mu káblík, tak si místo koupení prodlužky raděj začal trénovat pravou hemisféru
já teda na tom počítači neudělala nic. Kytara obyč stačí, aby se struny natáhly obráceně, ale zrovna u kytary je podle mě jedno, která ruka je na hmatníku a která nad dírou, obě musí být šikovné.
MarketaJ píše:vulpes píše:Hele když jí budu násilím rvát všechno do pravý ruky
Mám pocit, že nechat dítě, aby „se rozhodlo, jestli bude pravák nebo levák“ je podobné, jako nechat ho „rozhodnout se, jestli bude heterosexuál nebo homosexuál“… Tohle je snad daná, vrozená záležitost, ne? Nebo mě to ve škole učili špatně?
To mi normální nepřijde, PROTO jsem ten příspěvek napsala. Tys ho nepochopila?
Ale nevím, co je na něm k nepochopení? To, že konstatuji, že praváctví a leváctví je vrozené, to je snad docela jednoduché, ne…?
Gina108 píše:
Kdysi na nově ve Víkendu o tom byla reportáž, tak dodám pár drbů co si pamatuji, ale do ohně bych za tyto infa ruku nedala, ani tu levou![]()
- ve středověku se věřilo, že leváci jsou posedlí ďáblem
- levorukost je daná geneticky, dokonce byl již objeven gen, který za ni může
- kdysi dááávno (snad někdy v pravěku) prý bylo leváků v populaci stejně jako praváků, ale pak nějak vymřeli (jestli to nebude tím, že ten levoruký gen je recesivní)
- leváci údajně žijí v průměru kratší život (nejspíš se jich hodně pozabíjí nástroji pro praváky)
- Hitler byl levák
- obourucí lidé jsou na to lépe (IQ, šikovnost)
- přeučování způsobuje problémy
„nejspíš se jich hodně pozabíjí nástroji pro praváky“
to se Ti povedlo
Na VS jsme se dokonce ucili, ze preucovani muze diteti vazne nabourat sebevedomi, v nasi rodine jsem jediny pravak, takze vetsina predmetu v domacnosti je pro obe ruce, ale kdyz jsem si zarizovala vlastni domacnost (pritel je taky levak), tak jsem zistila, ze obcas je fakt problem nektere veci sehnat ![]()
Moje sestra mela v skole problem s tim, ze ji ucitelka nechtela nechavat jenom na leve strane lavice (aby nenarazela do souseda, kdyz psala) a nepomohlo ani kdyz maminka za ni zasla, protoze levou rukou se pry psat nema…
a ja vim, ze je to malickost, ale treba kdyz mi pride navsteva nikdy neprostiram s rozlozenym priborem, ale pribor nechavam v hrnecku, at si kazdy veme co chce do ktere ruky
Jinak mys na PC sa da nastavit i pro levaky (vsichni v rodine to tak maji
)
Jo a proc se pise jenom ze Hitler byl levak? Nebyl treba Stalin pravak?
_zuzajda píše:
jinak ono to „přeučování“ je i takové nenásilné, prostě společenský tlak pravoruké společnosti - psaní (ve smyslu zleva doprava), hodiny (směr ručiček), nůžky jsou prakticky jen pro praváky (nebo je tu fakt nějaký levák, co má kompletní sadu nůžek pro leváky? jako manikúrové atd), otvíráky, myš u počítače, kytara, příbor… jasně všechno existuje (lze přizpůsobit) i pro leváky, ale kdo to opravdu má (dělá)? člověk se prostě přizpůsobí a spoustu věcí dělá prostě prvou nebo oběma
Přesně tak, já mám třeba škrabku na brambory pro levou i pro pravou a nějak si stejně beru na střídačku obě, jen pravorukej chlap je z toho zmatenej.
A o přizpůsobení se je to určitě, snad ještě nikdy mi nedali hrnek s kafem tak, abych si ho nemusela přetáčet, takže přetočím sama a jedu. A zajímavý, že to tak dávají i leváci, asi mají pocit, že svět je pravorukej ![]()
MarketaJ píše:vulpes píše:Hele když jí budu násilím rvát všechno do pravý ruky
Markéto, já myslím, že je to myšleno tak, že není třeba nechat dítě rozhodnout, neboť již bylo dávno rozhodnuto
Jo, už to Vulpes píše taky… ![]()
Zuzajdo, to opravdu není náš případ
Teď jsme šli z prohlídky a mudra na něho pápá - a já jak jsem ho držela, tak jsem měla volnou levou ruku, tak jsem mu chytla levou a říkám „udělej pápá“ a ona hned „pravou ho to učte, pravou“ ![]()
Gino, zajímavé s tím genem, u nás nikdo levák není, tak by mohla být mudra v klidu ![]()
Lentilko - moji mamku třeba nikdo nepřesvědčí, že homosexualita není úchylka
A to zas tak stará není… ![]()
Pudloslava píše:
myš jde normálně přepnout - kolega to tak měl v práci (nevystačil mu káblík, tak si místo koupení prodlužky raděj začal trénovat pravou hemisférujá teda na tom počítači neudělala nic. Kytara obyč stačí, aby se struny natáhly obráceně, ale zrovna u kytary je podle mě jedno, která ruka je na hmatníku a která nad dírou, obě musí být šikovné.
vím, že to jde, ale kdo to dělá? mám jen jednoho kamaráda, kt. to tak má
myš si přehodíš jen na svém počítači, ale když se o něj dělíš, což většinou tak bývá, tak to na zkontrolování mailů nestojí za to atd (na druhou stranu považuju za výhodné, mít v pravé myš a levou rukou si dělat poznámky
)
kytara už tak jednoduchá není, je pár slavných kytaristů, co mají struny obráceně, o nikom dalším nevím, protože pak si nezahraješ na žádné jiné kytaře…
jak jsem psala, ono to existuje, jde to, ale většinou to nestojí za to ![]()
jediné, za co bych se přimlouvala, pro děti první nůžky pro leváky
praváci, zkuste si někdy zastříhat „levými“ nůžkami!
Příspěvek upraven 26.11.09 v 10:56
Angua píše:
Janine - super vyčerpávající odpověď - takže dost důvodů pro hysteriiMožná babička jenom chtěla, abych mohla pomáhat při žních
![]()
![]()
A máš to, prostě je tě třeba. Ale ten cep se dá taky naučit, to samý hrábě nebo kosa, když se pracuje vedle někoho ![]()
Ještě si vybavuji, že nás na VŠ učili takový ten klasický příklad, že násilně přeučovaný levák může mít problémy s řečí -např. může koktat - protože centrum řeči leží vedle centra pro jenmou motoriku a když se násilím přeučuje leváctví (obráceně je to asi málokdy), tak to centrum víc nabyde a utlačuje trochu to řečové centrum… Co je na tom pravdy, nevím, jen nás to tak učili… ![]()
Flyingfrog píše:
S tím psaním… Moje mami píše krásně a je levačka a já píšu jako když drápe kocour a jsem pravákOno když se chce…
Věř mi, že jen o tom „když se chce“ to není, protože levák tužku netáhne, ale tlačí kupředu, což je docela namáhavé. Navíc učitelky většinou vůbec netuší, jak by měl levák držet pero, takže jsem si ho držela jak chtěla a na prsteníku jsem měla mozol, který třeba po delších psaných textech docela bolel. Dceru už naše paní učitelka naučila držet pero dobře, tak se jí píše líp, ale levák nikdy nebude tak rychlý. U mě se „krasopis“ zlepšil, když jsem písmo naklopila doleva, tak se mi píše líp a jsem schopná psát souměrně. A třeba diktát, to je kapitola sama pro sebe - nejenže jsem nestíhala, ale když jsem chtěla zkontrolovat rozepsané slovo, tak jsem musela ruku zvednou, čímž jsem přišla o drahocenný čas.
Nechci si tady stěžovat a své dítě bych nepřeučovala, ale úplně jednoduché to levák fakt nemá. Zase jako pozitivní u sebe považuju to, že jsem nucená v mnoha případech pravou ruku používat, takže jí mám vycvičenou, taková z nouze cnost
, ale manžel, který je jinak šikovný, tak ale jen na pravou, kdyby neměl k dispozici pravou, tak se ani nenají ![]()
Já si nemyslím, že mizí gen levorukosti, jen se přeučováním na dlouhou dobu potlačil, teď potkávám mnohem víc levorukých dětí, než když jsem byla malá, to jsem byla jediná ve třídě a bylo to jak opice v zoo.