Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Milé maminky,
když jsem dávala dohromady výbavičku pro miminko, většinu věci jsem dostala od známých a nebo koupila z druhé ruky. Hodně mě zarazilo, že téměř všechno, co se mi dostalo do ruky, bylo buď špinavé/ hodně zaprané/ s fleky od jídla nebo i od stolice, a nebo to nebylo vyprané vůbec.
Co mě zajímá je to, co k tomu jiné lidi vede, že někomu prodají špinavé/ viditelně poškozené prádlo nebo třeba autosedačku bez vypraného potahu
Totiž já když něco prodávám, tak to vždycky pečlivě umyju, vyperu a viditelně zničené věci rovnou vyhazuju. Proto mě hrozně překvapilo, když jsem dostala bodýčka se zapranými fleky od hovňousů nebo totálně zašedlé pleny
Při přebírce jedný takový věci mě prodávající maminka upozornila, že to SAMOZŘEJMĚ nevyprala.
Klidně i anonymně, ale fakt je to tak samozřejmý? Fakt dáváte do oběhu nevypraný věci třeba od hoven? Já jsem z toho totiž úplně v šoku
Nejde o to, že bych si to nemohla vyprat sama, to zas jo, ale je to docela nechuťárna se tím probírat. Jinak to jsou hezký věci v pěkný kvalitě, ale prostě ta údržba ![]()
@Pruhovaný_mýval píše:
Milé maminky,
když jsem dávala dohromady výbavičku pro miminko, většinu věci jsem dostala od známých a nebo koupila z druhé ruky. Hodně mě zarazilo, že téměř všechno, co se mi dostalo do ruky, bylo buď špinavé/ hodně zaprané/ s fleky od jídla nebo i od stolice, a nebo to nebylo vyprané vůbec.Co mě zajímá je to, co k tomu jiné lidi vede, že někomu prodají špinavé/ viditelně poškozené prádlo nebo třeba autosedačku bez vypraného potahu
Klidně i anonymně, ale fakt je to tak samozřejmý? Fakt dáváte do oběhu nevypraný věci třeba od hoven? Já jsem z toho totiž úplně v šokuTotiž já když něco prodávám, tak to vždycky pečlivě umyju, vyperu a viditelně zničené věci rovnou vyhazuju. Proto mě hrozně překvapilo, když jsem dostala bodýčka se zapranými fleky od hovňousů nebo totálně zašedlé pleny
Při přebírce jedný takový věci mě prodávající maminka upozornila, že to SAMOZŘEJMĚ nevyprala.
Nejde o to, že bych si to nemohla vyprat sama, to zas jo, ale je to docela nechuťárna se tím probírat. Jinak to jsou hezký věci v pěkný kvalitě, ale prostě ta údržba
Protože jsou to čuňata. Do oběhu dám jen to hezké bez fleků. Jen to, co bych se nestyděla dát někomu z ruky do ruky.
Nikdy bych někomu neprodala ani nedarovala nevyprané, nebo flekaté věci. Styděla bych se za sebe.
Nikdy jsem nic špinavého nedostala. Sama vše třídím až po vyprání a nevypratelné věci vyhazuju. Zřejmě si natrefila na čuňátka.
Ne, to se mi nikdy nestalo u oblečení
oblečení je spíš vždy tak nafetlé aviváží, že to musím 3× vyprat, aby mě z toho nebolela hlava
jediný co jo, tak jsou boty. Kupuju barefoot a jako druhé boty sháním vždy ještě jedny použité v top či dobrém stavu. Každopádně když jsou vyčištěné, tak je to výjimka. Běžně tam nacházím písek či špinavou tu vyndávací vložku (umytí asi tak minutu). Ale to je prostě riziko no.
Já vše čistím. U bot čistím i suchej zip nebo drážky mezi vzorkem
. Ale máme zvířata, tak mi sem tam uteče nějakej chlup (i na oblečení třeba). Oblečení samozřejmě čistím, žehlím a kolikrát i odžmolkovávám i když to tam uvedu. Je to o lidech no. Každopádně jestli to máš od někoho určitýho, tak už bych to od něj prostě dál nebrala ![]()
@Russet @Markéta188 @PetraM30 no mě to totiž taky přijde jako fakt čuňárna, ale dostala jsem asi čtyři várky od různých lidí a hrozný byly fakt všechny ![]()
S nevypranými věcmi jsem se nesetkala, ale dostala jsem tašku poděděného oblečení po zřejmě několika dětech, byly tam zaprané flekaté věci, některé dost podezřele hnědě flekaté, očividně nevypratelné. Předpokládám, že jak z toho poslední dítě vyrostlo, tak to prostě putovalo do depozita a už to potom nikdo neprocházel tričko po tričku, jak to tam bylo nachystané v komínku, tak to šlo do tašky. Bylo to zadarmo, lepší kousky jsem upotřebila, ty horší vyhodila. Ještě na tom oblečení byly černé chlupy od jejich psa, ale tak stejně jsem to všechno musela přeprat, pořád lepší chlupy než kuřácká domácnost.
Já teda když něco prodávám všechno vyperu a pořádně prohlédnu
nevím co k tomu ty ženský vede, že to prodávají špinavý ale za mě jsou to prostě prasata nic víc ![]()
Jsi měla smůlu na čuňata. Větu „samozřejmě jsem to nevyprala“ bych celkem chápala ve smyslu „stejně si to budeš prát sama znovu, ať je to v jakémkoli stavu“, což asi taky děláš, ale fleky, zaprané věci nebo roztrhané bych nikdy dál nedávala, to je hnus ![]()
@Pruhovaný_mýval píše:
@Russet @Markéta188 @PetraM30 no mě to totiž taky přijde jako fakt čuňárna, ale dostala jsem asi čtyři várky od různých lidí a hrozný byly fakt všechny
To máš pech teda. Vše jsem dostala vyprané, možná pomačkané, jak to bylo někde v tašce ve skladu. Ale brala jsem si jen hodně věcí od jedné maminky, něco od sestry a občas něco z bazárku. I pro pěstouny to před odesláním vyperu a načančám. Nechci být za šmudlu.
@Pruhovaný_mýval píše:
@Russet @Markéta188 @PetraM30 no mě to totiž taky přijde jako fakt čuňárna, ale dostala jsem asi čtyři várky od různých lidí a hrozný byly fakt všechny
Dostala nebo koupila? Ono taky pokud ti to někdo dává jentak, tak se s tím asi moc nepáře.
@unuděná píše:
Jsi měla smůlu na čuňata. Větu „samozřejmě jsem to nevyprala“ bych celkem chápala ve smyslu „stejně si to budeš prát sama znovu, ať je to v jakémkoli stavu“, což asi taky děláš, ale fleky, zaprané věci nebo roztrhané bych nikdy dál nedávala, to je hnus
Tak já když něco dávám, hlásím, je to vyprané, ale klidně si to vyper ještě jednou ![]()
Já oblečení dávám po kamarádkách, někdy s upozorněním, že už jsou to věci na dotahání na zahradu a co nechtějí, ať rovnou vyhodí (ale to nejsou mimi věci samozřejmě!) - tak tam třeba nějaké dírky nebo vytahanější kousky jsou, ale špinavé, ble ![]()
@zuza92 @bublifucekk Tak to jsem měla asi fakt pecha. Teda upřímně pochybuju, že se tu někdo, byť třeba anonymně přizná, že tohle dělá, ale jak říkám. Ze čtyřech různých várek to byla jedna tragédie vedle druhý. S aviváží nebylo nic, to je asi zas opačný extrém