Proč máte jedno dítě?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10651
18.3.19 09:58
@unuděná píše:
Lidé, kteří na to nemají, ale obvykle mívají dětí víc ;) Znám z okolí. A naopak ti „zazobaní“ často nejsou ochotni obětovat své pohodlí a mívají jedno, maximálně dvě děti (pod tlakem společnosti) ;) Málokdo je tak soudný, aby si řekl „druhé dítě už by nás zruinovalo“. Navíc teda pokud je jedno dítě malé, pak ty náklady na něj moc velké nejsou, takže to často vidí zkresleně. Nechci paušalizovat, samozřejmě, ale přijde mi, že jak začnou tikat hodiny a bláznit hormony, tak peníze jsou to poslední, co ženský řešej ;)

Jak pises, ze male dite nic nestoji. Tak to mas asi pravdu, pokud je druhe tak spoustu veci porizovat nemusis. Ale ja tenhle argument pro to abych mela druhe dite nesnasim. Dite si preci neporizuju jen dokud bude male. A nastupem do skolky a pak do skoly ty naklady silene rostou. Takze kdyz mi pribuzna tvrdi, ze druhe dite nas nebude nic stat, tak bych ji nejradeji poslala do jistych mist. Me by proste bylo lito, kdyz bych nemohla deti poslat na svp nebo na tabor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
18.3.19 10:03

@janickaIII Jojo, je to nesmysl. Já to právě myslela tak, že i když je finančně nepříliš zajištěná rodina, tak si často další děti pořídí poměrně brzy právě proto, že mají pocit, že děti až tak moc nestojí a ty další vše podědí. Navíc pokud maminka kojí, látkuje, vaří a dědí oblečení, tak opravdu do 3 let minimální náklady. S nástupem do školy to pak přijde. Ano, mladší mohou do určité míry dědit oblečení a hračky, ale kroužky, školné, stravné, SRPŠ, školy v přírodě se podědit nedají :mrgreen: O botách, aktovce, penálu a školních potřebách se ani nezmiňuju ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3861
18.3.19 10:08

Chci jedináčka jelikož z dětství znám co to je nemít. Do dnešního dne si to sebou nesu. Ikdyž se mi mamka snažila dát co mohla, těžce jsem pociťovala, že se máme hůř než ostatní. A proto druhé dítě nechci, abych mohla dceři a vlastně i sobě dopřát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6445
18.3.19 10:17
@unuděná píše:
@rebelka 50 Mimochodem teda stejně těžký úděl je podle mě vychovat z jedináčka nesobeckého jedince, který nedostane, na co si ukáže a v té škole se pak neposmívá ostatním :nevim:

To asi je. Ale nejvetsi vysmivac ti muze vzejit prave i z tech chudsich pomeru a kompenzuje si tim, ze nema to co ostatni. To presne bylo ve tride mladsiho syna. Kluk ze tri deti, rodice hodne alternativni, penez moc nemaji ale i kdyby meli, nekupuji veci z principu. A vic protivne a sebestredne dite jsem v kolektivu nasich kluku jeste nepotkala. Vychova je vzdycky boj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
18.3.19 10:19

@unuděná no znam rodinu, kde po sobe deti dedi i boty. Ale dobre je to kazdeho vec, ale zrovna boty si myslim, ze by melo mit kazde dite svoje nove.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
18.3.19 10:21

@elinka90 souhlasim s tebou. Smutne je kdyz pak clovek slysi od rodiny, ze vic deti nema z vlastni pohodlnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
18.3.19 10:23

@janickaIII Taky znám :? Ono někdy to jde - třeba někdy dítěti tak rychle vyroste nožka, že boty ani pomalu nevyšlápne. Nebo gumáky. Ale boty na běžné nošení, bačkorky atd. od určitého věku vyhazuju rovnou do popelnice, protože hrozí, že se na noze každou chvíli rozsypou :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
18.3.19 10:29
@janickaIII píše:
@elinka90 souhlasim s tebou. Smutne je kdyz pak clovek slysi od rodiny, ze vic deti nema z vlastni pohodlnosti.

A proč rodině neřeknete, že na další děti prostě nemáte finance a nechcete žít z ruky do huby?

Ona ta hranice toho, co někdo vnímá jako nouzi nebo naopak přepych, je dost individuální. V dnešní době, kdy se každý chlubí na soc. sítích dovolenou, novým autem, barákem atd., máme pocit, že se nikdo nemá špatně a těžko se pak o tom mluví. Já si třeba hrozně vážím přátel, kteří mi na rovinu řeknou, že s námi někam nemůžou, protože na to nemají (než by hledali nějaké výmluvy) :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
18.3.19 10:32

@unuděná hele ja se to treba tchyni snazila vysvetlit a jeji odpoved - ono se to vzdycky nejak udela. Jenze ja stylem, ze ono se to nejak udela, zit nechci. Prijde mi nefer neposlat dite na svp nebo na tabor, kdyz tam evidentne chce atd. Neni to o rozmazlovani, ale o tom, aby rodina ze zivota taky neco mela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12230
18.3.19 10:34

Ja se spise desim, az zacne okoli rejpat, kdy bude teda dalsi, ze mala je uz velka.. a tak nejak bychom meli uz jit do dalsiho… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
18.3.19 10:36

@janickaIII Nojo, to je ten náhled okolí, „ono to nějak půjde“. Když do vaší peněženky nevidí, těžko může vědět, jestli to půjde nebo ne :mrgreen: To je asi jako když se tu někdo ptá, jak se dají zvládnout dvě děti rok po sobě. No, zvládnout a přežít se to dá (protože se musí, žejo), ale užít si to se často fakt nedá ;) Takže tě chápu :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.3.19 10:37

Já sama mám 2 sestry a jsem za ně šťastná. Vydáme se a rozumíme si. Sama chci ale jedináčka. Měla jsem šťastné a veselé dětství ale..... Rodiče i když oba pracovali nám nemohli dát, to co měli ostatní. Kolikrát mně to mrzelo, že kamarádky mají mobil, rifle do zvonů, jeli k moři atd a já jsem dědila vše po starší sestře. Souhlasím s tím že většinou ti chudší mají více dětí. Nepřijde jim důležité aby měli výkřiky poslední módy, ale bohužel jim kolikrát nepřijde důležité i vzdělání. Hlavně ať se něčím vyučijou. V této době mi přijde maturita jako základ. Já bohužel na vysokou nemohla, nebyly peníze a teď mně to mrzí . Ono láska k dítěti je základ ale jsou i jiné věci co by měl rodič krom lásky dítěti dát. A pokud nemůžu dětem zajistit pěkné dětství (bohužel penízky v něm hrají důležitou roli) tak chci jen jedno. A okolí s tím klidně souhlasit nemusí, oni to dítě vychovat a živit nebudou. Mimochodem můj manžel má bráchu rozdíl od sebe 2 roky a takovej chladný vztah nemám ani s kamarádkou :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.3.19 10:48

Taky mám jedináčka a občas si pohrávám s myšlenkou na druhé, ale vlastně jen kvůli nátlaku okolí :roll: Samotné mi jedno dítě krásně vyhovuje. Teprve ted jak už je předškolačka si to užíváme a mimino by nám narušilo krásný život, dovolené, pohodu doma. Navíc mám super práci kterou nechci opouštět. Jen ted za poslední dva roky nám už 3× přidávali peníze, mám nejlepší kolektiv co sem kdy mohla mít. Nechce se mi mé skvělé místo přenechávat nějaké jiné ženské a být doma. Dcera sourozence nechce :mrgreen: pro jistotu jsem se X krát ptala.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.3.19 11:00
@Lena.025 píše:
Ahojky, prosim Vy co mate jedno dítě, můžu se zeptat proč? Bylo to Vase rozhodnutí nebo zdravotní důvody? Případně vyhovuje Vám to? Vyrustali jste i Vy jako jedinačkové? Jaké to je, nechybí Vám sourozenec? Děkuji :)

Protože dcera má od narození každý rok nějaký komplikovany zdravotní problém(díky bohu nic ohrožující na životě ,ale i tak ji to vyradilo z kolektivu,tudíž mě z práce,bylo to pokaždé extrémně náročné,k tomu neustále kontroly u lékařů,…).Je ji 6 a stále nejsem v práci…i když mě ukrutně mrzí ,že bude jedináček,já už nemám sílu.hlavne psychickou.

• Citovat
  • Upravit
36025
18.3.19 11:23
@unuděná píše:
Lidé, kteří na to nemají, ale obvykle mívají dětí víc ;) Znám z okolí. A naopak ti „zazobaní“ často nejsou ochotni obětovat své pohodlí a mívají jedno, maximálně dvě děti (pod tlakem společnosti) ;) Málokdo je tak soudný, aby si řekl „druhé dítě už by nás zruinovalo“. Navíc teda pokud je jedno dítě malé, pak ty náklady na něj moc velké nejsou, takže to často vidí zkresleně. Nechci paušalizovat, samozřejmě, ale přijde mi, že jak začnou tikat hodiny a bláznit hormony, tak peníze jsou to poslední, co ženský řešej ;)

Přesně tak, když se chce, tak se všechno dá, ale to by museli obětovat své pohodlí a trochu se uskromnit. A za pár desítek let se budou rozčilovat, jak je to možné, že jejích vnouče má ve třídě 3/4 imigrantů a nepřizpůsobivých, a proč jsou důchody tak malé. Když se nedej Bůh něco stane jejích Bobánkovi a zůstanou sami, tak se jim zhroutí celý svět ...... :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí