Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Monchichik píše:
@lucenka napsala, že mu chce koupit všechno, tak jsem to tak pochopila…já teda nejsem zastáncem jedináčků / z finančních důvodů /, je to na nich prostě poznat…ale každého věc…
já bych to tedy na spoustě lidí nepoznala, nebo bych za jedináčka označila mylně dítě se sourozencem (většinou to nejmladší v rodině).
A ano klidně přiznám, že chci klukovi koupit všechno, co si mylsím, že potřebuje a je pro něj vhodné. Kdybych měla víc dětí, tak si to dovolit nemůžeme. A jedná se mi především třeba o sportovní vybavení, kroužky, dovolené, velké množství knížek, drahé stavebnice.
Příspěvek upraven 18.03.19 v 15:23
@vejilka píše:
@Makca87 Já taky znám. A je to hodně o tom, jak jako dítě trávilo čas. Většinou z těch aktivních rodin si na sourozence nedělalo pomyšlení. To samé i v dospělosti. A teď je tolik možností, že prostě to tomu dítěti kolikrat nepřijde, že sourozence nemá
To je fakt, za nás doma dvě panenky a čau… Dneska může dítě chodit do kroužku a trávit s kamarády a vytvářet vztahy na celý život a vrací se domu, kde má maminku a pokojík jen pro sebe
a trochu mi to hapruje s tím kontaktním rodičovstvím, kde se mluví o tom, že když je dítě „nalepené“ na máme 24/7 ,tak pak má tu jistotu a je to „lepší“ jedinec. Tak logicky, jedináček pak v kolektivu má to sebevědomí kdežto sourozenec, věčně zápasici o pozornost pak „zápasí“ i ve školce ne?
já si osobně myslím, že je to prostě o výchově a taky vrozené povaze. Tyhle univerzální rady, že pak dítě bude samostatné a sebevědomé jsou spíš náhoda.
@Monchichik píše:
@lucenka napsala, že mu chce koupit všechno, tak jsem to tak pochopila…já teda nejsem zastáncem jedináčků / z finančních důvodů /, je to na nich prostě poznat…ale každého věc…
je zřejmé, že si zastánkyně více dětí a jiný názor nebereš
@lucenka pokud s nimi budeš déle, tak to poznáš…syn měl přítelkyni / dvě /, jedináčka a prostě je to úplně něco jiného…
@lucenka píše:
já bych to tedy na spoustě lidí nepoznala, nebo bych za jedináčka označila mylně dítě se sourozencem (většinou to nejmladší v rodině).
A ano klidně přiznám, že chci klukovi koupit všechno, co si mylsím, že potřebuje a je pro něj vhodné. Kdybych měla víc dětí, tak si to dovolit nemůžeme. A jedná se mi především třeba o sportovní vybavení, kroužky, dovolené, velké množství knížek, drahé stavebnice.Příspěvek upraven 18.03.19 v 15:23
Můžu tě ujistit, že naše starší dcera je prototyp jedináčka ![]()
@Monchichik píše:
@lucenka pokud s nimi budeš déle, tak to poznáš…syn měl přítelkyni / dvě /, jedináčka a prostě je to úplně něco jiného…
Tak tohle už mi připadá trochu moc kategorické tvrzení
@ivašot. nejsem zastánkyně víc dětí, proč? jen říkám, že na finanční důvody je to jen výmluva a nevidím důvod, aby mělo dítě všechno,ať je jedináček nebo má x sourozenců…
Mám tři děti a jsem za ně hrozně ráda. V okolí vidím jedináčky převážně z těchto důvodů:
a) rodiče jsou sami jedináčci
b) říkají, že jim to takto stačí
c) po narození dítěte začaly ve vztahu neshody, rozvedli se a další dítě se už nekonalo
V drtivé většině je to tedy v mém okolí rozhodnutí rodičů a vyhovuje jim to tak.
Co se týče dospělých jedináčků, většina lidí v mém okolí se shoduje, že jim sourozenci nechyběli
@Monchichik jo jo, pak taky nebrat holky z gymplu, Pražačky…
a to že můžou mít děti vše tu píšou většinou ty, který mají domy 250 metrů, jezdí v létě i v zimě na dovolenou v pěti a všechno se „dá“. Prostě každej má nějaký zkušenosti z doma a tak se rozhodne…
@Anonymní píše:
Mame jedno, protoze nejsem ten typ zeny co chce kupu deti. Jsme aktivni, vikendy doma nejsme. Male je 6 a konecne je to partak. Predstava ze prijde zase stopka je pro me desna. Takhle jsme spokojeny. Kdybych otehotnela, jdu na potrat.
A proč anonymně? Stydíš se za to, že máš jen jedno dítě?
Vždy jsem chtela mít 2 deti. Bohužel 2.dite mi nevyslo kvuli zdravotnim duvodum. Ale rikam si , ze jsem i rada za jedno dite. Dceri he ted 15 let a neprijde mi , ze ji to vadi , ze je jedinacek. Byt jedinackem ma spoustu vyhod ![]()
Tak koukám, že tady je to u lidí, co mají jedináčka z vlastního rozhodnutí, samý anonym. Holky, vy se všechny stydíte za svůj názor?
@Venetia píše:
proc ?
A uprednostnovat muze pred ditetem je ok, stavet ho vys? Mam zkusenist s zenami, ktere to delaly, i kdyz je partner mlatil i deti, ale chlap je chlap.. Jako spatne je kohokoliv stavet vys, v rodine by ty vztahy i potreby mely byt vyvazene.
Mě také trápí můj brácha, přesto jsem ráda, že ho mám…