Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Monchichik píše:
@Kelsey Jé, ta je roztomilátakových teda moc neznám
Ona je tim zatim unesena, kdyz chodil na Slovensku prvni porad o porodech miminek, tj. asi dva roky zpet, pak ten porad sel i u nas. Ji to uplne fascinuje. Od te SL. verze tvrdi, ze chce pomahat, kdyz se rodi miminka. Jsem ji rikala, ze se musi hodne ucit a muze si splnit svuj sen.
@astoret píše:
A uprednostnovat muze pred ditetem je ok, stavet ho vys? Mam zkusenist s zenami, ktere to delaly, i kdyz je partner mlatil i deti, ale chlap je chlap.. Jako spatne je kohokoliv stavet vys, v rodine by ty vztahy i potreby mely byt vyvazene.
aspon vyvazene … nemel by partner pocitovat , ze dite je neco vice
@_.Emilyyy hele, moje dcera je taky jedináček a žádná tvrzení o ni neplatí, sestřenice co má 2 mi pořád říkavala jak bude vyčleněná, nebude s eumět zapojit, vše bude její, neumět se dělit, fixlá na mě..no a nakonec je to tak, že dcera je samostatná, v kolektivu nemá nejmenší problém, je to hodné dítě co rádo děti, nemá problém podělit se o hračku, nebere a neubližuje dětem, taky měla období, kdy nechtěla nic půjčit, jak ji někdo sáhl na hračku byl o zle, ale tpo přešlo, ale její děti, u nich se jen ozývá to je moje, dej mi to, věčně se haštěří a perou, v kolektivu jsou skoro až agresivní, jsou zvyklí mezi sebou řešit vše poštuchováním..takže tyhle obecné pravdy fakt nemusím, jak jsou děti v poho se sourozencema,tak jsou děti v poho bez. stejně tak řeči, že dítě chce sourozence, třeba jo, já měla období, kdy bych byla raději jedináček jako dítě ![]()
@Kelsey neteř byla totéž-bylo jí 4,5 roku, když se syn narodil a chtěla u nás být pořád, pomáhala mi nosit čisté oblečení ze skříně/špinavé do koše, nevadilo jí pomáhat u přebalování, pořád by syna natahovala. Dnes je v pubertě a přešlo jí to, mimina jsou
. Kéž by to ale tvojí dceři vydrželo.
@Monchichik píše:
@ivašot. proč by se měly stydět? je to snad každé rozhodnutí, kolik chce dětí,ne? / teda pokud nemá třeba zdravotní problém / já jsem taky kdysi chtěla jedináčka, ale nějak se nám to nepodařilo dodržeta rozhodně neplatí čím víc dětí, tím lepší matka
ja jsem nejmladsi ze tri deti a chtela jsem tak je jen jedno …taky se to nejak nepovedlo
@PAN66 píše:
@Venetia ale stejně tak dítě, ne..
ja na to nemam ten spravny nahled , mam pritele s ditetem ![]()
Kdyz jsem mela svoje male deti vubec jsem se nad tim nezamyslela , nebylo proc .
@PAN66 píše:
@_.Emilyyy hele, moje dcera je taky jedináček a žádná tvrzení o ni neplatí, sestřenice co má 2 mi pořád říkavala jak bude vyčleněná, nebude s eumět zapojit, vše bude její, neumět se dělit, fixlá na mě..no a nakonec je to tak, že dcera je samostatná, v kolektivu nemá nejmenší problém, je to hodné dítě co rádo děti, nemá problém podělit se o hračku, nebere a neubližuje dětem, taky měla období, kdy nechtěla nic půjčit, jak ji někdo sáhl na hračku byl o zle, ale tpo přešlo, ale její děti, u nich se jen ozývá to je moje, dej mi to, věčně se haštěří a perou, v kolektivu jsou skoro až agresivní, jsou zvyklí mezi sebou řešit vše poštuchováním..takže tyhle obecné pravdy fakt nemusím, jak jsou děti v poho se sourozencema,tak jsou děti v poho bez. stejně tak řeči, že dítě chce sourozence, třeba jo, já měla období, kdy bych byla raději jedináček jako dítě
Vzdyt ja s timhle uplne souhlasim
Moje dcera je vzdy v kolektuvu oblibena , vzdy se zaclenia je jedinacek ![]()
@Mango_Lassi píše:To mnohé vysvětluje!
Jsem jedináček a neměnila bych! ♥️
@Šarlota4 píše:
do hajzlu to mě trochu děsí
@lucenka píše:
ale kdybych měla víc dětí, tak bych jim to dopřát nemohla.
A jak se dítě v dospělosti postaví k tomu, že prostě nemůže mít všechno, i když by to bylo pro něj přínosné? Co třeba syn, který se v dospělosti bude muset podělit o manželku s miminkem? A určitě by to bylo pro něj také přínosné … A pak se člověk diví, odkud vznikají podobné problémy …
@jege píše:
A jak se dítě v dospělosti postaví k tomu, že prostě nemůže mít všechno, i když by to bylo pro něj přínosné? Co třeba syn, který se v dospělosti bude muset podělit o manželku s miminkem? A určitě by to bylo pro něj také přínosné … A pak se člověk diví, odkud vznikají podobné problémy …
Ale on nemá vše, na co si ukáže, ani jako jedináček. Dělit se umí velmi dobře. Řekla bych, že mnohem líp než mnoho dětí, které mají sourozence.
@Monchichik píše:
@Makca87 No on na to moc připravit nešel, protože od sebe mají rozestup 11 měsíců
11 měsíců?
… A jak ti řekl, že nechce sourozence?
@Makca87 Tak v těch 11 měsících samozřejmě ne, ale když byl větší, tak už jo
Nevycházeli spolu od mala, každý úplně jiný, sešli se až v dospělosti…
@Monchichik píše:
@Makca87 Tak v těch 11 měsících samozřejmě ne, ale když byl větší, tak už joNevycházeli spolu od mala, každý úplně jiný, sešli se až v dospělosti…
To tak ale chodí ve většině případech
.