Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Mango_Lassi píše:
Jsem jedináček a neměnila bych! ♥️
do hajzlu to mě trochu děsí ![]()
Mám 2 děti, 2 roky od sebe a jsou nejúžasnější na světě
. Teta má jedno, jelikož s ním od 3. měsíce těhotenství až do konce ležela v nemocnici. Tlačil se ven, musela být zašitá, druhé po této zkušenosti nechtěla. Sestřenice měla mimoděložní (odebrán jeden vejcovod), pak dítě, poté druhé mimoděložní (odebrán druhý vejcovod) a pak ,, vyhodila" 50 tisíc za umělé oplodnění, aby v 9 tt potratila, takže zůstane jedináček… Tyto závažné zdravotní, či třeba psychické problémy uznávám… Nebo že má někdo první dítě až skoro ve 40-ti, protože do té doby nenašel partnera a to druhé už pak jaksi nejde.
@kruel podle nazoru, ktere obcas slycham se tohle stat pry nemuze ![]()
@Venetia píše:
partner je ti snad bliz , ne ? A sdili s tebou jine veci nez delas s ditetem .
neřekla bych, že by mi byl partner blíž než dítě.
@alialiali píše:
pokud myslí finance, tak budiž, ale když by to byla mateřská láska a třeba svůj čas tak láska se násobí, nedělí a čas se dá vyčlenit na obě děti (tři bych nechtěla, mám jen 2 ruce), a hlavně se ty děti naučí tomu, že se život netočí jen kolem nich, ale že by měli hledět i na ostatní lidi kolem sebe - v tomto případě je na toto ideální sourozenec (např. když jsme se synem na cvičení, tak si všímám i jiných dětí a synovi o nich mluvím, aby si ostatní děti uvědomoval a pochopil, že se netočí vše jen kolem něj - např. ve školce si ho nikdo všímat tak moc nebude a může to být pěkný šok). Některé maminky snad ani nezvednou oči od těch svých „miláčků“, pořád je jen chválí jak jsou úžasní… tak to mě např. napadlo v souvislosti s tou větou „chci mu dát všechno“
nemám pocit, že by si můj jedináček myslel, že se svět točí jen kolem něj
naopak je dost pozorný k ostatním dětem a ve školce a teĎ i ve škole je dost oblíbený a ochraňuje slabší.
Já nevím holky, proč některé v tom tak rýpete a píšete, jak jedno dítě bude chudák. Já třeba na to svoje koukám střízlivým okem. Kolikrát jsem na něj dost přísná, nechci, aby byl rozcapenej rozmazlenec, který bude mít vše. A když už jsme u více dětí, tak já zas kolikrát viděla, že ty děti co se týče péče a všeho, tak je to taky takový. Znám některé rodiny, kde si pořídili mladší dítko a to je rozmazlené, dělají rozdíly, nejmladší je nej… Tak si pak vyber. Já nemám prostě ráda soudy a to, když někdo hned jedináčka zaškatulkuje jako chudáka.
@vejilka Znám pár jedináčků a věř mi, že všichni si posteskli, že nemají sourozence a tak nějak vyrůstali sami. Proto mi je jich líto. Hlavně rodiče jsou na ně fixovaní, což některé až obtěžuje.
@Makca87 píše:
@vejilka Znám pár jedináčků a věř mi, že všichni si posteskli, že nemají sourozence a tak nějak vyrůstali sami. Proto mi je jich líto. Hlavně rodiče jsou na ně fixovaní, což některé až obtěžuje.
To asi nepotkali mně. Co je tak super na sourozencích, když můžu mít vše jedině sama?
@Makca87 píše:
Tak já jsem jedináček a sourozenec mi tedy nikdy nechyběl.
Vrstevníky jsem měla ve školce a škole, kamarádky na kroužcích a když jsem byla doma, byla jsem ráda, že mám klid.
Příspěvek upraven 18.03.19 v 15:08
@Mango_Lassi Mít vše, můžou mít i rodiny s více dětmi
. Spoustu věcí nepochopíš, pokud jsi jedináček
.
@lucenka píše:
neřekla bych, že by mi byl partner blíž než dítě.
Tak to každý má trochu jinak a jiné priority a zase je důležité jediné to, aby se oba partneři shodli
@Makca87 píše:
@Mango_Lassi Mít vše, můžou mít i rodiny s více dětmi. Spoustu věcí nepochopíš, pokud jsi jedináček
.
Přesně tak. A chápat to ani nepotřebuju