Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ja budu nehlidaci babicka, cili kdy, a jestli vubec, se kluci rozhodnou mit deti je fuk. Za prve budu smrdet v praci do sedmdesati, pak mame s manzelem jeste hodne nesplnenych cestovatelskych cilu. I kdyz za par let budeme resit mozna vic bolave klouby nez Tichomori. Ale pocet vnoucat je to posledni co bych resila v souvislosti s jedinackem.
Dej si čas.. Pokud nechceš, nemej další dítě.. Tohle je velké rozhodnuti a pokud si nejsi jistá, tak to prostě nemá smysl… ![]()
Často slyším, že jedno z dětí je gay/lesba a nebudou mít nikdy rodinu, či svatbu… či černá ovce rodiny a buď kontakty s rodinou utne, či páchá trestnou činnost, bere drogy, atd… Většinou toto pro rodiče,, zachrání" druhý ze sourozenců. Jedináčci v mém okolí zase buď nemají rodinu (chlapi většinou ani partnerku, jsou to mamánci) a když už mají, tak mají potomka opět jedináčka.
Protože mi nejde otěhotnět a i první těhotenství byl zázrak. Já bych klidně chtěla mít děti 3 finančně by to nebyl problém. Máme vlastní bydlení nemáme hypotéku vše už po rekonstrukci a máme 5 +1 se zahradou takže bychom se měli kam naskládat. Ale pravděpodobně nám nebude přáno.
@Ijen tak to já budu hlídat ráda
, i když mám několik koníčků, sportuju, využívám volného času na maximum a ráda cestuji. Těším se, až budu brát vnoučata na výlety, hrát si s nimi a starat se o ně, protože až mi za pár let frnknou děti z domu, tak tu prázdnotu jimi zacelím
.
@Makca87 píše: Často slyším, že jedno z dětí je gay/lesba a nebudou mít nikdy rodinu, či svatbu… či černá ovce rodiny a buď kontakty s rodinou utne, či páchá trestnou činnost, bere drogy, atd… Většinou toto pro rodiče,, zachrání" druhý ze sourozenců. Jedináčci v mém okolí zase buď nemají rodinu (chlapi většinou ani partnerku, jsou to mamánci) a když už mají, tak mají potomka opět jedináčka.
Tohle je typické spíš pro rodinu starší sestra a mladší brácha. Rozmazleny smrade, co doma nic nemuselo ![]()
@Makca87 píše:
@Ijen tak to já budu hlídat ráda, i když mám několik koníčků, sportuju, využívám volného času na maximum a ráda cestuji. Těším se, až budu brát vnoučata na výlety, hrát si s nimi a starat se o ně, protože až mi za pár let frnknou děti z domu, tak tu prázdnotu jimi zacelím
.
Máš dceru, že? Kdyby ti snacha diktovala, co vařit, že blbě vozís kočárek a necháváš je běhat kolem hradu, což tě na 95 procent reálně čeká, tak to celý těšení vezme za svý.
@Makca87 píše: Často slyším, že jedno z dětí je gay/lesba a nebudou mít nikdy rodinu, či svatbu… či černá ovce rodiny a buď kontakty s rodinou utne, či páchá trestnou činnost, bere drogy, atd… Většinou toto pro rodiče,, zachrání" druhý ze sourozenců. Jedináčci v mém okolí zase buď nemají rodinu (chlapi většinou ani partnerku, jsou to mamánci) a když už mají, tak mají potomka opět jedináčka.
Ještě ti tam chybí obligátní smrt,. Jinak tedy samozřejmě, všechno výše uvedené se bez výjimky stává těm prvorozeným. Nemůže se tedy stát, že moje mladší dítě bere drogy a já lituju, že nemám jedinacka.
@Bubla Bůčková máme v rodině i,, modely" starší bratr a mladší sestra- jedná sestra bere drogy + psych. problémy, druhá anorexie + maniodeprese… Spíš mi připadá, že většinou ten starší sourozenec je úspěšnější a normální a ten mladší rozmazlený a černá ovce rodiny. Ale mít jedináčka v tom druhém případě, tak mě jebne
.
Já odjakživa chtěla děti 2-3. Nakonec mám pouze jedno. Mrzí mně to, úplně jsem se s jedináčkem nesrovnala nikdy, ale nenadělám nic. Důvod je prostý, už není s kým další dítko mít…
@Bubla Bůčková píše:
Máš dceru, že? Kdyby ti snacha diktovala, co vařit, že blbě vozís kočárek a necháváš je běhat kolem hradu, což tě na 95 procent reálně čeká, tak to celý těšení vezme za svý.
To, že ty máš špatnou zkušenost, neznamená že ji na 95 procent budou mít všichni
.
Vždycky jsem chtěla jedno z důvodu toho, že jsem se mu chtěla maximálně věnovat a tolik se neomezovat, tak dlouhou dobu, asi to zní hodně sobecky.Po porodu přišly poporodní deprese, strašné stavy kdy jsem se v tomto rozhodnutí ještě utvrdila. Mám dvě děti, osud to chtěl jinak, jsem za ně šťastná a dýchala bych pro ně, ale pořád si dovedu představit, že s jedním, teď už pětiletým by to byla těžká pohoda ![]()
@Makca87 píše:
@Bubla Bůčková máme v rodině i,, modely" starší bratr a mladší sestra- jedná sestra bere drogy + psych. problémy, druhá anorexie + maniodeprese… Spíš mi připadá, že většinou ten starší sourozenec je úspěšnější a normální a ten mladší rozmazlený a černá ovce rodiny. Ale mít jedináčka v tom druhém případě, tak mě jebne.
Tohle bych netvrdila. Jsem ze tří dětí nejmladší a řekla bych že jsem nejúspěšnější. Jak kariérně, finančně, vztahově. Ale ano mám zatím jedináčka a po pravdě v téhle šílené době a v tom co pak přijde začínám od sourozence pomalu upouštět.
@Bubla Bůčková píše:
tohle mi přijde stejný argument jako když Ti někdo říká, že mít dvě děti je dobré protože se může něco stát…
nejsou všechny snachy hysterky a všechny tchyně nejsou nezodpovědné a vlezlé fúrie. Spíš si říkám, když tohle tvrdíš, jaká jsi sama snacha… ![]()
@Anonymní píše:
tohle mi přijde stejný argument jako když Ti někdo říká, že mít dvě děti je dobré protože se může něco stát…nejsou všechny snachy hysterky a všechny tchyně nejsou nezodpovědné a vlezlé fúrie. Spíš si říkám, když tohle tvrdíš, jaká jsi sama snacha…