Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ja chtela vzdy dve deti
a nastesti se podarilo (taky jsme se na druhe nacekali) ❤️️ A musim rict, ze ted citim, ze jsme kompletni.
A kdyz ma nekdo jedno dite, zalezi na kazdem. Nekdo zdrav. duvody, financni, partnerske, nekdo se na to opravdu neciti atd atd.
Kazdy ma sve limity.
Já si přála vždy dvě. Přesto, že se syn narodil skoro o dva a půl měsíce dřív, byla jsem celkem mladá, měla popordní depresi, první půl rok spal asi 3 hodinny denně, s mužem jsem teprve hledali bydlení, dalších 6 let se budil Xkrát v noci, v jeho necelých dvou letech jsem závažně onemocněla, jsem nesmírně šťastná a vděčná, že jsme to všechno všichni zvládli a mám skvělého syna. Ale stejně si říkám, že kdybych měla ještě vytouženou holčičku, mohla bych se jí uplně jinak věnovat než na začátku synovi a mnohem víc si všechno užít. Syn by taky nebyl sám a byl by šťastný. Na druhou stranu si říkám, co kdyby to bylo ještě náročnejší, nedokázala bych ji/ho milovat stejně jak syna..? Stejně už je syn velký, takže by byl další jedináček a bojím se zhoršení mého zdravotního stavu a že by dítě mohlo mít nějaké trvalé následky, vzhledem k lékům jaké budu doživotně brát. Navíc jsem si určila věkový limit a ten už se taky blíží.. Teď to pár let nepřipadá v úvahu a co bude dál se uvidí, ale pomalu se smiřuji s tím, že zůstaneme jen u syna.. ![]()
@Makca87 píše: Často slyším, že jedno z dětí je gay/lesba a nebudou mít nikdy rodinu, či svatbu… či černá ovce rodiny a buď kontakty s rodinou utne, či páchá trestnou činnost, bere drogy, atd… Většinou toto pro rodiče,, zachrání" druhý ze sourozenců. Jedináčci v mém okolí zase buď nemají rodinu (chlapi většinou ani partnerku, jsou to mamánci) a když už mají, tak mají potomka opět jedináčka.
A není pak lepší mít jen jedno normální dítě a nenervovat se s „černou ovcí“, co bere drogy a páchá trestnou činnost… Třeba by ta ovce byl zrovna ten mladší.
To ti nikdo nezaručí.
@Modesta píše:
Já znám pár takových lidí. Všem je teda přes 60 a mají jedno dítě a nebo žádné. Všichni toho litují, protože pár těch jedináčků jsou homosexuálové a dalších pár svoje děti mít nechce. A staroušci pláčou, že si měli pořídit ještě jedno dítě, protože třeba by chtělo a mělo děti a oni vnoučata.
To já znám taky, ale nemůžeš to takhle brát.
Znám rodinu, která má jedno dítě, jsou to moji příbuzní. Prožili hodně aktivní život, cestovali, žili v cizině, jejich potomek vystudoval v zahraničí, má super práci, oni viděli celý svět.
A teď si občas teta posteskne, že kdyby měla tu dceru…
Jenže ona by ji chtěla teď, přičarovat si dospělou dceru. Ale že by s druhým dítětem vedla jiný život, žádná kariéra, žádný pilotní průkaz na malé letadla atd., to už nevidí.
@Bábrdl píše:
A není pak lepší mít jen jedno normální dítě a nenervovat se s „černou ovcí“, co bere drogy a páchá trestnou činnost… Třeba by ta ovce byl zrovna ten mladší.To ti nikdo nezaručí.
Co když ani ten jedináček normální nebude? ![]()
@Makca87 píše:
Co když ani ten jedináček normální nebude?
No právě. Co když…
Tohle ti nikdo nezaručí.
Děkuji za názory a Vaše zkušenosti. Nechávám to zatím být, ale je pravda, že mě začíná dost tlačit věk a rodit po 35. roce se mi prostě už chtít nebude. Energie ubývá a ani jsem jí nikdy nepřekypovala. Teď jak je ta karanténa, tak se moje tříleté dítko dost nudí, i když se jí snažím různě zabavit, ale nejde se věnovat přes den jen jí. Tak si říkám, jak to mají rodiny, kde jsou dvě děti
. Zda se tedy navzájem zabaví…? ![]()
Adél
@Anonymní píše:
Děkuji za názory a Vaše zkušenosti. Nechávám to zatím být, ale je pravda, že mě začíná dost tlačit věk a rodit po 35. roce se mi prostě už chtít nebude. Energie ubývá a ani jsem jí nikdy nepřekypovala. Teď jak je ta karanténa, tak se moje tříleté dítko dost nudí, i když se jí snažím různě zabavit, ale nejde se věnovat přes den jen jí. Tak si říkám, jak to mají rodiny, kde jsou dvě děti. Zda se tedy navzájem zabaví…?
Adél
Mám dvě děti 4 a 6 let a celý den o nich skoro nevím
. Nenudí se a hrají si spolu, značka ideál
. Po druhém dítěti mám víc energie, než před dětmi ![]()
Pilotní průkaz pro letadlo si můžeš dodělat později, stejně jako navštívit všechna zajímavá místa. Dítě ale později už nejde. Ve stáří postavili vedle sebe materiální statky + zážitky a to, že nemají dítě (nebo jen jedno). A vyšlo jim, že se rozhodli špatně.
Neříkám, že jsou na tom takhle všichni. Jsou jistě lidé, kteří litovat nebudou, nejsou na děti stavění. Ok, ti se rozhodli správně. Ale takové znám jen z televize
všichni ti, které znám osobně, toho litují.
@Anonymní píše:
Děkuji za názory a Vaše zkušenosti. Nechávám to zatím být, ale je pravda, že mě začíná dost tlačit věk a rodit po 35. roce se mi prostě už chtít nebude. Energie ubývá a ani jsem jí nikdy nepřekypovala. Teď jak je ta karanténa, tak se moje tříleté dítko dost nudí, i když se jí snažím různě zabavit, ale nejde se věnovat přes den jen jí. Tak si říkám, jak to mají rodiny, kde jsou dvě děti. Zda se tedy navzájem zabaví…?
Adél
Já mám 3 děti, největší věkový rozestup jsou 2 roky. Nejstaršímu je skoro 5 a nejmladšímu skoro rok. Velkou část dne si vyhrají spolu. Neříkám, že se nikdy nepoperou o hračky. Ale mají spolu skvělý vztah.
Třeba já se sestrou dobrý vztah neměla. Nikdy. Ale tam to bylo dané výchovou a stylem „koukej se, jak to ta ségra krásně umí. Hleď se to taky takhle naučit.“ Což je sice trochu motivující, ale jinak to ten vztah spolehlivě zabije.
@Modesta píše:
@BábrdlPilotní průkaz pro letadlo si můžeš dodělat později, stejně jako navštívit všechna zajímavá místa. Dítě ale později už nejde. Ve stáří postavili vedle sebe materiální statky + zážitky a to, že nemají dítě (nebo jen jedno). A vyšlo jim, že se rozhodli špatně.
Neříkám, že jsou na tom takhle všichni. Jsou jistě lidé, kteří litovat nebudou, nejsou na děti stavění. Ok, ti se rozhodli správně. Ale takové znám jen z televizevšichni ti, které znám osobně, toho litují.
Ale tak to právě není…
Oba by chtěla život jaký prožila, nijak nelituje toho, že nebyla podruhé těhotná, neutirala zadek, nebervovala se se školkou, s dalším dítětem, nezažívala 2× tolik nemoci, neměla na sebe podstatně míň času. Během let ji žádné dítě nechybělo.
Je by teď chtěla mít dospělou dceru, na nákupy, na tlachání, na rodinné výlety. ![]()
@Bábrdl píše:
Ale tak to právě není…Oba by chtěla život jaký prožila, nijak nelituje toho, že nebyla podruhé těhotná, neutirala zadek, nebervovala se se školkou, s dalším dítětem, nezažívala 2× tolik nemoci, neměla na sebe podstatně míň času. Během let ji žádné dítě nechybělo.
Je by teď chtěla mít dospělou dceru, na nákupy, na tlachání, na rodinné výlety.
To, co ty píšeš, nejsou důvody, proč si pořizovat děti. Neznám nikoho, kdo by si pořídil dítě, protože mu chce utirat zadek, řešit školku, nemoce… Zrovna já si pořídila děti právě kvůli tomu, že v jejich dospívání a dospělosti budu mít prima parťáky, které když si dobře vychovám, tak mě nešoupnou umřít do síbrťáku. To výše uvedené jsou pouze přidružené maličké problémy, které jsou pouze dočasné a vyřeší se.
@Modesta píše:
To, co ty píšeš, nejsou důvody, proč si pořizovat děti. Neznám nikoho, kdo by si pořídil dítě, protože mu chce utirat zadek, řešit školku, nemoce… Zrovna já si pořídila děti právě kvůli tomu, že v jejich dospívání a dospělosti budu mít prima parťáky, které když si dobře vychovám, tak mě nešoupnou umřít do síbrťáku. To výše uvedené jsou pouze přidružené maličké problémy, které jsou pouze dočasné a vyřeší se.
Prima parťáky v dospělosti? ![]()
No tak to bude snacha celá žhavá, že sis vychovala parťáka 😁 😁 😁 Když uvážíme, že tady na emiminu se považuje za nepřijatelného mamana každý, kdo s matkou telefonuje častěji než jednou za měsíc.
Takhle já to nevidím. Chci svůj život prožít. Myslím, že by každý měl mít tolik dětí, na kolik se cítí. Jedno nebo čtyři. A nekalkulovat s nějakou péčí o tebe v budoucnu.
@Bábrdl píše:
Prima parťáky v dospělosti?
No tak to bude snacha celá žhavá, že sis vychovala parťáka 😁 😁 😁 Když uvážíme, že tady na emiminu se považuje za nepřijatelného mamana každý, kdo s matkou telefonuje častěji než jednou za měsíc.Takhle já to nevidím. Chci svůj život prožít. Myslím, že by každý měl mít tolik dětí, na kolik se cítí. Jedno nebo čtyři. A nekalkulovat s nějakou péčí o tebe v budoucnu.
Jasan, kdyby první byla dcera, tak paní kamarádka bude happy. Jo jo zrovna diskuze „jak se vídáte s tchánovi“, vede tři hodiny na boží hod ![]()
@Modesta píše:
Já @Bábrdl rozumím jak to myslela.Mne třeba velmi bavilo vychovávat děti. Mam plno zápisů co které dítě kdy poprvé…užívala jsem si to.Dnes jsou dospělé a mně se po tom i zasteskne, jak byly malé, teď si stejně užívám vnučky, baví mě její hlášky, všechno, velmi ráda s ní trávím čas.
Mám bezdětnou švagrovou, která hlásala to jak nechce děti, její partner taky ne, pak zustala sama v sobě, kdy už bylo pozdě na zakládání rodiny a já to vidím u ní podobné, jak popisuje @Bábrdl ona švagrová teď lituje, teď by nějaké velké dítě, nebo vnouče brala…ale teď, hotové, to že nerodila, nevychovávala, to ji bych řekla nechybí vůbec. Jen teď pociťuje svoji samotu.