Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Achjo,ženský. Ptala jsem se čistě zvědavosti zda mají lidé jedinačka ze zdravotních důvodů nebo z vlastního rozhodnutí. Cílem nebylo rozpoutat válku dvou táborů a dohadovat se tady.
Každý máme život nastavený podle svého. Každopádně děkuji všem za normální odpověď. ![]()
kdybych ja měla mít děcko, tak jedno a finito
a komu se to nelíbí, ať si políbí
a proč? proto ![]()
Tak ja nemyslim,ze se tu rozpoutala nejaka nesmiritelna debata,naopak mi prisla na mistni pomery az mila.Nikdo tu nikoho nenapadal,maximalne padlo neco o pohodlnosti nemit dalsi,ale jinak to bylo pomerne prinosne
aspon pro me ano.
@lljubanka píše: Protože už chybí ploditel
ploditelu je,
jen ty vase sklony tihnout k psychopatum a barovym povalecum nejak nejdou dohromady s plozenim,
ja to znam z te druhe strany, vetsina nechce,
nektere nevi co chteji
a ta co by chtela a moc, tak zase zdravotni problem,
vlastni osud, bohuzel
Četla jsem začátek diskuze a pak konec - někde mezi se to zvrhlo, jak se tady psalo, do přesvědčování a ponižování apod. Ať si každý žije podle svého, jak jemu to vyhovuje. Podle mě ten, kdo se cpe do života jiných a poukazuje na druhého, že to a to dělá špatně nebo je sobec apod., tak je sám zakomplexovaný a nespokojený se svým životem.
A proč jsem tady já? Rozhoduji se, zda druhé mít a nebo ne. Ale čím víc jsem k sobě upřímnější, tím víc je to ho nemít. Pro mě to bylo prostě náročné, porod mega bolestivej a pak se v kuse 3 roky nevyspat. O řvaní a zdravotních problémech nemluvě a i když své dítě miluji nade vše, chybí mi spoustu věcí… Tenkrát jsem byla fakt na dně a představa, že se musím starat ještě o starší - si neumím ani představit. Prostě bych to nezvládla. Spíš jsem hledala diskuzi, kde by se někdo rozhodl pro jedno a pak třeba po 10 letech toho litoval??? Ale když se nad tím člověk zamyslí, tak to bude taky dost individuální. Každý by si měl svůj život prožít tak, aby si ho užil a až se rozhodne, tak pak už neřešit „coby kdyby“. Teď jsem si sama odpověděla
Je to jen o mě, ale to finální rozhodnutí je sakra těžké! ![]()
Adél
Můžu ti říct, že s prvním dítětem to i přes hromadu problémů ještě šlo dobře, ale to vidím až zpětně. Teprve s druhým nastal pořádný mazec, plus se k tomu přidaly další věci a manželství šlo dost do kopru. A to jsme před dětmi neměli problémy, v podstatě ani u toho prvního. Žádné dluhy, peněz dostatek, podobné názory, takže žádné velké dispozice ke špatnému manželství.
Samozřejmě je to individuální a také záleží jaké jsou ty děti.
@Anonymní píše: Četla jsem začátek diskuze a pak konec - někde mezi se to zvrhlo, jak se tady psalo, do přesvědčování a ponižování apod. Ať si každý žije podle svého, jak jemu to vyhovuje. Podle mě ten, kdo se cpe do života jiných a poukazuje na druhého, že to a to dělá špatně nebo je sobec apod., tak je sám zakomplexovaný a nespokojený se svým životem.A proč jsem tady já? Rozhoduji se, zda druhé mít a nebo ne. Ale čím víc jsem k sobě upřímnější, tím víc je to ho nemít. Pro mě to bylo prostě náročné, porod mega bolestivej a pak se v kuse 3 roky nevyspat. O řvaní a zdravotních problémech nemluvě a i když své dítě miluji nade vše, chybí mi spoustu věcí… Tenkrát jsem byla fakt na dně a představa, že se musím starat ještě o starší - si neumím ani představit. Prostě bych to nezvládla. Spíš jsem hledala diskuzi, kde by se někdo rozhodl pro jedno a pak třeba po 10 letech toho litoval??? Ale když se nad tím člověk zamyslí, tak to bude taky dost individuální. Každý by si měl svůj život prožít tak, aby si ho užil a až se rozhodne, tak pak už neřešit „coby kdyby“. Teď jsem si sama odpovědělaJe to jen o mě, ale to finální rozhodnutí je sakra těžké!
Adél
Mam to podobne jako ty. Bojim se, ze bych jednou litovala, ze mam jen jedno. Ja se treba u prvního vyspala v pohode. Muzes mit hodne dite, ale to nikdo nevi, ze jo. Taky vaham.
@Anonymní píše: Četla jsem začátek diskuze a pak konec - někde mezi se to zvrhlo, jak se tady psalo, do přesvědčování a ponižování apod. Ať si každý žije podle svého, jak jemu to vyhovuje. Podle mě ten, kdo se cpe do života jiných a poukazuje na druhého, že to a to dělá špatně nebo je sobec apod., tak je sám zakomplexovaný a nespokojený se svým životem.A proč jsem tady já? Rozhoduji se, zda druhé mít a nebo ne. Ale čím víc jsem k sobě upřímnější, tím víc je to ho nemít. Pro mě to bylo prostě náročné, porod mega bolestivej a pak se v kuse 3 roky nevyspat. O řvaní a zdravotních problémech nemluvě a i když své dítě miluji nade vše, chybí mi spoustu věcí… Tenkrát jsem byla fakt na dně a představa, že se musím starat ještě o starší - si neumím ani představit. Prostě bych to nezvládla. Spíš jsem hledala diskuzi, kde by se někdo rozhodl pro jedno a pak třeba po 10 letech toho litoval??? Ale když se nad tím člověk zamyslí, tak to bude taky dost individuální. Každý by si měl svůj život prožít tak, aby si ho užil a až se rozhodne, tak pak už neřešit „coby kdyby“. Teď jsem si sama odpovědělaJe to jen o mě, ale to finální rozhodnutí je sakra těžké!
Adél
Jedno dite, protoze jsem mela doma nasilnika..tak druhe ani nahodou.
Já jsem měla podobnou úvahu u třetího. Chtěla jsem dítě, ale nechtěla jsem znovu prozivat ty začátky. Já mimina fakt nemusím, tak do roku a pul jen prezivam a čekám, až vyroste. Ale zároveň jsem se bála, že budu litovat, kdybych to dítě neměla. No nakonec ho máme, má 8 měsíců a je to ze všech 3 děti to nejnáročnější. Často me napada, jakej klídek bych teď bez ní měla. Ale pak se zasnim a představím si, jak mi tu za dva roky budou řádit 3 partaci, jak se život zase vrátí k normálu, já se snad i vyspím, najím..budu dělat taky něco jiného, než jen obstarávat děti. Těším se, až bude větší a mám radost, že mám 3 děti. Jen teď prostě prožívám náročné období, které ale pomine a byla by škoda jen kvůli tomu to dítě nemít. Podle mě teda záleží na tom, jestli jsi ochotná obětovat nějaký ten čas, pohodlí apod. Mně to za to stojí, kamarádce třeba ne. Taky. zvazuje třetí dítě, ale už se jí prý nechce. Shodly jsme se na tom, že ideální by bylo koupit si v obchodě tříletý, ale to. jaksi nejde ![]()
@chaela ježiš to by bylo skvělý. Já mám dítě celkem nenáročné, ale fakt tak do roka a půl je to spíš opruz, nic neřekne, nechápe, jenom pořád něco chce
Tříletý dítě je pak už bezva parťák, pomáhá, diskutuje, hraje si kreativně a zábavně, někdy i samo, je to hodně rozdíl.
Co se nam narodilo mimco nad tim premyslim casto, jestli druhe nebo ne…s mazelem jsme si rekli, ze nam staci nas milacek, ale dalsi v mrazaki jeste uchovavame…spolecny duvod s mazelem pro jedno je vek, dlouho jsme dite mit nemohli nez vyslo ivf, na dnesni zvyklosti jeste asi stari nejsme, ale pocitove vnimame, ze je to pro nas narocnejsi a s druhym ditetem by to bylo jeste horsi, krome toho bychom museli mit hned, pr 4 roky na rozmysleni uz nemame a muj osobni duvod je citova nejistota, bojim se, ze budu deti srovnavat, ze budu mit jedno radsi atd…vidim to u nas, mam starsiho sourozence, ktery od meho narozeni svym zpusobem trpi…a tak 20 let jsme se nesnaseli
Adél
Já znám pár takových lidí. Všem je teda přes 60 a mají jedno dítě a nebo žádné. Všichni toho litují, protože pár těch jedináčků jsou homosexuálové a dalších pár svoje děti mít nechce. A staroušci pláčou, že si měli pořídit ještě jedno dítě, protože třeba by chtělo a mělo děti a oni vnoučata.
@Modesta píše:
Já znám pár takových lidí. Všem je teda přes 60 a mají jedno dítě a nebo žádné. Všichni toho litují, protože pár těch jedináčků jsou homosexuálové a dalších pár svoje děti mít nechce. A staroušci pláčou, že si měli pořídit ještě jedno dítě, protože třeba by chtělo a mělo děti a oni vnoučata.
To je zas další věc. Mě vnoučata nelákají, zvlášť jako maminku syna
naopak bych skôrem uvítala toho gaye ![]()
@Bubla Bůčková píše:
To je zas další věc. Mě vnoučata nelákají, zvlášť jako maminku synanaopak bych skôrem uvítala toho gaye
Jasně, každý to má jinak… já se teda upřímně taky děsím toho, koho mi jednou kluci přijdou představit
snach se tchýně bojí víc, než zeťáků