Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Asi nejlepší bude rozmluva-protože zjistíš,proč peníze šetří tajně.Jak píšeš,jsi nenáročná…a nemyslíš,že by ses měla manželovi alespoň trochu líbit v nových věcech?Neříkám moc utrácet,ale koupit pár lepších kousků.Ne drahých,např. ve slevách v Kenwelu.Zbytečně se stavíš do role té,co se objetuje pro rodinu,bude na sobě bezmezně šetřit.Pamatuj si,že až jednou půjdeš do práce a budeš potřebovat kosmetiku,oblečení,tak to bude problém.Manžel nepochopí,proč najednou ty výdaje.
Mě to přijde jednoduché - je krkavý a líbí se mu lakotit - hlavně na úkor tebe, která máš skromnost v povaze ( nebo je to možná v tomto svazku z nouze cnost)..
To, že má pár schovaných tis. v kapsičce by mi nevadilo tolik ( protože z tvého příjmu asi nejsou, že??), jako to, že on do tvého konta kouká a ví, a tobě do jeho není nic..Víš prd a ještě vybírá jen on..
Je to dost nepoměr.
Co zkusit jiný systém, komunikovat o tom , co komu vyhovuje..
My tedy máme zvlášt, ale funguje nám to skvěle a nikdo se necítí uzurpován..
pikola píše:Nemá cenu si s ním o tom promluvit, stejně se bude vymlouvat. A příště to líp schová ! Je víc důvodů, proč to dělá. Protože je šetřivý odjakživa, protože je „lakomý“, protože ti nevěří, protože na něco pro rodinu šetří, protože ty peníze sám na něco chce, protože tě chce držet v „šachu“… A je to teda pěkně blbý. Obávám se, že se v tomto nezmění…
Třeba jen za tvými zády šetří, ale to by ses měla zeptat ty jeho, co tím myslí.
lumáťa píše:pikola píše:Nemá cenu si s ním o tom promluvit, stejně se bude vymlouvat. A příště to líp schová ! Je víc důvodů, proč to dělá. Protože je šetřivý odjakživa, protože je „lakomý“, protože ti nevěří, protože na něco pro rodinu šetří, protože ty peníze sám na něco chce, protože tě chce držet v „šachu“… A je to teda pěkně blbý. Obávám se, že se v tomto nezmění…
Třeba jen za tvými zády šetří, ale to by ses měla zeptat ty jeho, co tím myslí.
A tyto důvody mě žerou…
![]()
Anonymní píše:
Pomožte mi pochopit, proč? U nás manžel drží kasu, v pořádku,koupí co potřebuji, já jsem v domácnosti, nyní na rizikovém těhu. Ale už asi 3 či 4 měsíc mi muž řekne- máme poslední 1.000,–. V klidu, v pohodě výjdeme, je to třebas 2-3dny před výplatou. ALE! Já zjišťuji, že u sebe peníze má, ne 100 či dvě, ale 1000 i více modrých papírků složených v „tajné“ kapsičce v peněžence…Proč mi lže, že nemáme peníze? Vrátilo se nám 12.000 za elektřinu a neřekl mi to a ještě je „naštvaný“, že nechci kočárek od jeho bráchy- polský po 2 dětech, ale chci si koupit dle svého, sic ježděný, ale takový, který se mi líbí a ne polskou krávu… Má naše manželství budoucnost?![]()
Necetla jsem celou diskusi. Jen me napadlo, ze bych si urcite do tajne kapsicky chodila a postupne si modrasky presouvala do sve tajne kapsicky ![]()
Lizbeth píše:
To, že má pár schovaných tis. v kapsičce by mi nevadilo tolik ( protože z tvého příjmu asi nejsou, že??), jako to, že on do tvého konta kouká a ví, a tobě do jeho není nic..Víš prd a ještě vybírá jen on..
tedy já nevím, ale já jsem doma po dohodě kvůli našim dětem a nemyslím si, že by příjem z práce byl JEHO!! Hergot jsme manželé a nemůže být moje a tvoje, to jsem jako matka potom dost znevýhodněná!
Pudloslava píše:Necetla jsem celou diskusi. Jen me napadlo, ze bych si urcite do tajne kapsicky chodila a postupne si modrasky presouvala do sve tajne kapsickyJežíííš to bych si nedovolila, to by asi nedopadlo dobře
Anonymní píše:Lizbeth píše:
tedy já nevím, ale já jsem doma po dohodě kvůli našim dětem a nemyslím si, že by příjem z práce byl JEHO!! Hergot jsme manželé a nemůže být moje a tvoje, to jsem jako matka potom dost znevýhodněná!No tak vidíš..
![]()
Ted už bude úplně stačit, když přestaneš komunikovat s námi, ale řekneš to i jemu ( to myslím v dobrém, piš dál i nám)
Já bych ty peníze z té „tajné“ kapsičky nenápadně vzala a čekala bych, co se bude dít.
Když s tím manžel přijde, tak bych se začala divit - jaké peníze, říkal jsi přece miláčku, že žádné už nemáme -
třeba by to mohlo prolomit ledy směrem k promluvě. ![]()
Jinak stejně jako Lizbeth by se mi nelíbilo, aby on měl přehled o pohybech na mém účtu, a já o jeho nikoliv - v tomto bych prosadila změnu.
Nodočítm ale dle mého chce udělat rezervu o které ty vědět nebudeš.určitě bych nebrala to že by mě neměl rád jen chce mít zálohu.NO promluv si sním a uvidíš.A nešetří na něco?třeba na rekonstrukci,nebo byteček či auto?že by tě pak překvapil ![]()
Anonymní píše:Lizbeth píše:
tedy já nevím, ale já jsem doma po dohodě kvůli našim dětem a nemyslím si, že by příjem z práce byl JEHO!! Hergot jsme manželé a nemůže být moje a tvoje, to jsem jako matka potom dost znevýhodněná!Presne tak v manzelstvi je kazda koruna obou.. tohleto moje tvoje to je pekna blbost… Zalkadatelka zase prispiva jinak nez penezi do souziti…
Anonymní píše:
Já do jeho peněz nevidím, on do mých ano, můj účet sleduje… Z mého účtu většinou nakupujeme zboží přes net a platím kartou v krámě, mám „svůj“ příjem, ale jen maloučký. Mě nevadí, že k němu nevidím, i když v případě nehody bych asi i s dcerkou, protože 1 už máme umřela hlady, protože peníze vybírá pouze on… Já nejsem utrácivý typ, kosmetika, nějaké takové zbytečnosti mě neberou, oblečení si kupuji v sekáči, protože mě to stačí. Nevím, jsem asi pro něho nedůležitá, ale nemám kam odejít a jak? Jsem těhotná, nejsem na tom zdravotně moc dobře…
Podle mě to máte z principu špatně nastavené. Proč to dělá, proč ti lže, proč u vás chybí ta důvěra ti těžko tady někdo může říct, ale základem úspěchu je mít udělaný funkční systém.
Moji rodiče mají 1 účet, chodí jim tam výplata/důchod oboum, oba mají k tomuto účtu kartu, oba přístup na internetbanking. Máma hospodaří a vybírá si, kolik potřebuje. O větších nákupech se předem radí.
My s manželem máme každý svůj účet (i několik kvůli podnikání), ale peníze považujeme za společné (přibližně víme, kolik ten druhý bere). Pokud potřebuji peníze na domácnost, tak si je z manželova účtu přes internetbanking stáhnu na svůj a jemu pošlu zprávu, že jsem to udělala (taková je naše dohoda, že se ho nemusím ptát, jen mu to dát vědět). O větších výdajích se opět radíme.
U vás to máte nastavené hrozně špatně a ty jsi ve veliké nevýhodě (v šachu). Nejen, že jsi bez příjmu (nebo ho máš hodně nízků z důvodu rizikového těhotenství), ale ani nemáš k rodinným penězům přístup. To dělá z partnera „neomezeného vládce“ a ty jsi „v područí“. Změň to, ať nejsi v tak nerovném postavení (chtěj po partnerovi přístup na jeho účet, když on ho má na tvůj, zdůvodni to třeba tím, že tak budeš mít lépe přehled o tom, jak na tom jste a můžeš tomu více přizpůsobit hospodaření atd.). Pokud jste partneři, zakládáte rodinu, pak by nemělo být moje a tvoje, ale naše (nejen peníze), stejně tak jako jeden pracuje venku (chodí do práce) a druhý pracuje v domácnosti (hospodaří, stará se o dítě atd.).
Pudloslava píše:Anonymní píše:Necetla jsem celou diskusi. Jen me napadlo, ze bych si urcite do tajne kapsicky chodila a postupne si modrasky presouvala do sve tajne kapsicky
Pomožte mi pochopit, proč? …
Děvčata, vzpomínáte si na scénu Z takové normální rodinky, jak Pavla (Jana Štěpánková) vybrala tajný šuplík se schovanými pěti stovkami Peťulkoví (Eduard Cupák)? Ukazovala to jako výchovnou lekci Káče (Daniela Kolářová), jak v tomto případě zacházet s partnerem… ![]()
Nedokážu mu nic říci a obávám se, že toto mezi nás vystaví obrovskou zeď…