Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Anonymní píše:
Pomožte mi pochopit, proč? U nás manžel drží kasu, v pořádku,koupí co potřebuji, já jsem v domácnosti, nyní na rizikovém těhu. Ale už asi 3 či 4 měsíc mi muž řekne- máme poslední 1.000,–. V klidu, v pohodě výjdeme, je to třebas 2-3dny před výplatou. ALE! Já zjišťuji, že u sebe peníze má, ne 100 či dvě, ale 1000 i více modrých papírků složených v „tajné“ kapsičce v peněžence…Proč mi lže, že nemáme peníze? Vrátilo se nám 12.000 za elektřinu a neřekl mi to a ještě je „naštvaný“, že nechci kočárek od jeho bráchy- polský po 2 dětech, ale chci si koupit dle svého, sic ježděný, ale takový, který se mi líbí a ne polskou krávu… Má naše manželství budoucnost?![]()
co na to rict…manzelstvi bez duvery neni manzelstvi..
myslim si,ze by sis s nim mela poradne promluvit a rict mu,proc tuto dela..a uvidis co ti rekne
A řekla jsi mu, že víš o těch schovaných penězích v tajné kapsičce?
Tak si s nim sedni a poradne si o tom s nim promluv to preci musi pochopit ja bych kocarek po dvou detech tedy take nechtela, kdyz je to moje prvni miminko, tak taky koupit podle sebe a novy… Doslapni na nej a hod s nim rec..
Třeba jen za tvými zády šetří, ale to by ses měla zeptat ty jeho, co tím myslí.
Hele musíe si promluvit a v klidu, možná je jenom přehnaně šetřivej…ale s tím kočárkem, za mě taky bych ho nechtěla vůbec, ale myslím že chlapi tohle moc nechápou…promluvila bych si a zeptej se ho na ty penize co víš ze ma.....
Šetří na účtu, já dnes si s ním hodlám promluvit, protože už nemůžu, tohle lhaní mě ubíjí, ale říkám si pořád proč? Nejsem typ, který by utrácel, věcičky mám všechny zadarmo a jsem spokojená, nejsem náročná, nechápu to… Dnes jsem potřebovala kartičku s číslem účtu na IB a to jsem zjistila, že i když jsme už 2 dny bez peněz, neboť se zdržela výplata, má opět nasysleno! A mě nechá trápit. Asi mě nemiluje bych řekla…
Anonymní píše:
Asi mě nemiluje bych řekla…
Nedělej ukvapený závěry, prvně s ním promluv…
Jsem z toho úplně mimo, asi i ty hormony já nevím, ale… Chtěla bych zmizet, jestlipak bych mu chyběla..
My např. máme peníze společný a nějak si neumím představit je oddělit.Bratr se ženou mají sice účty oddělené-ale oba mají hesla k účtu druhého,vidí hospodaření a vždy si rozdělí,kdo co zaplatí-jak se smějou,že každý má své povinnosti.
Samozřejmě se to mění v průběhu času,kdy se mění příjem bratra či švagrový.A pokud ten druhý nevystačí,nebo se potřebuje či chce něco koupit,většího,nějak to moc neřeší a kupuje ten, kdo peníze má.
Druzí v příbuzenstvu mají také oddělené účty,ale sdělují si výplaty a peníze navíc-a každý odvádí na společný účet určité procento z platu-a z toho se hospodaří.Aby to bylo spravedlivé.
Nyní je otázka,proč ty vlastně nevidíš do peněz-nemáš žádný příjem?Jsi ten typ co utratí peníze za zbytečnosti a neumíš šetřit a manžel je skrblík?Nedělá si manžel tajnou rezervu peněz pro případ,že byste se časem rozešli,aby on nebyl bez peněz?
Asi bych navrhla,že by bylo fajn napsat si knihu příjmů a výdajů-sveď to na to,že chceš ušetřit a toto je nejlepší způsob,jak odhalit rezervy.Viděla by si,kolik je příjem,za co se utratí kolik korunek a kolik zbývá.
Problém bude i ve vaší komunikaci-neumíte si vzájemně sdělit svoje přání,potřeby a věřit si,aby jste viděli společně do hospodaření.
Třeba jen šetří za tvými zády, protože jsi na rizikovém a to není zrovna moc peňez.
Myslím, že děláš ukvapené závěry.
Tak to ti neporadim.Chodila jsem s klukem a tem mi říkal,když budu na něco potřebovat peníze,tak ať si řeknu,tak jsem si párkrát řekla a on my odpověděl že nemá.Tim to skončilo.
S manželem máme každý svůj účet,ale mě na něj chodí jen mateřská.Zaplatím pojištění,poplatky,… a je po penězích.Když potřebuju peníze,tak si buď z jeho účtu na svůj přes internet převedu peníze,nebo si vezmu kartu a vybere si v bankomatu a nebo přímo na pobočce banky.
Anonymní píše:
Pomožte mi pochopit, proč? U nás manžel drží kasu, v pořádku,koupí co potřebuji, já jsem v domácnosti, nyní na rizikovém těhu. Ale už asi 3 či 4 měsíc mi muž řekne- máme poslední 1.000,–. V klidu, v pohodě výjdeme, je to třebas 2-3dny před výplatou. ALE! Já zjišťuji, že u sebe peníze má, ne 100 či dvě, ale 1000 i více modrých papírků složených v „tajné“ kapsičce v peněžence…Proč mi lže, že nemáme peníze? Vrátilo se nám 12.000 za elektřinu a neřekl mi to a ještě je „naštvaný“, že nechci kočárek od jeho bráchy- polský po 2 dětech, ale chci si koupit dle svého, sic ježděný, ale takový, který se mi líbí a ne polskou krávu… Má naše manželství budoucnost?![]()
me tak napadlo nemuze treba setrit pro vase mimi?
ja bych mu rekla o tech schovanych penez. a chtela bych si snim promluvit jestly ti opravdu tak do vseho mluvi tak ty beres nake svoje penize?? jestly ano ber si svoje penize ,,,tohle si myslim se nedelela drzim palce ![]()
Já do jeho peněz nevidím, on do mých ano, můj účet sleduje… Z mého účtu většinou nakupujeme zboží přes net a platím kartou v krámě, mám „svůj“ příjem, ale jen maloučký. Mě nevadí, že k němu nevidím, i když v případě nehody bych asi i s dcerkou, protože 1 už máme umřela hlady, protože peníze vybírá pouze on… Já nejsem utrácivý typ, kosmetika, nějaké takové zbytečnosti mě neberou, oblečení si kupuji v sekáči, protože mě to stačí. Nevím, jsem asi pro něho nedůležitá, ale nemám kam odejít a jak? Jsem těhotná, nejsem na tom zdravotně moc dobře…
A pro miminko nešetří určitě, nepotřebujeme už nic extra… Nevím, proč to dělá a tolik jsem se chtěl vyhnout tomu to řešit. I teď mě začíná šíleně bolet bříško, mám strach, jesstli jeho důvody budou k něčemu…
Pomožte mi pochopit, proč? U nás manžel drží kasu, v pořádku,koupí co potřebuji, já jsem v domácnosti, nyní na rizikovém těhu. Ale už asi 3 či 4 měsíc mi muž řekne- máme poslední 1.000,–. V klidu, v pohodě výjdeme, je to třebas 2-3dny před výplatou. ALE! Já zjišťuji, že u sebe peníze má, ne 100 či dvě, ale 1000 i více modrých papírků složených v „tajné“ kapsičce v peněžence…Proč mi lže, že nemáme peníze? Vrátilo se nám 12.000 za elektřinu a neřekl mi to a ještě je „naštvaný“, že nechci kočárek od jeho bráchy- polský po 2 dětech, ale chci si koupit dle svého, sic ježděný, ale takový, který se mi líbí a ne polskou krávu… Má naše manželství budoucnost?