Proč nemám ráda Vánoce

Napsat příspěvek
Velikost písma:
24851
24.12.21 13:22

Mně na nich vadí ten společenský tlak - napečeno, uklizeno nakoupeno.. lítám jak šus na holi měsíc před.. ale jo, dělám si to sama :zed: prostě leštím, cítím, uklízím, nakupuju, pak jsem z toho na nervy… nakonec chcou holky radši KLID a bordel je jim u zadele ;)
Vánoce má každý takové, jaké si je udělá.. třeba to každoroční dělání salátu s manželem 23.večer mám ráda.. i zdobení stromku..
pečení fuuuj a balení dárků ještě horší.. to kupuju taštičky díky bohu za ně…
fakt si musíš najít prostě na tom to lepší, no..
já jsem vždy nejradši 1. ledna, že mám zas na rok pokoj :mrgreen:

PS : své ideální vánoce vidím na pláži s koktejlem v ruce, santa-čepičkou na hlavě a ponořená do teplých slaných vln ;) na to mi manžel sdělil, že vánoce má prostě 52let v zimě se stromkem, tož třeba jednou přemluvím dcery a odletíme z toho šílenství :dance:

Příspěvek upraven 24.12.21 v 13:38

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22566
24.12.21 13:33
@B4RC3LON4 píše:
Nemas to rada proto ze je to blby svatek a hlavne pro decka

A já Vánoce miluju. Bude to určitě i tím, že u nás to byly opravdu vždy svátky klidu, míru a pohody. Naši uměli tu atmosféru vykouzlit báječně a já v tom pokračuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12624
24.12.21 13:38
@Anonymní píše:
Nemám ráda Vánoce. Jsem jediná, nebo je nás podobně „divných“ víc? :mrgreen:
Ráda bych se rozepsala o důvodech…

Vždycky, již od dětství, jsem měla Vánoce spojené s obrovským stresem a nervy. Spolužáci a kamarádi se vždy velmi těšili, zatímco já se už podvědomě třásla někdy od října, co se zase stane. Moje matka totiž Vánoce velmi prožívala, ale bohužel je v pozitivním slova smyslu. U nás doma panoval nepořádek, během roku matka neuklízela a nestala se celkově o domácnost, ale vždy několik týdnů před Vánoci usoudila, že se to MUSÍ napravit, vzala si dovolenou v práci a začala s uklízecím šílenstvím. Když jsem byla větší, snažila jsem se jí pomáhat, ale vždy jsem byla odbyta s tím, že jsem stejně k ho*nu, nešikovná a prostě na nic, tak si vše radši udělá sama.

Během uklízení všem ostatním členům domácnosti neuvěřitelně nadávala a obviňovala je ze všeho možného. Nesměli jsme se ani dívat na pohádky, protože 2 dny před Štědrým dnem zamkla obývák, kde byla televize, s tím, že jsme prasata a veškeré její uklízecí šílenství bychom zničili. V této atmosféře se samozřejmě nikomu nechtělo předstírat, že se na Vánoce těšíme a jsme v pohodě, ale tak nějak jsme vůči tomu za ty roky, řekla bych, otupěli a vždy jsme to nějak přežili. K tomu ještě jsme museli absolvovat návštěvy příbuzných z matčiny strany, kde pro změnu panovala falešná atmosféra. Všichni se celý rok pomlouvali a nesnášeli a na Vánoce najednou byli ťuťu ňuňu. Když někdo z návštěvy odjel dřív, jen se za ním zabouchly dveře a ostatní ho začali pomlouvat. V pubertě jsem tyto návštěvy začala bojkotovat a bojkotuji je dodnes.

Později, když jsem začala mít první vztahy, se před Vánoci vždy něco podělalo. Buď rozchod, problémy nebo velké hádky. Zažila jsem za svůj život (je mi přes 30) vlastně jen dvoje hezké Vánoce. První byly kolem mé dvacítky, když jsem měla přítele a okolo Vánoc bylo vše fajn. Dali jsme si krásné dárky a období mezi 25.12. a začátkem Nového roku jsme strávili na horách. Pak jsme se ale v lednu stejně rozešli, takže opět negativní zážitek v tomto (po)vánočním čase… No a druhé pěkné Vánoce byly ty, když se mi narodila malá neteř a viděla jsem tu krásnou dětskou radost.

I teď v pozdnějším dospěláckém věku se mi vždy kolem Vánoc dějí negativní věci. Opět téměř rok co rok rozchody nebo partnerské hádky, nebo zdravotní problémy, pracovní… Letos jsem to chtěla jinak. Měla jsem několikaměsíční krásný vztah, vše vypadalo v pohodě a já jsem se koncem října odvážila se na Vánoce těšit. Začala jsem kupovat (poprvé v životě) vánoční dekorace a opravdu upřímně jsem se těšila… Bohužel v půlce listopadu přišla velká hádka, rozchod a odstěhování se přítele ode mě za opravdu hnusných podmínek…

Letos jsem zažila v nové práci poprvé pracovní Vánoce. Skončila jsem včera večer a v pondělí jdu opět do práce. K rodičům pojedu až dnes odpoledne a v neděli zpět k sobě. Věřím tedy, že jsem dostatečně eliminovala případné hádky a problémy a nic hrozného se neuděje. Ale stejně mám v sobě takovou úzkost a smutek. Když vidím všude na sociálních sítích ty rozzářené rodinky, žádosti o ruku, oznámení těhotenství… Je mi strašně smutno, že jsem vlastně zase sama. Všude čtu rady, jak si na tom má člověk najít něco pozitivního… ale co? Pro mě je to opravdu špatné období roku a opravdu upřímně se těším v pondělí do práce.

Máte to někdo podobně?

P. S. Omlouvám se za případné chyby, nečetla jsem to po sobě…

Taky nemam rada vanoce, jako dite jsem musela doma pomahat i na vanoce, neexistovalo sebou placnout k telce a koukat na pohadky, jako vdana byl ex nejhnusnejsi, pravidelne skarede hadky kdy jsem brecela a pak dalsi hnusne vypady i dalsi veci a vzdy na stedry ven. Takze vanoce nemusim, nemem je rada.vim ze zadny zazrak ani nic jineho se nestalo a nestane a bylo me jeste hnusnejc nez jindy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
24.12.21 14:04

Dokud jsem byla malá, byly Vánoce o pohodě, měla jsem je fakt ráda.. pak, když jsem byla svobodná a bezdětná, tak super, brala jsem vánoční šichty za kolegy, ať můžou být doma s dětmi atd.. já si nebyla líná udělat nebo koupit cukroví, salát a řízek, v práci byl vesměs klid, takže pohoda, klídek, přípitek s kolegy a oslava tam. Peklo začalo, když byl nejstaršímu rok. Ex manžel byl uklízeci maniak, byl schopný začít 23.malovat atd.. pomalu jsem začala vánoce nesnaset. Další vánoce už byl po úrazu a strašně se ožral, no prostě vánoce úplně ztratily kouzlo..s druhým ex nesměla být výzdoba, bylo možné ji udělat jen na Štědrý den, do toho on strašně stresoval, dárky kupoval jen ty nejlevnější a ideálně 24. Ale vyžadoval kompet servis, seděl u pohádek a pohoda. Blbec jsem to trpěla 10 let.. co bydlíme se současným ve svém, tak si vše dělám po svém. žádné šílenosti se nekonají a mě to zase baví..a taky vím, že něco pod stromečkem bude, ne jak u exmanžela. Takže teď už dobrý.. dárky mám dlouho dopředu, rovnou je balím, úklid normální, cukroví dělám, když se mi chce, výrobu salatu miluju, nákup mi dovezli :mrgreen: :lol: hlavní je si nacpat břicho, mít spokojene děti a večer si v klidu pustit pohadku. Když budou všichni zdraví, je to nejvíc :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22566
24.12.21 14:15
@martina.se píše:
Dokud jsem byla malá, byly Vánoce o pohodě, měla jsem je fakt ráda.. pak, když jsem byla svobodná a bezdětná, tak super, brala jsem vánoční šichty za kolegy, ať můžou být doma s dětmi atd.. já si nebyla líná udělat nebo koupit cukroví, salát a řízek, v práci byl vesměs klid, takže pohoda, klídek, přípitek s kolegy a oslava tam. Peklo začalo, když byl nejstaršímu rok. Ex manžel byl uklízeci maniak, byl schopný začít 23.malovat atd.. pomalu jsem začala vánoce nesnaset. Další vánoce už byl po úrazu a strašně se ožral, no prostě vánoce úplně ztratily kouzlo..s druhým ex nesměla být výzdoba, bylo možné ji udělat jen na Štědrý den, do toho on strašně stresoval, dárky kupoval jen ty nejlevnější a ideálně 24. Ale vyžadoval kompet servis, seděl u pohádek a pohoda. Blbec jsem to trpěla 10 let.. co bydlíme se současným ve svém, tak si vše dělám po svém. žádné šílenosti se nekonají a mě to zase baví..a taky vím, že něco pod stromečkem bude, ne jak u exmanžela. Takže teď už dobrý.. dárky mám dlouho dopředu, rovnou je balím, úklid normální, cukroví dělám, když se mi chce, výrobu salatu miluju, nákup mi dovezli :mrgreen: :lol: hlavní je si nacpat břicho, mít spokojene děti a večer si v klidu pustit pohadku. Když budou všichni zdraví, je to nejvíc :think:

Si mi připomněla můj druhý porod :mrgreen:. 24.12.17:20 se mi narodila dcera a ještě na porodní sál mi přinesli kapra se salátem. :zed: Krom toho, že teda kapra nejím vůbec, si neumím dodnes představit, jak bych to tam jedla :mrgreen:. Ještě k tomu teda byla krabička cukroví, tak tu jsem si vzala s sebou na pokoj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9779
24.12.21 14:16
@Bábrdl píše:
Nerozumím tomu, žes zažila „pracovní Vánoce“. To je celkem normálni, že se pracuje do 23.12. a 27.12. se jde do práce, ne? :andel:

Pokud teda nejsi učitel nekde na úřadě :think:

Pracovní Vánoce jsou, že pracuješ o Vánocích. :think:

Moje máma měla taky ve zvyku o Vánocích šílet s úklidem a přípravami a byl to stres pro všechny. Ale stejně jsem se těšila, protože po stresu přišla nadílka a sváteční dny.

Teď jako dospěla k tomu taky občas sklouznu. Ale snažím se to eliminovat.

Já zakladatelce rozumím, za 16 let pracovního procesu jsem ještě pracovní Vánoce nezažila :oops: A nehodlám na tom nic měnit :mrgreen:
A jinak na Vánoce se těším. Nějak moc neprožívám uklízecí, vařící, pečící a podobná šílenství. Co stihnu, to stihnu, co nestihnu, tak být nemusí :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65274
24.12.21 14:19
@Jahru píše:
Já zakladatelce rozumím, za 16 let pracovního procesu jsem ještě pracovní Vánoce nezažila :oops: A nehodlám na tom nic měnit :mrgreen:
A jinak na Vánoce se těším. Nějak moc neprožívám uklízecí, vařící, pečící a podobná šílenství. Co stihnu, to stihnu, co nestihnu, tak být nemusí :mrgreen:

Ale ona nema pracovni Vanoce, vždyť je normalne doma

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ontarova.stara
24.12.21 14:19
@Jahru píše:
A jinak na Vánoce se těším. Nějak moc neprožívám uklízecí, vařící, pečící a podobná šílenství. Co stihnu, to stihnu, co nestihnu, tak být nemusí :mrgreen:

Ale ona letos nezažila pracovní Vánoce. V práci byla včera (23.) a půjde až v pondělí (27.). Obojí jsou normální pracovní dny.

• Citovat
  • Upravit
72725
24.12.21 14:33
@Kockazvysocan píše:
Si mi připomněla můj druhý porod :mrgreen:. 24.12.17:20 se mi narodila dcera a ještě na porodní sál mi přinesli kapra se salátem. :zed: Krom toho, že teda kapra nejím vůbec, si neumím dodnes představit, jak bych to tam jedla :mrgreen:. Ještě k tomu teda byla krabička cukroví, tak tu jsem si vzala s sebou na pokoj.

Jeeeee.. to je taky dobrý.. ale zase snaha se cení.. mysleli to dobře :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2801
24.12.21 14:36

Nemám rada Vánoce. Moje matka je zase blázen na úklid (opravdu a doslova, několikrát jsme ji v rámci i širší rodiny navrhovali nějakou psychologickou pomoc). Takže - mytí oken několikrát, ještě na Stedry den vysavani, vytírání, úklid prachu (a to tak ze z knihovny se musela vyndat každá knížka a ta se taky musela otrit) apod. Cely den vlastně úklid. Ale! Napeceno nebylo, cukroví když se peklo, tak to opravdu nebylo z lásky a s radosti, ale proste aby bylo. Vánoční atmosféra žádná, výzdoba žádná, jen věnec a strom. Pohadky jsme nekoukali, nebyl cas. A k tomu hromadu stresu, nervu a hory nekonečného uklizeni :roll:

No a teď mám svou rodinu, rodiče zůstali sami spolu a nám je blbé je tak nechat, takže jezdí k nám… a já lestim nádobí, příbory, prezehluji ubrus a nám oblečení ke stromečku… a k tomu ještě peču, vařím a zdobim (protože to naopak od úklidu miluju).
Snažím se pro muze a dítě to tak nehrotit, koukat víc na pohadky, méně uklizet, víc zpívat koledy a proste víc “být spolu”. Ale vevnitř je hrozny stres a vím, ze si Vánoce zase neuziju… ze kdybychom byli sami, bylo by to úplně o něčem jiném…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3160
24.12.21 14:37

Nechápu, že se někdo zbytečně stresuje. Každej ať si to udělá, jak mu vyhovuje (případně jak vyhovuje rodině). Jak to mají ostatní, je mi jedno. Jo, uklidit, napéct, ale ne abych z toho byla každý rok na nervy.

Pracovní Vánoce jsou velice úsměvné :D.
Období mezi 27. 12. až 31. 12. se říká „mezi svátky“ právě proto, že se o svátky v tyto dny nejedná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
24.12.21 14:37
@Jahru píše:

Já je brala schválně, ať jsou doma ti, co mají rodinu :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22566
24.12.21 14:40
@martina.se píše:
Jeeeee.. to je taky dobrý.. ale zase snaha se cení.. mysleli to dobře :mrgreen:

No jasně, ale v tu chvíli mě to vyděsilo :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9779
24.12.21 14:48

@ontarova.stara @vokishka Já za „pracovní vanoce“ považuji cokoliv mezi 23. 12. a 2.1. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22566
24.12.21 14:50
@Jahru píše:
@ontarova.stara @vokishka Já za „pracovní vanoce“ považuji cokoliv mezi 23. 12. a 2.1. :mrgreen:

Ale z logiky věci je to blbost

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová