Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
U nás jsme měli krásný den. U manžela byla hrůza, tchyně v nervech z úklidu a všeho, nakonec ji tchán ještě seřval, že všechno není tip ťop, kritizoval i navařené jídlo, každoročně se to zvrhlo v hádku. Švagrová Vánoce nesnáší do dnes, manžel se snaží kvůli dětem, ale moc mu to nejde. Dnes jsem hodně přemýšlela, jestli ty stresy z dětství nezůstanou v člověku zakořeněné. Manžel je od včerejška popudlivý, vyjíždí na mně i na děti kvůli blbostem, že je třeba chtěl fotit u stromečku a oni chvilku nepostály, na mě, že kdy jsem naposledy vytírala, uklízela ve skříni, že je to tam poházené… Proč to vytahuje zrovna dnes? Rozházené je to už delší dobu a ne moji vinou. Celkově zas takový bordel tu není a já se snažím o pohodu, než stresy, aby bylo vše dokonale uklizené.
Nechte to být… Teď, když je Vám špatně, tak se na to snažte nemyslet, i když předpokládám, že máte ty scénáře v hlavě neustále… Rada “zkus si na tom najít něco hezkého” nepomáhá.
Asi jste dost citlivá a romantická duše, která byla zlomená v kořeni, tedy v dětství. Uvnitř sebe chápete smysl tohoto svátku a chcete krásné Vánoce, ale mít je zatím nemůžete a nemáte ten návyk z dětství.
Berte to tak, jak to je. Udělejte si radost. Kupte si něco, co třeba hodně chcete a je to dražší.
Někdy se to změní, ale nepřemýšlejte nad tím! ![]()
Hele pritel to mival podobne. Doma chlast a hadky. Pak ted uz exmanzelka a nervy a hadky. Nesnasel Vanoce. No a ja mu ukazala, ze u nas je to na pohodu. Ted uz darky vybira a kupuje se mnou a tesi se, ze bude na Stedrej den u nas a uziva si to.
Já je mam ráda, i když už asi pět let se vždycky před Vánoci něco semele, bohužel zdravotní stránka věci. Loni byl klid, letos jsem černýho Petra dostala já, předloni babi, která bohužel v lednu zemřela, ještě předtím mamka 23.12. na pohotovosti a strávila svátky v nemocnici, atd. Už to začíná být pěkně blbou tradicí. Přesto mám Vánoce stále ráda. Máme pohodičku, jsem u rodičů. Loni jsme byli s přítelem, letos každý zvlášť. Máme tu dnes i druhou babičku, poprvý. Stresy si nepamatuju. Nikdy asi nebyly. Jako dítě jsem to nevnímala.
Vánoce ráda nemám a tudíž je ani moc neslavím. Přítel na to také není..Dáme si večeři a jdeme koukat na pohádky. Nedáváme si dárky, ani neděláme žádnou vánoční výzdobu. Cukroví jen čtyři druhy a z půl dávky. Žádný negativní zkušenosti z dětství nemám, jen mi to nebaví
![]()
@Lištička20 píše:
Vánoce ráda nemám a tudíž je ani moc neslavím. Přítel na to také není..Dáme si večeři a jdeme koukat na pohádky. Nedáváme si dárky, ani neděláme žádnou vánoční výzdobu. Cukroví jen čtyři druhy a z půl dávky. Žádný negativní zkušenosti z dětství nemám, jen mi to nebaví![]()
to je tím, že nemáte děti - Vánoce dospělí dospělým jsou o ničem
@Jahru píše:
Já zakladatelce rozumím, za 16 let pracovního procesu jsem ještě pracovní Vánoce nezažilaA nehodlám na tom nic měnit
A jinak na Vánoce se těším. Nějak moc neprožívám uklízecí, vařící, pečící a podobná šílenství. Co stihnu, to stihnu, co nestihnu, tak být nemusí
Já furt nechápu, čemu říkáte „pracovní Vánoce“. To jsou pro mne Vánoce, kdy člověk musí pracovat. Což zakladatelka nemusí.
@Jahru píše:
@ontarova.stara @vokishka Já za „pracovní vanoce“ považuji cokoliv mezi 23. 12. a 2.1.
To je ale ptákovina
To jsou vánoční prázdniny ![]()
@stinga píše:
to je tím, že nemáte děti - Vánoce dospělí dospělým jsou o ničem
S tímhle nesouhlasím… My s manželem jsme bezdětní, ale Vánoce si užíváme jako malí… Ráda vybírám dárky pro manžela, oba si píšeme Ježíškovi, máme radost u rozbalování dárků.. společně pečeme a zdobime cukroví… Oba rádi zdobime byt, starame se, aby byla příjemná atmosféra… Myslím, že Vanoce jsou o tom, jaké si každý udělá..
@aiera píše:
S tímhle nesouhlasím… My s manželem jsme bezdětní, ale Vánoce si užíváme jako malí… Ráda vybírám dárky pro manžela, oba si píšeme Ježíškovi, máme radost u rozbalování dárků.. společně pečeme a zdobime cukroví… Oba rádi zdobime byt, starame se, aby byla příjemná atmosféra… Myslím, že Vanoce jsou o tom, jaké si každý udělá..
tak to máš pravdu, máte to fajn uspořádané
![]()
Ja jdu mezi svátky do práce. 23. jsem řekla, že fakt ne. Jelikož jsem nováček, vánoční prázdniny si dělat nemůžu. Příští rok ale určitě budu chtít.
Ja mm vzpominky na Vnocw nic moc. Kazdy rok, kdyz smazim kapra, tak si vzpomenu, jak matka stala u sporaku, smazila a brecela a porad opakovala, jak si zkazila zivot. Ja sedela v kuchyni s ni uz jako mala holka. A toto se opakovalo kazdy rok. Pak uz jsem se srdcem v krku kazde vanoce cekala, kdy zacne hystercit a vyjizdet na otce…
A vzdycky si na to na Stedry den vzpomenu, kdyz uz mam ted svoji rodinu…
Muj chlap je na vanoce Morous, ma uchylku vsude veset kvanta vanocni vyzdoby, absolutne bez vkusu a zapalovat vsude hromady svicek, ze si pripadam jak na hrbitove. Presne jako to vypadalo u nich a preferovala to jeho matka: :
Vzdycky jsme se hadali, ze ja chtela stridmejsi vyzdobu a letos jsem najela na system,,mam to u zadele” a na vse mu rikala - Jake to udelas, takove to bude a on se vytacel snad jeste vice…
Jeho rodice se na vnocw hodne hadali, tak nevim, jestli si potrebuje neco v sobe sam vyresit…
Kazdopadne se snazim, aby si to nejvice uzily deti a to se dari..
Prosim anonym…
@Anonymní píše:
Ja mm vzpominky na Vnocw nic moc. Kazdy rok, kdyz smazim kapra, tak si vzpomenu, jak matka stala u sporaku, smazila a brecela a porad opakovala, jak si zkazila zivot. Ja sedela v kuchyni s ni uz jako mala holka. A toto se opakovalo kazdy rok. Pak uz jsem se srdcem v krku kazde vanoce cekala, kdy zacne hystercit a vyjizdet na otce…
A vzdycky si na to na Stedry den vzpomenu, kdyz uz mam ted svoji rodinu…
Muj chlap je na vanoce Morous, ma uchylku vsude veset kvanta vanocni vyzdoby, absolutne bez vkusu a zapalovat vsude hromady svicek, ze si pripadam jak na hrbitove. Presne jako to vypadalo u nich a preferovala to jeho matka: :
Vzdycky jsme se hadali, ze ja chtela stridmejsi vyzdobu a letos jsem najela na system,,mam to u zadele” a na vse mu rikala - Jake to udelas, takove to bude a on se vytacel snad jeste vice…
Jeho rodice se na vnocw hodne hadali, tak nevim, jestli si potrebuje neco v sobe sam vyresit…
Kazdopadne se snazim, aby si to nejvice uzily deti a to se dari..
Prosim anonym…
To znám, to matčino kňourání. To je taková zátěž pro dítě. Táta teda byl ještě horší! Agresor na matku a na Vánoce odcházel pryč nebo šel spát. Hrůza. Vždy si to pamatuju a pamatovat budu. Pokaždé mě z toho bolí u srdce.
@aiera píše:
Jo jo, zlatě svobodné Vánoce
nervy „ať je atmosféra“, dítě neposedi natož aby skouklo S čerty nejsou žerty, krmit ho cukrovím a chlebíčkama taky nejde, takže normální jídlo dělat… Řev před procházkou, řev, že se jde domů… Řev do desíti, že nejde spát, přetazenej. No batole ![]()