Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Vždycky jsem říkala, že bych na potrat nikdy nešla. Přesto, už jsem o něm jednou uvažovala, ale naštěstí se těhotenství nepotvrdilo.
Na potrat z důvodů postižení dítěte, by mě muselo přemlouvat hodně doktorů.
Potrat je věc každé ženy(páru) a je to jen a jen na jejím svědomí. Jsem ráda, že v dnešní době už žádná nemusí stát jak ovce před komisí a doprošovat se.
Babybox nedokážu si představit, že bych tam dítě odložila, věřím, že pro tu ženu je to ta nejtěžší věc v životě a děkuju za to, že se tak rozhodla a dala dítěti šanci na normální život.
Ty nevímjakjenazvat, které těhotenství skrývají a pak svoje dítě zabijou, zahodí, týrají a podobně, těm patří šibenice.
lleennttiillkkaa píše:
Vždycky jsem říkala, že bych na potrat nikdy nešla. Přesto, už jsem o něm jednou uvažovala, ale naštěstí se těhotenství nepotvrdilo.
Na potrat z důvodů postižení dítěte, by mě muselo přemlouvat hodně doktorů.Potrat je věc každé ženy(páru) a je to jen a jen na jejím svědomí. Jsem ráda, že v dnešní době už žádná nemusí stát jak ovce před komisí a doprošovat se.
Babybox nedokážu si představit, že bych tam dítě odložila, věřím, že pro tu ženu je to ta nejtěžší věc v životě a děkuju za to, že se tak rozhodla a dala dítěti šanci na normální život.
Ty nevímjakjenazvat, které těhotenství skrývají a pak svoje dítě zabijou, zahodí, týrají a podobně, těm patří šibenice.
Je to snad každého věc.Nevim proč by například zakladatelka deníčku měla být napadána
.
v životě bych na potrat nešla,ale je mi uplně jedno jak se rozhodnou ostatní a pro nikoho to není lehké tak proč do nich ještě rejpat.
Každej se rozhodne sám,nejsme zvířata a jaké jsou k tomu duvody muže být všem jedno
Tak než jsem měla malého,tak bych asi moc o potratu nepřemýšlela,pokud by dítě bylo nechtěné.Ale jelikož jsem vdaná už přes 8 let,taky by důvod jít na potrat nebyl.Pouze,kdyby bylo dítě postižené,nebo ze znásilnění,jak už tu někdo psal.Jinak neodsuzuji velmi mladé holčiny,které do toho vlítnou,nebo kohokoliv jiného,pokud je to jeho rozhodnutí,ale pokud je to rozhodnutí partnera,jako tomu bylo v případě deníčku,tak mě udivuje,jak se jeho pisatelka nechala ovlivnit a zmanipulovat.OVŠEM! jak napsala Kamča,je to její rozhodnutí,a netřeba jí tu pranýřovat.Musela s tím ale počítat,když se rozhodla o tom veřejně napsat.Potom se nesmí divit negativním reakcím…
Tak jsem si přečetla deníček. No co napsat, když už se to stalo - snad je dobře, že to ta holka napsala, může to sloužit jako varování pro jiné.
Pro každou ženu je to svobodná volba zda jít či nejít na potrat.Nikdo nemá právo odsuzovat.Nikdo nemá právo tvrdit to či ono,když před takovým rozhodnutím nestál.
Buďme tolerantní k rozhodnutí druhého ![]()
O potratu jsem uvažovala vemi vážně a velmi reálně. Otěhotněla jsem přes antikoncepci, dodnes je mi záhadou, kde se stala chyba. Antikoncepci jsem samozřejmě brala dál, než jsem zjistila, že jsem těhotná.
Byla mi 20, byla jsem na vysoké škole, bydlela jsem u rodičů. S přítelem jsme spolu nebyli ani rok. On taky studoval. Ale byl v posledním ročníku vysoké školy.
Když jsem mu to oznámila, přemluvil mě, že to zvládneme. Podpořili nás jeho rodiče (moji ne), mohli jsme u nich bydlet, než bude situace taková, že to zvládneme sami.
Takže jsem si dítě nechala. Nakonec jsem čekala dvojčata…Školu jsem nedodělala, obor nešel studovat dálkově ani žádný jiný podobný. S následky nedodělané vysoké a pouze neodborného vzdělání se potýkám dodnes. Rok po tom, co chodili děti do školky, jsem nemohla ve velkém městě zavadit o práci. Dodnes se poýkám s tím, že na trhu práce nejsem zrovna žádané zboží.
Přítel má obor, který je žádaný a velmi dobře placený, nemáme finanční problémy a tudíž nevadilo, že jsem nemohla sehnat práci. Jsem strašně šťastná a spokojená, protože mám krásné děti, spokojený vztah a partnera, ktery je rodinný typ.
Ale stačilo by tak málo a vše by mohlo být jinak, vždyť jsem ty děti porodila do nepříliš prověřeného vztahu. A já bych nebyla dobrá matka, když bych byla pernamentně ve stresu, že jsem s nimi sama a mám problém najít slušnou práci. Riskla jsem to i pro to, že jsem viděla, že má přítel dobrý rodinný vzor doma.
Renca127 píše:
Tak me bylo 18,bylo to nechtene a s tim klukem jsem se rozesla…a vubec me nenapadlo ze bych to mimino chtela a mela si ho nechat..ani zadne vycitky svedomi..
pak jsem otehotnela ve 24 a to uz bylo chtene..
ne nemam zadne vycitky svedomi…
bylo mi 18,studovala jsem ,bydlela u rodicu…atd…
a jestli te to vytocilo to je tvuj problem…
okolnosti nevis,tys to nezazila.
Renca127 píše:
ne nemam zadne vycitky svedomi…
bylo mi 18,studovala jsem ,bydlela u rodicu…atd…
a jestli te to vytocilo to je tvuj problem…
okolnosti nevis,tys to nezazila.
nevim proc soudis nekoho koho neznas..ale ty jsi urcite supermama,fandim ti.a opravdu se nebudu dohadovat nad necim co nema smysl.pekny vecer.
no a tohle je přesně ono
jsme u toho. klarinienko opravdu nechápu tvoje napadení Renci127. Neznáš jí, tak jí nesuď, jsou prostě lidi, kteří se s tím smíří dobře. Já ti třeba udám můj případ. Nejde sice o potrat, ale je to něco podobného. Měla jsem špatné tripl testy a musela podstoupit amnio a na rovinu říkám, že kdyby se potvrdilo postižení, tak na ten potrat jdu taky, respektive v mém případě už by šlo o vyvolaný porod. Taky se do mě pár aktivistek pustilo, nedokázaly pochopit, že bych se zbavila dítěte proto, že by bylo postižené, jenže já vím, že bych na to zkrátka neměla. Každý má své důvody a je hnusný ho za to napdat.
Je rozdíl mezi tvým případem a případem druhé slečny. Taky bych zvažovala, zda si nechat postižené dítě ale jít na potrat, jen proto, že si v 18 užiju a dítě se mi momentálně nehodí je dětinské, sobecké a nezodpovědné!!!
vis ja si myslim,ze detinske,nezodpovedne a sobecke by bylo si dite nechat,kdyz clovek nema zadne zazemi a predpoklady k tomu ze to dite bude mit dobry zivot a ze o nej bude dobre postarano.
klárinenko a tebe se to nějak osobně dotklo že si dítě nechala vzít?Kdyby si ho nechala živila by si ho?
určitě ani jedno.Pozorně važ slova proto že přát někomu takovou věc by se klidně mohlo otočit.
Je to každého věc a i když to neschvaluju,tak lepší než přivédst dítě do rodiny kde ho nechtějí a nemají na to se o něj postarat