Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ne každý touží vidět proces, během něhož se z dítěte stává mastný flek. Nechávám dětem myslím dost svobody, schody v roce sami atd., nikdy mi nikdo nic neřekl. Pokud už tolik lidí má řeči, je to známka toho, že to opravdu přeháníš.
@Anonymní píše:
Vůbec si nepřijdu jako mistryně světa ve volné výchově ale přijdu si jako normální ženská která nechává své dítě žít.Co budou dělat děti matek kterým furt stojí máma za zadkem?
No ty mají větší šanci, že se aspoň dožijou dospělosti. Ty buď ráda, že se cizí lidi starají a dítě ti ze 6 m nespadne třeba na hlavu. ![]()
@Anonymní píše:
Pardon ale já přesně vím co dělá ale nestojím mu jak slepice za zadkem abych mu furt utírala nudle..
Pokud sedis na lavicce, tak u nej nejsi. Normalni matka stoji u rocniho ditete, tak blizko, kdyby sletelo, aby ho chytla.
Proc tam sedis, to jsi lina zvednout zadek?
Mám také kamarádku, která má dvě opičí dcery. Už jako malé někde visely, lezly a sama kamarádka jistila tu menší s tím, že řekla té starší, že teď jí nejistí a musí si dávat pozor. Takže jsou děti, které jsou skutečně od narození hbité a sportovní.
Na druhou stranu mne těší, že si lidé všímají dětí u silnic nebo na vysokých zdech, že nejsme tak lhostejní. Může se stát, že někdy dítě zmizí z dohledu obzvlášť pokud jich máš s sebou víc a je dobře, že si lidé všímají a pomohli by.
Na tvém místě bych nebyla tak ostrá a jen slušně odpověděla, že dítko málo kdy vidíš na zemi, častěji ve výškách. Jednou třeba budeš děkovat bohu, že u dítěte stál anděl strážný a předešel tragédii, která je ve vteřině.
@SlečnaDahlia tos mi připomněla 4,5letého synovce, jak se vyhoupl na parapet ve 4.patře…jeho matka nic, tak jsem na něj houkla, ať okamžitě sleze. On mi na to řekl, že i kdyby spadl dolů, tak se mu nemůže nic stát, protože želvám ninja se taky nic nestane…takže asi tak, jak tu už někdo psal - do hlavy malého děcka nikdo nevidí
Pisatelka je buď zřejmě velice mladá matka, co všechno ví, nebo je to tím, že jsou zimní prázdniny a někdo se velice nudí…
![]()
@Anonymní píše:
Takže mi chceš říct že dítě kterému maminka stojí za zadkem 24/7 tak se mu nemůže nic stát?
proč rovnou uskakuješ do opačného extrému? V rozumné a přiměřené míře hlídat bezpečnost děcka není „stání mu za zadkem jako slepice“. Já bych to nazvala zodpovědným rodičovstvím.
Chceš tu tvrdit, že bys na lavičce chytila uklouznuvší dítě, letící z šesti metrů?
@Anonymní píše:
Pardon ale já přesně vím co dělá ale nestojím mu jak slepice za zadkem abych mu furt utírala nudle..
Převracíš to. Stát dítěti pořád za zadkem je jeden extrém, ty si ale neuvědomuješ, že jsi ten druhý extrém. A mezi těma dvěma extrémy je plno jiných variant, které většina matek tak nějak přirozeně zastává - zabraňovat dítěti, aby si fatálně ublížilo, a přitom mu dávat dostatek prostoru, aby svět objevovalo samotné. Ani roční, ani dvouleté, ani tříleté dítě nedokáže vyhodnotit nebezpečí situací, jako je šplhání na šestimetrovou prolézačku, od toho je tady rodič, aby zabránil neštěstí. A samozřejmě, že batole potřebuje svůj díl nezávislosti, udělat si něco samo, objevit něco samo, ale potřebuje to stejně tak jako jistotu, že rodič je tady pro něj a dává na něj pozor. Ta rovnováha je důležitá; pokud se tříleté dítě obejde bez rodiče a nemá jistotu, že ho rodič bude chytat, až bude padat, je to dost smutné.
@Anonymní píše:
Ne. Vůbec nejsem líná..za tím si stojím.. ale jak píšu výše- nechávám ji být.
Mně překvapuje to jak víš, že nespadne? Že jí neuklouzne noha. U nás spladl řemeslník při stavbě střechy. Myslíš, že si nedával pozor, nebo byl nezkušený? Ne ne byla to náhoda.
Takovy matky, jako jsi fakt miluju. Rocni a dvoulete si mas hlidat a za tim zadkem stat. Az se ji neco stane tak co? Nebo nedajboze nekoho zrani? Ted mam uz skoro 4 letou a za zadkem uz ji nestojim, ale porad ji mam v merku. Nemuzu zas hlidat 24 hodin denne, ale to delam az ted. Jako malou jsem ji hlidala porad.
Vychovávala jsem své dítě podobně, mám doma samostatného jedince, který je nejen pohybově, ale i mentálně a sociálně zhruba o 2 roky napřed. Taky jsem si vyslechla tisíc keců. Ale bylo mi to jedno ![]()
@Anonymní píše:
Ne. Vůbec nejsem líná..za tím si stojím.. ale jak píšu výše- nechávám ji být.
Takže líná
normální je být na své dítě opatrná a riskovat zdravě…kdyby se dítěti stalo něco vážného tak první na co se budou policajti ptát kde byli rodiče a jak zajistili bezpečnost..
@Anonymní píše:
Já neříkám že nemůže spadnout.. může ale i tak může spadnout i dítě kterému maminka stojí za zadkem
Jenže tomu dítěti asi matka nedovolí lézt 6 m vysoko takže si při pádu odře koleno. Tvoje dítě si zlomí nohu.
@Anonymní píše:
Já neříkám že nemůže spadnout.. může ale i tak může spadnout i dítě kterému maminka stojí za zadkem
A proč tě to vlastně tak rozčiluje. Přijde mi, že jsi sem jen přišla rozdráždit zdejší přispěvovatelky. Však dělej jak myslíš, odpovědnost je v plné míře na tobě.
@kacz píše:promluvilo ego a pýcha
Vychovávala jsem své dítě podobně, mám doma samostatného jedince, který je nejen pohybově, ale i mentálně a sociálně zhruba o 2 roky napřed. Taky jsem si vyslechla tisíc keců. Ale bylo mi to jedno
@Anonymní píše:
Vážně? A jak? To je jak kdybych řekla že mě omezuje že nosíš červené triko.. kupříkladu..
Nesmysl.