Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Bezna navsteva ordinace:
dobry den
dobry den
co vam chybi, mate nejaky problem…
na shledanou
@jege píše:
Nevím, ale mě přijde oslovení pán/paní Příjmení univerzální a vhodné pro každou situaci. Samozřejmě, v ordinaci lze použít i doktor/doktorka, hlavně pokud člověk neví příjmení, ale třeba v emailu nebo telefonicky preferuji příjmení. A přijde mi trapné opravovat pacienta, který osloví doktora příjmením.Mimochodem, učitelky také v telefonu nebo emailu oslovuji příjmením, a ještě se mi nestalo, že by mě nějaká opravila, že je paní učitelka. Při osobní komunikaci to může být i tak, i tak.
ty si pletes povolani a titul ![]()
@matkabagristy píše:
ty si pletes povolani a titul
Tak víš jak - povolání-titul, bakterie-virus…
@jege píše:
Nevím, ale mě přijde oslovení pán/paní Příjmení univerzální a vhodné pro každou situaci. Samozřejmě, v ordinaci lze použít i doktor/doktorka, hlavně pokud člověk neví příjmení, ale třeba v emailu nebo telefonicky preferuji příjmení. A přijde mi trapné opravovat pacienta, který osloví doktora příjmením.Mimochodem, učitelky také v telefonu nebo emailu oslovuji příjmením, a ještě se mi nestalo, že by mě nějaká opravila, že je paní učitelka. Při osobní komunikaci to může být i tak, i tak.
Mne nikdo prijmenim nerika. Jednoduse ho vetsinou nezna, i kdyz neni problem ho zjistit ( je na dverich). Jak by me tedy mel oslovovat jinak nez doktore? Proste je to nejjednodussi.
@Baba píše:
Nevím jak Tebe, ale mě dost často oslovujou sestroKdyž sedím za stolem v ambulanci tak ne, ale když jdu po chodbě, tak pravidelně. A medikům říkají pane doktore. Stejně do telefonu- zvedne ho ženská a je to hnde : sestři, chci mluvit s doktorem
Příspěvek upraven 29.02.20 v 17:22
Jo, i me. Neopravuju, je mi to jedno. I kdyz jege si samozrejme mysli neco jineho…
@mroe píše:
Mne nikdo prijmenim nerika. Jednoduse ho vetsinou nezna, i kdyz neni problem ho zjistit ( je na dverich). Jak by me tedy mel oslovovat jinak nez doktore? Proste je to nejjednodussi.
Mě nikdo nikdy příjmením neoslovil. Sem v práci, mám tam nějakou funcki, tak mě tak oslovují. Nevím, co se zas jegemu nezdá.
@jege píše:
Nevím, ale mě přijde oslovení pán/paní Příjmení univerzální a vhodné pro každou situaci. Samozřejmě, v ordinaci lze použít i doktor/doktorka, hlavně pokud člověk neví příjmení, ale třeba v emailu nebo telefonicky preferuji příjmení. A přijde mi trapné opravovat pacienta, který osloví doktora příjmením.
Já taky,,trapně" opravuju pacienty nebo příbuzné, že nejsem sestra. Ale není to kvůli lpění na titulu, ale aby věděli, že nevyšetřuje nebo neordinuje léky sestra. Stejně jako se muž představuje jako doktor Novák - anesteziolog. Na sálech je spousta lidí, sanitáři, chirurgové, tak ať pacient snad ví, kdo na něj sahá.
@jege píše:
já teda píšu „Paní učitelko!“ a přišlo by mi blbé psát jí „Paní Kadrnožková…“, tak každopádně je to dobrá informace, že je evidentně možné oboje.
@Baba píše:
Tak víš jak - povolání-titul, bakterie-virus…
hele nesmeju se, ja jsem jednou v pravnicke diskusi pouzila nevhodne pojem obvinit/obzalovat a sice se mi nikdo nesmal, ale vzniklo z toho nedorozumeni, protoze to je evidentne dost velky rozdil.
V nasi praxi takto lide zamenuji indikovat/diagnostikovat
„lékař mi indikoval chřipku“ ![]()
Mám pocit, že si tady opravdu někdo plete pojmy s dojmy, tituly s funkcemi a povoláním… Mě by jako pacienta nikdy nenapadlo oslovovat lékaře příjmením
přijde mi úplně normální a přirozené oslovení pane doktore, paní doktorko…ok, pokud je to primář, tak pane primáři. I lékař může být docent, profesor. A nejspíš mu budu stále říkat pane doktore, protože je to jeho povolání. Stejně tak učitelku oslovuji paní učitelko, ne paní bakalářko, magistro, doktorko (Ph. D.) ![]()
@Baba píše:
Mě nikdo nikdy příjmením neoslovil. Sem v práci, mám tam nějakou funcki, tak mě tak oslovují. Nevím, co se zas jegemu nezdá.
mě jo a je možné, že to byl nějaký JUDr. jehož titul jsem opomněla, nevím, jsem na tohle tupá ![]()
@Pudloslava píše:
hele nesmeju se, ja jsem jednou v pravnicke diskusi pouzila nevhodne pojem obvinit/obzalovat a sice se mi nikdo nesmal, ale vzniklo z toho nedorozumeni, protoze to je evidentne dost velky rozdil.V nasi praxi takto lide zamenuji indikovat/diagnostikovat
„lékař mi indikoval chřipku“
Aha, ty neznáš jegeho. On je totiž neomylný, a na x stránkách řešil, že je to vlastně jedno ![]()
@Baba píše:
Aha, ty neznáš jegeho. On je totiž neomylný, a na x stránkách řešil, že je to vlastně jedno
která z těch dvou dvojic?
@Pudloslava píše:
která z těch dvou dvojic?
virus, bakterie.
@lenajs píše:
Mám pocit, že si tady opravdu někdo plete pojmy s dojmy, tituly s funkcemi a povoláním… Mě by jako pacienta nikdy nenapadlo oslovovat lékaře příjmenímpřijde mi úplně normální a přirozené oslovení pane doktore, paní doktorko…ok, pokud je to primář, tak pane primáři. I lékař může být docent, profesor. A nejspíš mu budu stále říkat pane doktore, protože je to jeho povolání. Stejně tak učitelku oslovuji paní učitelko, ne paní bakalářko, magistro, doktorko (Ph. D.)