Proč za léky platíme tolik?

82
28.3.11 14:28

Proč za léky platíme tolik?

Dnes jsem byla s dcerkami u dr. Obě mají angínu a jedna zánět průdušek. Předepsala mě dvoje antibiotika, spiropent, diasepam do zásoby, pamicoin do nosu, tamto na vykašlávání … atd atd …
Koupila jsem k tomu nurofení čípky a sirup na teplotu a kukuřičné křupky na mls holkám.
Manžel má zánět dutin, tak doslal strašně moc kapek… prášky atd…

Celková částka zaplacená v lékárně byla cca 900kč.
Vyvalila jsem oči, spolkla slova která se mi hrnula do úst a zaplatila.
Teď jsem přijela domů a přemýšlím - jak to dělají lidé, kteří si nemohou dovolit takovou částku zaplatit???
Máte podobnou zkušenost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1672
28.3.11 14:37

Mám s tím osobní zkušenost. V roce 2008 jsem celkově za poplatky a za léky sama za sebe zaplatila okolo 30 tisíc. Upozorňuji, že mi bylo vráceno asi 1000,– . Asi jsem pro ně nebyla dostatečně nemocná :think: :cert: . To nepočítám mého syna, který byl předčasně narozený a musel manžel kupovat speciální sušené mléko.
Na lékárnu a poplatky jsme vždycky peníze museli mít. Ale bylo to takový, že jsme ten celý roky byli na účtě v mínusu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5631
28.3.11 14:48

Ahoj, tak malá teď měla zánět průdušek a doplatek za atb a sirup na odkašlávání byl přes dvě stovky - a to se po těch atb osypala, takže jsme nakonec museli zajet pro jiné, takže další poplatky a doplatky. Takže věřím, že pokud jste to brali dvojmo a ještě něco navíc, snadno se ta částka vyšplhá k tisícovce. Kapky do nosu stojí bezmála stovku. Prostě to tak je. Neřeším to, prostě na tohle se peníze musí najít. Ale taky jsem nad tím přemýšlela, snad jediné, co mne napadlo, je zeptat se přímo u pediatra, jestli a jaký je doplatek na konkrétní léky… :nevim:
Můžem si přát jediné - ať jsme zdraví… :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
28.3.11 15:06

My jsme byli v únoru nemocní všeci 3 - měli jsme jenom rýmičky a kašlíky + já k tomu angínu, ani jsme nebyli u dr. (kromě té angíny, kde jsem dostala Penicilin za 30,–) a jako myslím, že ten litr jsme za měsíc taky v té lékárně nechali jenom za tohle :roll: Každá položka stojí cca stovku, takže pro každého kapky / sirup na kašel, něco o nosu, něco na teplotu, ještě jsme to zkoušeli s MM rozhánět nejdřív Coldrexem, já jsem si pak koupila Preventan - původně jeden na ten kašel, později jiný na ten krk… Samík vyzkoušel sirupy 2, než se toho kašle zbavil… No otvírala se mi kudla v kape pokaždé, když jsem platila a to jsme neměli ani nic vážného a nekupovali nic extra :roll: A to nepočítám, co si kupoval MM sám pro sebe… :lol:

Rozhodla jsem, že se budeme všichni přes rok povinně otužovat, protože toto je šílené :roll: :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
82
28.3.11 15:14

Děkuji

Mamči, děkuji za příspěvky. Nejsem z těch co by si stěžovali, pro svoje holky koupím všechno aby nemuseli být nemocné, jen jsem byla opravdu hodně zaražená.
Navíc toto je běžná nemoc, co potom děti co jsou trvale nemocné :-(
Teď jsem četla diskusy o sčítání lidu a o snižování dávek rodičáku a porodného, tak jsem se zas naštvala jak kam ten stát spěje. Pak se všichni diví že je tolik důchodců oproti dětem :-(
Je to opravdu smutné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3270
28.3.11 15:29
Alichi píše:
Ahoj, tak malá teď měla zánět průdušek a doplatek za atb a sirup na odkašlávání byl přes dvě stovky - a to se po těch atb osypala, takže jsme nakonec museli zajet pro jiné, takže další poplatky a doplatky. Takže věřím, že pokud jste to brali dvojmo a ještě něco navíc, snadno se ta částka vyšplhá k tisícovce. Kapky do nosu stojí bezmála stovku. Prostě to tak je. Neřeším to, prostě na tohle se peníze musí najít. Ale taky jsem nad tím přemýšlela, snad jediné, co mne napadlo, je zeptat se přímo u pediatra, jestli a jaký je doplatek na konkrétní léky… :nevim:
Můžem si přát jediné - ať jsme zdraví… :kytka:

No vidíš - osype se po atb a nikdo ti peníze nevrátí!!Naopak TY MUSÍŠ jít a znovu kupovat a doplácet a poplácet.A co když se ti osype po dalších lécích za které ty zaplatíš majlant?To by mě zajímalo co by na to řekla pojišťovna?Normálně mě to naše zkorumpovaný a rozkradený zdravotnictví :pocitac: :pocitac: :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
82
28.3.11 15:40

...

asi tak… Vendulka se mi osypala po Mukosolvanu, tak mi dnes sestřička napsala seznam v čem je ta stejná „osypávající“ látka a mám toho asi 20, tak jsem fakt zvědavá z čeho budu vybírat :-)
Jitrocelový sirup (i když zabírá) se mojí dr. nezdá, tak nevím … stejně ho budu dávat :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5372
28.3.11 15:45

A já jsem jednou měla angínu v Lucembursku, za návštěvu lékaře jsem vyplázla 35 euro, v lékárně za antibiotika dalších 40. A to jsem měla kvalitní a drahé pojištění. Takže od té doby v Česku mlčím a platím, lékařská péče je holt drahá, ale ve srovnání s jinými zeměmi jsme na tom veledobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nepři.
28.3.11 15:45

Holky upřímně, funguje to takhle: prijde firma chce u nas prodavat „paralen např“ cena 15kč, SUKL si prirazi 20kč a pojistovna 10Kč…stačí Vám to…je to humus nejvyššího kalibru a proto platíme tolik…samotný zdravotnictvi doplaci jen na tohle „nahore“

• Citovat
  • Upravit
2566
28.3.11 15:46

Ahoj, taky máme vysoké doplatky v lékárně- v pátek jsme si nesli od kožní Dr.z lékárny mastičky a oleje za 800,–. Syn je atopik a když máme štěstí, stačí nám tahle dávka na 3 měsíce, když je špatné období, máme ,,vymazáno" za měsíc. :-?
A to nemluvím o tom, že jsme rodina 4.členná a oba kluci i já dost marodíme.
U doktora se můžeš ptát a žádat o předepsání léku bez doplatku (alesp.to bývalo), otázkou je na kolik lepší je ten lék s vyšším doplatkem??? :think:
:mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nepři.
28.3.11 15:46

Ale fak můžem děkovat pže v cizině to opravdu chodí mnohem jinak…viz příspěvek výše.

• Citovat
  • Upravit
10713
28.3.11 15:57

Tak já zkusím odpověď z druhé strany. Než se vynalezne nový lék, zabere to hromadu času Tuším že i pět let), práce (z cca 10000 potenciálních léčiv je nakonec jen jedna nebo dvě skutečně účinné), spousta klinických testů atd. A to vše stojí peníze. Navíc pokud chceš v nějaké zemi prodávat, musíš si tam zaplatit „registraci“… atd. Pochopitelně se do ceny promítají i různé kontroly a další výdaje… Nechci tvrdit, že cena je přiměřená, spíš si myslím, že je často nadsazená, ale zase za pár kaček to taky být nemůže.

Druhá věc je ta, proč tolik platí pacienti a neproplácí se více z pojištění, ale v tom se zas tak nevyznám :nevim:

Pokud vím, v každé skupině léků by ideálně měl být jeden, který je úplně bez doplatku (platí se jen reg.poplatek) ale bohužel to neplatí stoprocentně, protože často ten nejlevnější je také ten nejhorší (např se špatným vstřebáváním apod).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3839
28.3.11 15:58
opinka píše:
A já jsem jednou měla angínu v Lucembursku, za návštěvu lékaře jsem vyplázla 35 euro, v lékárně za antibiotika dalších 40. A to jsem měla kvalitní a drahé pojištění. Takže od té doby v Česku mlčím a platím, lékařská péče je holt drahá, ale ve srovnání s jinými zeměmi jsme na tom veledobře.

já žila několik let v Německu a vždycky když jsem jela na návštěvu do ČR, běžela jsem do lékárny udělat si zásobu „levných“ léků (vesměs to byly i stejné značky). Navíc péče tam a teď tady se fakt nedá srovnat… u nás mnohem lepší.
Jinak rada na menší útratu v lékárně: ptát se cíleně lékaře, kolik se doplácí a zda není něco podobného / levnějšího a v lékárně se ptát u volně prodejných věcí na totéž. I lékárny jsou obchody a chtějí vydělávat, takže když přijdete s tím, že chcete „něco na bolení v krku“ dostanete Strepsils za 120,– i když by stačil Septolete za 30,–

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3270
28.3.11 16:09
nepři. píše:
Ale fak můžem děkovat pže v cizině to opravdu chodí mnohem jinak…viz příspěvek výše.

jasně - já vím že je to jinde i horší :think: ale řekni mi prosímtě jak velké procento z platu si platíš to kvalitní pojištění jak píšeš o kousek výš?
Ajaké jsou tam jiné náklady na žití - kolik dáš v poměru k platu za byt a energie?Za jídlo ošacení atd atd?Tady to začíná být vážně místo k nežití.Na cokoliv se podíváš tak se pouze zdražuje a nejsem si až tak jistá že jim to bude stačit a že to bude k užitku,neb ti nahoře jsou zkorumpovaní jedne vedle druhýho a já jim PROSTĚ NEVĚŘÍM.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
28.3.11 16:12

Nechápu proč jsou léky tak drahý, proto když marodim, tak si radši zalezu s čajem. Malej naštěstí zatim nemarodí, tak jsem ráda, ale s ním už bych k dr. šla. Já za jediný prášky za který platim je HA.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová