Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoooj Pafco!!!
Vitej tady. Ty jsi stydliva?
Neboj, mi ti tady neublizime. Doktor ti delal hormonalni rozbor?
Holky ja ted zkoumam ty teplomery. Ja uz nevim, jakym tomam merit, normalnim se mi to nechce merit pet minut, a ten digitalni mi zase prijde po urcite dobe nespolehlivy, tak ja uz nevim. Jak to delate vy?
Mate nastavenych nejak tech pet minut nebo jak? ![]()
Ahoj NIKDO,
testy jsem žádné zatím nepodstoupila - doktor to asi zkouší…na ultrazvuku se mu nezdály moje vaječníky. Cyklus nemám také zrovna dvakrát pravidelný…
Pafcule, ty testy bys mela ale mit bezpodminecne. A manzel spermiogram. Protoze jak jsem psala, neni nam uz petadvacet, takze nejak moc cekat… Ja vim, o cem mluvim. Bylo mi tricet
. Jeste tem mam narozeninovou depku ![]()
Hmm - ale s tím zatím nic neudělám… Nedokážu si představit, že bych si sama doktorovi říkala o nějaká testy (snad ví co dělá). Uvidíme co mi poví na příští kontrole.
S tím, že manžel nakluše jako první v pořadí na spermiogram ale počítám…
nikdo, ja jsem merila obyc. teplomerem, mela jsem nastaveny dva budiky, na jeden strcit teplomer, na druhej vyndat…
ja budu stimulka od zitrka - clostilbegytem… i kdyz vlastne uz jsem od vanoc, to jsem dostala prvni agolutin
dneska prisly vysledky z krve, tak prolaktin a estradiol mam v norme- to jsem teda docela rada… a hCG neg., ale to se dalo cekat, po vikendu,ze?
s tou ovu je to dost slozity… tesne pred ms klesne hladina estrogenu a progesteronu, to nastartuje FSH, ktery zpusobi zrani folikulu, zraly folikul produkuje estrogeny…prudky narust hladiny estrogenu stimuluje LH a znovu FSH, ty zpetne pusobi na folikul aby praskl a uvolnil vajicko…
z praskleho folikulu se stava zlute telisko, ktere produkuje estrogeny a progesteron /ten zpusobi zvyseni BT/, pokud nedojde k otehotneni, telisko po urcite dobe /12-16 dni/ zanika a estrogeny a progesteron klesaji…
aby dochazelo k ovulaci musi fungovat vsechny tyhle hormony spravne…
casto se stava, ze k ovu dochazi, ale je nedostatecnost zlutyho teliska a nevytvari se progesteron, BT zustava dole, ale pozna se to na sonu… leci se to dodanim progesteronu v druhe pulce cyklu. tim ze se nevytvari progesteron tak vajicko i kdyby bylo oplodneny nema sanci se uchytit…
Clostilbegyt /latka klomifen/ blokuje receptory pro estrogeny v mozku a tim stimuluje vetsi produkci FSH, ktery podporuje zrani vajicka
snad jsem to napsala cely a srozumitelne ![]()
tak jen doufam, ze ma manzilek spermijky v poradku, abych ten stimulacni program nemela zbytecne ![]()
Aholky ,,stimulky" (to se mi líbíííí)
Tak jsem už taky konečně doma,teda to jsem si zase očetla,ale už si skoro nepamatuju,co bylo na začátku dne
Zak k tomu co si pamatuju:
Vítám nové holčiny i ty staronové z čekatelek ![]()
Zdenik: no dobrý, hormony jsou v poho a příště bude i to HCG!! A vy se zatím na SPG nechystáte? Nás tam teda Dr. poslal taky až později,až po 3/4 roce snažení , až když mi napsala Clomhexal.A bohužel jsou mršky trochu pomalejší
,ale ještě nevím přesný hodnoty.
Pafcule:já se mé Dr. do řemesla taky moc nemíchám,kdybych jí začala diktovat, co má dělat,asi by ze mě nebyla nadšená,spíš se jí na ty vyšetření nebo hodnoty zkus nějak taktně zeptat a třeba ti vysvětlí,jak to s tebou zamyšlí dál. Každý Dr. má jiný postup,ale byla by škoda, cpát se hormonama a přitom by byl problém třeba někde jinde.
Macelino:manža o emiminu ví,taky mi pomáhal hledat problém,když jsem se nemohla zaregistrovat na starý heslo,občas mi mrkne přes rameno a diví se našim šifrovaným zkratkám,já ho hned vyháním,ať to nečte,že to jsou naše babský pokecy,tak ať se sem nemíchá,když tomu stejně nerozumí
Ty naše šifry jsou pro něco dobrý
No,znáte chlapy,všichni by nás asi nepochopili,jak si tu popisujem ty naše intimnosti ![]()
Lio:tak to vypadá nadějně
vaječníky se už asi pěkně rozběhly,tak ať tam máš brzy pořádný jajca ![]()
Nikdo:tak dej zítra vedět,jak si dopadla a co ti Dr. naordinoval.Ty se na to stimulování vyloženě těšíš ,viď?
Já měřím BT elektronickým a zatím dobrý,jen někdy přeslechnu to pípání,když u toho ještě skoro spím ![]()
Já jsem dnes 34.DC a zatím jen občasná bolest podbřišku a zad,k tomu se mi přidala blokace lopatky a bolí to jak čert,jsem celá nakřivo a chodím jak ,,Kvasimodo"
Už jsem si koupila těhu test,tak pokud ráno mrcha nedorazí,zkusím to,ale nedávám tomu velkou naději,BT je jen 36.8 C ![]()
mirule, nevim jak u tebe, ale u me je 36.8 VYSOKA teplota ![]()
ten SPG mi dr. nechava na CAR, tam me chce poslat za 2 mesice, kdyz neuspejem s Clostilem… tak to nechavam bejt, vydrzeli jsem to nevedet pul roku, vydrzime dalsi dva mesice… mozna kdybych byla v poho, ze bych ji k tomu nutila, ale ja cykly v poradku nemam a nejakou tu stimulaci stejne potrebuju, tak se SPG zatim nespecham…
jen doufam, ze jsou jeho mrsky ok
![]()
Zdeniku tak to to máte suprově naplánovany,už za 2 měsíce do CARu? No,samozřejmě ti přeju,abyste tam už nemuseli
A už máš vybráno do kterého půjdeš? Já o tom už občas přemýšlím,protože nevím nevím,jak se to bude dál vyvíjet.Docela mě láká Podolí,prý tam je nějaké nové centrum a slyšela jsem na něj chválu a mám to i blízko z práce.
mirule, no dr. rikala, ze se ji zda, ze vubec nemam ovu, tak kdyz nepomuze clostilbegyt, ze se nebude hnat do lecby a celkovy vysetreni je drahy, tak to necha na nich
taky jsem uvazovala o podoli, mam to kousek domu…
Tak to je dobrá Dr. když tě hned pošle do CARu,někteří se to snaží různě řešit sami a někdy to je jen ztráta času a nakonec tam stejně člověk skončí.Tak ti přeju,abys ten CAR už ani nepotřebovala ![]()
Aluu Ovu testy jsem zkusila hned první měsíc abych se přesvědčila, že je po revizi všechno v pořádku. Udělala jsem si ho 15 DC a hned tam byli // a OVU jsem pociťovala hned druhý den v podbřišku. Pak jsem to měsíc nechala a tenhle to zase zkusila a opět 16 DC, takže tam je to v pořádku…snad
ahoooooj deckaaaa,
Ja dneska koumam nad tema teplomerama, ja mam totiz uz k tem digitalnim nejake podezreni. Ale s tim normalnim zase pet minut…
Ale asi to udelam jako Zdenik, dva budiky, nebo jeden s tim, ze za pet minut zazvoni znovu.
Mimochodem Zdenku diky za prednasku, super.
Mirul - vis, ze se docela tesim, mam pocit, ze se konecne bude neco dit. Drzim palce na testovani, jo a u me je 36,8 taky vysoka teplota, zalezi jakou mas pred ovulaci.
Dneska me tak divne boli bricho, jako pred mrchou me bolelo vcera, a dneska uplne jinak. Lio kdyz jsi mela anovulacni cyklus nebo Zdeniku, jak vas bolelo brich
To jsou otazky,ze?
P.S. Zdeniku a ktery hormon mas teda v neporadku, kdyz nemas ovulaci?
nikdo, to mas tezky s tema hormonama… to by mi musela udelat vsechny ty hormony a nejspis v nekolika fazich cyklu… mozna ze mam jen nedostatecnou odpoved vajecniku na FSH a proto ho potrebuju vic, nebo mam malo progesteronu, nebo je ten problem uplne jinde…
to prvni se prave zjistuje tim, ze se pri clostilbegytu kontrolujou foliklz, jestli rostou… a kdyz rostou a presto to vypada na anovu, tak to je nejspi nedostatek progesteronu… ale presne to nevim, nejsem gynekolog a tohle znam jen z obecny casti mediciny..
ad bolesti bricha… normalne mivam pred ms par hodin takovy divny pocity az slabou bolest v podbriskach, ale treba ted po tom agolutinu jsem ten pocit nemela vubec… akorat me z utery na stredu v noci vybudila silena bolest bricha, ale z ceho presne to bylo nevim a aby to bylo prems, to bylo dost brzo…