Proplacení dovolené

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
zza
13.2.12 14:32

Základní věc je to, že dovolenou lze mít v jednu chvíli pouze jednu (buď mateřskou, řádnou, nebo rodičovskou) tzn. že pokud bys chtěla čerpat řádnou dovolenou později tak jednak bys musela přerušit čerpání rodičovské dovolené u zaměstnavatele a požádat o čerpání řádné dovolené a poté opět požádat o rodičovskou dovolenou (na to by ale zaměstnavatel musel přistoupit, musela by sis už na začátku požádat po PPM o rodičovskou na 4 měsíce), a zadruhé by pravděpodobně došlo ke krácení nároku na řádnou dovolenou, pokud ji totiž nastoupíš hned po PPM, pak se krátí roční nárok jenom pokud v daném roce předcházela pracovní neschopnost delší než 100 pracovních dní, ale pokud bys jí chtěla čerpat až v průběhu rodičovské, měla bys nárok jenom za odpracované dny. Jojo, je to většinou bohužel tak, nárok na odpočet na manželku vzniká zpravidla jen v době, kdy se v daném roce čerpá jen rodičovský příspěvek, jelikož se PPM a dovolená musí v daném roce vejít do 68000,– a to dá málokomu, jedině když se mu to lomí z roku na rok.

• Citovat
  • Upravit
101534
13.2.12 15:06
Kačinka píše:
mag píše:
Kačinka píše:
Takže není nárok,že bych třeba mezi neschopenkou a nastoupením na mateřskou tu dovolenou měla proplacenou?Že bych odešla třeba v březnu z neschopenky a čerpala dovolenou a pak nastoupila na mateřskou?
Mezi neschopenkou a nástupem MD si jí vyčerpat můžeš.
To se ale asi pak musim domluvit s tím doktorem včas domluvit ne?Aby mi to vycházelo aby se to nekrylo,že bych čerpala dovču a zároveň nescho

No a hlavně se taky musíš domluvit se zaměstnavatelem, neb čerpání dovolené určuje (krom toho případu čerpání v návaznosti na MD) zaměstnavatel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
389
13.2.12 15:46

Tak ono co jsem se tak bavila různě je to i individuální jak moc jsou ochotní vyjít vstříc v té práci.

děkuji moc za názory,ale stejně sem z toho pořád tumpachová,takže se poradím se šéfovou,jak to uděláme :D :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1912
3.7.12 17:37

Ahojky,
ráda bych se s dovolením přifářnula s dotazem. Od 24.4.12 jsem na nemocenské, na té už zůstanu a 1.10.12 bych z ní měla nastoupit na mateřskou, která mi pak vychází někdy do 13.4.13. Můj dotaz je na kolik dní dovolené mám nárok na čerpání/proplacení? Náleží mi všech 25 dnů za kalendářní rok 2012?
A ještě jsem něco četla, že by mi mohla náležet i nějaká dovolená za rok 2013, protože mateřská se bere jako odpracované dny. Nebo ne? :nevim:
A postup je tedy takový, že bych si u zaměstnavatele zažádala o čerpání dovolené po ukončení mateřské, správně? A nevíte podle jakých paragrafů se v této věci řídit?
Omlouvám se, ale těmhle věcem nerozumím :oops: a při tom jak se vše mění si prostě nejsem jistá ničím :zed: Tak děkuji předem pokud by byl někdo tak hodný a vysvětlil mi to :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20885
3.7.12 18:59

Tak pokud ti za rok 2o12 nějaká dovolená zbyla tak máš nárok si ji nechat proplatit správně řečeno vyčerpat. za příští rok máš podle mě nárok na celou dovču. no a o její čerpání si písemně zažádej zaměstnavatele min.2 týdny před koncem mateřské, tak mi to bylo řečeno, mám to pro jistotu zaznačeno v kalendáři ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5483
3.7.12 20:37

@j.a.n.i1 ahoj Jani, prosím můžu se vetřít s prosbičkou? Nevíš, kde bych toto našla v zákoníku práce? Že mám nárok na čerpání/proplacení dovolené mezí MD a rodičákem? V práci se cukají, nechtějí mi to proplatit a furt mi tvrdí, že na to není nárok, tak se na ně chci příště vyzbrojit a mít v ruce nějaký papír,kde to bude černé na bílém, já hledala, ale nenašla jsem to :,( nemohla bys mi hodit nějaký odkaz na to prosím? A nějaký vzor té žádosti o tom proplacení? moc ti děkuju :hug: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LN
15521
3.7.12 20:47
@lenkatrenka píše:
@j.a.n.i1 ahoj Jani, prosím můžu se vetřít s prosbičkou? Nevíš, kde bych toto našla v zákoníku práce? Že mám nárok na čerpání/proplacení dovolené mezí MD a rodičákem? V práci se cukají, nechtějí mi to proplatit a furt mi tvrdí, že na to není nárok, tak se na ně chci příště vyzbrojit a mít v ruce nějaký papír,kde to bude černé na bílém, já hledala, ale nenašla jsem to :,( nemohla bys mi hodit nějaký odkaz na to prosím? A nějaký vzor té žádosti o tom proplacení? moc ti děkuju :hug: :kytka:

Jestli můžu já, tak se nejdná o proplacení dovolené, ale čerpání! JInak najdete zde: http://business.center.cz/…cast9h4.aspx oddíl 2, §217, odst.5

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5483
3.7.12 21:03

@LN jeeeeeeeee, mooooooooc děkuji, jste nejzlatější :hug: konečně budu mít něco v ruce, ted už se na ně vyzbrojím :roll: mám termín porodu 4.11. takže bych na to snad nárok mít měla, ještě jednou moc děkuji :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1912
4.7.12 09:28

Děkuji :hug:
Takže shrnutí na vysvětlení do práce je:

• podle zákoníku práce § 212 odst. 1 mi přísluší za 60 odpracovaných dní v kalendářním roce dovolená na celý kalend. rok (tedy v mém případě 2013)
  • 60 odpracovaných dní budu mít podle § 216 odst. 2, kde stojí, že mateřská (moje od 1.10.12 do 13.4.13) se považuje za výkon práce.
  • A dle §217, odst.5 je mi povinnen zaměstnavatel vyhovět pokud jej požádám o čerpání dovolené po skončení mateřské.

To teda koukám, že v roce 2013 vůbec v práci nebudu a dovolenou stejně dostanu 8o No ale nestěžuju si, peníze se budou hodit :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
603
7.7.12 10:12

Ahoj, chtěla jsem se zeptat na proplacení dovolené. V roce 2009 jsem byla od února do května na neschopence, od června do listopadu na mateřské, dovolenou mi proplatili za celý rok. Loni jsem byla s druhým dítětem od července do prosince na mateřské a proplatili mi jen půlku dovolené, je to tak správně? děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101534
7.7.12 16:22

Není…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
603
8.7.12 11:15

Takže jsem měla nárok na proplacení celé dovolené a dá se to ještě zpětně dořešit? Máme docela nepříjemnou účetní :roll: Výplatní pásku jsem tedy neviděla, ale podruhé mi poslali jen zhruba půlku peněz, tak z toho usuzuju, že se jedná o proplacení půlky dovolené, tak abych tam nebyla za blbce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
389
8.7.12 11:27
@Terezm píše:
Takže jsem měla nárok na proplacení celé dovolené a dá se to ještě zpětně dořešit? Máme docela nepříjemnou účetní :roll: Výplatní pásku jsem tedy neviděla, ale podruhé mi poslali jen zhruba půlku peněz, tak z toho usuzuju, že se jedná o proplacení půlky dovolené, tak abych tam nebyla za blbce…

A žádala si o to sama? možná ti to třeba rozpůlí nadvakrát aby neměli tak veliký náklady???Někde to tak dělají. A asi bych se dožádala výplatnice, popřípadě se zeptala pani účetní jak to bude, ale jestli je nepříjemná, tak chápu že se ti s ní jednat nechce. My máme také nepříjemnou, ale já sem na ni pak taky nepříjemná, tak se zkrotí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
603
8.7.12 11:58

Poprvé jsem žádala sama, ale pozdě, jelikož jsem to zjistila až tady z příspěvků, že něco podobného existuje, skoro po roce a druhou mi posílali po skončení mateřské sami. Když uvedu že jsem brala cca 20 tis. hrubého, čistého zhruba 15 tis., tak mi za první mateřskou posílali jen 11 tis., a za druhou mateřskou jen 7 tis. To je docela divné, ne? Jestli jsem v právu, tak tam rozhodně napíšu, penízky se hodí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101534
8.7.12 12:07

Nárok na celou nemas, bude se krátit, ale půlka je zas málo… Na druhou stranu, pokud sis nepožádala, tak ti zaměstnavatel ted dovolenou vubec zaplatit nemusí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat