Proplacení dovolené
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Citovat
- Upravit
Kačinka píše:mag píše:To se ale asi pak musim domluvit s tím doktorem včas domluvit ne?Aby mi to vycházelo aby se to nekrylo,že bych čerpala dovču a zároveň neschoKačinka píše:Mezi neschopenkou a nástupem MD si jí vyčerpat můžeš.
Takže není nárok,že bych třeba mezi neschopenkou a nastoupením na mateřskou tu dovolenou měla proplacenou?Že bych odešla třeba v březnu z neschopenky a čerpala dovolenou a pak nastoupila na mateřskou?
No a hlavně se taky musíš domluvit se zaměstnavatelem, neb čerpání dovolené určuje (krom toho případu čerpání v návaznosti na MD) zaměstnavatel.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak ono co jsem se tak bavila různě je to i individuální jak moc jsou ochotní vyjít vstříc v té práci.
děkuji moc za názory,ale stejně sem z toho pořád tumpachová,takže se poradím se šéfovou,jak to uděláme
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojky,
ráda bych se s dovolením přifářnula s dotazem. Od 24.4.12 jsem na nemocenské, na té už zůstanu a 1.10.12 bych z ní měla nastoupit na mateřskou, která mi pak vychází někdy do 13.4.13. Můj dotaz je na kolik dní dovolené mám nárok na čerpání/proplacení? Náleží mi všech 25 dnů za kalendářní rok 2012?
A ještě jsem něco četla, že by mi mohla náležet i nějaká dovolená za rok 2013, protože mateřská se bere jako odpracované dny. Nebo ne? ![]()
A postup je tedy takový, že bych si u zaměstnavatele zažádala o čerpání dovolené po ukončení mateřské, správně? A nevíte podle jakých paragrafů se v této věci řídit?
Omlouvám se, ale těmhle věcem nerozumím
a při tom jak se vše mění si prostě nejsem jistá ničím
Tak děkuji předem pokud by byl někdo tak hodný a vysvětlil mi to ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak pokud ti za rok 2o12 nějaká dovolená zbyla tak máš nárok si ji nechat proplatit správně řečeno vyčerpat. za příští rok máš podle mě nárok na celou dovču. no a o její čerpání si písemně zažádej zaměstnavatele min.2 týdny před koncem mateřské, tak mi to bylo řečeno, mám to pro jistotu zaznačeno v kalendáři ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 ahoj Jani, prosím můžu se vetřít s prosbičkou? Nevíš, kde bych toto našla v zákoníku práce? Že mám nárok na čerpání/proplacení dovolené mezí MD a rodičákem? V práci se cukají, nechtějí mi to proplatit a furt mi tvrdí, že na to není nárok, tak se na ně chci příště vyzbrojit a mít v ruce nějaký papír,kde to bude černé na bílém, já hledala, ale nenašla jsem to
nemohla bys mi hodit nějaký odkaz na to prosím? A nějaký vzor té žádosti o tom proplacení? moc ti děkuju
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lenkatrenka píše:
@j.a.n.i1 ahoj Jani, prosím můžu se vetřít s prosbičkou? Nevíš, kde bych toto našla v zákoníku práce? Že mám nárok na čerpání/proplacení dovolené mezí MD a rodičákem? V práci se cukají, nechtějí mi to proplatit a furt mi tvrdí, že na to není nárok, tak se na ně chci příště vyzbrojit a mít v ruce nějaký papír,kde to bude černé na bílém, já hledala, ale nenašla jsem tonemohla bys mi hodit nějaký odkaz na to prosím? A nějaký vzor té žádosti o tom proplacení? moc ti děkuju
![]()
Jestli můžu já, tak se nejdná o proplacení dovolené, ale čerpání! JInak najdete zde: http://business.center.cz/…cast9h4.aspx oddíl 2, §217, odst.5
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@LN jeeeeeeeee, mooooooooc děkuji, jste nejzlatější
konečně budu mít něco v ruce, ted už se na ně vyzbrojím
mám termín porodu 4.11. takže bych na to snad nárok mít měla, ještě jednou moc děkuji ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuji ![]()
Takže shrnutí na vysvětlení do práce je:
- podle zákoníku práce § 212 odst. 1 mi přísluší za 60 odpracovaných dní v kalendářním roce dovolená na celý kalend. rok (tedy v mém případě 2013)
- 60 odpracovaných dní budu mít podle § 216 odst. 2, kde stojí, že mateřská (moje od 1.10.12 do 13.4.13) se považuje za výkon práce.
- A dle §217, odst.5 je mi povinnen zaměstnavatel vyhovět pokud jej požádám o čerpání dovolené po skončení mateřské.
To teda koukám, že v roce 2013 vůbec v práci nebudu a dovolenou stejně dostanu
No ale nestěžuju si, peníze se budou hodit ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, chtěla jsem se zeptat na proplacení dovolené. V roce 2009 jsem byla od února do května na neschopence, od června do listopadu na mateřské, dovolenou mi proplatili za celý rok. Loni jsem byla s druhým dítětem od července do prosince na mateřské a proplatili mi jen půlku dovolené, je to tak správně? děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Takže jsem měla nárok na proplacení celé dovolené a dá se to ještě zpětně dořešit? Máme docela nepříjemnou účetní
Výplatní pásku jsem tedy neviděla, ale podruhé mi poslali jen zhruba půlku peněz, tak z toho usuzuju, že se jedná o proplacení půlky dovolené, tak abych tam nebyla za blbce…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Terezm píše:
Takže jsem měla nárok na proplacení celé dovolené a dá se to ještě zpětně dořešit? Máme docela nepříjemnou účetníVýplatní pásku jsem tedy neviděla, ale podruhé mi poslali jen zhruba půlku peněz, tak z toho usuzuju, že se jedná o proplacení půlky dovolené, tak abych tam nebyla za blbce…
A žádala si o to sama? možná ti to třeba rozpůlí nadvakrát aby neměli tak veliký náklady???Někde to tak dělají. A asi bych se dožádala výplatnice, popřípadě se zeptala pani účetní jak to bude, ale jestli je nepříjemná, tak chápu že se ti s ní jednat nechce. My máme také nepříjemnou, ale já sem na ni pak taky nepříjemná, tak se zkrotí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Poprvé jsem žádala sama, ale pozdě, jelikož jsem to zjistila až tady z příspěvků, že něco podobného existuje, skoro po roce a druhou mi posílali po skončení mateřské sami. Když uvedu že jsem brala cca 20 tis. hrubého, čistého zhruba 15 tis., tak mi za první mateřskou posílali jen 11 tis., a za druhou mateřskou jen 7 tis. To je docela divné, ne? Jestli jsem v právu, tak tam rozhodně napíšu, penízky se hodí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nárok na celou nemas, bude se krátit, ale půlka je zas málo… Na druhou stranu, pokud sis nepožádala, tak ti zaměstnavatel ted dovolenou vubec zaplatit nemusí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Základní věc je to, že dovolenou lze mít v jednu chvíli pouze jednu (buď mateřskou, řádnou, nebo rodičovskou) tzn. že pokud bys chtěla čerpat řádnou dovolenou později tak jednak bys musela přerušit čerpání rodičovské dovolené u zaměstnavatele a požádat o čerpání řádné dovolené a poté opět požádat o rodičovskou dovolenou (na to by ale zaměstnavatel musel přistoupit, musela by sis už na začátku požádat po PPM o rodičovskou na 4 měsíce), a zadruhé by pravděpodobně došlo ke krácení nároku na řádnou dovolenou, pokud ji totiž nastoupíš hned po PPM, pak se krátí roční nárok jenom pokud v daném roce předcházela pracovní neschopnost delší než 100 pracovních dní, ale pokud bys jí chtěla čerpat až v průběhu rodičovské, měla bys nárok jenom za odpracované dny. Jojo, je to většinou bohužel tak, nárok na odpočet na manželku vzniká zpravidla jen v době, kdy se v daném roce čerpá jen rodičovský příspěvek, jelikož se PPM a dovolená musí v daném roce vejít do 68000,– a to dá málokomu, jedině když se mu to lomí z roku na rok.