Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Bramborka92 sešla bych se ještě jednou s bývalý manželem a tchyni/hadem ![]()
a vysvetlila v klidu, že tohle není vhodný a je, životu ditete, nebezpecny. Nikdo nemá právo tímto způsobem ohrožovat zivot dite. A zvlášť ne jeho rodina. Taky bych jim vysvetlila, ze pokud tohle budou nadále praktikovat, podniku přislusne kroky, aby se to nemohlo opakovat.
P.S.jsem taky tchyne
, ale vnucku bych bez sedačky v autě nevezla.
Bývalý manžel je nezodpovědný. A tchýně - dost lidí ze starší generace to s těmi autosedačkami moc nebere, že by se něco mohlo stát, to není jenom Vaše tchýně. 700 km je dost daleko, to jste tak daleko bydleli nebo jste se tak daleko od exmanžela s dítětem odstěhovala? A tu autosedačku tam necháváte pro dítě, aby jí mohli používat?
@LAlezane píše:
Tvl, asi bych měla jít poslat svoje rodiče do kriminálu.Pokud si správně pamatuju, tak za mého dětství nebyly nejen autosedačky, ale ani pásy na zadních sedadlech. Ve staré škodovce jsme takhle projezdili půlku dětství - a to ani nemluvě o táborech, kde nás vedoucí z puťáku vezli na kapotě
![]()
Nechci tu hloupě srovnávat, dneska je na silnicích úplně jiná situace. Přesto bych fakt nevolila nějaké extrémní řešení. Už proto, že se vší úctou, to dítě je partnerovo stejně jako tvoje, ať se ti to líbí nebo ne… a buď si jistá, že ty v životě taky uděláš pořádnou spoustu rozhodnutí, která se budou zdát hloupá nebo riskantní zase jemu. Já být tatínek, asi bych přizabil partnerku, kdyby mi jela s malým v kočáru po silnici… a přece to tady dělají ženské dnes a denně. Chtěla bys za něco takového, aby ti někdo vyhrožoval policajty a sebráním dítěte??? Asi těžko.
S partnerem bych se pokusila domluvit a hlavně bych respektovala, že ostatní lidé opravdu nemusí žít podle tvých standardů. A zvažovala, co je reálná hrozba a co ne. Pokud partner pojede s děckem to obchodu o pár ulic dál čtyřicítkou, tak šance, že to dítě někdo rozseká, je asi tak jedna k miliardě.
Nebo pamatuju jednu maminku, které sjel kočárek do řeky - naštěstí hluboké tak po kolena. Tenkrát se v diskuzi pod článkem, který o tom psal, seběhla hromada ženských, které to obhajovaly, že stát se to může každé… dámy, nechat ujet kočárek po patnáctimetrovém svahu do řeky, tje to podle vás míň riskantní, než jízda s nepřipoutaným děckem po městě? A je to míň riskantní jen proto, že jde o matku a ne otce?
Fakt bych na tohle téma dlouze uvažovala, než bych začala někoho udávat…
Asi je rozdíl, když ti omylem ujede kočárek ze srázu, než když dobrovolně pravidelně nepoutáš dítě v autě. Nesrovnatelné.
V okolí případ, nepřipoutali ani ne dvouletou holčičku, jeli jen kousek. Otec taky nepřipoutaný. Jezdil prý jak hovado, přežila jen připoutaná matka.
Rada policie sociálka? Sama nevím.
@LAlezane píše:
Tvl, asi bych měla jít poslat svoje rodiče do kriminálu.Pokud si správně pamatuju, tak za mého dětství nebyly nejen autosedačky, ale ani pásy na zadních sedadlech. Ve staré škodovce jsme takhle projezdili půlku dětství - a to ani nemluvě o táborech, kde nás vedoucí z puťáku vezli na kapotě
![]()
Nechci tu hloupě srovnávat, dneska je na silnicích úplně jiná situace. Přesto bych fakt nevolila nějaké extrémní řešení. Už proto, že se vší úctou, to dítě je partnerovo stejně jako tvoje, ať se ti to líbí nebo ne… a buď si jistá, že ty v životě taky uděláš pořádnou spoustu rozhodnutí, která se budou zdát hloupá nebo riskantní zase jemu. Já být tatínek, asi bych přizabil partnerku, kdyby mi jela s malým v kočáru po silnici… a přece to tady dělají ženské dnes a denně. Chtěla bys za něco takového, aby ti někdo vyhrožoval policajty a sebráním dítěte??? Asi těžko.
S partnerem bych se pokusila domluvit a hlavně bych respektovala, že ostatní lidé opravdu nemusí žít podle tvých standardů. A zvažovala, co je reálná hrozba a co ne. Pokud partner pojede s děckem to obchodu o pár ulic dál čtyřicítkou, tak šance, že to dítě někdo rozseká, je asi tak jedna k miliardě.
Nebo pamatuju jednu maminku, které sjel kočárek do řeky - naštěstí hluboké tak po kolena. Tenkrát se v diskuzi pod článkem, který o tom psal, seběhla hromada ženských, které to obhajovaly, že stát se to může každé… dámy, nechat ujet kočárek po patnáctimetrovém svahu do řeky, tje to podle vás míň riskantní, než jízda s nepřipoutaným děckem po městě? A je to míň riskantní jen proto, že jde o matku a ne otce?
Fakt bych na tohle téma dlouze uvažovala, než bych začala někoho udávat…
@belladonna píše:
Asi je rozdíl, když ti omylem ujede kočárek ze srázu, než když dobrovolně pravidelně nepoutáš dítě v autě. Nesrovnatelné.
V okolí případ, nepřipoutali ani ne dvouletou holčičku, jeli jen kousek. Otec taky nepřipoutaný. Jezdil prý jak hovado, přežila jen připoutaná matka.Rada policie sociálka? Sama nevím.
a co s tim ta sociálka udělá? jen tak pro zajímavost, dost by mě zajímalo co si tady některé myslí že ta sociálka dokáže. Já na ní pracuju, jediný řešení je předvolat si otce a sdělit mu, že to není vhodný…myslíš, že když je někdo bl*, že si z toho něco vezme?
@LAlezane je mi 32 a sedačky jsme měli. Ano sice nějaké polystyrenove, jistilo se to bůhví jak - ale uz tehdy to bylo o přístupu.
Autorko - to video poslat tchyni je dobrý nápad. Také bych se šla poradit na socialku. Rovněž bych si zkusila po hlídat jestli se neco změnilo a dítě poutají. Pokud ne, nedavala bych jim ho. Možná to skončí u soudu, ale bylo by mi to fuk. Dítě si ohrozovat nenechám
@LAlezane nechceš hloupě srovnávat, ale přesně to děláš
ty tvé rádoby argumenty jsou pěkná snůška nemyslů…
@marin
Přestěhovala jsem se od exmanžela tak daleko. Vozím mu syna vlakem. A sedačky mají k dispozici dvě - jednu ex a druhou tchýně. Tak tomu nerozumím
.
Jednou mi to tchýně udęlala, když byl synovi rok a kousek. Měla ho na klíně a ještě ni to oznamovala s úsměm. Tenkrát jsme udęlali s tehdejším manželem pěkné dusno. Tak nevím, co se stalo, že to teď dělá také.
Ano, asi se mu nějaká rozhodnutí líbit nebudou, ale já přece neohrožuji malého na životě! ![]()
A ano jsem si vědoma, že je to i jeho dítě a jak jsem již psala už několikrát jsem se to snažila vyřešit po dobrém a nepomohlo to
. Takže podle tebe nemám dělat nic a prostě čekat jestli se něco stane nebo ne? To je s odpuštěním pěkná blbost.
Co bych delala nevim, ale musi to byt strasny lidi, nezodpovedni, vodrzli a jeste hloupi, hodne nestastna kombinace. Kdyz delaji toto, da se od nich asi cekat cokoli, tezko spolehat na selsky rozum ci jejich soudnost. Ja bych se znazila omezit styk.
@Bramborka92 přiznám se, že nyní nevím co bych udělala, kdybych musela řešit podobnou situaci. Ale vození dětí v autě upravuje zákon o provozu na pozemních komunikacích. Takže dle mě, ex i extchýně porušují zákon, nejen tedy bezpečnost dítěte. Asi bych ho na to upozornila a s dovětkem, že pokud dítě nebudou poutat, budu to řešit. Případně se poradit s advokátem.
Jinak bych byla neskutečně nasr*aná a také bych přemýšlela co dělat.
@SarinkaSar1 píše:
@belladonnaa co s tim ta sociálka udělá? jen tak pro zajímavost, dost by mě zajímalo co si tady některé myslí že ta sociálka dokáže. Já na ní pracuju, jediný řešení je předvolat si otce a sdělit mu, že to není vhodný…myslíš, že když je někdo bl*, že si z toho něco vezme?
Nepracuji na sociálce ani jsem tohle neřešila, tak jak to můžu vědět. Je to rada ostatních, při nejhorším jí řekněte, ze s tím nic nesvedete. Já právě pochybuju, že by se něco změnilo rozhovorem s otcem. Je to situace na houby.
@LAlezane Tohle absolutně nemůžeš srovnávat. Jaká auta a jakou rychlostí tehdy jezdila? Srovnávání s tím, co bylo, mi nevadí (myslím si, že hodně věcí dělaly naše maminky/babičky lépe), krom autosedaček. To je nediskutovatelné. Já bych na něj poslala policii, jak píše @jdukolem
@Bramborka92 píše:
@marin
Přestěhovala jsem se od exmanžela tak daleko. Vozím mu syna vlakem. A sedačky mají k dispozici dvě - jednu ex a druhou tchýně. Tak tomu nerozumím.
Jednou mi to tchýně udęlala, když byl synovi rok a kousek. Měla ho na klíně a ještě ni to oznamovala s úsměm. Tenkrát jsme udęlali s tehdejším manželem pěkné dusno. Tak nevím, co se stalo, že to teď dělá také.
Asi bych ještě zkusila s manželem promluvit, že co je mezi Vámi by se nemělo odrazit na dítěti. Že sám ať si bezpečnost porušuje, ale v případě dítěte ať dodržuje zákonné předpisy, že to tam asi není pro legraci. Sociálka s tím nic nezmůže. Jedině, když ho budete předávat a nebude mít sedačku v autě, tak to řešit přímo na místě buď se sociálkou nebo policií, ale to už by byla až krajní možnost.