Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Zizalka píše:
Jinak, musím zmínit příhodu u prostředního dítěte, kdy po podání sirupu proti horečce (dávkováno dle váhy), došlo cca po 10-15 minutách ke zvláštnímu stavu, kdy byl syn v jisté křeči a nereagoval na mě. Po nějaké chvíli se ale probral a byl v pořádku.
To bylo ještě v dobách, kdy ta zkušenost nebyla veliká a tatínek už to nemohl vydržet, tak jsme „lék“ dali.Ale po téhle zkušenosti jsem už měla spíš větší strach z antipyretik.
my je zatím ještě nepoužili. (tuk tuk tuk) Mám doma panadol, který jsem kdysi v nevědomosti koupila v lékarně, když se malý čerstvě narodil. A na jaře jsme koupili ještě pro jistotu nurofen čípky.
Malý měl horečky 3 dny, 37,8 - 39,8. Přes den horečky zvládal v pohodě. Nechtěl sice jíst, spíš chtěl pít (dostával kuzu, lipový čaj nebo vlažnou vodu), spíš polehával, mazlil ses. Druhou noc mu to vylezlo ke 40. Muž taky panikařil, že už je zle a musíme něco dát. Byla jsem proti, udělala jsem octový zábal na kotníky a zápěstí (měl horké končetiny) a ráno už měl tuším jen do 38, dostal průjem a pak měl průjem ještě další 2 dny. Byli jsme i u doktorky a ta řekla, že je to nějaká střevní viroza, ze ma mit dietu, probiotika, hodně pít a za 2 dny na kontrolni prevaženi, aby nebyl podvyživený a dehydrovany, ze bychom šli na kapačky. ![]()
Malý byl pak po těch průjmech v pohodě. Do 2 dnů nabral zpátky na svoji váhu, takže byl jen lehce dehydrovaný. Sice to byly trochu nervy, ale vydržela jsem a byla jsem ráda. Sestra má holčičku, kterou věčně něčím cpe proti horečkám a malá skončila na kapačkách v nemocnici. Ale tam to souviselo ještě s něčím jiným..
Třeba u „blbého“ zánětu středního ucha. Dítě pláče, má horečky, horečky srážím střídavě lékama. Dítě je navenek ok, nic ho nebolí, jen ty horečky a ty se dají srazit.
Tudíž si nemusím hned všimnout, kde je problém.
Ze zkušeností u mých dětí je obvykle horečka do druhého dne (max. do dvou) pryč. Pokud přetrvává, pak vidím, že je problém větší.
@mroe píše:
Nesouhlasim. Prirozena obrana tela funguje i pri nizsich teplotach nez je 39-40.
Tu druhou situaci bych chtela videt - nedokazu zadnou takovou vymyslet. Antipyretika rozhodne neutlumi bolest u vaznejsiho problemu tak, aby to nebylo videt, mimito jsou i jine priznaky nez jen horecka a bolest.
malý měl horečku kolem 39 bez jakýchkoliv příznaků několikrát. Žádný kašel, zuby, stížnosti, prostě nic. 1 - 2 dny, pak to odeznělo a ani se nechumelilo..
Nejsem žádný odborník na horečku - rozuměj lékař. Ale mám celkem dost načteno z doby, kdy malého horečky trápily. Mám za to, že horečka má i jiný význam, než je pouze obrana před infekcí/viry a podobně. Prostě vyleze, protože se tělo potřebuje jen pročistit a zbavit toxinů. Většinou u malých dětí bývá i „vývojový skok“.
@jdukolem píše:
přepíšeme veškeré lékařské učebnice tedy?
do 40 st pohoda?
berunko. Nemám čas se tu rozpeisovat, tak překopíruji :
Horečka sama o sobě není nemoc! Je to jedna z prvních reakcí organismu např. na infekci a pro překonání infekce má zásadní význam. Výzkumy prokázaly, že většina bakterií a virů se při teplotách nad 39.5°C nemůže rozmnožovat, řada mikroorganismů při této teplotě dokonce hyne. Horečka podporuje další obranné reakce organismu, při horečce se stupňuje látková výměna jako celek.
O smysluplnosti horečky pro překonání infekčních onemocnění svědčí např. i výzkumy, které sledují vývoj dětských kreseb v předškolním věku: často dochází po prodělaném horečnatém onemocnění ke skoku ve vývoji. V kresbách dítěte se po nemoci začnou objevovat prvky z dalšího vývojového období.
Obdobně vnímaví učitelé hudby postřehli již dávno fakt, že dítě, které např. prodělalo spalničky, udělalo ve svých schopnostech kvalitativní skok, i když tři týdny hudební nástroj nemělo v ruce.
I ve zvířecí říši můžeme pozorovat, že zvýšení tělesné teploty má význam: nemocné ryby, které nemají schopnost tělesnou teplotu zvýšit, vyhledávají v případě onemocnění teplejší vody.
V neposlední řadě má horečka i význam diagnostický: říká nám jasnou řečí, že v organismu je něco v nepořádku. Když ji potlačíme, budeme se sice přechodně cítit lépe, vlastní nemoc ale bude probíhat dál.
Průběh horečky:
Protože horečka sama není nemoc, nýbrž je smysluplnou reakcí organismu na onemocnění, řídí se průběh horečky jak závažností onemocnění samotného, tak i schopnostmi organismu na nemoc reagovat. To, jak organismus reaguje, je velice individuální:
existují děti, které na onemocnění reagují prudkou horečkou až ke 40°C, za 1 - 2 dny jsou bez horečky a během dalšího dne opět v plném zdraví, možná ještě o něco silnější než předtím. U jiných dětí máme dojem, že se horečka nemůže rozvinout tak, jak by měla: několik dnů pozorujeme teploty jen kolem 38°C, pak ještě týden zvýšenou teplotu a i potom se ještě necítí zcela v pořádku.
Přesto existují určité zákonitosti, které jsou společné většině akutních stavů provázených horečkou, jen jsou jednou víc, podruhé méně vyjádřené. Horečka probíhá ve dvou základních fázích. V první fázi dochází ke zvyšování tělesné teploty. Např. při chřipkovitém infektu, kdy teplota prudce stoupá nad 39°C, je dítěti nejprve velice chladno, má studené nohy i ruce, třesavku a vyžaduje teplé přikrytí, i když teplota na teploměru již přesáhla 39°C. V tuto chvíli je dítěti většinou nejhůř: bolí ho hlava, svaly, stěžuje si na bolesti břicha nebo dokonce jednorázově zvrací (nemusí se přitom jednat o onemocnění trávicího ústrojí!), citlivěji vnímá bolest i smyslové podněty, je určitým způsobem nadměrně bdělé. Organismus se v této první fázi snaží dosáhnout určité výše teploty, která je optimální pro boj s danou infekcí. Zde je zcela nevhodné podávat léky proti horečce nebo pouze na základě naměřené vysoké teploty aplikovat studené zábaly. Léky proti horečce (typu Paralenu, Brufenu, Acylpyrinu atd.) pouze sníží teplotu, a ztěžují tak organismu boj s vlastním onemocněním - infekcí. Infekci samotnou žádný způsobem neléčí. Organismu ve fázi vzestupu teploty nejlépe pomůžeme tím, že dítě teple přikryjeme, dáme mu horký čaj, místnost lehce zatemníme a budeme se snažit, aby zde byl klid: vypneme rádio, ostatní děti pošleme pryč, ani na poslouchání pohádek nebude mít zřejmě nemocný náladu. Důležitý je klid a jistota maminky či otce, kteří o dítě pečují. Dítě by nemělo cítit jejich nejistotu, spěch, přílišnou ustaranost a obavy.
Ve druhé fázi, po dosažení žádané teploty (pro většinu infekcí ideálně kolem 39.5°C se situace mění: po určitou dobu se horečka udržuje, ale organismus již teplo nekoncentruje, nýbrž ho vydává navenek. Dítě, kterému byla do té doby zima, se najednou začne odkopávat, pohmatem zjistíme, že má horké nohy i ruce, bude se cítit lépe a možná brzy usne. V této fázi je možné, zejména při teplotě nad 39.5°C, použít vlažné zábaly lýtek (viz níže), dítě by mělo být nadále spíš teple oblečené, ale s možností teplo vydávat - tj. nenutíme ho mít nohy pod peřinou, nemusí mít nadále vlněné ponožky.
Cyklus vzestupu teploty a udržení její výše se může po několik dní opakovat. Teplota během noci poklesne, nad ránem bývá nejnižší, dítě se může již cítit téměř zdravé, ale odpoledne opět začne stoupat, tak, jak jsme právě popsali. Když však teplota poklesne a opět výrazně stoupne několikrát za den, když má dítě třesavku opakovaně v průběhu jednoho dne, pak to může být varovným znamením a je nutné co nejrychleji konzultovat lékaře.
Tady včera vzniklo akorát plno doměnek a polopravd, snižuje se kdečím, balí děcka do zábalů už při devětatřiceti.
Nepsala jsem, že 40 je v pohodě, ale že do 40 ti to není nic. Měla jsem ve spěchu dodat, že to není nic, nad čím by měl člověk akutně vyšilovat. Myslím tím konkretně třeba 39,5-6,7,8… Nechávám děti nějakou dobu v těchto výškách běžně, když vím, že jde o infekční onemocnění např., ono se pak tělo opravdu mnohem líp ze všeho dostává, protože mělo možnost samo zabojovat ![]()
@miisenka píše:
to ja chapem..homogenna zmes, ale tu ide o gramaz..rozstvrt si paralen a zvaz kazdu stvrtku, ci budes mat presne 125mg..
To je stejne jako kdyz jsem musela davat malemu 1/4 jakehosi leku. Vzhledem k tomu, ze tam jsou mg ci ug, tak speticka sem a speticka tam rozhodne nevadi (tady jde predevsim o to, aby se neprekrocila nejaka max davka). Rozhodne ten kdo tablety ctvrti tak pouhym okem pozna jestli ma 1/4 nebo nejaky vetsi paskvil. Hlavne jsou tablety, ktere je mozno pulit a ctvrtit a pak jsou tablety, u kterych je to vice nez nezadouci (treba imunosupresiva). Takze paralenu bych se fakt nebala.
@Zizalka píše:
Jinak, musím zmínit příhodu u prostředního dítěte, kdy po podání sirupu proti horečce (dávkováno dle váhy), došlo cca po 10-15 minutách ke zvláštnímu stavu, kdy byl syn v jisté křeči a nereagoval na mě. Po nějaké chvíli se ale probral a byl v pořádku.
To bylo ještě v dobách, kdy ta zkušenost nebyla veliká a tatínek už to nemohl vydržet, tak jsme „lék“ dali.Ale po téhle zkušenosti jsem už měla spíš větší strach z antipyretik.
tak léky podávané ústy jistě neúčinkují po 10 minutách ale až po 30 takže ten lék ještě nemohl ani nějak zapůsobit..nesouhlasím s tím že ten stav způsobil lék..to po fyziologické stránce není možné..
@jdukolem píše:
tak léky podávané ústy jistě neúčinkují po 10 minutách ale až po 30 takže ten lék ještě nemohl ani nějak zapůsobit..nesouhlasím s tím že ten stav způsobil lék..to po fyziologické stránce není možné..
Taky si myslím ![]()
@Zizalka píše:
@mroeTřeba u „blbého“ zánětu středního ucha. Dítě pláče, má horečky, horečky srážím střídavě lékama. Dítě je navenek ok, nic ho nebolí, jen ty horečky a ty se dají srazit.
Tudíž si nemusím hned všimnout, kde je problém.
Ze zkušeností u mých dětí je obvykle horečka do druhého dne (max. do dvou) pryč. Pokud přetrvává, pak vidím, že je problém větší.
Ze by dite mohlo mi zanet stredniho ucha, na to je potreba myslet u kazde rymy, ze dite boli ucho se, zjisti pomerne jednoduchym manevrem( poznala jsem to i u kojence a to ji melo poprve a neumelo mluvit).
Nic z toho, co pises, me zatim nepresvedcilo, ze nesrazet je spravne. U mych deti taky horecka do dvou dnu prejde, pokud to neni sesta nemoc, nebo angina.
Pokud je to problem vetsi, tak horecka hned neprejde a stejne znovu vyleze - at srazis nebo ne.
Horecka bez jakychkoli jinych priznaku muze byt u deti klidne - pak je to viroza a taky to znam.
@jdukolem píše:
Ano, zpětně si uvědomuju, že jsem napsala asi blbost. Ale je to už cca 6 let, takže to nemám tak dobře v paměti. ![]()
Vím, že jsme tehdy sráželi dvakrát, jednou sirupem a jednou čípkem. Poprvé se u manžela v náručí prý třepal (u toho jsem ale nebyla, tak nemohu posoudit). To dával manžel zřejmě sirup. Později jsem mu dávala já (myslím si že asi čípek) a potom měl právě takovou zvláštní křeč.
Samozřejmě ruku do ohně za to, že to byl následek těch léků, nedám. Ale nikdy jindy dřív ani později se nic takového nestalo. Antipyretika na horečku už potom nedostával.
@Zizalka píše:
Jestli to spis nebylo z toho, ze horecka uz byla moc vysoka
Souhlasim, ze tak rychle zadne antipyretikum nemuze pusobit( pokud jsi to davala do pusy). Ono chvili trva, nez se vubec vstreba.
@mroe píše:
Ze by dite mohlo mi zanet stredniho ucha, na to je potreba myslet u kazde rymy, ze dite boli ucho se, zjisti pomerne jednoduchym manevrem( poznala jsem to i u kojence a to ji melo poprve a neumelo mluvit).
Nic z toho, co pises, me zatim nepresvedcilo, ze nesrazet je spravne. U mych deti taky horecka do dvou dnu prejde, pokud to neni sesta nemoc, nebo angina.
Pokud je to problem vetsi, tak horecka hned neprejde a stejne znovu vyleze - at srazis nebo ne.
Horecka bez jakychkoli jinych priznaku muze byt u deti klidne - pak je to viroza a taky to znam.
Mým cílem není nikoho přesvědčovat, takže mě to nijak netrápí. ![]()
Jen jsem napsala svůj pohled na věc. ![]()
@Zizalka píše:
Mým cílem není nikoho přesvědčovat, takže mě to nijak netrápí.
Jen jsem napsala svůj pohled na věc.
No, moje deti ve 40 trpet nebudou.
Ja je ted mela - resp. mela jsem jen 39,7 a myslela jsem ze je to moje posledni choroba v zivote( a jeste se dobre pamatuju na zanet prsu, kdy jsem mela 40,5 a halucinace). Jestli je takhle i mym detem pri horecce, tak - ne, diky.
Však to neber tak, že tě nabádám, abys jim horečku nesrážela. Říkám, že to není pro každého a každý snáší horečku jinak.
Mně je kupodivu hůř při zvýšené teplotě do 38. Když pak stoupne výš, tak je mi líp. ![]()
@Zizalka píše:
@mroeVšak to neber tak, že tě nabádám, abys jim horečku nesrážela. Říkám, že to není pro každého a každý snáší horečku jinak.
Mně je kupodivu hůř při zvýšené teplotě do 38. Když pak stoupne výš, tak je mi líp.
A kolem 40 uz jsi mela? Protoze, kdyz jsem mela pod 39, bylo mi skvele.
39,8 a nebylo to tak hrozný ![]()
Ale je fakt, že jsem dlouho nemohla v noci usnout, tak jsem nakonec podlehla jednomu Paralenu. Prášky beru opravdu svátečně, tak u mě zabírají dobře. ![]()
Kluci většinou usínají při horečkách dobře, občas se vzbudí, dostanou napít, pohlazení (příp. ochlazuji hlavičku, když je hor. vysoká, tak i nohy).
Pokud je bolí hlava a nepomáhá chlazení, tak jim tlumič klidně dám. Ale mívají max. 39,8, víc jsem u nich asi nenaměřila.