Poradna duly
Jana Čurdová
ahoj haidule,už jednou jsem ti tu psala,že se známe z TPP,vid?
Ted když píšeš o potratu,tak je mi jasné,že jsi to ty.
já to mám za sebou také a moc se bojím další kontroly.
kdy jdeš ty na ko?
jo a jěště k tomu,jak jsi psala o to KLUBKU9,tak jsem si otevřela ten odkaz,co jsi sem dala,ale nemůžu najít to klubko?
Haidule Mno jo..Máme holt miminek plnou hlavu
![]()
Já jdu vybrakovat ledničku, honí mě mlsná ![]()
děvčata nezapomeňte že vaše miminko prožívá všechno s vámi
Takže žádné slzy žádný stres..když vás někdo naprudí smlsněte si na něm
a kdo nemá miňonky tak ať si myslí o…(víte čem)… ![]()
Mě když manža dřív zlobil tak jsem se vždy rozčilovala…teď???Lehtal mě nohou na obličeji tak jsem ji chytla a kousla ho a ještě jsem se mu smála…panejo..tohle ho fakt dostalo
to nečekal… ![]()
Gratulace Nooně k úspěšnému ukončení prvního trimestru
.
Já teď nějak nestíhám, máme návštěvní týden. A taky musím říct, že mě rozhodily Popelka s Duhovkou - už jsem byla celkem v pohodě a teď na to musím furt myslet a když mě někde píchne, tak jsem připos… strachy, jediné co mě uklidňuje, že je mi furt stejně blbě a ani s čuráním se nic nezměnilo. A dneska už je čtvrtek a pondělí se blíží… ale, musím vám prozradit, že dneska budu skoro u zdroje - kvůli pracovním záležitostem přijde na návštěvu můj gyndař - tak si budu moct aspoň chvíli zasvěceně povídat /doufám
/
.
sslunicko jojo to se určitě známe z TTP.Na to klubko se teď dívám,ale máme nějak pomalý internet takže to bude chvilku trvat ![]()
noona taky bych potřebovala naplnit ledničku
Nic tam nemáme…
Dej si i za mě..nebo pošli faxem
ale somálce nepřibalovat
Blbej for co…ale já se jim dřív smála
našla jsem to KLUBKO 9
Je mezi staršímy články,já z tohjo zkuzím udělat jeden dlouhatánský a dám ho do emimina,mám je všechny hezky pohromadě a nebo pokud některá chcete dejte si na atlasu ve vyhledávači:klubko 9 a hned na první stránce to je a je tam napsáno:podobné články 16 tak na to si klikněte a budete je mít pohromadě… ![]()
SEDMÝ TÝDEN - boj spánkem
Co asi dělá? Pluje si ve vaku naplněném tekutinou a má spoustu práce s vývojem. Je velké asi tak 1,5 centimetru, zřetelně jsou vidět ruce a nohy s náznaky prstů, začínají se vyvíjet kostní buňky, má plíce, střeva, játra, ledviny, a vnitřní pohlavní orgány. Nejsou sice ještě úplně jak by měly být, ale jsou. Skoro úplná je vnější podoba nervového systému. To jsou divy, co?
Nepříjemnosti s častějším močením Typické pro začátek a vlastně téměř celé těhotenství je potřeba častějšího močení - může tě budit i několikrát za noc a nedá se s tím nic moc dělat, snad jen před spaním méně pít. Holt, budete muset cestou na výlet třikrát stavět…
Mdloby V těhotenství klesá krevní tlak, proto míváš větší sklony k mdlobám. Snaž se nestát dlouho na jednom místě, vstávej pomalu a opatrně, často seď nebo polehávej, nedělej prudké pohyby. Ukrutné jsou nákupy v obchodech, kde je vydýchaný vzduch, tam raději pošli partnera.
Velká únava Velká potřeba spánku a odpočinku v začátcích těhotenství je vlastně obrana tvého organismu před mnoha podněty, které by tě mohly zatěžovat v době, kdy tělo i mysl potřebují sílu na zvládání fyzických i psychických změn.
Chce se mi spát aneb něco o Šípkové Růžence Někdy se neubráníš a usínáš v práci u počítače, cestou v tramvaji, prostě kdekoli. Ideální by bylo prospat většinu svého času, takže pokud to jen trochu jde, SPI, ODPOČÍVEJ, RELAXUJ!
Rada. Jestliže ti nevolnost nebo únava brání v práci, požádej svého lékaře, aby ti na toto období napsal neschopenku. Až ti bude lépe, můžeš se do práce vrátit. Správný lékař tvé pocity pochopí a jistě ti rád vyjde vstříc.
OSMÝ TÝDEN - najít svého anděla
Miminko se má čile k světu. Teď už se mu neříká embryo, ale plod. Všechny tkáně i orgány už se vytvořily tak, jak je najdeme u hotového člověka. Je čas dorůstání a formování. Miminko-plod měří kolem 3 centimetrů, bije mu srdíčko a svaly se začaly hýbat. Je možno rozeznat obličej - nos je zašpičatělý, jsou již vytvořeny nozdry a ústa s jazykem. Prsty na rukou i nohou jsou zřetelnější, ještě jsou však spojeny kožní blanou, můžeme rozeznat ramena, lokty, hýždě a kolena. Miminko se čile pohybuje, ale ty pohyby ještě necítíš. Je neuvěřitelné, co takový tvoreček zvládl za pouhé dva měsíce!
Výběr a návštěva gynekologa. V tomto týdnu můžeš navštívit svého gynekologa. Ten tě vyšetří a vystaví ti těhotenskou průkazku. Do 22. týdne budeš navštěvovat poradnu každé čtyři týdny a pokaždé s lahvičkou moči. V poradně tě zváží, změří tlak a všechny údaje zapíší do průkazky. Nos ji stále sebou, ať si ji můžeš znova a znova prohlížet při čekání na autobus a také pro všechny případy. Každá maminka pečlivě studuje údaje v průkazce zapsané, ale je těžké poznat, co znamenají všechny ty zkratky a klikyháky, které vypadají víc jako tajné šifry než jako lékařský zápis. Není-li ti něco jasné, neváhej a zeptej se svého lékaře, ten ty hieroglyfy určitě rozluští a vysvětlí ti je.
Těhotenství je velmi krásné, ale citově i fyzicky náročné období, a proto je důležité si pečlivě vybrat lékaře, který bude tvým průvodcem a rádcem celých devět měsíců - tak trochu andělem. Správný gynekolog by měl být schopen informovat tě o vyšetřeních, která probíhají a mít čas s tebou mluvit o tvých problémech a pocitech, o tom, jaké jméno vybrat a kde mají krásné postýlky. Rozhodně by měl být otevřený a ochotný diskutovat s tebou o možnostech vyšetření v těhotenství (odběr plodové vody atd.) nebo o tvých představách porodu.
Ultrazvuk. Už v tomto týdnu může lékař provést vyšetření ultrazvukem. Uvidíš, jakou ti udělá radost, když uvidíš na obrazovce své třícentimetrové miminko. Neostýchej se a požádej doktora, ať ti vše na monitoru ukáže a vysvětlí. Pomocí ultrazvuku lékař přesněji určí stupeň těhotenství, stádium vývoje plodu a také, je-li všechno v pořádku. Můžeš odejít z ordinace s obrázkem prenatálního vývoje svého drobečka a všichni jistě uznají, že právě ten tvůj je ten nejkrásnější. Vedlejší účinky ultrazvuků ještě nebyly zjištěny, i když se mluví o tom, že jejich časté používání můžou na miminko nepříznivě působit. Jen se odborníci neshodli na tom, co je častější používání. U nás jsou běžné tak tři, čtyři ultrazvuky a ty by neměly miminku uškodit. Prozatím je ultrazvuk nedílnou součástí prenatální péče.
Krevní testy. Při první návštěvě ti bude odebrán vzorek rve, aby se zjistila tvá krevní skupina, hladina hemoglobinu a přítomnost HIV.
Obavy. Ty, stejně jako tvůj partner, můžete prožívat období velkého těšení, ale také velkých obav, zvlášť jde-li o první těhotenství. Jaký bude život s miminkem? Zvládnu živit rodinu a starat se o ní? Co se změní mezi námi? Bude miminko v pořádku? Co když to bude divoch po strýčkovi? Jsou to přirozené starosti, se kterými se potýká každý otec i maminka a kdykoli to bude možné, najděte si čas si o všech pocitech popovídat. Určitě vám to pomůže obavy překonat a budete se moci spolu na miminko připravovat. většina z vás je tady v 7tt tak něco pro ně ![]()
Tak jsem zdlábla jeden rohlík a celou salátovou okurku ![]()
Haidule Nemůžu ty stránky najít
Eeeee, těhudemence v plném proudu..Mohla bys mi prosím poslat odkaz?
haidulko,ale tady už nikdo v 7tt není. už jsou tu miminálně v 8tt,já dnes skočila do 9tt!
noona je to složitější,ono to je už pouze ve vyhledávači.MOhu napsat jak se dostaneš ke všem článkům.Já si je teď kopíruju do PC a udělám z toho průvodce těhotenstvím na emiminu,protože si myslím že to jsou poměrně dobré články…Pokud chceš mohu ti to vše pak poslat emailem nebo tvoji část přes SZ.
budu tělat průvodce těhotenstvím z těhle článků do emimina ale komu se to líbí a chce,pošlu mu jeho část přes SZ.Na netu totiž už nejsou,já je budu mít v PC
noona no vidíš
A máš je tam všechny
Mě se to fakt líbí..Co myslíš,mám toho průvodce na emimino udělat???
sslunicko neboj tak já sem teda přihodím ![]()
3. MĚSÍC
Období nejistot se střídá s bezbřehým pocitem štěstí, naplnění a očekávání. Je to také čas velkých změn v tvém těle i ve tvé psychice. Učíš se přijmout těhotenství a těšit se na své dítě. Hledáš svoji novou podobu, novou roli v životě. Tvé vztahy se začínají měnit v příslibu nového člena rodiny. Začínáš si uvědomovat koloběh života a rostoucí plod ti dává možnost nahlédnout na nekonečnost vesmíru novou optikou.
DEVÁTÝ TÝDEN - miláčku, dneska jsi mi ještě neřekl, jak jsem úžasná!
Miminko. Miminko měří 4-5 centimetrů a už nevypadá jako puleček, ale začíná mít lidskou tvář. Oči, které byly daleko od sebe, jsou teď vpředu, tvoří se víčko, nos je krátký a tupý, začíná se formovat ucho. Ruce se prodlužují.
Kdy se narodí? Těhotenství trvá průměrně 280 dní, když počítáme od prvního dne poslední menstruace. Až 95% všech dětí se rodí mezi 266 a 294 dnem. Je potřeba počítat s rozdílem plus minus čtrnáct dní. Trochu vše záleží na délce tvého menstruačního cyklu a trochu si miminko a příroda dělají, co chtějí. Předpokládaný termín si můžeš vypočítat tak, že k datu poslední menstruace připočítáš sedm dní a ještě devět měsíců a máš pravděpodobný den porodu.
Těžkosti devátého týdne. Miminko spolu s dělohou rostou a tlačí na tvé vnitřní orgány, prsy mohou těžknout a být citlivé, ale postava se ti ještě příliš nezměnila. Jsi přecitlivělá a i drobnosti tě vyvádějí z míry. Nic si z toho nedělej a apeluj na své okolí, ať je k tobě co nejcitlivější. Nedívej se na zprávy a na smutné filmy. Doporučuji Hugo Haase, i když ani tady se zřejmě dojetí neubráníš. Ale nakonec můžeš plakat i u těch nejhloupějších televizních reklam.
Co může udělat muž? Úkolem muže v tomto období je pomáhat ti zvládat všechny úkoly a těžkosti spojené s těhotenstvím a společně s tebou se připravit na roli tatínka. Muži, buďte k budoucím matkám vašeho dítěte trpěliví a snažte se snášet všechny těhotenské těžkosti a nálady s láskou a pochopením. Vaše ženy nepláčou, protože s vámi nejsou šťastné, ale protože jim to hormony velí. Podpora milujícího muže je nenahraditelným pomocníkem v těhotenství. Povídejte si se svými ženami, držte je za ruku, hýčkejte si je.
Rada. Tentokrát pro tatínky. Kupte své ženě třeba růže a malý dárek, připravte sami večeři a udělejte si čas na krásný večer. Stůl se svíčkami a s vlastnoručně a bez pomoci připraveným jídlem potěší každou (nejen těhotnou) ženu. A kdo víc by si zasloužil trochu pozornosti než budoucí maminka vašeho dítěte!
DESÁTÝ TÝDEN - knedlo-zelo-šlehačka
Miminko. Výrazně se vyvinula játra a ledviny, miminko do plodové vody začíná čurat. Jeho rty jsou sešpuleny, hlava se otáčí a čelo je svraštělé, měří 6-7 centimetrů a váží tak 10 gramů.
Jak přibírám? Množství kilogramů, které v těhotenství přibereš závisí jednak na stravovacích návycích, ale také na stavbě a dispozicích tvého těla. V tomto týdnu by měla být tvá hmotnost stejná jako před početím, nebo jsi přibrala 1 kg. Do konce těhotenství by měl být tvůj váhový přírůstek od 12 do 15 kg. 38% tvoří váha dítěte, 22% krev a jiná tekutina, 20% děloha, prsy, hýždě a nohy, 11% plodová voda a 9% placenta. Statistika je statistika a normy jsou normy, ale některé ženy jen při pohledu na těhotenskou průkazku přiberou pět kilo. Pravidlo, že snadno kilogramy přibereš a těžko hubneš, platí i v těhotenství, ale na druhou stranu, je lepší mít nějaké to kilo navíc než se stresovat počítáním kalorií a v noci se dvě hodiny převracet, protože máš strašnou chuť na zmrzlinu. Pokud to bude možné, snaž se dodržovat zá:,–(y správné výživy a své těhotenské chutě uspokojuj s mírou.
Co jíst a co ne? Nejlepší je pestrá strava v podobě ryb, kuřecího masa, zeleniny (nejlépe čerstvé, eventuelně mražené, ale konzervované se raději vyhni) a ovoce, mléčných výrobků (sýrů, mléka, bílých jogurtů), celozrnného pečiva, ořechů a sušeného ovoce, luštěnin apod. Jestliže ti těhotenské chutě dovolí, vyhni se šlehačce, sladkostem a čokoládě, majonézám, uzeninám, tučným masům.
A co nápoje? V těhotenství pij co nejvíce, tak 1-1a1/2 litru tekutin denně, usnadňuje to látkovou výměnu mezi organismem tvým a plodu. Nejlepší je kombinace vody, minerálek, čajů (bylinkových nebo bílých a zelených, černé pij raději slabší), mléka, ovocných a zeleninových šťáv. Pokud máš chuť na alkohol, můžeš si dát občas vinný střik nebo skleničku černého piva. Nedoporučuje se pít coca-colu, slazené limonády, kávu (jen občas) a rozhodně odolej tvrdému alkoholu.
Rada. Jez v malých dávkách 5-6× denně a máš-li celý den potřebu něco zobat, nos s sebou pytlík oříšků, sušeného ovoce, nebo musli tyčinky. Kolem lákavých výloh cukráren a lahůdkářství choď buď se zavázanýma očima, nebo bez peněz.
Haidule
to jak to tu vypisuješ je perfektní myslíš že bych tě mohla poprosit jestli bys mi to mohla poslat mailem?? na michaela.velcovska@seznam.cz byla bych ti moc vděčná
jinak u mě je to celkem všechno v pořádku až na to že včera jsem měla průjem
ráno jsem si dala chlebíčky a ač byly vynikající tka to moje střeva nezvládly no..
a mám perličku, právě jsem mluvila s mým skoromanželem a podřekl se v práci
a ještě se tomu smál šílenec
no tak mu všeci samo gratulovali.. ale kdyby se něco pokazilo tak to bude asi horko těžko ukecávat že nic.
Tak mi nezbývá než mimi v pořádku odnosit a porodit
![]()
a co vy holky?? jste doma nebo rpacujete?? Já jsem v práci, ale šéf mi přijde až po 12 má nějaké schůzky mimo, takže tu sedím a pročítám si kde co ![]()
chtěla bych poprosit o radu jak to udělat aby se mi v podpisu nezobrazovala linka ale metřík celý jako obrázek??
díky
zatím paa
tak už jsem na to příšláááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá
velchi zrovinka teď jsem celého průvodce dala do tématu těhotenství,tak se tam později podívej,měl by tam, být,jen čeká na schválení.Ale mailikem ti to taky klidně pošlu,mám tam i k tomu obrázky tak snad i s tím,alespoň si to můžeš vytisknout,já si to vždy čtu na záchodě ![]()
Podpis: vložila jsi tam špatný ten odkaz,teď honem nevím zda máš lyppie či co,pokud ano,tak tam jde určitě pouze ten prostřední
velchi tak už posílám email,máme ale pomalý net tak to trvá ale za chvilku to tam budeš mít ![]()
Máš krásný metřík ![]()