Protivná sousedka

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
7421
27.7.16 23:35
@Petrolka píše:
A proč by ne. Na vsi je to zvykem a od tak staré paní to snad nikoho nemůže urazit. Vždyť musela zažít i 2. světovou. Nebuďte cimprlíny.

Promiň, nevím jak na které vsi, ale moje babička (ročník 22, celý život žila na vsi) všem cizím lidem vykala. Tykala jen těm, které na té vsi vídala od mala vyrůstat (žila tam 60 let).
A na druhou stranu, druhé babičce (ročník 1917) jsme celý život vykali nejem my, ale i její synové. Taky žila celý život na vsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12154
28.7.16 09:23

K tomu vykání/tykání mi to nedá ještě nereagovat.
Já právě své babičce taky vykala, byla jsem tak naučená a vedená k tomu. Navíc mi vštěpovali od mala do hlavy, že tykat někomu bez jeho svolení je buranství.
Takže když si to tak nějak shrnu:
Ne, není to o vesnici nebo o věku, ale o slušném vychování, které se dotyčným lidem (ne)dostalo. Čili když by mi někdo tykal (byť by to byla stará paní) aniž by se mě dovolil, tak si uvědomím, že je to ve své podstatě buran.
Samozřejmě to platí i pro mě, netykám nikomu bez jeho svolení, vnímala bych sebe samu jako burana nejhrubšího zrna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5672
28.7.16 09:50

@radúna Takže i v nejbližší rodině vykáš, pokud nemáš svolení k tykání?

Jinak souhlasím (mimo té babičky a blízké rodiny), také nikomu netykám bez jeho svolení.
Přijde mi to neslušné a věk v tomto podle mě neomlouvá.

Třeba šéf manžela všem v práci tyká, ani by se s nimi domluvil, bere to tak nějak automaticky, ale všichni mu vykají. To mi přijde strašné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24002
28.7.16 09:53
@radúna píše:
K tomu vykání/tykání mi to nedá ještě nereagovat.
Já právě své babičce taky vykala, byla jsem tak naučená a vedená k tomu. Navíc mi vštěpovali od mala do hlavy, že tykat někomu bez jeho svolení je buranství.
Takže když si to tak nějak shrnu:
Ne, není to o vesnici nebo o věku, ale o slušném vychování, které se dotyčným lidem (ne)dostalo. Čili když by mi někdo tykal (byť by to byla stará paní) aniž by se mě dovolil, tak si uvědomím, že je to ve své podstatě buran.
Samozřejmě to platí i pro mě, netykám nikomu bez jeho svolení, vnímala bych sebe samu jako burana nejhrubšího zrna.

Víš, ono je to v každé oblasti jiné takže pokud mi u nás bude 80. letá babička tykat, nebudu se pohoršovat. Budu se opakovat, ale podle toho, jak se tady zakladatelka vyjadřuje si živě dovedu představit, jak to je ve skutečnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12154
28.7.16 10:31
@Adinal píše:
@radúna Takže i v nejbližší rodině vykáš, pokud nemáš svolení k tykání?

Jinak souhlasím (mimo té babičky a blízké rodiny), také nikomu netykám bez jeho svolení.
Přijde mi to neslušné a věk v tomto podle mě neomlouvá.

Třeba šéf manžela všem v práci tyká, ani by se s nimi domluvil, bere to tak nějak automaticky, ale všichni mu vykají. To mi přijde strašné.

Ano, vykám i v nejbližší rodině, pokud nedostanu povolení ;).

Nicméně tady v té diskuzi snad řešíme hlavně sousedy, tedy k sobě navzájem cizí lidi a ne rodinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12154
28.7.16 10:35
@arada píše:
Víš, ono je to v každé oblasti jiné takže pokud mi u nás bude 80. letá babička tykat, nebudu se pohoršovat. Budu se opakovat, ale podle toho, jak se tady zakladatelka vyjadřuje si živě dovedu představit, jak to je ve skutečnosti.

A o tom to je :palec:. Soudíš zakladatelku na základě svých představ ;).

A k tomu tykání - už jsem to tu psala v jiných komentářích zpět. nevadilo by mi to v takovém pokročilém věku od slušné stařenky, pokud si na mě neotvírá hubu.
A jinak to opravdu považuji za znak slušného vychování -vykat. I v tak pokročilém věku, pokud není takový člověk…stařecky dementní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5672
28.7.16 10:35
@radúna píše:
Ano, vykám i v nejbližší rodině, pokud nedostanu povolení ;).Nicméně tady v té diskuzi snad řešíme hlavně sousedy, tedy k sobě navzájem cizí lidi a ne rodinu.

Já vím, co se řeší v této diskuzi, to Ty jsi začala o tykání/vykání v rodině, zaujalo mě to, proto jsem se zeptala.

Zřejmě nejsme na jedné vlně, jakákoli moje poznámka vzbudí Tvou (dle mě) zvláštní reakci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
678
28.7.16 10:46

@Karolina snažilka Ahojky, taky tohle znám. Už jsem to tu i psala. Akorát s tím rozdílem, že my jsme měli špatně udělané podlahy. Koupili jsme ten byt už s plovoučkama a sousedům se to nelíbilo. Bylo to pořád samý, že dupeme, děti dělají bordel. Přitom děti si normálně hráli.
Taky jsem výbušná povaha, takže jsem si s ní šla několikrát vyměnit názor, chvíli byl klid a pak to začalo opět nanovo.
Tak jsem se jednou znova vytočila do běla, pozvala jsem si odborníky na plovoučky a oni řekli, že to máme udělaný opravdu na dvě věci. Takže jsme předělali podlahy a od té doby máme klid.
Nebo teda zatím. Tak snad jim to vydrží. I když upřímně od té doby je nemůžu stejně ani cítit. Jo a ještě, nás přišla takhle sousedka prudit 20. prosince, navíc když jsem byla v pátém měsíci. Takže taky jsem měla nervy na pochodu. Nic příjemného, no. Nezávidím, znám to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24002
28.7.16 16:39

@martinka28 Jenže ono to není příjemné ani pro ty sousedy, takže ne po sobě řvát, ale slušně si o tom promluvit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný