Pustili byste 17letou dceru?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5826
16.11.14 16:21
@hanka.br. píše:
Tobě to může přijít, jak chce, tvoje dcera ani tvoje rodina to přeci není. Osobně nevidím nic vyděračského na tom, že když například máme pravidlo být ve smluvenou dobu doma, nebo dát vědět, když se vyskytne něco neočekávaného, co dodržet dohodu ohrozí, tak toto pravidlo dodržují zletilí i nezletilí členové rodiny. My s tím problém nemáme, nemáme potřebu nikoho vydírat ani to dětem dokola opakovat. Že to tak bylo u vás ještě neznamená, že to tak je u nás.

O tom se nikdo nebaví, to je snad samozřejmost :roll: Bavím se o těch hloupých kecech „dokud bydlíš pod naší střechou…“ to se mi hnusí :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
16.11.14 16:23

Já bych nepustila, a nejde ani tak o důvěru k dítěti, a le o to, že jede do cizí země k lidem, které ani trochu neznáš.. navíc jiná kultura, nejde o to jaká, a le jiná a co může být pro ně normální, je pro nás třeba nepřípustné… bála bych se…není to jakop jet se školou na výlet…může se přihodit cokoliv a holka se už nedovolá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
16.11.14 16:23

No, když to vezmu podle sebe, tak jsem na gymplu byla s rodinou kamarádky na týden v Alpách na lyžích a naši se s nima taky viděli tak maximálně 1-2× na třídních schůzkách, možná ani to ne :think: a plnoletá jsem 100% nebyla. I když v tomhle případě bych asi taky chtěla ty rodiče poznat, než dítko pustím, na druhou stranu, jak Makedonii, tak Albánii považuju za bezpečnou Evropu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30422
16.11.14 16:26
@krtek7489 píše:
O tom se nikdo nebaví, to je snad samozřejmost :roll: Bavím se o těch hloupých kecech „dokud bydlíš pod naší střechou…“ to se mi hnusí :P

Samozřejmost? Je to pravidlo, které platí pro všechny, kteří bydlí pod naší střechou. A ani ti dospělí neřeknou - je mi 18, můžu si dělat co chci. Nějak nechápu, co se ti na tom hnusí, když je to i pro tebe samozřejmost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7210
16.11.14 16:27
@hanka.br. píše:
@Schatziii Nepustila. Natož na Silvestra. Mám stejně starou dceru, nepustím jí na Silvestra ani u nás ve městě ven, pokud nebude mít spolehlivý doprovod. A to se nezmění ani po jejích 18.narozeninách. Dokud bude žít pod naší střechou, bude se řídit našimi pravidly.

Jenomže tys to specifikovala jinak, viz. výše. To není o tom, že všichni členové vaší rodiny musí podávat raport, kde jsou a v kolik se vrátí. Ty to podáváš tak, že dokud dcera bydlí u vás, tak bude dělat, co vy řeknete. Mám dceru čerstvou „18“. Na víkendy mimo domov jezdí zhruba od 14 let (různé animefesty a koncerty). Taky jsem měla strach, ale důvěřuji své výchově a holka mou důvěru nikdy nezneužila. Vždy byla tam, kde řekla. Taky bych jí mohla akci zakázat. Čeho tím dosáhnu? Že mi zalže a bude tvrdit, že je někde úplně jinde? Ne, chci vědět, kde skutečně bude, i když o ní budu mít strach. Tak, jak tady píší i jiné holky, být zakladatelkou, tak se kontaktuji s rodiči kamarádky a proberu detaily. Podle toho rozhovoru bych se rozhodla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
16.11.14 16:28

Ja jela presne v 18 sama (s kamaradkou) do Tuniska. Mela jsem vic stesti nez rozumu, dneska bych asi nemela odvahu na to kam jsme se vlakem/busem vydaly. V 18 proste nektera rizika clovek nedomysli.

Nicmene jezdila jsem po CR i ostatnich zemich bez rodicu od 17 a nic me nenaucilo vic - umet se dostat z problemu, umet si zaridit, co je treba. Jsem rodicum vdecna, ze mi dali svobodu i moznosti.

Jak uz padlo - domluvit se s rodici, probrat jake maji o tom pobytu oni predstavy, jake maji se svoji dcerou pravidla. Pokud z toho budes mit dobry pocit, pak pustit a dobre vybavit - vysvetlit, kde je ambasada, jak funguje western union, jak se dovolat, kdyz nemam penize, na koho se obratit v nouzi atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5826
16.11.14 16:37
@hanka.br. píše:
Samozřejmost? Je to pravidlo, které platí pro všechny, kteří bydlí pod naší střechou. A ani ti dospělí neřeknou - je mi 18, můžu si dělat co chci. Nějak nechápu, co se ti na tom hnusí, když je to i pro tebe samozřejmost.

Samozřejmost myslím to, že když někdo řekne přijdu v pět, tak přijde v pět. Jako samozřejmost mi nepřijde vyhrožovat dětem, že dokud budou bydlet pod naší střechou, tak… doplnit si to můžeš sama dle situace. To se mi hnusí. To DOKUD BUDEŠ BYDLET POD NAŠÍ STŘECHOU :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30422
16.11.14 16:39
@Gába27 píše:
Jenomže tys to specifikovala jinak, viz. výše. To není o tom, že všichni členové vaší rodiny musí podávat raport, kde jsou a v kolik se vrátí. Ty to podáváš tak, že dokud dcera bydlí u vás, tak bude dělat, co vy řeknete. Mám dceru čerstvou „18“. Na víkendy mimo domov jezdí zhruba od 14 let (různé animefesty a koncerty). Taky jsem měla strach, ale důvěřuji své výchově a holka mou důvěru nikdy nezneužila. Vždy byla tam, kde řekla. Taky bych jí mohla akci zakázat. Čeho tím dosáhnu? Že mi zalže a bude tvrdit, že je někde úplně jinde? Ne, chci vědět, kde skutečně bude, i když o ní budu mít strach. Tak, jak tady píší i jiné holky, být zakladatelkou, tak se kontaktuji s rodiči kamarádky a proberu detaily. Podle toho rozhovoru bych se rozhodla.

Já se fakt směju, Napsala, jsem, že pokud bude bydlet s námi, bude se řídit našimi pravidly. Ta byla naznačena (udat přibližnou dobu návratu, dát vědět, jestli dojela v pořádku, když je pryč přes noc, dát vědět kde ji najdeme když bude třeba atd…), nic víc. Byla to reakce na zakladatelčinu poslední větu, že až holce bude 18. nic s tím nenadělá. Jak si to interpretuješ je jen tvoje věc, nic o tom, že holky u nás dělají jen to, co my řekneme vůbec nepadlo. Taky jezdí po akcích mimo domov, s jistými pravidly, samozřejmě. Ale ani ta nejstarší, které je 21 nám neřekla - jsem dospělá, budu si dělat co chci a vám do toho nic není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24288
16.11.14 16:39

Tak já sice nevím co budu dělat až bude dceři 17 let, ale znovu jsem si přečetla úvodní příspěvek zakladatelky a na to abych pustila svou dceru pryč do zahraničí, tak jedna návštěva dceřiné kamaráky u nás a jedna návštěva dcery u nich mi přijde málo. Navíc neznám její rodiče. Asi bych chtěla poznat více rodiče i její kamarádku a pak třeba bych neměla problém ji pustit s nima v létě. I když ji už bude v té době 18 a teoreticky si může dělat co chce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30422
16.11.14 16:44
@krtek7489 píše:
Samozřejmost myslím to, že když někdo řekne přijdu v pět, tak přijde v pět. Jako samozřejmost mi nepřijde vyhrožovat dětem, že dokud budou bydlet pod naší střechou, tak… doplnit si to můžeš sama dle situace. To se mi hnusí. To DOKUD BUDEŠ BYDLET POD NAŠÍ STŘECHOU :zed:

Tak jestliže jsou děti v pohodě, tak není důvod jim to otloukat o hlavu. Ale tak to neplatí vždycky a někdy je prostě potřeba ty mantinely nastavit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7210
16.11.14 16:45

@hanka.br. Znovu odkazuji na tvou větu o tom, že „dokud bude žít pod naší střechou, bude se řídit našimi pravidly“. Je mi úplně jedno, jak si to myslela. Napsala si to takto a to by mohlo případně i zakladatelku vést tímto směrem. Upřímně doufám, že není takto posedlá sama sebou. Ty máš tady (myšleno EM) asi velký problém, pokud s tebou někdo nesouhlasí, že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2220
16.11.14 16:45

Já mám malé dítě, takže jsem mimo, ale asi bych pustila. Vycházím ze své zkušenosti - moje mamka by mě 100% pustila. Měla a má ve mě 100% důvěru, že bych nedělala nějaké nepřístojnosti. Vždycky jsme byly domluvené, že se budu pořád hlásit - díkybohu za mobily. Mě to nijak neobtěžovalo, že jsem jí musela třeba 5× denně napsat, že jsem ok a ona byla v klidu. Cestovala jsem sama do zahraničí ještě před tím, než jsem byla plnoletá. Takže jestli víš, že je tvoje dcera rozumná, tak bych jí to nezakazovala, úplně se dokážu vcítit do její situace, jak to pro ní musí být šílený, když jí to zakazuješ.
Jinak Makedonie je sice Balkán, ale je to, probůh, pořád Evropa, byla bych v tomto ohledu naprosto v klidu. O Albánii tedy nic moc nevím, ale předpokládám, že je také bezpečná, jen je to země, která byla dlouho v izolaci a z té neznalosti mezi lidmi kolují obavy, ale zbytečně. Myslím, že jsou to obě krásné země a tvoje dcera má štěstí, že je může poznat a to hlavně místní lidi, ne jenom jako turistka.
S rodiči bych se možná vidět chtěla.

Mě se to kecá, když nic takového řešit nemusím :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2515
16.11.14 16:46

@hanka.br. 8o presne kvuli tomu jsem se v 18 definitivne odstehovala od rodicu. K tematu: Pokud dceri veris tak bych ji pustila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2940
16.11.14 16:49

@hanka.br. je to marný, zbytečně se unavuješ. Asi by to chtělo napsat slovo od slova jak takový hovor u vás probíhal. Aby ti nebylo vkládáno do úst to co tak není, nebo ještě lépe nahrát zvukový záznam aby bylo slyšet že nejsi megera co děti buzeruje, ale mamina která s nima normálně komunikuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5826
16.11.14 16:51
@hanka.br. píše:
Tak jestliže jsou děti v pohodě, tak není důvod jim to otloukat o hlavu. Ale tak to neplatí vždycky a někdy je prostě potřeba ty mantinely nastavit.

Ale netřeba mantinely nastavovat zrovna touhle větou. Naši měli dvě oblíbené věty. Ta první je „dokud budeš bydlet pod naší střechou, tak…“ a druhá,„až hudeš bydlet ve svém bytě, tak…“ dosadit si můžeš opět co chceš, opět podle situace. Úplně je z těch vět smutno, jsou strašný a vůbec nechápu, jak je milující rodič vůbec může vypustit z úst. Dá se to přece říct úplně jinak, když se ti něco nelíbí :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí