Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@hanka.br. mě to přijde třeba docela logický.. prostě bydlíme spolu pohromadě, a to, že je dítěti 18 mi strach nevezme. pokud se dohodneme, že přijdu v pět, tak přijdu, nebo zavolám… nevím, co je na tom za šikanu, každej ekosystém funguje na pravidlech a každá domácnost je spcifický ekosystém… a mám pocit, že stejně to funguje i opačně, třeba že dodržuju soukromí dítěte, zaklepu, nelezu mu do koupelny a td…
@Gába27 píše:
@hanka.br. Znovu odkazuji na tvou větu o tom, že „dokud bude žít pod naší střechou, bude se řídit našimi pravidly“. Je mi úplně jedno, jak si to myslela. Napsala si to takto a to by mohlo případně i zakladatelku vést tímto směrem. Upřímně doufám, že není takto posedlá sama sebou. Ty máš tady (myšleno EM) asi velký problém, pokud s tebou někdo nesouhlasí, že?
Ale vůbec ne. Jestli to máte doma nastaveno tak, že završením 18.narozenin už žádná pravidla neplatí, pak je to jen tvoje věc a problém s tím nemám.
@krtek7489 píše:
Ale netřeba mantinely nastavovat zrovna touhle větou. Naši měli dvě oblíbené věty. Ta první je „dokud budeš bydlet pod naší střechou, tak…“ a druhá,„až hudeš bydlet ve svém bytě, tak…“ dosadit si můžeš opět co chceš, opět podle situace. Úplně je z těch vět smutno, jsou strašný a vůbec nechápu, jak je milující rodič vůbec může vypustit z úst. Dá se to přece říct úplně jinak, když se ti něco nelíbí
Ano, souhlasím.
@bambooska píše:
@hanka.br.presne kvuli tomu jsem se v 18 definitivne odstehovala od rodicu. K tematu: Pokud dceri veris tak bych ji pustila
Protože jsi musela dodržovat pravidla? Tak pak ti nic jiného nezbylo, to chápu. Ono je otázka, JAKÁ ta pravidla byla.
@Blackova.K píše:
@hanka.br. je to marný, zbytečně se unavuješ. Asi by to chtělo napsat slovo od slova jak takový hovor u vás probíhal. Aby ti nebylo vkládáno do úst to co tak není, nebo ještě lépe nahrát zvukový záznam aby bylo slyšet že nejsi megera co děti buzeruje, ale mamina která s nima normálně komunikuje.
hele, to je tezke. v kumunikaci na netu vznika vic „sumu“ nez v te bezne a lidi si casto vylozi neco uplne jinak. ono staci, kdyz ta veta „dokud jsi pod nasi strechou…“ rozezvuci vzpominka, jak to po nekom jecela nervni matka a je to ![]()
ja treba tu vetu taky nesnasim, i kdyz s jeji podstatou souhlasim, a to to po me nikdy nikdo nerval ![]()
Asi nepustila, ale já mám malé deti, nevím jak budu reagovat později. Zase v 17 jsem už skoro bydlela sama a v 18 jsem odjela pracovat do zahraničí, ale byla jsem velmi vyspelá a rozumná. Musíš ty vedet jaká je tvoje dcera a urřite bych se chtěla seznámit s rodiči!
@krtek7489 píše:
Ale netřeba mantinely nastavovat zrovna touhle větou. Naši měli dvě oblíbené věty. Ta první je „dokud budeš bydlet pod naší střechou, tak…“ a druhá,„až hudeš bydlet ve svém bytě, tak…“ dosadit si můžeš opět co chceš, opět podle situace. Úplně je z těch vět smutno, jsou strašný a vůbec nechápu, jak je milující rodič vůbec může vypustit z úst. Dá se to přece říct úplně jinak, když se ti něco nelíbí
Samozřejmě. O tom, jakým způsobem si s dětmi pravidla stanovujeme, jsem nenapsala nic.
@hanka.br. píše:
Samozřejmě. O tom, jakým způsobem si s dětmi pravidla stanovujeme, jsem nenapsala nic.
Právě, že napsala
Ta věta mluví za vše.
@Ali-Ali píše:
hele, to je tezke. v kumunikaci na netu vznika vic „sumu“ nez v te bezne a lidi si casto vylozi neco uplne jinak. ono staci, kdyz ta veta „dokud jsi pod nasi strechou…“ rozezvuci vzpominka, jak to po nekom jecela nervni matka a je toja treba tu vetu taky nesnasim, i kdyz s jeji podstatou souhlasim, a to to po me nikdy nikdo nerval
přesně! je to psané není tam vidět ton, výraz když to ten rodič říká. A tady se z toho dělá hned pomalu šikana dítěte ![]()
@krtek7489 píše:
Právě, že napsalaTa věta mluví za vše.
Z té první věty sis vydedukovala, že to takhle doma dětem říkám? To snad ne! Tak to je potom těžký…Abych to tedy uvedla na pravou míru - šlo mi o význam, netušila jsem, že to někdo bude považovat za citaci. Použila bych uvozovky. Tak pro příště.
@hanka.br. píše:
@Schatziii Nepustila. Natož na Silvestra. Mám stejně starou dceru, nepustím jí na Silvestra ani u nás ve městě ven, pokud nebude mít spolehlivý doprovod. A to se nezmění ani po jejích 18.narozeninách. Dokud bude žít pod naší střechou, bude se řídit našimi pravidly.
Tak přesně takhle si to myslela. Ta poslední věta je myslím dost jasná. Člověk, který tuto formulaci běžně nepoužívá jí takhle nikdy nenapíše ![]()
@Krrysa píše:
@hanka.br. mě to přijde třeba docela logický.. prostě bydlíme spolu pohromadě, a to, že je dítěti 18 mi strach nevezme. pokud se dohodneme, že přijdu v pět, tak přijdu, nebo zavolám… nevím, co je na tom za šikanu, každej ekosystém funguje na pravidlech a každá domácnost je spcifický ekosystém… a mám pocit, že stejně to funguje i opačně, třeba že dodržuju soukromí dítěte, zaklepu, nelezu mu do koupelny a td…
Souhlasím. Pravidla dodržujeme i my, rodiče. Splnit, co jsme slíbili, respektovat soukromí, respektovat potřeby mladého člověka žít svobodně, vybírat si přátele, trávit s nimi čas, mluvit s dětmi slušně, neponižovat je…byl by to dlouhý výčet. Myslím si, že vzhledem k tomu, že moje dospělé holky jsou s námi nejraději, že to u nás taková pakárna zas není. ![]()
@hanka.br. píše:
Z té první věty sis vydedukovala, že to takhle doma dětem říkám? To snad ne! Tak to je potom těžký…Abych to tedy uvedla na pravou míru - šlo mi o význam, netušila jsem, že to někdo bude považovat za citaci. Použila bych uvozovky. Tak pro příště.
Použila bys uvozovky? A na co, prosím tě? Uvozovky na to, co ty sama řekneš, resp. napíšeš? To jsou mi novinky. Zas ty vědomosti ze školy tak nežer. V uvozovkách píšu jen to, co přebírám od někoho jiného, což, předpokládám, nebyl tento případ.
@marg píše:
Vždycky jsme byly domluvené, že se budu pořád hlásit - díkybohu za mobily. Mě to nijak neobtěžovalo, že jsem jí musela třeba 5× denně napsat, že jsem ok a ona byla v klidu.
A já si zase říkám, jestli něco neměla do sebe doba, kdy ty mobily nebyly
prostě se žilo systémem žádné zprávy = dobré zprávy a až člověk dorazil domů, tak dorazil. Jasně, když člověk šel nějak na odpoledne, tak nahlásil že dorazí třeba do půlnoci, když na víkend až týden, tak že v neděli… no a když jel brácha do ciziny, tak sdělil, že neví, kdy se vrátí, jo 18 už mu bylo, ale ne moc dlouho. PS: přijel po 5 měsících.
Protože s tímhle hlášením přes mobily, stane se nějaká banalita, typu utopím mobil, spadne mi nevím kam a hned je halo, copak se mi asi stalo.
@hanka.br. Protoze ta pravidla se nezmenila z detskych na dospele. Nevim proc by mi mel kdokoli v dospelosti rikat, ze nesmim jet kam chci, nebo mam byt doma do pulnoci