Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Neeviim nepustila. Pokud je rozumna, tak to musi pochopit. Je to opravdu risk i pro dospele, natoz pro dve divky. Lezla bych po zdi, takovy stach bych mela. Max. nejaky letni festival na vikend, pod stan, ale cely tyden cestovat po republice, tak to je silna kava. Vim, ze se deti nemuzou uvazat za nohu k posteli, ale zase tohle mi uz prijde jako hrani si s ohnem.
Musíš sama vědět jaká dcera a její kamarádka jsou.. Pokud své dceři věříš a je spolehlivá, tak proč ne
mě moje mamka také pouštěla.. strach o mě měla šílenej, ale jaká máma by neměla.. Ale věřila mi
i když teda podle těch měst, které si dcera vybrala.. Cheb.. Bydlím tu, město hezké, jen škoda co tu máme za některé lidi
@debra.morgan píše:
a v čem? na druhe strane republiky nejsou doktori, sanitka, pecky, hasiči? rozdil je v tom za jak dlouho mamynka prijede chytne za rucicku a problem vyresi…v miste bydliste budes v nemocnic do hodiny? v nemocnici v meste na druhe strane republiky treba za 4. v obou pripadech ve spitalu moc platna nebudes…je jim temer 17 né deset proboha…
jsou. Ale bude jí to prd platné, protože bez zákonného zástupce jí nejspíš neošetří
@Moise pokud bude v ohrožení života, tak ošetří. v ostatních případech zakonny zastupce dojede. taky jsem mela takovou dohodu s rodici, kdyby cokoli, volam, oni sednou do auta a dojedou. a to jsem jezdili i do zahranici.
@debra.morgan Jasně, jen je potřeba prostě s tím počítat. Píšu to jako fakt, nic víc. Protože mě to samotnou nedávno překvapilo ![]()
@Moise píše:
jsou. Ale bude jí to prd platné, protože bez zákonného zástupce jí nejspíš neošetří
@debra.morgan píše:
@Moise pokud bude v ohrožení života, tak ošetří. v ostatních případech zakonny zastupce dojede. taky jsem mela takovou dohodu s rodici, kdyby cokoli, volam, oni sednou do auta a dojedou. a to jsem jezdili i do zahranici.
To už není pravda, byla novela, která to upravila.
http://www.sagit.cz/info/sb13066
5. V § 35 odstavce 1 až 4 včetně poznámky pod čarou č. 49 znějí:
„(1) Při poskytování zdravotních služeb nezletilému pacientovi je třeba zjistit jeho názor na poskytnutí zamýšlených zdravotních služeb, jestliže je to přiměřené rozumové a volní vyspělosti jeho věku. Tento názor musí být zohledněn jako faktor, jehož závažnost narůstá úměrně s věkem a stupněm rozumové a volní vyspělosti nezletilého pacienta. Pro vyslovení souhlasu s poskytnutím zdravotních služeb nezletilému pacientovi se použijí právní předpisy upravující způsobilost fyzických osob k právním úkonům49) s tím, že nezletilému pacientovi lze zamýšlené zdravotní služby poskytnout na základě jeho souhlasu, jestliže je provedení takového úkonu přiměřené jeho rozumové a volní vyspělosti odpovídající jeho věku. Tím není dotčena možnost poskytování zdravotních služeb bez souhlasu.
(2) Poskytnutí zdravotních služeb na základě souhlasu nezletilého pacienta nebrání tomu, aby ošetřující zdravotnický pracovník podal zákonnému zástupci informaci o poskytnutých zdravotních službách nebo zdravotním stavu nezletilého pacienta.
(3) Jde-li o zdravotní služby, které spočívají v poskytnutí
b) akutní péče, a
souhlas zákonného zástupce nelze získat bez zbytečného odkladu, rozhodne o jejich poskytnutí ošetřující zdravotnický pracovník.To neplatí, lze-li zdravotní služby poskytnout podle odstavce 1 na základě souhlasu nezletilého pacienta.
V 15 ne, v 16 nejspíš ne, v 17 asi ano a v 18 učite ano.
Asi bych skousla, kdyby se na pár dni ubytovaly pod stanem v rozumne dojezdove vzdálenosti (dejme tomu do 50km). Ale toulat 2 samotne puberťačky po cele ČR bych nenechala.
@jenny.fields je to možné, ale mám teď zkušenost, že u podobně starého dítěte byla přítomnost zz vyžadována ![]()
@Neeviim záleží jaká je.. někdo v 16 se už stará o domácnost, někdo obletává party… ![]()
15 je fakt malo. Taky mi bylo 15 a vim co nas napadalo. Pokud si chce uzit zabavu at jedou treba na jednu noc s nekym z dospělých na festak, ale 2 nezletilé holky pres celou republiku ani omylem. V prvním kempu se na ne povesi starsi kluci a po par pivech je ukecaji ke vsemu. Vy jste matka a mate za ni zodpovědnost. 15 je fakt malo na takovy vylet. Holky si nepripousti rizika a neumi jednat v krizovych situacich.
@Kassor píše:
@Neeviim nepustila. Pokud je rozumna, tak to musi pochopit. Je to opravdu risk i pro dospele, natoz pro dve divky. Lezla bych po zdi, takovy stach bych mela. Max. nejaky letni festival na vikend, pod stan, ale cely tyden cestovat po republice, tak to je silna kava. Vim, ze se deti nemuzou uvazat za nohu k posteli, ale zase tohle mi uz prijde jako hrani si s ohnem.
Od kdy je ČR tak nebezpečná, že je cestování po ní risk i pro dospělé? ![]()
Ja nevim, proč se diskuse jmenuje pustili byste patnactiletou, kdyz v diskusi zakladatelka pise, ze holce bude v červnu 16 a te jeji kamaradce už ted 17, v létě ji klidně už může byt 18…
@Neeviim píše:
Zdravím, nedavno za mnou přišla dcera s dotazem, zda bych jí pustila o prázdninách na týden po Česku. Řekla mi i přesně v jaký den, kde bude i spoje už prý okoukla. Je zodpovědná, ale stále pochybuju
Pustili by jste ji vy?Příspěvek upraven 27.03.18 v 18:00
ano, pokud by jela s kámoškou.. nemáme s tím problém. Naše holka jezdila na tábor, má kamarády po celé čr, takže je občas jezdí navštěvovat… Jasný, máme o ni strach, ale je zodpovědná, nikdy nejede sama..