Pustili by jste vaší 15 dceru cestovat po Česku?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
27767
28.3.18 12:14

A čistě hypoteticky jak by jste se tedy zachovali pokud holkám bude 15 let a budou na druhé straně čr, v devět večer jim ujede poslední vlak nebo autobus, v hotelu je neubytují a holky zůstanou venku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
28.3.18 12:16
@ka2ka píše:
A čistě hypoteticky jak by jste se tedy zachovali pokud holkám bude 15 let a budou na druhé straně čr, v devět večer jim ujede poslední vlak nebo autobus, v hotelu je neubytují a holky zůstanou venku?

Předpokládám, že dítě ví, že nemá jezdit posledním spojem, přijít včas. A kdyz náhodou ujede, tak je napadne vrátit se do hotelu, kde byly ubytované.

• Citovat
  • Upravit
27767
28.3.18 12:17
@lucenka píše:
Předpokládám, že dítě ví, že nemá jezdit posledním spojem, přijít včas. A kdyz náhodou ujede, tak je napadne vrátit se do hotelu, kde byly ubytované.

tak pokud by ta situace nastala? a když jim ujede navazující spoj tudíž se do žádného hotelu vrátit nemůžou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.3.18 12:17
@Annabela11 píše:
@PaniBovaryovaaa Hodně opatrná a rozumná…

Nebo taky úzkostná, paranoidní a majetnická?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
28.3.18 12:19
@ka2ka píše:
tak pokud by ta situace nastala? a když jim ujede navazující spoj tudíž se do žádného hotelu vrátit nemůžou?

Tak mezi těmi městy jezdí přímé spoje, takže se vždy mají kam vrátit do předchozího hotelu.

• Citovat
  • Upravit
14313
28.3.18 12:23

@PaniBovaryovaaa :lol: :lol: :lol: to určitě ne… neznamená to že pokud mám na věc jiný názor než ty tak že jsem hned paranoidní atd, přeci…jak už jsem psala každý máme jiné názory.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
28.3.18 12:25
@PaniBovaryovaaa píše:
Promiň, ale už matky malých dětí jsou dost rozdílné. Jedna stojí malému dítěti na pískovišti a prolízačkách za zadkem, druhá tu potřebu nemá. Takže je asi jasné, že podobnou analogií bude ta první hysterčit i v době, kdy její dítě bude mít -náct… Já to beru prostě (nejen) podle sebe. Od 15 je docela dost „dětí“ schopno bydlet na intrech pro SŠ, tak proč by měl být pro někoho problém několikadenní výlet po rodné zemi. Čili žádné trable s jazykovou bariérou, s mobilem v ruce, kamerovým systémem pomalu v každém městě a vesnici, hromadou lidí na veřejných místech atd.

To jsou úplně nesrovnatelné situace - na internát (kde je sedm dní v týdnu zajištěn vychovatelský dozor) bych svou dcerku pustila klidně už teď coby jedenáctiletou… ale týden se potulovat po republice s o dva roky starší kamarádkou, to je o něčem jiném. Na to má čas, až jí bude 18.

Není to jen o její bezpečnosti (i když ta je samozřejmě nejpodstatnější, dvě samotné, hezké mladé dívky můžou být pro leckoho lákavý cíl) - je to taky o nás, rodičích. I dospělý člověk dovede udělat kravinu, u které nedomyslí následky - natož dvě pubertální slečny… a já nehodlám být někde „popotahována“ kvůli tomu, že jsem zanedbala dozor nad dítětem a nechala ho v patnácti týden potulovat bez dozoru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14313
28.3.18 12:26

@BohunkaP Ano souhlasím, hezky napsáno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3739
28.3.18 12:29

Bez doprovodu plnoletého (dospělého) ani náhodou. Bez debat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.3.18 12:30
@BohunkaP píše:
To jsou úplně nesrovnatelné situace - na internát (kde je sedm dní v týdnu zajištěn vychovatelský dozor) bych svou dcerku pustila klidně už teď coby jedenáctiletou… ale týden se potulovat po republice s o dva roky starší kamarádkou, to je o něčem jiném. Na to má čas, až jí bude 18.Není to jen o její bezpečnosti (i když ta je samozřejmě nejpodstatnější, dvě samotné, hezké mladé dívky můžou být pro leckoho lákavý cíl) - je to taky o nás, rodičích. I dospělý člověk dovede udělat kravinu, u které nedomyslí následky - natož dvě pubertální slečny… a já nehodlám být někde „popotahována“ kvůli tomu, že jsem zanedbala dozor nad dítětem a nechala ho v patnácti týden potulovat bez dozoru.

Dozor tam je, ale zároveň i vycházky a během těch dokáže někdo udělat větší průser než díky tomu, že si pojede s kámoškou prohlídnout Krumlov. Nevím, proč by měla být kvůli kráse směrodatná bezpečnost, nejsme v Pakistánu, kde dvě mladé holky vzbudí rozruch. To jako denně ve svých městech nepotkáváte holky nebo co? By mě zajímalo, jak rozlišíš, jestli dvě holky s batohem jdou ze školy nebo jsou zrovna v tom městě na výletě. Nebo to myslíš tak, že na hotelu si je vytipuje portýr nebo číšník a pak je přepadne a znásilní? Jako promiň, jasně, moje zkušenosti jsou ovlivněné tím, že mě (a i mě spolužáky) prostě na střední škole rodiče pustili bez dozoru na chatu nebo na tramp, ale pořád tady argumentovat neskonalým nebezpečím, když se zmiňovalo přespání u babičky a návštěva nějakým měst? Jako halooo? Nevidím rozdíl, když jdou dvě holky večer z kina u tebe „doma“ - v tvém městě nebo když se vrací z výletu na hrad či co já vím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3739
28.3.18 12:31
@Doe_Jane píše:
Chvála bohu za mojí rozumnou mamku, která mi vždycky věřila… neměla jsem sebemenší důvod nějak vyvádět, protože jsem neměla takové věci zakázané tak mě to nelákalo.. a od 15 jsem bývala na víkendy u přítele nebo on u nás, by se některé z vás asi zcvokly :lol:

přiznávám se, že bych se skutečně zcvokla. Nikdy bych to nedovolila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
28.3.18 12:37

@PaniBovaryovaaa, já tady žádným „neskonalým nebezpečím“ neargumentuji, asi sis mne spletla - rozhodně nepatřím k rodičům, kteří se dítě bojí pustit ven, moje jedenáctiletá dcera se už dávno pohybuje v podstatě samostatně.

Ale chce to určitou míru… na jednu stranu rizika nepřeceňovat a nevidět úchyla za každým rohem - a na druhu ani nepodceňovat. Nemá smysl tvářit se, že od dob našeho dětství se nic nezměnilo - dnešní doba je jiná, argumenty typu „my jsme taky chodili už od xx let“ jsou nesmyslné a krátkozraké.

Příspěvek upraven 28.03.18 v 20:19

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1086
28.3.18 12:37

Ještě že jsem měla rozumné rodiče, jak to tady čtu. Sice jsem od 15 spávala u přítele, od kterého jsem druhý den ráno jezdila rovnou do školy, ale nikdy jsem nedělala nic zakázanýho (jako chození za školu, alkohol apod.) právě díky tomu, že jsem neměla důvod, když mi to rodiče dovolili.
Naopak spolužačky od 13 vykuřovaly před školou, protože je rodiče nikam nepustily a v 8 večer musely být doma…
Není to také o tom, že zakázané ovoce chutná nejlépe?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.3.18 12:39

Celé je to o tom, jak rodič své dítě zná. Mě naši pustili, ségru by ve stejném věku nepustili (a taky to neudělali), důvody byly jasné. Já byla naprosto bezproblémová, zodpovědná šprtka, která by si na takový výlet naplánovala od spojů (včetně náhradních řešení) až po ubytování a itinerář. Ségra by ho leda využila k tomu se někde na diskotéce opít a balit tam kluky. Což naši dobře věděli, proto já tu důvěru dostala a ona ne. To je celý, dokázat vyhodnotit čeho je vaše dítě schopné (nejen v negativním smyslu), to jak se umí rozhodovat je dost klíčové. Výše zmíněné ujetí vlaku či co, nepovažuji za žádný problém (pokud bych přistoupila na to, že někde jede poslední spoj v devět). Zbytek je už jen otázka bezpečnosti - v 16 holka ví, že stop je rizikový, stejně tak má obvykle strach/zábrany sama někde jít v noci sama, takže se do toho hotelu ráda uklidí, příp. pokud se zdrží ve městě můžou jet na hotel taxíkem, to ve dvou není žádná drahota. To jsou faktické věci, jak řešit bezpečnost, ne se děsit, že by je mohl obtěžovat úchylák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.3.18 12:42
@BohunkaP píše:
@PaniBovaryovaaa, já tady žádným „neskonalým nebezpečím“ neargumentuji, asi sis mne spletla - rozhodně nepatřím k rodičům, které se dítě bojí pustit ven, moje jedenáctiletá dcera se už dávno pohybuje v podstatě samostatně.

Ale chce to určitou míru… na jednu stranu rizika nepřeceňovat a nevidět úchyla za každým rohem - a na druhu ani nepodceňovat. Nemá smysl tvářit se, že od dob našeho dětství se nic nezměnilo - dnešní doba je jiná, argumenty typu „my jsme taky chodili už od xx let“ jsou nesmyslné a krátkozraké.

Příspěvek upraven 28.03.18 v 12:38

Tak promiň, asi špatná citace. Ano, doba je jiná. Dneska můžeš dítě hlídat díky mobilu a případné lokalizaci defakto na dálku, kamerový systém je skoro všude. Pokud vím, případy zmizelých dětí (Honzík Nejedlý, ta holka s kolem atd., Natascha Kampusch) byly hojnější právě v druhé pol. 90. let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí