Pustili by jste vaší 15 dceru cestovat po Česku?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4315
28.3.18 12:50

Mám děti ještě malé, díky bohu mě tohle rozhodování čeká až za nějakých 11 let. Ale už teď vím, že strachy nebudu spát, jakmile dcery budou někde pryč. A bude jedno, jestli jim bude 15 nebo 25. Manželova sestřenice je aktuálně v Indii. To bych strachy fakt zešílela. Moji rodiče byli benevolentní, od 15 jsem mohla na diskotéky, klidně večer ven s přítelem, každý víkend jsem spala u babičky a chodila domů jak se mi chtělo. Byla jsem ale rozumná, žádný průšvihy, dodržovala dohody. Zpětně musím říct, že je obdivuji, já budu asi víc úzkostná. K otázce, spolehlivou a rozumnou 16 bych pustila, nezodpovědné tele ani na krok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11226
28.3.18 12:53

Já dceru v tomto věku nemám, mám zatím malou školkačku, ale zatím to cítím tak, že bych nepustila. Ne na víc dní a samotné holky. Ani mě by to rodiče nedovolili, a nemyslím, že bych tím nějak strádala. Když mně bylo 15, tak byla úplně jiná doba, taková klidnější, méně aut, méně lidí, a co si budeme vykládat, i méně cizinců a turistů.

Ale nevím, možná až bude moje dcera velká, budu mít zase jiný názor, třeba to přehodnotím vzhledem k její povaze atd. Zatím se ale spíš přikláním k tomu, že bych podobný výlet povolila až po 18. roce. Já bych se fakt asi bála (bát se budu samozřejmě i později:-)).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11226
28.3.18 12:59
@PupuP píše:
Ještě že jsem měla rozumné rodiče, jak to tady čtu. Sice jsem od 15 spávala u přítele, od kterého jsem druhý den ráno jezdila rovnou do školy, ale nikdy jsem nedělala nic zakázanýho (jako chození za školu, alkohol apod.) právě díky tomu, že jsem neměla důvod, když mi to rodiče dovolili.
Naopak spolužačky od 13 vykuřovaly před školou, protože je rodiče nikam nepustily a v 8 večer musely být doma…
Není to také o tom, že zakázané ovoce chutná nejlépe?

Tak spaní u přítele je ale trochu jiná situace než týden cestování v neznámých končinách, i když to máš sebelíp naplánované. I já jsem u přítele spávala v 16 letech, moji rodiče vždy věděli, kde a s kým jsem, časy jsem dodržovala, pokud jsem věděla, že se opozdím, lítala jsem po okolí a hledala budku, abych zavolala. Nicméně s tím, že bych chtěla na týden jet někam sama, bych asi neuspěla, resp. ani jsem neměla potřebu… V té době to fakt nebylo moc zvykem. A v 15 jsem rozhodně neměla ani peníze na to, někde týden přespávat v hotelích a penzionech. Ale byla jsem třeba s přítelem a jeho rodiči u nich na chalupě, to mi bylo nějakých 16-17:-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.3.18 13:06
@Fazulina píše:
Já dceru v tomto věku nemám, mám zatím malou školkačku, ale zatím to cítím tak, že bych nepustila. Ne na víc dní a samotné holky. Ani mě by to rodiče nedovolili, a nemyslím, že bych tím nějak strádala. Když mně bylo 15, tak byla úplně jiná doba, taková klidnější, méně aut, méně lidí, a co si budeme vykládat, i méně cizinců a turistů.Ale nevím, možná až bude moje dcera velká, budu mít zase jiný názor, třeba to přehodnotím vzhledem k její povaze atd. Zatím se ale spíš přikláním k tomu, že bych podobný výlet povolila až po 18. roce. Já bych se fakt asi bála (bát se budu samozřejmě i později:-)).

Prosím, můžete vysvětlit souvislosti?
Bylo méně aut? No dejme tomu a co jako, v 16 řidičák nemají, tam nebezpečí nehrozí, přechod přejít (hádám) umí a po dálnici ani silnici v protisměru chodit nebudou.
Bylo méně lidí? Ehm, ano nedávno jsem četla, že je lidí v ČR 10,6 mio a vracíme se na úroveň z konce války. Ale souvislost je jaká - že potkají ve vlaku nebo ve městě o pár osob víc než před 15 lety?
Bylo míň turistů a cizinců? No, dejme tomu, opět - turista nebo cizinec znamená nějaké bezpečnostní riziko? Jakože sem jezdí Holanďani zabíjet mladé Češky nebo Japonci znásilňovat?

Vážně bych ráda znala vysvětlení toho, jak někdo uvažuje…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
28.3.18 13:10
@PaniBovaryovaaa píše:
Pokud vím, případy zmizelých dětí (Honzík Nejedlý, ta holka s kolem atd., Natascha Kampusch) byly hojnější právě v druhé pol. 90. let.

Ano, to je přesně ono - extrémy buď na jednu nebo na druhou stranu.

Jedni vidí úchyla na každém rohu - a druzí argumentují únosy dětí. Nic mezi tím.

Obavy z toho, že 15- a 17-letou holku někdo unese, bych rozhodně neměla… Ale umím si představit spousty různých nehezkých a nepříjemných situací, do kterých se takové (z volnosti nadšené) slečny můžou dostat - a nevidím důvod, proč v takhle nízkém věku vědomě zvyšovat riziko, že jim někdo (ať fyzicky nebo „jen“ psychicky) ošklivě ublíží.

Kromě toho, jak jsem psala v prvním příspěvku - jde i o mne. Řešit pak někde zanedbání dohledu, hradit škodu, apod. (stát se může leccos, to je prostě fakt, ať si o něm myslí kdokoli cokoli),… i to jsou důležité aspekty, není to jen o dětech. Vést je k samostatnosti, zodpovědnosti, nechat je něco zažít, to je všechno potřeba - ale všechno má svůj čas. Nevidím důvod, aby to muselo probíhat „z rychlíku“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.3.18 13:12
@BohunkaP píše:
Ano, to je přesně ono - extrémy buď na jednu nebo na druhou stranu.

Jedni vidí úchyla na každém rohu - a druzí argumentují únosy dětí. Nic mezi tím.

Obavy z toho, že 15- a 17-letou holku někdo unese, bych rozhodně neměla… Ale umím si představit spousty různých nehezkých a nepříjemných situací, do kterých se takové (z volnosti nadšené) slečny můžou dostat - a nevidím důvod, proč v takhle nízkém věku vědomě zvyšovat riziko, že jim někdo (ať fyzicky nebo „jen“ psychicky) ošklivě ublíží.

Kromě toho, jak jsem psala v prvním příspěvku - jde i o mne. Řešit pak někde zanedbání dohledu, hradit škodu, apod. (stát se může leccos, to je prostě fakt, ať si o něm myslí kdokoli cokoli),… i to jsou důležité aspekty, není to jen o dětech. Vést je k samostatnosti, zodpovědnosti, nechat je něco zažít, to je všechno potřeba - ale všechno má svůj čas. Nevidím důvod, aby to muselo probíhat „z rychlíku“.

No a já právě psala, co má smysl řešit v rámci bezpečnostních rizik, ne úchyly a únosy, ale úplně jiné věci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
28.3.18 13:16
@PaniBovaryovaaa píše:
No a já právě psala, co má smysl řešit v rámci bezpečnostních rizik, ne úchyly a únosy, ale úplně jiné věci.

Ano, vím, co jsi psala, jen jsem v druhé větě špatně zformulovala myšlenku. Chtěla jsem říct, že „druzí argumentují ve smyslu, že dneska už se děti neunášejí, takže co by se jim mohlo stát“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
28.3.18 13:20
@Fazulina píše:
Tak spaní u přítele je ale trochu jiná situace než týden cestování v neznámých končinách, i když to máš sebelíp naplánované. I já jsem u přítele spávala v 16 letech, moji rodiče vždy věděli, kde a s kým jsem, časy jsem dodržovala, pokud jsem věděla, že se opozdím, lítala jsem po okolí a hledala budku, abych zavolala. Nicméně s tím, že bych chtěla na týden jet někam sama, bych asi neuspěla, resp. ani jsem neměla potřebu… V té době to fakt nebylo moc zvykem. A v 15 jsem rozhodně neměla ani peníze na to, někde týden přespávat v hotelích a penzionech. Ale byla jsem třeba s přítelem a jeho rodiči u nich na chalupě, to mi bylo nějakých 16-17:-).

Tak pod neznámými končinami si představím něco jiného než ČR :think: V ČR by se snad už v tomhle věku měly umět pohybovat a vědět, jak funguje doprava, zdravotní péče apod.

• Citovat
  • Upravit
11226
28.3.18 14:54
@PaniBovaryovaaa píše:
Prosím, můžete vysvětlit souvislosti?
Bylo méně aut? No dejme tomu a co jako, v 16 řidičák nemají, tam nebezpečí nehrozí, přechod přejít (hádám) umí a po dálnici ani silnici v protisměru chodit nebudou.
Bylo méně lidí? Ehm, ano nedávno jsem četla, že je lidí v ČR 10,6 mio a vracíme se na úroveň z konce války. Ale souvislost je jaká - že potkají ve vlaku nebo ve městě o pár osob víc než před 15 lety?
Bylo míň turistů a cizinců? No, dejme tomu, opět - turista nebo cizinec znamená nějaké bezpečnostní riziko? Jakože sem jezdí Holanďani zabíjet mladé Češky nebo Japonci znásilňovat?Vážně bych ráda znala vysvětlení toho, jak někdo uvažuje…

Méně aut - myslela jsem to spíš jako, že je může něco přejet, když půjdou po silnici někam, ale to je asi blbina, zkrátka jsem tím chtěla naznačit, že je nyní doba mnohem hektičtější, uspěchanější, stresovější - dřív šel celý tábor po kraji silnice na výlet, sem tam projela 40 km rychlostí škodovka, dnes už je to zase jiné…

Bylo méně lidí - ano, méně lidí bylo prostě pryč z domu, lidi seděli zkrátka doma, na chalupě nebo na chatě, nebyli na cestách, nejezdili tolik za prací, na výlety atd. Víc lidí - víc rizik:-).

Ano, já si myslím, že do jisté míry cizinec znamená riziko. Holanďan nebo Japonec není to, co mám na mysli. Ale opět, chtěla jsem spíš popsat celkově situaci, víc lidí, víc aut, víc rizik.

Hele, já to nemyslím nijak tragicky, jen si prostě myslím, že není třeba zbytečně přivolávat něco, co lze do jisté míry omezit, např. tím, že moje 15 letá dcera nebude s téměř starou kamarádkou cestovat po ČR teď, ale až za pár let. Pořád jsem za ni odpovědná, že. Např. stejně jako když jede třída středoškoláků na nějakou akci s učiteli, tak tito učitelé nenechají pár dní svoje svěřence bez dozoru…

Ale je to jak to každý cítí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
28.3.18 14:56
@Fazulina píše:
Méně aut - myslela jsem to spíš jako, že je může něco přejet, když půjdou po silnici někam, ale to je asi blbina, zkrátka jsem tím chtěla naznačit, že je nyní doba mnohem hektičtější, uspěchanější, stresovější - dřív šel celý tábor po kraji silnice na výlet, sem tam projela 40 km rychlostí škodovka, dnes už je to zase jiné…

Bylo méně lidí - ano, méně lidí bylo prostě pryč z domu, lidi seděli zkrátka doma, na chalupě nebo na chatě, nebyli na cestách, nejezdili tolik za prací, na výlety atd. Víc lidí - víc rizik:-).

Ano, já si myslím, že do jisté míry cizinec znamená riziko. Holanďan nebo Japonec není to, co mám na mysli. Ale opět, chtěla jsem spíš popsat celkově situaci, víc lidí, víc aut, víc rizik.

Hele, já to nemyslím nijak tragicky, jen si prostě myslím, že není třeba zbytečně přivolávat něco, co lze do jisté míry omezit, např. tím, že moje 15 letá dcera nebude s téměř starou kamarádkou cestovat po ČR teď, ale až za pár let. Pořád jsem za ni odpovědná, že. Např. stejně jako když jede třída středoškoláků na nějakou akci s učiteli, tak tito učitelé nenechají pár dní svoje svěřence bez dozoru…

Ale je to jak to každý cítí…

Kdo nechce, nepochopí. Proč jít ale do rizika, když to není nutné. Rozumím ti úplně přesně. :mavam:

• Citovat
  • Upravit
11226
28.3.18 15:00
@lucenka píše:
Tak pod neznámými končinami si představím něco jiného než ČR :think: V ČR by se snad už v tomhle věku měly umět pohybovat a vědět, jak funguje doprava, zdravotní péče apod.

Tam, kde jsem nikdy nebyla, je pro mě neznámo. Třeba v… Aši:-).

A já jsem teda v 15 letech netušila, jak funguje např. zdravotní péče, kromě toho, že jsem párkrát byla u obvoďáka, jsem to nějak tehdy neřešila.

Výše to tady hezky popsala @BohunkaP . Zkrátka stát se může cokoliv, i když ty holky můžou mít vše naplánováno, nevíš, koho potkají, kde se zdrží, co nevyjde atd. Netřeba tomu jít naproti. Zase na druhou stranu… je doba mobilů a těch internetů a ČR je relativně malá, takže v případě nouze asi lze pro ně kamkoliv dojet… Jak jsem psala, zatím jsem v této situaci nebyla, takže nevím, jak se zachovám, pokud k tomu dojde, ale jak to cítím teď, spíš se přikláním k tomu, počkat, až bude starší. Třeba bych první podobnou cestu absolvovala s ní, ať vidí, co a jak a pak by se vidělo. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10287
28.3.18 15:00

@Neeviim Samotnou ne. Pokud by jeli 3-4, tak bych tedy asi byl podělaný strachy a domluvil se na pravidelném hlášení, nebo bych ji vybavil trackerem nebo jak se jmenuje to gps zařízení pro sledování pohybu…
Neby kdyby třeba na trase byli nějací příbuzní, tak že by se holky na noc ubytovali u nich.
Uff. Těžký rozhodování, nezávidím ti :-/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
28.3.18 16:58

Ne nepustila.. Známá takto pustila 16,5 letou a pak si pro ni musela přes půl republiky přijet, protože měla předložit občanku a jak policie zjistila, že je daleko od bydliště a neni ji 18, tak ji volali, at si pro ni přijede..
A to nic neprovedly, jenom se ocitly v místě, kde mladí dělali bordel a prostě tam přijela hlídka.. Dokonce to řešila i sociálka…
Nevím, jeslti je to ok, ale prostě v dnešní době to neni jak dřív…něco se řščí možná moc.. nevím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2663
28.3.18 19:22

Záleží na tom, jak je spolehlivá a zda by dodržela domluvu nějakých pravidel (večerka, pravidelné hlášení se po telefonu apod.) i bez dozoru. Probrala bych podrobně, jaké mají o tom představy (co chtějí dělat, nějaký itinerář, jak moc to mají plánované - ta města vypadají dobrá na prozkoumávání kultury a přírodních krás) a na základě toho se rozhodla. Nebylo by špatné, kdyby se k výletu přidal ještě někdo. Minimálně výlet do toho místa k babičce se mi zdá jako přijatelný, alespoň to bych jako kompromis dovolila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2427
28.3.18 19:37

Nevidím důvod proč ne. Na fesťák na týden jsem jela poprvé v patnácti a nikoho tam neznala. Ani mobil jsem pořádný neměla. A netvrdila bych, že jsem zodpovědná ani teď, po deseti letech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí