Rady kolegyně

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9023
4.1.17 17:26
@Zorbas píše:
Kolik ji je? Ne kolegyni, ale dceri :mrgreen:
Ja bych to udelala tak, ze kdyby me neposlouchala ani po vysvetleni, domlouvani atd, tak bych ji rukou jednu po zadku pleskla. Nesnasim valejici se vztekle dite. Syn to taky zkousel, ale po par vystupech bylo po valeni. Ono to pres ty kalhoty zas tak neboli a dite vi, ze to myslis opravdu vazne.
Ale kazdy mame na svoje deti jiny metody… ;)

2r8m, ona když má vztekající záchvat doma tak se jde vyvztekat do jiného pokoje, tam se uklidní a přijde se pomazlit. Plácnout nemá vůbec smysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6831
4.1.17 17:26

Tak o vymáchání v ledové vodě jsem taky slyšela prej to v dřívějších dobách bylo in 8o. Já si jen představím sebe jak se sprchuji v ledové vodě a pak jak tam mám dát dítě co pomalu nemůže popadnout dech a je mi z toho zle. Nikdy bych tohle neudělala. At si kolegyně tyhle rady nechá a tříská si svoje děti sama. :zed: Jinak plácnutí přes ruku nebo přes zadek když dítě neposlechne ještě dobrý. Já teda dítě neplácám mám teprve 1,5roční ale chápu když je dítě větší a nejde to jinak. Kolik je jejím dětem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
673
4.1.17 17:28

K té kolegyni se radši vyjadřovat nebudu :nevim: Jen bych ráda řekla, že jsem našeho tehdy 2,5letého syna vyzvedávala nejdříve ze školičky s brekotem…po třech týdnech pravidelné docházky se mi s hysterákem věšel ráno na nohu a odpoledne mě nechtěl pustit…jenže já jít musela, nastupovala jsem do práce. Dokud školku bral jako zábavu, tak super.. jakmile začal chodit pravidelně, tak ze začátku peklo…po dalších třech týdnech normální stav :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
55
4.1.17 17:30

Tak v tomto konkrétním případě bych fyzický trest nepoužila, ale jinak jsem jejich zastáncem. Jelikož mám už větší děti, vím, že pokud se použijí ve správné chvíli, jsou velmi účinné, mnohem účinnější než nějaké rodičovské „pindání“ a domlouvání. Fyzický trest u mne není dítě zmlátit, ale plácnout ho přes zadek nebo ruku. Máchat dítě ve studené kaluži je podle mne úplně mimo…Dnes je moderní volná nevýchova a podle toho to také vypadá. Fracek se válí po zemi, kope do rodičů a sprostě nadává. Rodičům nějak nedochází, že ten spratek je jejich vizitka a nemají „koule“ na to ho usměrnit a tak se vymlouvají, že by snad mohli nějakým zásahem ublížit jeho psychice…to je opravdu směšné. Moje děti dostaly jasné hranice a nemám s nimi žádný výchovný problém a to ani ve škole. Žádné fyzické tresty už nejsou několik let třeba. Ještě pořád se mnou dobrovolně spí v jedné posteli. Takže pokud dcerka nechce ze školky, je to dobře-ani moje z ní často nechtěla. Prostě jsem si sedla na zahradu nebo do šatny a v klidu počkala až se rozloučí s kamarádkami a sama přijde, že už můžeme…Byla jsem ráda, že se jí tam líbí. Kolegyni neřeš, tady opravdu nebyl žádný důvod dítě trestat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35843
4.1.17 17:32

MOje nechtela domu, pak bylo obdobi, kdy nechtela do skolky. Pak jsme museli chodit do skolky oba rodice s ni..
Zkus ji to vysvetlit, popripade to proste nejak pretrpet. Deti breci kdyz tam maji jit, nebo domu, to je relativne normalni.

Rozhodne bych ji nebila, tim spis ve skolce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3094
4.1.17 17:37

@bublinek Kolegyně je drsoňka 8o No hele, já v zásadě nejsem odpůrcem fyzických trestů (myslím tím opravdu trest za něco, ne mlácení dítěte), ale tady bych dítě rozhodně nebila. Bylo by to spíš na škodu než k užitku. Myslím, že maminky, jejichž děti se takhle vztekají, ti to potvrdí.

Shodou okolností jsem teď o svátcích nahlédla do knížky Prvních 6 let ve vývoji a výchově dítěte od prof. Matějčka, renomovaného dětského psychologa, a shodou okolností jsem narazila na kapitolku o tomhle dětském vztekání. Samozřejmě nejlepší je přečíst si originál ;),ale snad se mi podaří to stručně shrnout. Autor doporučuje dítě nechat vyvztekat, nevšímat si ho (což, jak píšeš, děláš), pokud možno ho strčit do jiné místnosti nebo sám z místnosti odejít. Jakmile se dítě nemá před kým vztekat, vztekání ztratí smysl a ono přestane. Autor tam píše právě i o tom, že někteří rodiče děti v takové situaci trestají bitím nebo je strčí pod vodu, ale přimlouvá se za to, aby tohle rodiče nedělali. Tohle není záměrné zlobení, dítě se nevzteká, protože je zlé. Dělá to proto, že je vývojově nezralé a nedokáže se s danou situací vypořádat. Až povyroste, scény přestanou, dítě se naučí jednat jiným způsobem.

Edit: Jestli se změní to, že se jí nechce ze školky, ti samozřejmě nikdo neřekne. Většinou se dětem nechce do ní chodit… nějak se to asi změní, ale těžko říct jak. U nás třeba dcera chtěla dřív (ve třech, čtyřech letech) chodit co nejdřív, po obědě nebo aspoň ihned po spaní, teď v šesti se na mě zlobí, když přijdu moc brzo, protože si nestihne dohrát s kamarádkami nebo dokreslit obrázek…

Příspěvek upraven 04.01.17 v 17:47

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3094
4.1.17 17:44
@kacenka8 píše:
Tak o vymáchání v ledové vodě jsem taky slyšela prej to v dřívějších dobách bylo in 8o. Já si jen představím sebe jak se sprchuji v ledové vodě a pak jak tam mám dát dítě co pomalu nemůže popadnout dech a je mi z toho zle. Nikdy bych tohle neudělala. At si kolegyně tyhle rady nechá a tříská si svoje děti sama. :zed:
@zuzana35 píše:
Tak v tomto konkrétním případě bych fyzický trest nepoužila, ale jinak jsem jejich zastáncem. Jelikož mám už větší děti, vím, že pokud se použijí ve správné chvíli, jsou velmi účinné, mnohem účinnější než nějaké rodičovské „pindání“ a domlouvání. Fyzický trest u mne není dítě zmlátit, ale plácnout ho přes zadek nebo ruku. Máchat dítě ve studené kaluži je podle mne úplně mimo…/// Kolegyni neřeš, tady opravdu nebyl žádný důvod dítě trestat.

Přesně!!! :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3094
4.1.17 17:45
@Takyjedna píše:
Nevím. Záleží, jak neformální máte vztahy. Asi bych jí řekla, že jesli ráda sádlo-máslo, tak ať řekne tomu svému. 8) A do výchovy dětí ať takové praktiky neplete.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
598
4.1.17 17:59
@bublinek píše:
Ahoj, chtěla bych znát váš názor nebo postřehy, cokoli co vás napadne.
Naše mladší nastoupila v pondělí do školky. Jedná se o školku pro zaměstnance, proto jsem po dobu co byla ve školce, seděla u manžela v kanclu. Po 2 hodinách jsem si pro ní zašla a šly jsem domů.
Včera jsem jí vyzvedávala ještě o hod později, nechtělo se jí, ale nebyl oběd objednaný, tak jsme prostě musely odejít. Nelíbilo se jí to, vztekala se, válela se po zemi. Když se válí, nechám jí. Ono to přejde a pak zase pokračujeme v cestě. Dneska jsme byly s uč. domluvené, že přijdu po obědě a pokud bude dcera „svolná“ se spánkem, tak si jí tam nechají a já si přijdu pro obě až po odpolední svačině.
Dcera se v pohodě převlékla a odpočívala.
No a já se zase usadila u manžela a tam mě odchytla kolegyně, která se mnou mluvila i v pondělí a když jsem jí popsala včerejší cestu domu, ona mi řekla, že by jí dala výprask. Ona na to užívala obracečku na palačinky - konkretizovala nástroj. Nebo by jí vymáchala v ledové vodě.
Mi padla čelist.
Jediná moje obrana byla: já na to, abych zmlátila dítko, nemám koule.

Tak na mě jen mrkla a řekla, že si o tom někdy můžeme popovídat.

Pořád mi to vrtá v hlavě, dítě má svůj „názor“ (prostě se jí někde líbí) a já jí budu mlátit? To snad nikdo nedělá nebo jo?

A dotaz na ty kterým taky děti nechtěly odcházet domů, změní se to časem? Než jsem jí nacpala do kombinézy a než jsme odešly tak jsem byla zpocená. Masakr. Matka tyran, odvádí dítě ze školy domů. :D

Já bych reagovala jako Vy, když by se vztekala na zemi, ignorovala bych jí. Určo bych jí nebila, ani kdybych měla větší vztek jako ona :mrgreen: Nebo odejít pryč, třeba by to pomohlo, ale aby se zase potom nebála že jí zmizíte a propříště se Vás nedržela jako klíště…
Rozhodně nemučit jako kolegyně, děti si to pamatují…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
4.1.17 18:08

Hlavně se jí nenechte domanipulovat na to, že skutečně půjdete na kafe a vona vám bude radit jak vychovávat dítě. Leda byste na ni chtěla být zlá a rýpala do toho, jaký má současný vztah se svými dětmi a jesli si opravdu myslí, že za to nemůže její přístup.

Máte plné právo na svůj styl výchovy, dokonce máte plné právo na to dělat chyby a cizím ženským do toho vážně nic není.

Dcera je ani ne tříleté dítě ve vrcholícím období vzdoru a prožívající velkou změnu - nástup do školky - záchvat vzteku je holt vcelku logický jev.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9023
4.1.17 18:09

Plácnu taky, když mi „lámala“ nožičky u brýlí a nenechala toho ani po okřiknutí, tak dostala po ruce. Nebo plácnu po zadku, od doby co nemá polstr (plenu) si toho je i vědomá. Ale kolegyně opravdu užila výraz výprask, což je podle mých zkušeností bití dosti bolestivé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10425
4.1.17 18:10
@claarca píše:
Vymáchala v ledové vodě… no hm… Moje mamka mě jednou, když jsem se vztekala vysprchovala v ledové vodě. Mám blok, chodím k psychologovi, trpím na zablokovanou agresi, nedokážu projevit vztek, ale ani radost. Za to to fakt nestojí :srdce:

Vidíš. A mě máma taky vysprchovala v oblečení ve studené vodě, bylo mi asi 6. pamatuju si to sice doteď, ale rozhodně z toho nemám žádný blok a jsem úplně v pohodě a normální. Na různé lidi působí různé metody různě. Čímž nechci obhajovat ledovou sprchu, taky mi to nepřijde jako ideál, ale ani bych to obecně nedémonizovala. Sto dětí, sto reakcí. Ale je mi líto, že to u tebe rodiče neodhadli tak moc, že z toho máš problém doteď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9023
4.1.17 18:12
@Ou píše:
Hlavně se jí nenechte domanipulovat na to, že skutečně půjdete na kafe a vona vám bude radit jak vychovávat dítě. Leda byste na ni chtěla být zlá a rýpala do toho, jaký má současný vztah se svými dětmi a jesli si opravdu myslí, že za to nemůže její přístup.

Máte plné právo na svůj styl výchovy, dokonce máte plné právo na to dělat chyby a cizím ženským do toho vážně nic není.

Dcera je ani ne tříleté dítě ve vrcholícím období vzdoru a prožívající velkou změnu - nástup do školky - záchvat vzteku je holt vcelku logický jev.

To se fakt nechystám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
913
4.1.17 20:27

No já mám asi podobné dítě. Příliš často se nevzteká, ale někdy to postihne skoro každé dítě. Podobné řeči jako kolegyně vede moje máma, přestože jsem jí několikrát vysvětlila, že rady nepotřebuju. Takže se minule, když ji tatínek u mojí mámy vyzvedával a byla už hodně unavená, vztekla, když jí nenechali zmáčknout tlačítko výtahu (doma to nemáme a hrozně jí to baví). Přítel s dcerou nediskutoval, dotáhnul ji do auta a odjeli. Moje máma mi okamžitě volala, že je naše dítě nevychovaný, přítel to nezvládl, měl jí dát přes zadek. což by na dítě v afektu a unavené nepochybně fungovalo. Když jsem jí vysvětlila důrazně, že povídá nesmysly, tak mi volala znovu ráno, že jí to měl vysvětlit (dítě v afektu asi pobere rozumné argumenty). Mně se třeba osvědčilo vytáhnout mobil a když se začne vztekat, začnu si číst a to se uklidní raz, dva. Nebo jí řeknu, že se vztekat může, já to nemusím poslouchat a pokud se nezklidní, půjde se vztekat do postýlky, případně já odcházím a je pouze na tobě, zda se oblékneš a jdeš se mnou nebo zůstaneš doma (to v době vzdoru, kdy jsem 3 týdny myslela, že se z ní zbláznim). Ve školce se jí také líbí. Byla včera poprvé ve státní, učitelku jsem přesvědčila, že si pro ni přijdu po obědě, protože hodina je na nic a moje dítě to zvládne. což se stalo. Kdybych musela, nechala bych ji klidně už dnes do odpoledne. Takhle půjde až příští týden (já se připravuju k porodu a potřebuji, aby tam prvně nebyla celý den, až já budu v porodnici). Kolegyni bych neřešila. S vlastní mámou je to horší (a naprosto děsný rady, v praxi naprosto nepoužitelný). Leda mě vždy naštve.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová