Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Hanule píše:
Nejlepší na to co je či není rasistické asi bude připomenout si jak romům vadí Včelí medvídci a jejich Bílá písnička a pak Kocour Mikeš. Dá se najít i tam kde by ho nikdo nehledal.
Jo jo, souhlasím.
Jura007 píše:
Tyhle žabomyší války mně přijdou docela úsměvné. Řeší se, co kdo řekl aneřekl, myslel a nemyslel…Jeden můj známý je Čečenec, narodil se přímo v Grozném. Nechtěl bych zažít to co on a nechtěl bych pod vlivem válečných událostí uvažovat jako on. To pak člověk pochopí, co je to skutečné trápení… ane nějaké slovní přestřelky…
Tolik můj názor na rasistické slovíčkaření.
Juro, ani nevis, jak Ti rozumim.
Cetla jsem knizku, od nemecke novinarky, je to pribeh mlady holky, civilistky, odehravajici se v Cecensku. Kdyz jsem to docetla, hodne dlouho jsem na to nemohla prestat myslet.
O tom, co se tam deje, v cem tam lidi ze dne na den zijou a hlavne co tam vyvadeji Rusove, se nam ani nezdalo. Od te doby mam na udalosti s nima spjate docela jiny pohled, nez ten, co se nam tu prezentuje ve zpravach, kdyz treba dojde k teror.utokum na uzemi Ruska. Vic to radsi nebudu pitvat, nepatri to sem.
BohunkaP píše:Miarei píše:
Myslím si, že dotyčný chtěl poukázat na vzhled člověka, který typově vypadá jako Arab a zároveň se obával, že okolí to pojme rasisticky, tak upozornil, že není rasista.![]()
![]()
Přesně tak.
100% souhlas!
ZAKLADATELKO - možná byste sem měla okopírovat celý text a ne vytrhávat tuhle větu z kontextu. Pokud vím, Váš manžel je Madar, takže je asi snědčí. Takže věta „vypadal jako Arab“ asi není tak od věci. ![]()
Fakt nechápu to Vaše kopání kolem sebe. Olga napsala jenom svůj názor na Vaši školku, Vám se to nelíbilo, ale to, co jste tam pak rozpoutala, to už mi hlava nebere.
Pro ty, co tuhle kauzu neznají. Jedna paní na jiném serveru popsala svoje zážitky při návštěvě školky, kam chtěla dát svoji dceru. Moc lichotivý to ale nebylo. A paní ředitelka tu diskusi objevila a začala tam nesmyslně dělat dusno. ![]()
Miarei píše:
Myslím si, že dotyčný chtěl poukázat na vzhled člověka, který typově vypadá jako Arab a zároveň se obával, že okolí to pojme rasisticky, tak upozornil, že není rasista.
Taky se nedomnívám, že by to bylo rasistické, ten člověk se možná snažil být jen opatrný a nechtěl být nepochopen. Ovšem rasismus je velmi citlivá otázka a „kdo chce psa být, hůl si najde“
PetraJ píše:
ZAKLADATELKO - možná byste sem měla okopírovat celý text a ne vytrhávat tuhle větu z kontextu. Pokud vím, Váš manžel je Madar, takže je asi snědčí. Takže věta „vypadal jako Arab“ asi není tak od věci.
Fakt nechápu to Vaše kopání kolem sebe. Olga napsala jenom svůj názor na Vaši školku, Vám se to nelíbilo, ale to, co jste tam pak rozpoutala, to už mi hlava nebere.Pro ty, co tuhle kauzu neznají. Jedna paní na jiném serveru popsala svoje zážitky při návštěvě školky, kam chtěla dát svoji dceru. Moc lichotivý to ale nebylo. A paní ředitelka tu diskusi objevila a začala tam nesmyslně dělat dusno.
Milá PetroJ, ale zakladatelka tady kolem sebe nekope (to spíš mi připadá, že vy). Jen se zeptala, co v nás vyvolává ta věta, a jeslti v ní cítíme rasistický podtext. Každý odpověděl, jak uměl. Tak se mi zdá, že se tady zas chce někdo hádat. A to já teda fakt nesnáším! Co takhle napsat zakladatelce SZ? A pokud se vám zdá, že tady někdo kolem sebe kope, tak si to vyříkejte osobně a nedělejte tady dusno, prosím. Díky.
No, možná jsem neměla reagovat, ale tohle mě po ránu nějak zase vyprovokovalo ![]()
DĚKUJI šlo jen o větu prostě se ptám zda jsem či nejsem ,,rasově,, přecitlivělá
lulje píše:PetraJ píše:Milá PetroJ, ale zakladatelka tady kolem sebe nekope (to spíš mi připadá, že vy). Jen se zeptala, co v nás vyvolává ta věta, a jeslti v ní cítíme rasistický podtext. Každý odpověděl, jak uměl. Tak se mi zdá, že se tady zas chce někdo hádat. A to já teda fakt nesnáším! Co takhle napsat zakladatelce SZ? A pokud se vám zdá, že tady někdo kolem sebe kope, tak si to vyříkejte osobně a nedělejte tady dusno, prosím. Díky.
ZAKLADATELKO - možná byste sem měla okopírovat celý text a ne vytrhávat tuhle větu z kontextu. Pokud vím, Váš manžel je Madar, takže je asi snědčí. Takže věta „vypadal jako Arab“ asi není tak od věci.
Fakt nechápu to Vaše kopání kolem sebe. Olga napsala jenom svůj názor na Vaši školku, Vám se to nelíbilo, ale to, co jste tam pak rozpoutala, to už mi hlava nebere.Pro ty, co tuhle kauzu neznají. Jedna paní na jiném serveru popsala svoje zážitky při návštěvě školky, kam chtěla dát svoji dceru. Moc lichotivý to ale nebylo. A paní ředitelka tu diskusi objevila a začala tam nesmyslně dělat dusno.
No, možná jsem neměla reagovat, ale tohle mě po ránu nějak zase vyprovokovalo
Já nemám důvod okolo sebe kopat. Tahla kauza se mně vůbec netýká, jen jsem prostě četla na jiným serveru celou diskusi, takže vím, o co tam jde.
SOPHINKO - Olgu neznám, na ten server chodím, občas si tam něco přečtu, ale nepřispívám.
Ten její úvodní příspěvěk mi vyzněl tak, že prostě navštívila Vaši školku, nelíbila se jí, tak se o to podělila s ostatníma na serveru, kde ona hodně přispívá. Nic jinýho bych v tom nehledala. ![]()
Podle mě, nazvat někoho arabem, romem, asiatem, černochem atd..atd není rasistické. Ovšem pokud by byl použit jakýkoli hanlivý výraz týkající se barvy pleti, to už rasismem zavání.
PetraJ píše:lulje píše:Já nemám důvod okolo sebe kopat. Tahla kauza se mně vůbec netýká, jen jsem prostě četla na jiným serveru celou diskusi, takže vím, o co tam jde.PetraJ píše:Milá PetroJ, ale zakladatelka tady kolem sebe nekope (to spíš mi připadá, že vy). Jen se zeptala, co v nás vyvolává ta věta, a jeslti v ní cítíme rasistický podtext. Každý odpověděl, jak uměl. Tak se mi zdá, že se tady zas chce někdo hádat. A to já teda fakt nesnáším! Co takhle napsat zakladatelce SZ? A pokud se vám zdá, že tady někdo kolem sebe kope, tak si to vyříkejte osobně a nedělejte tady dusno, prosím. Díky.
No, možná jsem neměla reagovat, ale tohle mě po ránu nějak zase vyprovokovalo
SOPHINKO - Olgu neznám, na ten server chodím, občas si tam něco přečtu, ale nepřispívám.
Ten její úvodní příspěvěk mi vyzněl tak, že prostě navštívila Vaši školku, nelíbila se jí, tak se o to podělila s ostatníma na serveru, kde ona hodně přispívá. Nic jinýho bych v tom nehledala.
no jo, ale jak to souvisí s tématem této diskuze? ![]()
petro prosím pokud se to týká jiné věci než toho zasizmu prosím sz -ale jinak ,právě proto , že s největší pravděpodobností neznáte všechny dostupné informace není na místě abyste tuto diskuzi spojovala s jinou jinde…díky
Hanule píše:
Nejlepší na to co je či není rasistické asi bude připomenout si jak romům vadí Včelí medvídci a jejich Bílá písnička a pak Kocour Mikeš. Dá se najít i tam kde by ho nikdo nehledal.
jj napadlo mě totéž
kdo chce psa bít …
Myslím, že opravdu záleží nejen na kontextu, ale i na způsobu, jakým to bylo řečeno a zároveň vnímání toho, kdo to řekl
Mm známého, který je vztahovačný a za vším vidí útok proti jeho osobě, takže i nevinné věty pak dál předává jako téměř urážlivé výroky (protože to podložil svým vnímáním situace a kdo co proč) - upozorňuju, že to nebylo myšleno zrovna na tvůj případ jen že prostě nejde soudit takhle jednoduše.
(a jsme u velmi podobné věty
)
následující formulaci ber prosím s velkým nadhledem
čistě teoreticky:
pokud ty sama máš něco proti arabům, mohlo by ti vadit, že někdo tvého manžela k němu přirovnal a cítila jsi v tom svůj vlastní odpor ač ten člověk to tak vůbec nemyslel
Sandrik - mimo téma:
Mám taky vztahovačného známého (v modelářské komunitě je docela známý), ale nějak jsme se s tím naučili žít a když ho známe, tak nám jeho výroky nepřijdou nijak hrozné. Ovšem nejhorší je, když se s takovým člověkem setká někdo nepřipravenýa neinformovaný. Pak je z toho obvykle mela.