Úraz zubů u 2letého dítěte

201
20.7.14 18:22

´raz zubů u 2 letého dítěte

Ahoj, můj syn si předevčírem po pádu poranil horní řezáky a celou čelist, zuby se mu hodně se viklají a jsou nakřivo, kromě toho má oteklou celou pusu, dásně jsou úplně černé, nesmí do ničeho kousat, žádnou pevnou stravu což je problém, protože mixovaná jídla mu nechutnají a kaše nikdy nejedl, navíc je zvyklý pít mléko z kojenecké láhve, což teď nemůže. Zkouším mu ho dávat z kelímku nebo brčkem, ale reaguje hysterickými záchvaty, jediné co sem do něj zatím dostala je jogurt. Kromě toho všeho má zřejmě i bolesti, protože nespí a neustále pláče. Zajímalo by mě jestli máte někdo podobnou zkušenost, za jak dlouho se to zahojí a od kdy mu budu moci dávat pevnou stravu, zubařka mi k tomu celkem nic neřekla, je to pro nás peklo, protože v noci se nikdo nevyspí, nemůžeme ho ani uklidnit dudlíkem nebo flaškou jak byl zvyklý. Myslíte, že to muže zanechat následky na trvalých zubech, když ty mléčné má teď po úrazu zdeformované?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4367
20.7.14 18:51

Nevím, moc se mi postup zubařky nezdá :think: Protože tam ve viklajících zubech může dojít k např. zánětu a dásně jsou očividně hodně pohmožděné, na to existují gely, které urychlují hojení a vstřebávání případných sraženin / modřin.
Nechat dítě v takovém stavu bez prvotní léčby, byť jen bolesti, by zubařka neměla. Navíc může, a asi dojde k odumírání zubů, čemuž se často správným a včasným ošetřením dá zabránit…
Pokud je chlapeček v takovém stavu, vyhledala bych /v nejlepším případě dětskou/ stomatochirurgii v nemocnici a nechala ho ještě jednou prohlédnout. Jde sice „jen“ o mléčné zoubky, ale i to může mít vliv na vývoj stálého chrupu.

Hodně štěstí a ať je brzy lépe :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1947
20.7.14 19:03

Ahoj, pokud vidíš, že malej má očividně bolesti, tak určitě bych vyhledala stomatochirurgickou pohotovost pro děti - a jela
a tenhle postup úplně nic nedělat mi taky příjde docela zvláštní, to jste byly někde v soukromé ambulanci zubní?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Trudinka
20.7.14 19:14

Tak prý jestli se viklají mají se vytrhat - ty černé dásně by mohly být znakem zánětu což je špatné. Sebrat a dítě a jet na pohotovost, ale asi hlavně k jinému lékaři než jste byli.

• Citovat
  • Upravit
201
20.7.14 19:23

Žiji v zahraničí, zdravotnictví tu opravdu není na moc dobré úrovni, ale syna jsme vzali na pohotovost dokonce do dvou nemocnic, řekli mi jen že nemá nic zlomeného a že o zuby nepřijde, protože znovu přirostou, antibiotika dostane jen v případě, že by měl horečku, což nemá, jinak doporučili jen kašovitou stravu a léky na bolest pokud bude mít bolesti, dávám Nurofen čípky, protože ústy do něj nic nedostanu. Problém je, že syn ještě nemluví, já nevím jestli má bolesti nebo je třeba jen unavený a hladový, protože se není schopen pořádně najíst, navíc absolutně nespolupracuje s lékaři jenom ho vyšetřit byl opravdu problém. Myslíte, že se s tím dá dělat ještě něco víc? O zubech opravdu nic nevím, je možné je třeba něčím zafixovat aby se neviklaly?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
451
20.7.14 19:31

Napiste sem prosim co lékařka dělala, co vam povedela atd… v tomto veku nebude mit uraz vliv na stále zuby. pokud dojde k nucenemu predcasnemu vytazeni, tak muze byt problém se spravnym usporadanim stálých zubu. nyní se musí počkat jak se poraneni zahoji. neda se cekat ze za 3dny budou poranene dasne zhojene, nebo ze to nebude bolet. zuby po takovemto urazu mohou v budoucnu odumrit, coz budete sledovat na pravidelných prohlídkách. Zhotovil se nejkay RTG snímek?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Trudinka
20.7.14 19:32

Prý většinou nepřirostou a odumřou. Pokud se viklají hodně je šance minimální, ale vyloučené to není. A ty černé dásně a otok jsou zhmoždění (zapomněla jsem sdělit že jde o úraz). Já nejsem zubař ale tlumočím názor maminky - zubařky. Tak zkuste vydržet, když vám to potvrdili nezávisle dva lékaři.

• Citovat
  • Upravit
451
20.7.14 20:05
@Halamka píše:
Nevím, moc se mi postup zubařky nezdá :think: Protože tam ve viklajících zubech může dojít k např. zánětu a dásně jsou očividně hodně pohmožděné, na to existují gely, které urychlují hojení a vstřebávání případných sraženin / modřin.
Nechat dítě v takovém stavu bez prvotní léčby, byť jen bolesti, by zubařka neměla. Navíc může, a asi dojde k odumírání zubů, čemuž se často správným a včasným ošetřením dá zabránit…
Pokud je chlapeček v takovém stavu, vyhledala bych /v nejlepším případě dětskou/ stomatochirurgii v nemocnici a nechala ho ještě jednou prohlédnout. Jde sice „jen“ o mléčné zoubky, ale i to může mít vliv na vývoj stálého chrupu.Hodně štěstí a ať je brzy lépe :kytka:
ˇ´cemuz se da spravnym a vcasnym osetrenim zabranitˇ´… Jak?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
201
20.7.14 20:32

Díky za názory, obě zubařky dítě prohlédly, v druhém případě byl zhotoven i rentgen, obě potvrdili to samé, že není nic zlomeného a ani není třeba zuby vytrhávat, myslíte, že zuby odumřou? Znamená to, že se budou muset vytrhnout? Za jak dlouho asi bych měla vzít syna k zubaři na kontrolu? o tomhle mě opravdu nikdo neinformoval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
451
20.7.14 21:02

Z meho pohledu by bylo dobře vzit dite na kontrolu cca 10-14 dni. Pote po 4 mesicich. Zda-li nektere zuby odumřou nemá cenu odhadovat. muzou ale také nemusi. poku ano, pak budou nejspis vytrhnuty, do leceni kanalku docanych zubu se málokdo pohrne, zalezi taky velmi na spoluparci dítěte… ale nebojte takových urazu a třebas predcasne ztracenych zubu bylo… mejte se

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4154
20.7.14 21:45

Ahoj, moje dcera mela uraz horni jednicky a potirala jsem hermankovym cajem cele dasne, doporucila mi to doktorka, muzes ho dat i pit. Jinak jsme to meli jako vy,cekat.Za 3 tydny kontrola. Opravdu kase a nicim nedrazdit.Zubu se mohou chytit.Pak je dulezite aby se mu tam nedostala infekce a aby nebyl ted jinak nemocny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4367
21.7.14 07:17

@pichovak Samozřejmě nejsem odborník, vím jen, že pokud se urazí nebo vyrazí zub, tak pokud se to stihne do cca 30 min.?, dá se zafixovat zpět. To jsem myslela. Že mi přijde divné, že s tak pohmožděnou pusinou-dásní a vyklajícími se zuby se nic nedělá. Chápu, že může být problém kvůli té dásni něco dělat, ale podle mě by se to jen tak nechávat nemělo.
Ale to je jen můj laický názor, chápu, že jestli jste odborník, tak víte více. Ale stejně to je divné tak nechat a čekat, já bych to nevydržela :-/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák