Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Proto02 píše:
A jak by to učitelka měla řešit? Poprosit ho na kolenou? Já teda si myslím, že příště si chlapec věci uklidí. Jako neposlechnout učitelku když mu třikrát..není to problém toho děcka než učitelky?
No ja bych právě některé tady chtěla videt v akci ![]()
@Ester13 píše:
Mně také vyhodila učitelka z okna metr, který jsem vytáhla místo pravítka, které jsem někde zabordelila.. Trauma z toho nemám a kdybych to řekla doma, dostanu po čuni. Respekt jsem k ní neztratila, naopak. Už jsem podobnou drzost neudělala.
@MilijonDolarBejby píše:
Přesně! Tady je to samej učitel, co by je zvládnul levou zadní.
Taky jsem párkrát viděla jít do třídy puberťáků odhodlané, ale nezkušené typy učitelů s větou na rtech „Já tam na ně vlítnu!“
A pak vyšli ze třídy a vypadali jako by strávili den a noc na cetrifuze.
![]()
@kdochcekam já to četal 3 krát a říkám si, - ty jo jsem blbá, že to nechápu ![]()
@Pinkie píše:
Přesně! Tady je to samej učitel, co by je zvládnul levou zadní.Taky jsem párkrát viděla jít do třídy puberťáků odhodlané, ale nezkušené typy učitelů s větou na rtech „Já tam na ně vlítnu!“
A pak vyšli ze třídy a vypadali jako by strávili den a noc na cetrifuze.
![]()
![]()
Ja bych nosila sebou kybl s ledovou vodou asi
verim, ze by to na některý dnešní „žáky“ zabralo ![]()
Třeba u kluka ve třídě je kluk co ho otravoval, a celkově prý pořád má na stole žákovskou, a učitelka podle toho jak je hodný mu dá a nebo nedá poznámku.. Taky jsem si vyslechla různé příběhy, to a ono, ale brala jsem to tak, že kluci na sebe i požalují, přibarví.. ![]()
Ale jednou jsme šli do Penny a šla nějaká babička a máma.. Babička začala nadávat, prý co si myslí, že ona nebude mu něco říkat xx krát a máma na to, že je to strašné, že je to celý on. Tak jsme za nima šli. Kluk začal běhat po Penny a nevím proč, zeptala jsem se našeho kluka, jeslti to neni ten Lukáš, co ve škole zlobí a byl.. Bylo to poznat hned..Kluk tam běhal mezi regálama a začal napalovat našeho, aby se šel s ním nahánět. Hned jsem houkla na našeho, že v žádném případě a on pořád otravoval. No a maminka s babičkou. spíš bych řekla že prostě si to tak vytrpěly
Několikrát domluvily a nic..a nebo to neviděly tak černě, ale já kluka v 7 letechnenechám běhat mezi vozíky ![]()
@Zabatko píše:
ALe nemůžeš popřít, že morálka dnešních dětí je mnohem uvolněnější, než byla za nás.
No já v tomhle patřím do první generace s tou uvolněňjší morálkou
Ve škole jsme byli za jednu z nejhorších třid (šikana, krádeže, alkohol), ale nás učitelé prostě srovnali. My neběhali za rodiči, protože jsme věděli, že bychom dostali ještě od nich. Za špatné známky jsme si mohli my. Dnes se na Pepíčka paní učitelka špatně podívá nebo dostane pětku a už rodiče běží do školy, co že si to učitel dovoluje. Takže já si myslím, že děti jsou pořád stejné, to jen rodiče se mění ![]()
A učitelé jsou taky pořád stejní. Někteří jsou báječní a mají přirozenou autoritu a někteří by měli jít dělat něco jiného.
@Mar__tanka1983 ony i učitelky ve školce mají své páky
Myslela jsem si, jaký je můj chlapeček ve školce andílek
Ví co nesmí/smí dělat, nikdy si na něj nikdo nestěžoval. Až jsem měla možnost shlédnout jednu scénku, kdy byl se školkou na hřišti a dělal co neměl. Učitelka ho moc pěkně srovnala, ale vyříkali si to a bylo ticho po pěšině. Letos má jinou učitelku. Ta nejen, že ho za jednu věc několikrát trestá ve třídě (naposledy to bylo za to, že nepoděkoval spoluškolkáčkovi za pastelku), ale ještě mi to pak říká v šatně před ním a ostatními rodiči ![]()
@Pinkie když moje máma ještě učila měla stejné metody i stejné výsledky
Víc takových ![]()
Příspěvek upraven 05.01.17 v 01:01
@JIVaJaH píše:
No, chlapec je asi nějaký nevycválanec, který měl dostat řádné vychování doma. Možná měla učitelka použít „sílu kolektivu“a říct něco ve smyslu, že nemohou pokračovat pokud nebudou mít všichni sklizeno…oni by ho přinutili! Pokud by se to opakovalo, kontaktovat ten den rodiče. Reakce učitelky byla přespříliš! Bohužel ale ve třídách je momentálně kolem 25dětí. Z toho má cca 6 nějaké potíže (zdravotní, spojené s učení ), dalších 5 je sociálně slabých, 5 nevychovaných, 2 nadaní a ten zbytek „normálních dětí“…tak to asi už bylo na nervy!
Nemusí platit. Já měla 31 divochů (18 sportovců ve třídě, zejména fotbalisti…) a stačilo, že slyšeli zvonek a třída byla uklizená do detailů, protože nesnesli, aby šli na oběd mezi posledními.
Kolega má třídu o 23 dětech, děti povahově pohodové, hodné, ale samá porucha, snížený intelekt, problémy v rodině, někteří rodiče se ho snaží doslova šikanovat (pronásledují je na exkurzích a dívají se, jak s dětmi chodí po přechodě, jakými spoji jedou, kde přestupují). Tam by takových hlášek mohl pronést milion a bez efektu. Jednou se s rodiči dokonce domluvil, že opravdu půjdou na oběd později, aby je donutil k nějaké akci a jim je to fakt putna. Celá škola už najedená a děcka letí domů. Oni ve třídě a vůbec jim nevadí, že 15 minut stojí seřazení u dveří a jeden už tam půl hodiny skládá věci do tašky
.
Na každou třídu platí něco jiného, ale obecně ty problémy dneska tak gradují proto, že s nimi nikdo nemůže nic moc dělat. Já měla třídu takovou, že mě za tři roky úplně vyčerpali. Měli mě rádi děti i rodiče, ale za 3 roky jsem zestárla asi o 10 let, byla 3× na operačním sále, přišla o pět zubů, jeden potrat…Podotýkám, že to nebyla moje první práce s dětmi, ani první škola, kde bych učila. Prostě se to tak sešlo. Měla jsem oporu v rodičích, schůzky docela časté, rodiče souhlasili s tím, že se část dětí scházela i se školní psycholožkou a ta s nimi řešila jejich neshody. Přesto to pro mě byly 3 nejnáročnější roky života a po druhém otěhotnění jsem dokončila školní rok a už nenastoupila…mrzí mě to, práce jako taková mě baví, ale za zničení zdraví to fakt dneska nestojí. A to jsem se ještě od jedné maminky dozvěděla (jediné, se kterou byl trochu problém), že její dítě agresivně útočí na ostatní, protože já jsem půl roku předtím potratila…Bylo mi jí líto, řídící vypadala, že kdyby mezi nimi nebyl stůl, tak ji prohodí oknem…paní v pohodě, byla spokojená, jaké vymyslela zdůvodnění.
@SIMONA1234 chápu tě a víceméně s tebou souhlasím. Zrovna dnes se mi chtělo na školní zahradě, která je na cestě mezi dveřmi a vrátky a kde se denně potkávám s deseti rodiči, zakřičet: „Halooooo, co takhle se rodičové po ránu aspoň pozdravit, když už se na sebe neumíme usmát“
Je to marný, je to marný, je to marný.
Ale jak říkám, já kamenem házet nemůžu, náš malej je taky svéráz, má hlavně takové to „slyším, ale nedbám“, respektive občas vypadá, že nevnímá - a teď babo raď…Já si ho zpracovat umím, položím ruku na rameno, tlesknu nebo něco, ale ve školce prostě učitelka začne mluvit a OČEKÁVÁ, že všichni vnímají a pak malej prostě neví…a jak si psala, vytahovat vařečku není cesta. Naprosto vážně, poradíš??
@Mar__tanka1983 Nevnímací (zasněné)nebo zlobící děti (rozuměj ty, které v komunikačním kruhu ruší ostatní, válí se po dětech apod.)si posadím na dosah ruky, ideálně hned vedle sebe. Pak stačí, jak píšeš, dotek na rameno…jako na základce, takové děti se posadí k učitelce do první lavice. Asi jiná možnost není. Ale na to musí učitelka přijít sama, jinak si zničí nervy a vymluví hlasivky.
My jsme na vesnici, tady zdravi temer kazdy kazdeho. Jako to uz je vyjimka, kdyz je nekdo protivny cumak co nepozdravi.
@Kelsey píše:
My jsme na vesnici, tady zdravi temer kazdy kazdeho. Jako to uz je vyjimka, kdyz je nekdo protivny cumak co nepozdravi.
Jsme taky vesnice…
Kolikrát musím pozdravit 2 x, aby mi někdo odpověděl…poprvé jen zvednou hlavu a koukají…
Tak pozdravím ještě jednou…a pak teprve odpoví. ![]()
@kdochcekam píše:
@SIMONA1234 je to pravda. U nás v domě jsou taky někteří „náměstci“ co nepozdraví ani když tříleté dítě jasným hláskem zvolá dobrý den. A že jich je…dospělí lidi…jak asi vychovávají…
Máme v domě malou holčičku…odhaduju 2…2,5 max…ta miluje zdravení, zdraví snad i kandelábr u silnice
„Doblýýýý dééén…“ Tak jí vždycky odpovím: „Dobrý den i Tobě! Ty tak hezky zdravíš“ A ona se rozzáří a pozdraví ještě jednou, pro sichr…
No, snad jí to nadšení vydrží, aspoň do doby než potká blbce, který jí neodpoví.
@Ice79 píše:
No, kdyby to bylo moje děcko, tak bych učitelce dovolila mu jednu vlepit. A styděla bych se, že mám takového fracka.
Přesně tak ![]()
@SIMONA1234 já si myslím, že zdravení už neni moderní.. Ne vážně, já si pamatuju, jak prostě někdo zdravil někdo nepozdravil třeba na střední a pak se holky ksychtily proč zdravíme.. to je tak 15 let..
Prostě mě přijde divné, když maminka přijde například do čekárny a ani bů.. a pak se diví, že děti nezdraví..
Já taky zapomenu, ale opravdu když někde vlezu- čekárna, lékař, uřad, potkám učitelky a nebo sousedy tak pozdravím.