Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No, chlapec je asi nějaký nevycválanec, který měl dostat řádné vychování doma. Možná měla učitelka použít „sílu kolektivu“a říct něco ve smyslu, že nemohou pokračovat pokud nebudou mít všichni sklizeno…oni by ho přinutili! Pokud by se to opakovalo, kontaktovat ten den rodiče. Reakce učitelky byla přespříliš! Bohužel ale ve třídách je momentálně kolem 25dětí. Z toho má cca 6 nějaké potíže (zdravotní, spojené s učení ), dalších 5 je sociálně slabých, 5 nevychovaných, 2 nadaní a ten zbytek „normálních dětí“…tak to asi už bylo na nervy!
@matkabagristy píše:
ale no tak, dítě je málo motivované k činnosti. Učitelka nemá schopnosti a dovednosti pro to, aby mu vysvětlila, proč je daná činnost pro jeho život významná a důležitá
no ty vadoooo
jako 80% věcí, co se učí ve škole je pro život nevýznamná a nedůležitá, to se nedá takhle brát. S tímto přístupem by děti do školy nemohly skoro chodit. To je sice pěkná teorie (opravdu se mi líbí), nicméně, dokud školství bude fungovat tak jak funguje (stádně do třiceti dětí ve třídě je potřeba nalejt určenou látku za 45 minut), tak to jinak, než autoritativním způsobem prostě nepůjde.
Už vidím, jak osmákovi vysvětluju životní důležitost logaritmických funkcí ![]()
Samozřejmě že osnovy, případně to, co se leckdy do dětí ve školách leje, je na dlooooouhou debatu.
To je sice hezký, ale do školy by mělo být dítě už vychovaný,,, v takových těch základech, jakože poslouchat!!! toto není úkol učitele, ale rodičů.
@Pipilota Citrónie píše:
Děvčata, toto téma mi příjde zajímavé, ale bohužel musím do rachoty, protože práce šlechtíjen bych chtěla ještě napsat, že vychováváme děti hlavně příkladem a toto není dobrý příklad řešení. Přeji všem krásný den
Jsem učitelka. Po nástupu na větší vesnickou školu jsem udělala něco podobného. První dva měsíce si vás žáci testují, co jim dovolíte a jak vás mají brát. Stalo se mi jednou, že jsem žákovi vyhodila z okna takové to pletení (korálky a bavlnky či co). Žáka jsem 2× varovala, ať toho pletení při hodině nechá, když jsem ho varovala naposledy, připojila jsem varování, že mu to vyhodím z okna. Myslel si, že si dělám legraci - je to taková ta situace, kdy když to nedotáhnete do konce, bude za třídního boha, když ano, stoupnete u něj a celé třídy vy, protože TOHLE přece „účy“ nedělají. Neposlechl, letělo to z okna. A byl chlapec pěkně nervózní do zbytku hodiny, jestli mu tu práci venku někdo nesebere a nevyhodí. Dvakrát jsem vyhodila mobil do koše, také po předchozím varování. Vtipné na tom bylo to, že poté, co jsem mobil vyhodila do koše, najednou pár žáků mělo okamžitě potřebu vyhodit cosi do koše - tu nedožvýkanou žvýkačku, tu ořezanou tužku, nedocucaný bonbon.
Zdůrazňuji, že jsem toto volila jako poslední možnost, napůl v legraci, napůl vážně. Jednalo se o sedmáky a osmáky. Jedna ze tříd odrovnala svého učitele tak, že skončil v nemocnici a s učitelováním skončil. Já nastoupila za něj, něco jako Igor Hnízdo - ovšem s tím, že mě mají žáci moc rádi, ve třídě navzdory kázni panuje velmi přátelská atmosféra. Myslím, že mě žáci, aspoň podle toho, jak se ke mně i po letech mají, podle toho, jaké mi psali hezké dopisy po odchodu na MD - ať se vrátím a že jsem byla jejich nejlepší učitelka, měli rádi. Poznámky u nás nezabírají - kolegyně razí tuto metodu, žáci jí tykají, berou jí pomůcky a ona je zničená a do hodin se netěší. Učitel dnes nemá mnoho možností, myslím těch, které by vedly k nějakému výsledku. Ale tady na emiminu je skoro každej chytrej a je mi jasný, že by bez problémů a levou zadní zvládl třídu plnou puberťáků. ![]()
Já jsem zrovna nedávno řešila podobný případ doma. Obývákový stůl zavalený ptákovinami prcka- řekla jsem mu několikrát (on tvrdil, že jenom 2×), ať si to odnese. Když se nic nedělo, hodila jsem to jakože do koše. Chvíli se děsně vztekal, pak přehodil na omluvu. Věci jsem mu vrátila, snad se poučil. Nebo jsem mohla ukázat na nástěnku, podepsat se umí.
@Pinkie stojim na Tve strane
ale kdyby si rodice stezovali, mela bys
asi problem ![]()
@blumen Možná, ale myslím, že bych si to nakonec obhájila. Všechny jsem předem a opakovaně varovala, co se stane. Nutno dodat, že ani jeden z nich naštvanej nebyl. Brali to. Spíš bych řekla, že pak ještě machrovali před ostatníma. Ale už si dali pozor a nikdy se to neopakovalo. Tohle se po škole hodně rozkřikne. ![]()
@Pinkie ja teprve docitam. No, mne by nejvic trapilo to, ze me dite nema z ucitelky respekt. Letici veci z okna by me spis pobavily.
@Pinkie píše:
Jsem učitelka. Po nástupu na větší vesnickou školu jsem udělala něco podobného. První dva měsíce si vás žáci testují, co jim dovolíte a jak vás mají brát. Stalo se mi jednou, že jsem žákovi vyhodila z okna takové to pletení (korálky a bavlnky či co). Žáka jsem 2× varovala, ať toho pletení při hodině nechá, když jsem ho varovala naposledy, připojila jsem varování, že mu to vyhodím z okna. Myslel si, že si dělám legraci - je to taková ta situace, kdy když to nedotáhnete do konce, bude za třídního boha, když ano, stoupnete u něj a celé třídy vy, protože TOHLE přece „účy“ nedělají. Neposlechl, letělo to z okna. A byl chlapec pěkně nervózní do zbytku hodiny, jestli mu tu práci venku někdo nesebere a nevyhodí. Dvakrát jsem vyhodila mobil do koše, také po předchozím varování. Vtipné na tom bylo to, že poté, co jsem mobil vyhodila do koše, najednou pár žáků mělo okamžitě potřebu vyhodit cosi do koše - tu nedožvýkanou žvýkačku, tu ořezanou tužku, nedocucaný bonbon.Zdůrazňuji, že jsem toto volila jako poslední možnost, napůl v legraci, napůl vážně. Jednalo se o sedmáky a osmáky. Jedna ze tříd odrovnala svého učitele tak, že skončil v nemocnici a s učitelováním skončil. Já nastoupila za něj, něco jako Igor Hnízdo - ovšem s tím, že mě mají žáci moc rádi, ve třídě navzdory kázni panuje velmi přátelská atmosféra. Myslím, že mě žáci, aspoň podle toho, jak se ke mně i po letech mají, podle toho, jaké mi psali hezké dopisy po odchodu na MD - ať se vrátím a že jsem byla jejich nejlepší učitelka, měli rádi. Poznámky u nás nezabírají - kolegyně razí tuto metodu, žáci jí tykají, berou jí pomůcky a ona je zničená a do hodin se netěší. Učitel dnes nemá mnoho možností, myslím těch, které by vedly k nějakému výsledku. Ale tady na emiminu je skoro každej chytrej a je mi jasný, že by bez problémů a levou zadní zvládl třídu plnou puberťáků.
Mám pro učitelku pochopení. To si má nechat kakat na hlavu? Poznámky jsou k ničemu, na tom se asi shodneme. Taky jsem naučila pár hraček létat ![]()
@blumen No jasně, jako dospělýho by mě to taky spíš pobavilo (já se taky bavila), ale tady se jedná o třídu puberťáků. Tam platí trochu jiný pravidla. Jsou třídy, který jsou zvyklý toho učitele hnát jako stádo predátorů. Získat si respekt, cítit z člověka tu autoritu, je dneska hrozně těžký. Učitel fakt nemůže mnoho. Napíšete poznámku, celkem ostře formulovanou a když se ráno druhý den zeptáte, co na to doma, tak vám dítě odpoví, že se táta jen smál, že jste blbá. A pak za vámi ti samí rodiče přijdou na konci devítky s tím, že jsou nešťastní, že je doma dítě neposlouchá, je agresivní a ať jim pomůžeme. Poškola se dneska nesmí, opisovat za trest taky ne a s poznámkama si máte vytřít řiť. Není to tak dávno, co jsem já chodila do školy, ale za ty léta se toho hodně změnilo. I tak učím hodně ráda a moc mě to baví. Jen je třeba na začátku tu zvěř zkrotit. Jakmile si je jednou získáte, nemáte problém a šlape to. Ale toto byla fakt extrémní škola a extrémní dvě třídy - ti samí žáci u kolegyně během hodiny dokonce podpálili lavici.
Ještě zpět k tomu házení z okna nebo do koše - tady nejde o to házení, ale o tu splněnou výhrůžku. Ten žák nevěří, že to uděláte.
@Františka85 píše:
Mám pro učitelku pochopení. To si má nechat kakat na hlavu? Poznámky jsou k ničemu, na tom se asi shodneme. Taky jsem naučila pár hraček létat
Já bych ty poznámky tak nezatracovala. Moje dítko přineslo jednou, brečela až hrůza. Už nikdy další nepřinesla. Efekt to určitě mělo. Ale asi jak u koho. ![]()
Přesně nevím kdy se to stalo, asi chvíli před tím než šli děti ven, na školní zahradu.
@Pinkie píše:
Jsem učitelka. Po nástupu na větší vesnickou školu jsem udělala něco podobného. První dva měsíce si vás žáci testují, co jim dovolíte a jak vás mají brát. Stalo se mi jednou, že jsem žákovi vyhodila z okna takové to pletení (korálky a bavlnky či co). Žáka jsem 2× varovala, ať toho pletení při hodině nechá, když jsem ho varovala naposledy, připojila jsem varování, že mu to vyhodím z okna. Myslel si, že si dělám legraci - je to taková ta situace, kdy když to nedotáhnete do konce, bude za třídního boha, když ano, stoupnete u něj a celé třídy vy, protože TOHLE přece „účy“ nedělají. Neposlechl, letělo to z okna. A byl chlapec pěkně nervózní do zbytku hodiny, jestli mu tu práci venku někdo nesebere a nevyhodí. Dvakrát jsem vyhodila mobil do koše, také po předchozím varování. Vtipné na tom bylo to, že poté, co jsem mobil vyhodila do koše, najednou pár žáků mělo okamžitě potřebu vyhodit cosi do koše - tu nedožvýkanou žvýkačku, tu ořezanou tužku, nedocucaný bonbon.Zdůrazňuji, že jsem toto volila jako poslední možnost, napůl v legraci, napůl vážně. Jednalo se o sedmáky a osmáky. Jedna ze tříd odrovnala svého učitele tak, že skončil v nemocnici a s učitelováním skončil. Já nastoupila za něj, něco jako Igor Hnízdo - ovšem s tím, že mě mají žáci moc rádi, ve třídě navzdory kázni panuje velmi přátelská atmosféra. Myslím, že mě žáci, aspoň podle toho, jak se ke mně i po letech mají, podle toho, jaké mi psali hezké dopisy po odchodu na MD - ať se vrátím a že jsem byla jejich nejlepší učitelka, měli rádi. Poznámky u nás nezabírají - kolegyně razí tuto metodu, žáci jí tykají, berou jí pomůcky a ona je zničená a do hodin se netěší. Učitel dnes nemá mnoho možností, myslím těch, které by vedly k nějakému výsledku. Ale tady na emiminu je skoro každej chytrej a je mi jasný, že by bez problémů a levou zadní zvládl třídu plnou puberťáků.
@Pinkie já na rovinu přiznám, že bych skončila v blázinci, kdybych měla být učitelkou ![]()
Jinak já jako první, kdyby dítko za mnou s tímto problémem přišlo, bych vyčnila jemu. Učitelka se má poslouchat. S učitelkou bych to řešila samostatně, chtěla bych znát její pohled a proč k tomu došlo. Pak případně bych reagovala dle situace.
Každopádně smekám. Jo a vyhození věcí do koše by mi nevadilo. ![]()
@Ice79 píše:
Já bych ty poznámky tak nezatracovala. Moje dítko přineslo jednou, brečela až hrůza. Už nikdy další nepřinesla. Efekt to určitě mělo. Ale asi jak u koho.
Jo, tak já bych taky poznámku nepodceňovala a už vůbec ne slovy, že „úča“ je blbá. Ale toto je bohužel o přístupu rodičů a někteří jsou sami na ránu.
(doufám, že toto nikdy nikdo neřekne o mě
)