Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Pipilota Citrónie já s tebou souhlasím, ale nezlob se, to nejsou 4,5 leté děti a neni začátek září.. a učit děti porozumět co mají- to se učí děti ve školce předškoláci.., a hlavně máma ta táta..
myslím, že pani učitelka má s klukem hodně těžké chvílé. myslím, že takové domlouvání a vysvětlování za toho půl roku bylo.
u nás se stalo, že učitelka dala facku. halo jak něco. ALe byla to starší pani, co prostě byla zvyklá na něho jiného a dítě ji odporovalo, že porč, že se mu nechce a když na něho zvýšila hlas, tak ji řekl. pi. o..
Docela jsem se vidila, že se našly maminky, co facku omlouvaly
byla to 3 tř
Příspěvek upraven 04.01.17 v 12:21
@Pipilota Citrónie píše:
Děkujidospělí to mají dětem předat a naučit, i dospělí mohou a dělají chyby a i zde je prostor, pro učení dítěte: hele, když uděláš chybu, omluv se a snaž se ji napravit, není třeba se z toho hroutit, chyby dělá každý, důležité je se snažit je neopakovat. A důležité je nepoučovat děti slovně, ale ukázat jim toto jednání v životě.
Ježiš, ty kážeš jako nějaký mentor. Každý přeci ví, co by dělat měl a neměl. A každý ví především to, co by měl dělat a co by dělal, kdyby byl učitel.
@hanka.br. píše:že
Ježiš, ty kážeš jako nějaký mentor. Každý přeci ví, co by dělat měl a neměl. A každý ví především to, co by měl dělat a co by dělal, kdyby byl učitel.
@Pinkie myslím, že máš recht
sama mám doma holku ve věku 8tř. a teda ta jejich třída je taky elita. takže naprosto dobře vím, o čem píšeš…
Jinak ke klučinovi… Jak tu mockrát zaznělo, rodiče by mu měli slušně vysvětlit a vykomunikovat s ním, co si může a co by si neměl dovolovat. Nejde jen o učitele, ale obecně ke starším lidem. Doma je přece jen více prostoru k tomu, aby si o tom promluvili, ne?
No a k paní učitelce? myslím, že u 7letého dítka to efekt mělo, jasně, každý jsme jiný, ale pokud se staví na zadní v 7, co bude dělat ve 13? Možná je to pro někoho příliš drsný přístup, ale za nás se říkalo na hrubý pytel hrubá záplata.
@Pipilota Citrónie píše:
uč je raději respektu, lásce a vzájemnému porozumění
hezký den
Velice ráda, pokud budou umět z domova poslouhat ty pokyny, zbyde mi hafo času na tu lásku…
Tady mladá učitelka a můj názor: Nebylo správné ani chování žáka ani reakce učitelky. Co teď? Jako nejefektivnější mi přijde konfrontace žák+rodič+učitel. Vše objasnit. Ráda bych řekla, že bych toto nikdy neudělala, ikdyž jsem o tom sebevíc přesvědčená, ale věřte, že někdy mě děti dokáží opravdu hodně rozzlobit (hlavně tím, jaké jsou, jak se mnou jednají…). Nehájím ani jednu stranu, i když přeci jen učitelka měla důvod, kdyby každému musela 3× říkat, co má udělat, nikam by se nedostali… Každopádně, musím říct, že se už jen málo setkávám s rodiči, co něco chtějí řešit… Převažují rodiče, kteří o děti nejeví zájem - sídlištní škola 90% žáků bydlí 10 min chůze a na rodičácích 3 rodiče z 200 žáků na celém druhém stupni, kde učím!!! A protichůdnou kategorií jsou rodiče, kteří bezmezmě stojí za dětmi a děti jsou v právu a mají pravdu a učitel ten, co ji ubližuje, dítě ukřivděný chudáček… Takových, s kterými je kloudná řeč, je bohužel pramálo.
Já mám syna ve třetí třídě. Kdyby 3× neposlech učitelku, tak to doma schytá, že si to bude pamatovat pro příště. Ven to házet nemusela, ale asi to nebylo poprvé, že spratek neposlechne. V dnešní době je být učitel fakt očistec. Nechápu, co si 7 leté dítě dovolí.
@Regina Hero píše:
Vzpomínám na poslední třídní schůzky… paní učitelka chtěla mluvit s rodiči několika problematických dítek… no, hádejte, kolik z nich tam bylo?
anonym - mladá učitelka - Já to říkám pořád - PROBLÉMOVÉ DÍTĚ = z 99% problémový rodič, nebo problémobá rodina… U většiny dětí, které jsou chováním opravdu zcela mimo - arogantní, neslušné, nevhodné - většinou narážím na to, že to jsou děti rozvedených uhádaných rodičů, jeden z rodičů má nějaké problémy atd., s tím se setkávám celkem pravidelně. Málokdy z fungující rodiny vzejde problematické dítě. Celkem smutné! A k zamyšlení…
@Mar__tanka1983 Mám ve třídě holčinu…její začátky byly, bez obalu, šílený…řvala, ječela, vztekala se, neposlechla…dětem ubližovala (uvažovala jsem o psychologovi, fakt působila nenormálně)válela se po zemi, když jí někdo něco řekl, napomenul, chtěl odvést stranou-řev, jekot, kopání kolem sebe. Pak, asi po 3/4 roce jsme zjistili, že je doma řezaná vařečkou. Že prý nic jiného na ní neplatí a když bude zlobit, že jí máme pohrozit tou vařečkou (vlastní slova matky)
A teď s takhle vychovávaným dítětem zkoušej „přirozenou autoritu“
Děti nechápaly, proč jí objímám, když ubližuje dětem…proč jí hladím, když ječí, křičí a kope. Dva roky práce, dnes vydrží sedět (občas), neječí, nekřičí. Včera ležela v posteli a TIŠE si v ní hrála, neskákala po dětech. Vem si mít takových dětí třeba 5…7…a zbytek? A to jsme školka, ty děti fungují, poslouchají víceméně mnohem líp než na ZŠ. A hlavně, já sice mám nějaké ty „výstupy“, tedy kam by to dítě mělo pokročit, ale pořád je to na hony vzdálené tomu, co musí učitelka zvládnout v základce…nakonci první třídy musí umět tolik, aby zvládl druhou…atd. Ty děti tam musí jít už nějak „zpracované“…vychované. Sebelepší učitel nemůže suplovat rodinnou výchovu a dohánět, to, co doma zanedbali-počkat, až domluvím, neskákat do řeči, postarat se o své věci, nachystat si je, soustředit se, podřídit se (i to je důležité), spolupracovat, pozdravit, poprosit…
Dnes jsem vyšla v šatně ze sborovny…v šatně 4 rodiče + jejich děti…já povídám fakt nahlas: „Dobrý den“…myslíš, že mi někdo odpověděl?
A není to tím, že bych byla úča-čůza neoblíbená. Naopak (umím se pochválit-jsem oblíbená
) Prostě někteří fakt neumí zdravit. Asi je to blbina, ale fakt suplujem výchovu. Učíme to, co mělo být naučeno jinde a dávno. Ale nejsme všemocní…
@SIMONA1234 to je krásné, cos udělala pro tu holčičku
vážím si takových lidí
![]()
@Pipilota Citrónie Já si ten luxus můžu dovolit…tím myslím se věnovat tomu dítěti. Já mám celý den „čas“. Já klidně vypustím nějakou činnost a věnuju se potřebnému-týden, dva. Ve škole? Nereálné..Tam ty děti opravdu už musí fungovat. Už musí přijít připravené. Kdyby tahle holčina nastoupila do první třídy, takhle jak je, tak buď totálně odrovná učitelku, nebo jí přidělí asistenta a integrují. Ale ona není ADHD, jen je „blbě“ vedená.
@MilijonDolarBejby píše:
Prej poznámku… hahaha![]()
on si na potřetí neuklidil bordel na stole, na pokolikate by učitelce asi donesl zakovskou?
![]()
@Ice79 píše:
Já myslím, že takto by se učitelka chovat neměla. To, co předvedla, není moc dobrý příklad pro děti. Měla mu dát poznámku.
poznámek bude a nic z toho… takhle viděl i následky
jako dělat to asi v pozici učitelky není úplně vhodný, ale zase bylo to po třetí výzvě, takže bych vysvětlila synovi, že bude lepší poslouchat(pokud to doteď nevěděl…)
A jak by to učitelka měla řešit? Poprosit ho na kolenou? Já teda si myslím, že příště si chlapec věci uklidí. Jako neposlechnout učitelku když mu třikrát..není to problém toho děcka než učitelky?
Mně také vyhodila učitelka z okna metr, který jsem vytáhla místo pravítka, které jsem někde zabordelila.
. Trauma z toho nemám a kdybych to řekla doma, dostanu po čuni. Respekt jsem k ní neztratila, naopak. Už jsem podobnou drzost neudělala. ![]()