Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Lady Bee píše:
Jak můžeš vědět, že byl chlapec drzý? To tu někde zakladatelka napsala? Můj bratranec byl třeba takový, že prostě mu člověk musel říct věci 5× aby poslechl. On ne že by vyloženě neposlechl, ale buď nevnímal a nebo to udělal tak na oko, protože pospíchal někam jinam. Byl to prostě roztěkaný kluk. Samozřejmě z toho vyrostl, je to normální chlap. Těžko soudit, když nevíme jak to přesně bylo a jaký je kluk povahy, ale neumím si představit, že jen proto, že byl můj bratranec jako malý hodně aktivní dítě, které muselo být u všeho a měl problém s vnímáním, tak že by mu něco za to učitelka vyhazovala z oknanevim no…
Já nevím, jestli byl drzý, jen se snažím si tu situaci představit tak, jak by se mohla pravděpodobně stát a jak by pro mě byla pochopitelná ta reakce. Předpokládám, že kdyby chlapec nereagoval ve smyslu že pokyn neslyší, nerozumí mu nebo má nějakou poruchu, která by nereakci chlapce vysvětlovala, pak by rozumná učitelka nemohla takhle reagovat-(ale může to být hysterka, který je to jedno). Přijde mi daleko uvěřitelnější a v praxi jsem pár takových dětí už zažila, že chlapec to prostě udělat nechtěl. Prostě nebudu si to uklízet a basta a ty se účo postav na uši. Jo, tak v takovém případě si umím představit podobnou reakci a myslím, že je rozhodně lepší, než hystericky ječet nebo si vypisovat náplň z propisky zcela zbytečnou poznámkou. A jednoznačně způsobí minimálně to, že tuhle paní učitelku tedy děti vážně brát budou.
@Regina Hero píše:
Lituji dnešní učitele… možná by neškodilo každému rodiči si to na pár dní vyzkoušet na vlastní kůži…
Já to právě zažívám denně… Mám krásný příklad přímo před sebou. Jednu učitelku, která používá tyto „donucovací“ metody a druhou, která je laskavá a přesto důsledná. Děti jsou ještě hodně malé, takže poslouchají jakž takž i tu „donucovací“ učitelku. Ale už i na nich je vidět, že ji poslouchají jen proto, aby měly pokoj a aby bylo ticho. Zpočátku jsem se dost strachovala, aby se jí děti nebály, ale už jsem pochopila, že místo toho se jí naučí „mít na háku“, jedním uchem tam, druhým ven.
Tu laskavou poslouchají ochotně a jsou i radostnější. Netřeba asi zdůrazňovat, od které z nich se toho více naučí.
@hanka.br. píše:
Já nevím, jestli byl drzý, jen se snažím si tu situaci představit tak, jak by se mohla pravděpodobně stát a jak by pro mě byla pochopitelná ta reakce. Předpokládám, že kdyby chlapec nereagoval ve smyslu že pokyn neslyší, nerozumí mu nebo má nějakou poruchu, která by nereakci chlapce vysvětlovala, pak by rozumná učitelka nemohla takhle reagovat-(ale může to být hysterka, který je to jedno). Přijde mi daleko uvěřitelnější a v praxi jsem pár takových dětí už zažila, že chlapec to prostě udělat nechtěl. Prostě nebudu si to uklízet a basta a ty se účo postav na uši. Jo, tak v takovém případě si umím představit podobnou reakci a myslím, že je rozhodně lepší, než hystericky ječet nebo si vypisovat náplň z propisky zcela zbytečnou poznámkou.A jednoznačně způsobí minimálně to, že tuhle paní učitelku tedy děti vážně brát budou.
Ale jo dejme tomu. Mohlo to tak být a nemuselo. Nicméně s tím tučným nemůžu souhlasit, u nás to většinou vyvolalo opačný efekt. Učitel situaci nezvládl a nikdo ho příliš vážně nebral a pak to bylo jako lavina.
Učitelku ukamenovat nebo alespoň veřejně dehonestovat v Blesku, synka zbavit povinné školní docházky, ten je již pro život vybaven dostatečně. ![]()
Co chceš slyšet? Že kantorce ruply nervy a nezvládla situaci? Že bude chlapeček asi pěkné éro? Že neznáme druhou stranu příběhu? Byť z branže, na základku bych nešla ani za nic. To je očistec. Se svými dětmi řeším otázku autority neustále a postupně je odklízím na gympl, kde je ta kazeň přece jen větší.
Nechť si rodiče svá rozmázlaná děťátka užijí do syta. Já s dovolením (i bez něho) volím jinou cestu.
@Lady Bee píše:
Ale jo dejme tomu. Mohlo to tak být a nemuselo. Nicméně s tím tučným nemůžu souhlasit, u nás to většinou vyvolalo opačný efekt. Učitel situaci nezvládl a nikdo ho příliš vážně nebral a pak to bylo jako lavina.
Kolikrát jste sbírali věci pod oknem?
@hanka.br. píše:
Kolikrát jste sbírali věci pod oknem?
Nevím přesně, kam tím míříš, ale já jsem si na základce podobných situací jako dítě užila docela dost
Právě od těch, kteří neměli žádnou autoritu. Kdyby ji měli, nemuseli by nic házet z okna ![]()
@Lady Bee píše:
Ještě k tomu tučně vytištěnému - učitel situaci nezvládne v případě, že není schopen splnit, čím vyhrozí, a když se přestane ovládat. Pokud s klidnou tváří vyhodí věci z okna, protože řekl, že to udělá, pak ti nevěřím, že by ho nikdo vážně nebral.
Mě to teda s prominutím přijde usměvné
Ale na druhou stranu, by taky učitelka měla brát ohled na ostatní děti. Můj kluk je v první třídě a je to taková citlivka že by se asi po tehle situaci učitelky bál. A mohla bych mu vysvětlovat do nekonečna že jeho se to netýkalo a že když on bude hodný tak učitelka taky.
@ireeenka píše:
Nevím přesně, kam tím míříš, ale já jsem si na základce podobných situací jako dítě užila docela dostPrávě od těch, kteří neměli žádnou autoritu. Kdyby ji měli, nemuseli by nic házet z okna
Jak už jsem napsala - autoritu ztratí ten, kdo se neovládne a ukáže slabé místo. Pokud ty věci šly z okna bez zbytečných negativních emocí, autoritu to paní učitelce určitě neubralo. Ono se to lehce posuzuje nestrannému člověku, lehce se kritizuje taková reakce jako nepřiměřená - ale ruku na srdce - učila jsi někdy? A pokud ano a učila jsi dlouho - vždycky jsi vše dokázala vyřešit dle pravidel a bez emocí?
@hanka.br. píše:
Ještě k tomu tučně vytištěnému - učitel situaci nezvládne v případě, že není schopen splnit, čím vyhrozí, a když se přestane ovládat. Pokud s klidnou tváří vyhodí věci z okna, protože řekl, že to udělá, pak ti nevěřím, že by ho nikdo vážně nebral.
No ve 2. třídě ještě možná… u starších by byl za de*ila
možná by se mu vysmály
takových nepřiměřených reakcí od učitelů jsme na základce měli taky dost a v podstatě od té 5. třídy je to opravdu k ničemu.
@Lady Bee píše:
No ve 2. třídě ještě možná… u starších by byl za de*ilamožná by se mu vysmály
takových nepřiměřených reakcí od učitelů jsme na základce měli taky dost a v podstatě od té 5. třídy je to opravdu k ničemu.
Nemá smysl se dohadovat. Nebyla jsem ani s tebou v páté třídě ani při téhle situaci s věcmi na sněhu. Ani se nehodlám zastávat paní učitelky, ta reakce není v pořádku, ale umím ji pochopit a umím si představit, jak k ní mohlo dojít. Je mi sympatičtější, než když se na děti řve nebo se ponižují ironií, což není ani tak vidět, ani tak slyšet, ale je to mnohem hnusnější. To jsou věci, které děti učitelům neodpouštějí a za které jsou za debily. Ty mě jistě poučíš, že to tak není, samozřejmě.
@hanka.br. píše:
Jak už jsem napsala - autoritu ztratí ten, kdo se neovládne a ukáže slabé místo. Pokud ty věci šly z okna bez zbytečných negativních emocí, autoritu to paní učitelce určitě neubralo. Ono se to lehce posuzuje nestrannému člověku, lehce se kritizuje taková reakce jako nepřiměřená - ale ruku na srdce - učila jsi někdy? A pokud ano a učila jsi dlouho - vždycky jsi vše dokázala vyřešit dle pravidel a bez emocí?
Je to můj subjektivní pohled na věc, ale nedovedu si představit, jak někomu něco hážu z okna „bez zbytečných negativních emocí“ - navíc to už jsou opravdu dohady, jaké u toho byly nebo nebyly emoce.
A jestli jsem já učila či dokázala všechno řešit podle pravidel? Nechápu, jak to s tím souvisí. Je to jako kdyby ti v nemocnici uřízli místo levého malíčku pravý a já se tě ptala, jestli jsi někdy zkoušela dělat na sále tři noční za sebou. Když jdu učit, mám to přece umět. A i když to umím pochopitelně budu dělat chyby. U učitele se snesou lépe než u chirurga. Ale pořád jsou to chyby. ![]()
Chudáci učitelé, vážně. Když čtu, kolik mamin by si šlo stěžovat… Děcka mají chápat princip zločinu a trestu. Nemůžou si ve škole dělat, co chtějí. Za mě reakce přiměřená situaci. Svoje dítko bych nepolitovala.