Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jsem taky učitelka, představit si to umím. Ne, reakce správná nebyla, o tom žádná. Paní učitelka situaci nezvládla dle pravidel, na druhou stranu pokud byl chlapec ještě drzý - protože jinak by ty věci venku asi neskončily - pak ta reakce nikomu neublížila a pokud paní učitelka pronesla větu „Ukliď si to nebo ti ty věci vyhodím…“, nic jiného jí nezbývalo. Ostatní děti si odnesou pozitivní informaci a to, že paní učitelka co řekne, to taky udělá. Mokrý věci uschnou, nestalo se nic fatálního, spratek dostal za vyučenou. Přirozeně si na ni asi budou rodiče stěžovat a kluk bude na koni. Smutný - ale to se rodičům vrátí i s úroky.
@Tereza1986 píše:
Jaký metody? Učitelé už nic nesmí.
Souhlasím. Poznámku napsat můžete, ale z toho doma nikdo nevyvodí důsledky, takže je to jen o tom, že až na učitele rodiče pošlou inspekci, tak má důkaz, že rodiče o chování dítěte informoval. Musí si to ovšem včas okopírovat, protože docela často list s poznámkou zmizí a rodiče o ničem nevěděli.
Zvýšit hlas či huknout můžete, ale také musíte počítat s tím, že pak strávíte s rodiči večer v ředitelně (v lepším případě, v horším případě dopoledne s inspekcí). Bohužel to je realita. A zažívají to i učitelé, co mají 30 let praxe (z toho 25 let bezproblémově učili), tak mi nikdo nebude tvrdit, že to je tím, že DNEŠNÍ učitelé nemají přirozenou autoritu.
Já měla rodiče ve třídě výborné a to bylo jediné štěstí. Protože třída s velkými problémy a kdyby rodiče nespolupracovali, tak se miláčci postupně pozabíjeli.
Z vlastní zkušenosti a z toho co vidím v zaměstnání (školství) k reakci učitelky můžu říct jen to, že pokud používá tyto „metody“ častěji, tak nemá šanci vybudovat si autoritu. I daleko menší dítě pozná, když dospělý něco nezvládl.
Za nás byl takový pedagog největší otloukánek, protože bylo jasné, že si neví rady.
Co bych dělala jako rodič, to fakt netuším, jelikož bych koukala jak puk
Fakt nevím. Jako by neexistovaly jiné metody, při kterých by si pedagog mohl zachovat důstojnost. Možná je vyhořelá.
Pokud jde o tu situaci, tak z toho stručného popisu se nedá poznat, kde se stala chyba, mně kdyby někdo ve škole řekl, že si něco mám uklidit a nechápala bych proč, nebo bych to brala jen jako nátlak, tak bych to neudělala taky.
A to jsem zcela normální a nejsem na šikmé ploše ![]()
@coninka píše:
@Lady Bee To je pravda, nikoho nezabil, ale učitelka jich tam má dalších dvacet. A fakt nevím, jaké má dneska ucitelka na děti páky.. Děti si toho dovoli až moc a pokud se ohradi ucitelka, tak už ji rodiče honí po reditelne..
Hele nevim… ono tohle je takový trend tvrdit a samozřejmě to není všude stejné a záleží hlavně na učiteli, potažmo na řediteli. A to, že jich má dvacet? To není omluva, do toho s tím šla. Na děti páky? Takové jaké si udělá a jestli je přirozená autorita, nebo ne a musí vyhazovat věci z okna. Děti jsou odrazem společnosti, dospělých, rodičů, ale i učitelů.
A je tedy pravda, že být v situaci te učitelky, tak bych asi nevedela, jak reagovat na decko, které opakovaně nereaguje na mou výzvu, že si má uklidit veci…Na jednu stranu ji chápu, udelala to rázně a kluka tim „potrestala“, i když neprofesionálne. Kdyby mu napsala jen „ubohou“ poznámku, nemelo by to takový efekt…
Jako mela mu to hodit do kose misto z okna. Ale tak neco udelat musela. Si vem, ze 25 decek si bude delat co chce a uc. skakat po hlave, to at si zkousi na maminku doma, tak to jiste projde, ve skole by mel poslouchat, pokud ne prijde trest.
Par takovych raubiru ve tride, kteri strhnou lavinu dalsi decka. Ta hodina, rychle utika na to, aby se tam zdrzovali peskovanim.
@hanka.br. Tohle mi zní rozumně, tak nějak to mohlo být, třeba to jen tak plácla a chtěla být důsledná.
Jen doufám, že se předtím podívala z okna, jinak to mohl odnést ještě někdo další ![]()
@Kelsey Hodit do koše a hodit z okna, v tom už vidím velký rozdíl. To dělám i doma, něco není přes opakované upozornění uklizeno, tak to při úklidu vyhodím. To je logický důsledek.
Hodit něco z okna mi přijde jako vybití zlosti, výchovný efekt nula.
Výchova by se měla vyhýbat poškozování vztahů, což se v tomhle případě jaksi nepovedlo, já bych jí to jako dítě měla za zlé. Pak nemůže vznikat autorita, když si učitelky nevážím.
Příspěvek upraven 03.01.17 v 23:18
@hanka.br. píše:
Jsem taky učitelka, představit si to umím. Ne, reakce správná nebyla, o tom žádná. Paní učitelka situaci nezvládla dle pravidel, na druhou stranu pokud byl chlapec ještě drzý - protože jinak by ty věci venku asi neskončily - pak ta reakce nikomu neublížila a pokud paní učitelka pronesla větu „Ukliď si to nebo ti ty věci vyhodím…“, nic jiného jí nezbývalo. Ostatní děti si odnesou pozitivní informaci a to, že paní učitelka co řekne, to taky udělá. Mokrý věci uschnou, nestalo se nic fatálního, spratek dostal za vyučenou. Přirozeně si na ni asi budou rodiče stěžovat a kluk bude na koni. Smutný - ale to se rodičům vrátí i s úroky.
Jak můžeš vědět, že byl chlapec drzý? To tu někde zakladatelka napsala? Můj bratranec byl třeba takový, že prostě mu člověk musel říct věci 5× aby poslechl. On ne že by vyloženě neposlechl, ale buď nevnímal a nebo to udělal tak na oko, protože pospíchal někam jinam. Byl to prostě roztěkaný kluk. Samozřejmě z toho vyrostl, je to normální chlap. Těžko soudit, když nevíme jak to přesně bylo a jaký je kluk povahy, ale neumím si představit, že jen proto, že byl můj bratranec jako malý hodně aktivní dítě, které muselo být u všeho a měl problém s vnímáním, tak že by mu něco za to učitelka vyhazovala z okna
nevim no… ![]()
@Lady Bee
Přesně tak, z těch pár vět se nedá posoudit, jak se to stalo.
@ireeenka píše:
Z vlastní zkušenosti a z toho co vidím v zaměstnání (školství) k reakci učitelky můžu říct jen to, že pokud používá tyto „metody“ častěji, tak nemá šanci vybudovat si autoritu. I daleko menší dítě pozná, když dospělý něco nezvládl.
Za nás byl takový pedagog největší otloukánek, protože bylo jasné, že si neví rady.
Co bych dělala jako rodič, to fakt netuším, jelikož bych koukala jak pukFakt nevím. Jako by neexistovaly jiné metody, při kterých by si pedagog mohl zachovat důstojnost. Možná je vyhořelá.
Pokud jde o tu situaci, tak z toho stručného popisu se nedá poznat, kde se stala chyba, mně kdyby někdo ve škole řekl, že si něco mám uklidit a nechápala bych proč, nebo bych to brala jen jako nátlak, tak bych to neudělala taky.
A to jsem zcela normální a nejsem na šikmé ploše
Chudáček chlapeček… příště by měl hned volat rodiče mobilem v okamžiku, kdy po něm ta děsná úča bude něco chtít už napoprvé…
Lituji dnešní učitele… možná by neškodilo každému rodiči si to na pár dní vyzkoušet na vlastní kůži…
@EvulinkaB18 píše:
A je tedy pravda, že být v situaci te učitelky, tak bych asi nevedela, jak reagovat na decko, které opakovaně nereaguje na mou výzvu, že si má uklidit veci…Na jednu stranu ji chápu, udelala to rázně a kluka tim „potrestala“, i když neprofesionálne. Kdyby mu napsala jen „ubohou“ poznámku, nemelo by to takový efekt…
Ty třeba ne, ona od toho má tu školu a průpravu v podobě praxí apod. Měla by si vědět rady a svádět to na počet dětí? Pokud vím tak ve třídách bývá tak 20-30 dětí hodně dlouho. Připouštím, že jednání s rodiči musí být záhul.
Prej poznámku… hahaha
on si na potřetí neuklidil bordel na stole, na pokolikate by učitelce asi donesl zakovskou?
![]()
Mě osobně se tyhle alternativní metody výchovy líbí. Dítě se naučí, že si musí nést následky svého chování. Dneska si bohužel dítě může dělat co chce a učitel může dělat jenom TYTYTY! A i za to občas dostane od rodičů vynadáno, protože má znát lepší výchovné metody. Poznámky v žákovské knížce nic neřeší. Domluva rodičů doma už je taky zbytečná. Takhle bylo dítě potrestané okamžitě a pokud z toho maminka neudělá aféru okresního rozměru, pak si dítě víckrát nic nedovolí. Pochybuju, že by učitelka vyhodila věci jinak bezproblémovému chlapci, který poprvé neposlechl.