Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Regina Hero píše:
jo, prostě na to se. e… taky důvod… a dobrý, co?
ale no tak, dítě je málo motivované k činnosti. Učitelka nemá schopnosti a dovednosti pro to, aby mu vysvětlila, proč je daná činnost pro jeho život významná a důležitá
@Regina Hero píše:
jo, prostě na to se. e… taky důvod… a dobrý, co?
hele to má taky důvod a taky se to dá vykomunikovat… pokud se děti naučí komunikovat s klidem a rozumně je to obrovské plus do života, možná přínosnější než nerostné bohatství Uzbekystánu. Učitelka, která řeší konflikt agresivně je to nenaučí… škoda pro ty děti
@matkabagristy píše:
ale no tak, dítě je málo motivované k činnosti. Učitelka nemá schopnosti a dovednosti pro to, aby mu vysvětlila, proč je daná činnost pro jeho život významná a důležitá
no jo, máš pravdu… teď by měl následovat řetěz vyšetření, která by dokázala, že dítě má určitě nějakou diagnozu a paní učitelka žádnou autoritu… a kdyby diagnoza nebyla, nějaká se najde, když na ní budou rodiče dost urputně trvat nebo se nějaká vymyslí… třeba KNV…
@SIMONA1234 píše:
Jdu ke svým miláčkům do školky…jdu je učit poslechnout pokyny.Mějte se…
uč je raději respektu, lásce a vzájemnému porozumění ![]()
hezký den ![]()
@Pipilota Citrónie píše:
hele to má taky důvod a taky se to dá vykomunikovat… pokud se děti naučí komunikovat s klidem a rozumně je to obrovské plus do života, možná přínosnější než nerostné bohatství Uzbekystánu. Učitelka, která řeší konflikt agresivně je to nenaučí… škoda pro ty děti
jo, tohle by měli rodiče naučit to dítě už doma… včetně toho, že jsou v životě situace, kdy se prostě musí podřídit a po zvonění si nachystat věci na hodinu a neválet po stole mikinu a sváču… jinak bude mít dítě problémy celý život, i v dospělosti a nějaký Uzbekistán mu bude u zádele stejně jako jeho nerostné bohatství…
Jinak, když už jsme u toho… máš třeba řidičák? Respektuješ dopravní předpisy? Taky bys mohla zkusit vykomunikovat, že ty projedeš křižovatku na červenou… ale protože víš, že jsou situace, kdy se musí počkat, tak na tom semaforu počkáš, dokud ti nenaskočí zelená… ve škole sice nejde o život, ale princip je stejný… a po roce a půl školní docházky i to dítě už by mohlo vědět, že po přestávce má mít na lavici jen věci do dalšího předmětu a ne nic jiného, co mu tam zavazí… vysvětlovat to dětem by bylo adekvátní tak první dva tři měsíce školy, později už by to mělo respektovat bez problémů každé dítě…
Příspěvek upraven 04.01.17 v 08:54
@Regina Hero píše:
jo, tohle by měli rodiče naučit to dítě už doma… včetně toho, že jsou v životě situace, kdy se prostě musí podřídit a po zvonění si nachystat věci na hodinu a neválet po stole mikinu a sváču… jinak bude mít dítě problémy celý život, i v dospělosti a nějaký Uzbekistán mu bude u zádele stejně jako jeho nerostné bohatství…
Takže jsme se nakonec shodly, že se ve škole učí kraviny
že děti pro následující život potřebují jiné dovednosti, než je učí ve školách
Ještě bych vyjasnila, že konflikty bych řešila s klidem a domluvou, ne agresivním jednáním, jednáním z pozice silnějšího, nevhodným způsobem, protože chceme-li děti učit respektu, jde to nejlépe tím, že respektujeme i ty děti… To je jako rodič, který to praní s klukama z něho vytluče…
Možná se do mě tady pustíte, jsem už starší generace, do první třídy jsem nastupovala v roce 1968. Co si pamatuju, tak každá učitelka byla jiná. Některá řešila problémy v klidu, některá byla impulsivnější. Zažila jsem mrskání křídou od tabule po vyrušujícím žákovi, dějepisářka (postrach školy) dokonce hodila po třídním sígrovi svazek klíčů. Zeměpisářka nás zase mlátila atlasem po hlavě… Neříkám, že je to správné, pamatuju si, že jsme z těchhle učitelek měli strach. Ale nikdy nikoho z nás nenapadlo si stěžovat doma, když jsme nějakou koupili, většinou jsme přesně věděli, za co a doma bychom se tím nechlubili, natož aby šli rodiče do školy a dozvěděli se podrobnosti. Vyhození věcí z okna neschvaluju, ale svým způsobem chápu, asi to byla poslední kapka. Třeba si kluk aspoň zapamatuje, že s učitelkou se o některých věcech nediskutuje.
@Pipilota Citrónie píše:
buď bych mu vysvětlila, proč ty věci ruší v práci nebo mu překáží v činnosti nebo bych to nechala být. Z jakého důvodu chlapec neuposlech? Zbýval mu dojíst dvě sousta jablka? Civilizované je se domluvit, domluva a oboustranné pochopení nezabere víc času než estráda s vyhazováním věcí…
Si vem, ze takhle bude vysvetlovat dalsim x detem, kolik casu zbude na, uceni? (Jsem psala, ja bych to tomu diteti slahla do kose bez pardonu).
Pak tam nabehne nejaka aktivistka si stezovat, ze se malo nebo pomalu uci.
@kdochcekam píše:
To jsi napsala moc krásně. Bohužel jsou asi situace a okamžiky, kdy se nám nepodaří dělat všechno jak je správné. Platí to jak u dětí, tak u dospělých. Ovšem dětem se dá ledacos tolerovat. Na rozdíl od dospělých.
Děkuji
dospělí to mají dětem předat a naučit, i dospělí mohou a dělají chyby a i zde je prostor, pro učení dítěte: hele, když uděláš chybu, omluv se a snaž se ji napravit, není třeba se z toho hroutit, chyby dělá každý, důležité je se snažit je neopakovat. A důležité je nepoučovat děti slovně, ale ukázat jim toto jednání v životě.
@Pipilota Citrónie píše:
@SIMONA1234 a na estrády s vyhazováním čas je?ale souhlas, tohle by šlo řešit na třídnické hodině. Šlo by to řešit milionem dobrých způsobů, tenhle byl špatný. A dvě tři věty s dítětem učitel zvládne konec konců mu to učitelka říkala třikrát. Taky souhlasím, že má dítě poslechnout, ale když neposlechne asi má důvod…
k tomuto bych dodala, že je sice pěkné, řešit v únoru na třídnické hodině, že v lednu dítě nechalo bordel v lavici, ale poněkud bez účinku.
Navíc, netušíme, jestli to bylo první provinění tohoto typu a tohoto dítěte, nebo jestli mu paní učitelka nedomlouvá už po týdny a stále beze změny ![]()
Ad autorita @SIMONA1234 : ano, za mě je věcí učitele si u dětí autoritu vydobýt. Pokud na to nemám, opravdu učit nemůžu. Na druhou stranu je samozřejmě potřeba děti DOMA učit, že jsou lidé, kteří se prostě poslouchat musí (např. učitel) a jestli bude dítě poslouchat z musu nebo protože je to učitel kvalitní, to už je učitelův boj - a samozřejmě poslouchání z musu může pokulhávat…
My měli zrovna dneska krásný rozhovor cestou do školky ![]()
Jako obvykle u nás probíhalo připomínání (po nemoci a Vánocích), že pozdravit, poprosit, poděkovat, chovat se slušně, neříkat drzosti a poslouchat paní učitelku. A malej najednou:„Doufám, že půjdeme ven na sníh a budeme se koulovat, ale maminko, nemůžu to házet do obličeje, jinak mi paní učitelka dá na zadek, že jo?“
No jasně, že je učitelky nebijou, ale upozornila sem ho, že to opravdu ostatním dětem dělat nemůže, že jemu by se to taky nelíbilo a že ano, že by se mohlo stát, že přijde trest. Už jsem samozřejmě pomlčela o tom, že mu těžko někdo naplácá. Co asi tak učitelka udělá? Odvede všechny děti dovnitř? Bude se na dítě výhružně koukat? Nedostane za trest oběd?
On prostě musí z domova vědět, co se má a co se nemá. Na druhou stranu to není samospasitelné, i učitelky musí být ženy činu. Jinak speciálně náš mladej velice brzy zjistí, že učitelka je bezzubá a bude to na ní zkoušet (což je ale taky přirozené
) a zřejmě i proto se u mě ujišťoval o tom zadku ![]()
Mám přesně takovou kamarádku, syn grázlík, věčně poznámky, už i důtka, ale samozřejmě vždy se řeší učitel. My jsme teda už 6. třída, ale frčí to takto už cca tři roky.
Řešení učitelky je asi neprofesionální, ale na ty děcka prostě nic jinýho neplatí. Prej napsat poznámkuu? z toho si nikdo nic nedělá, to se učitelé můžou upsat a je to k ničemu. Já jsem v tomto případě na straně učitele, snad si to kluk zapamatuje, kdyby měli učitelé všechny prosit, aby něco udělali, to by asi daleko nedošli. Ostatně podobnou věc jsem použila doma u holky, pravda, nevyhodila jsem to z okna, jsme 9. patro, ale jednou jsem takto smetla věci ze stolu, kam se nedalo už fakt nic položit /stůl dlouhý cca 2m/, xkrát řečeno, nic. Tak to letělo. samozřejmě koukala jsem, abych nesmetla telefon, ten jsem rozbít nechtěla,,, ale bohužel jsem jí tehdy něco rozbila, nějakou „hračku“, to obrečela, ale pamatuje si to, a o to vpodstatě šlo.
Jak tu někdo psal, že je to jistě vymyšlené,,, tak může být,,, ale umím si představit, že to úča udělá, pak zavolá na vrátnici, že děcko si jde posbírat věci pod okno a vrátná o tom ví, pustí ho…jde to. tak by to bylo v naší škole.
@Kelsey píše:
Si vem, ze takhle bude vysvetlovat dalsim x detem, kolik casu zbude na, uceni? (Jsem psala, ja bych to tomu diteti slahla do kose bez pardonu).
Pak tam nabehne nejaka aktivistka si stezovat, ze se malo nebo pomalu uci. [/citac
tohle jde řešit na třídnické hodině, učitelka se s dětmi domluví na pravidlech, které se budou dodržovat… toto lze řešit, při hodině už jen tím, že učitelka připomene: Jirko, naše pravidla… Lze si s tím vyhrát, napsat je na nástěnku a nechat děti stvrdit podpisem, ať ví že podpis je závazný
Děvčata, toto téma mi příjde zajímavé, ale bohužel musím do rachoty, protože práce šlechtí
jen bych chtěla ještě napsat, že vychováváme děti hlavně příkladem a toto není dobrý příklad řešení. Přeji všem krásný den ![]()
Pokud to ta učitelka udělala v pohodě a s rozmyslem tak já to považuji za docela dobré a vtipné řešení a ne za selhání učitelky. Předpokládám že škoda žádná nevznikla (i jestli to bylo do sněhu tak mikina uschne).
Kluk zjistil hranice kam může zajít. Pro děti ve třídě to byla událost na kterou se vzpomíná i po letech. Podle mě si tím autoritu spíše posílila
.
Něco jiného by bylo kdyby mu v afektu vyhodila z okna třeba mobil nebo rovnou dítku jednu flákla.
@Pipilota Citrónie píše:
Děvčata, toto téma mi příjde zajímavé, ale bohužel musím do rachoty, protože práce šlechtíjen bych chtěla ještě napsat, že vychováváme děti hlavně příkladem a toto není dobrý příklad řešení. Přeji všem krásný den
Nesouhlasim. Kazde dite je original a na kazdeho plati neco jineho. Pani ucitelka trikrat slusne upozornila, bez odezvy, tak to vyresila po svem a jsem si jista, ze to takoveho zacka presvedci. Pokud tedy neprijde domu, kde ho jeho rodice presvedci o tom, jak pani ucitelka pochybila. To je pak nejvetsi prusvih, takovi rodice.
Ono tyhle dnesni kecy o tom, jak se kazdy vychova dobrym prikladem uz se nam v praxi pekne vraceji a neni to hezky pohled na dnesni mladez.