Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@SIMONA1234 píše:
@Mar__tanka1983 Mám ve třídě holčinu…její začátky byly, bez obalu, šílený…řvala, ječela, vztekala se, neposlechla…dětem ubližovala (uvažovala jsem o psychologovi, fakt působila nenormálně)válela se po zemi, když jí někdo něco řekl, napomenul, chtěl odvést stranou-řev, jekot, kopání kolem sebe. Pak, asi po 3/4 roce jsme zjistili, že je doma řezaná vařečkou. Že prý nic jiného na ní neplatí a když bude zlobit, že jí máme pohrozit tou vařečkou (vlastní slova matky)
A teď s takhle vychovávaným dítětem zkoušej „přirozenou autoritu“![]()
![]()
Děti nechápaly, proč jí objímám, když ubližuje dětem…proč jí hladím, když ječí, křičí a kope. Dva roky práce, dnes vydrží sedět (občas), neječí, nekřičí. Včera ležela v posteli a TIŠE si v ní hrála, neskákala po dětech. Vem si mít takových dětí třeba 5…7…a zbytek? A to jsme školka, ty děti fungují, poslouchají víceméně mnohem líp než na ZŠ. A hlavně, já sice mám nějaké ty „výstupy“, tedy kam by to dítě mělo pokročit, ale pořád je to na hony vzdálené tomu, co musí učitelka zvládnout v základce…nakonci první třídy musí umět tolik, aby zvládl druhou…atd. Ty děti tam musí jít už nějak „zpracované“…vychované. Sebelepší učitel nemůže suplovat rodinnou výchovu a dohánět, to, co doma zanedbali-počkat, až domluvím, neskákat do řeči, postarat se o své věci, nachystat si je, soustředit se, podřídit se (i to je důležité), spolupracovat, pozdravit, poprosit…
Dnes jsem vyšla v šatně ze sborovny…v šatně 4 rodiče + jejich děti…já povídám fakt nahlas: „Dobrý den“…myslíš, že mi někdo odpověděl?![]()
A není to tím, že bych byla úča-čůza neoblíbená. Naopak (umím se pochválit-jsem oblíbená
) Prostě někteří fakt neumí zdravit. Asi je to blbina, ale fakt suplujem výchovu. Učíme to, co mělo být naučeno jinde a dávno. Ale nejsme všemocní…
@SIMONA1234 toto znám. Také přijdu do šatny, řeknu dobrý den a najdou se rodiče, kteří ani neodpoví. A to nemusím být učitelka.
Jako párkrát se mi stalo, že jsem „odpověděla“ pokynem hlavy, měla jsem třeba plnou pusu, ale to je vyjímečně.
Nedávno jsem se dočetla, že podle pravidel slušného chování se na pozdrav, kdy dotyčný přijde mezi víc lidí, neodpovídá. Třeba do čekárny. Ale zase ve školkové šatně se všichni znají ![]()
@Fikta tak to mě přijde divné.. jakože někdo přijde pozdraví a 10 maminek na ni čučí
např v čekarně u lékaře
@Janasas mně to taky hodně překvapilo, já na takový pozdrav odpovídám a myslím si, jaký nejsem slušňák. Nemůžu si vzpomenout, kde to bylo, ale mám takový pocit, že to psal Špaček ![]()
@Janasas píše:
@SIMONA1234 já si myslím, že zdravení už neni moderní.. Ne vážně, já si pamatuju, jak prostě někdo zdravil někdo nepozdravil třeba na střední a pak se holky ksychtily proč zdravíme.. to je tak 15 let..
Prostě mě přijde divné, když maminka přijde například do čekárny a ani bů.. a pak se diví, že děti nezdraví..
Já taky zapomenu, ale opravdu když někde vlezu- čekárna, lékař, uřad, potkám učitelky a nebo sousedy tak pozdravím.
Víš co…já už jsem tááák blbá,. že ani neočekávám, že by, když vlezou ráno/odpoledne do třídy PRVNÍ pozdravili (když někam vlezu, tak pozdravím, nečekám, že budou první zdravit oni mě)Já fakt zdravím většinou jako první…Otevřou se dveře: „Dobrý den, ahoj Terezko!!!“ A ticho…Terezka teda pozdraví, rodiče nic. Usmívají se…ale ticho.
Fakt jako by jim to nedocházelo, nebo nevím. Ne všichni, to chraň bůh…mám vcelku fakt super rodče
. Ale pár chronických nezdravičů mám taky
![]()
@elen-ka píše:
@SIMONA1234 toto znám. Také přijdu do šatny, řeknu dobrý den a najdou se rodiče, kteří ani neodpoví. A to nemusím být učitelka.Jako párkrát se mi stalo, že jsem „odpověděla“ pokynem hlavy, měla jsem třeba plnou pusu, ale to je vyjímečně.
Já si na to dávám fakt bacha, abych zdravila-nahlas…jdu přece příkladem!
Oni jsou asi myšlenkama někde jinde, jinak to nevidim…
Akorát se topak těžko vysvětluje dětem, to zdravení…
@SIMONA1234 Ráno ve školce jsem myšlenkama na půl cestě do práce, to je fakt. Ale když slyším pozdrav, tak odpovídám!
U nás na vsi se to bere jinak, jedna maminka mě tam nezdraví (mladá, slyší asi dobře), tak ji nejspíš něčím s*u. Jo, a mladší chlapy první moc nezdravím, to coby starší dáma nepokládám za svou povinnost.
@Knihomyš píše:
@SIMONA1234 Ráno ve školce jsem myšlenkama na půl cestě do práce, to je fakt. Ale když slyším pozdrav, tak odpovídám!
U nás na vsi se to bere jinak, jedna maminka mě tam nezdraví (mladá, slyší asi dobře), tak ji nejspíš něčím s*u. Jo, a mladší chlapy první moc nezdravím, to coby starší dáma nepokládám za svou povinnost.
Taky mě ti chlapi štvou…copak musím první zdravit 30 letýho mužskýho…???
Kde to jsme?