Realita zivota s detma na samote

Napsat příspěvek
Velikost písma:
74217
14.1.24 13:49

Moje teta má skoro 60let. Ona vydržela v Kroměříži chvilku na intru. Pak řekla, že bude raději vstávat ve 4h, ale bude dojíždět. Odmítá intr. Dojížděla od Korytné. To je právě u UH. Takže zbytek střední dojížděla. Přesedala. Dcera by to Brno měla jednodušší, jestli se rozhodne denně jezdit tam a zpět. K nám jede přímý vlak. Nemusí nikde přesedat. Ale necháváme to na holce. Jak se rozhodne. Co bude vyhovovat. Třeba si to sedne v průběhu školy.

Příspěvek upraven 14.01.24 v 13:51

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
14.1.24 13:50

@mado Městys s 2500 obyvateli má gymnázium?

• Citovat
  • Upravit
olivovyolej
14.1.24 13:52

@Zmatka Ty jo, to mas pravdu s temi prazaky, co zustavali u rodicu, bylo to dost poznat. V podstate vsechno se ti prodlouzi. Buzerace ohledne toho, kdy prijdes domu, s kym si byla, jak uklizis, co delas :lol: At chteli nebo ne, stejne je rodice porad videli jako deti.

• Citovat
  • Upravit
5098
14.1.24 13:52

@kocourGarfield To jo, ale stejne mi to prijde pak trochu jako byt v lochu. Domov a rodice by mi minimalne na zacatku stredni jeste fakt hodne chybeli. Ale chapu, ze nikdo tam nejde z pleziru, proste je to nutnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
78489
14.1.24 13:53
@Fazulina píše:
Promiň, ale to je blbost.. z gymplu u nás (jsou tu dva) chodí normálně děcka na VŠ, tak jako jinde…

přesně tak, z mojí třídy na základce je 1 lékař a 1 zubař, lékař bydlí a pracuje v Německu, manželku má od nás a dvě děti, manželka jezdí rodit a léčit děti sem do ČR,
zubař pracuje na zubní klinice v Praze

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
14.1.24 13:53
@olivovyolej píše:
@Zmatka Ty jo, to mas pravdu s temi prazaky, co zustavali u rodicu, bylo to dost poznat. V podstate vsechno se ti prodlouzi. Buzerace ohledne toho, kdy prijdes domu, s kym si byla, jak uklizis, co delas :lol: At chteli nebo ne, stejne je rodice porad videli jako deti.

No presne, to proste ve dvaceti plus uz nikdo nedaval :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
14.1.24 13:54

@Kelsey tak každá škola je jiná, každý člověk je jiný, každý internát je jiný a každý vychovatel je jiný. Pokud na internát nechce už dopředu, tak to těžko budete lámat ( u nás v okolí jsou i dost plné - v průběhu roku neumístíš dítě ani náhodou ).
Jinak moje děti do školy na střední dojíždějí 45- 55 minut denně úplně v pohodě. Tady se do školy dojíždí normálně, hodina na pohodu celkem.
Spíš záleží jaké tam má prostoje a jak často to jezdí ( tam i zpět).

• Citovat
  • Upravit
Eva2610
14.1.24 13:55
@mado píše:
Takže to je větší mesto, když dva gymply. Provinčními gymply bez úrovně myslím ty, kde si kdejaký městys s 2500 obyvateli chtěl zvýšit prestiž a založil si po revoluci gympl právě proto, že do jiných středních škol je to daleko. Berou, co má ruce nohy a učit tam taky nikdo moc nechce dojíždět, tak ta úroveň podle toho vypadá. A pro rodiče je výběr buď intr nebo se každé ráno někam trmacet hodinu autem, protože vhodný spoj nejede, než 3× prestupovat a vyjíždět v pět.Tam, kde je na výběr ze dvou gymplů, to už je normální okresní město, kde je konkurence a úroveň.

No, můžou úplně v pohodě stát oba za…nic. Jako v krajském městě, jde jsem chodila na gympl já. Ale ano, ve městě je větší výběr, nicméně tvrdit, že z provinčních gymplu se děti nedostanou na VS je podle mě poněkud omezené. To samý můžeš tvrdit o základkach. Tady u nás je v městysu velká základka a třeba úspěšnost u přijímaček na osmiletý i čtyřletý gympl je velká.

• Citovat
  • Upravit
78489
14.1.24 13:57
@Zmatka píše:
@kocourGarfield To jo, ale stejne mi to prijde pak trochu jako byt v lochu. Domov a rodice by mi minimalne na zacatku stredni jeste fakt hodne chybeli. Ale chapu, ze nikdo tam nejde z pleziru, proste je to nutnost.

já osobně jsem byla na internátu právě v tom Brodě - z plezíru, prostě vypadnout z domu za každou cenu - puberta, prospělo mi to moc a mamce vlastně asi také

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
14.1.24 13:58

@Zmatka tak jde tam protože chce studovat školu kterou si vybralo. Vždyť i některé školy jsou třeba jen 3 v CR. Syn je na škole které jsou 2 v CR. Je úplně jedno kde bydlíš ( město vesnice ). Na internátu je tam část třídy.
Třídní schůzky jsou online. On tedy dojíždí, má to tu hodinu, což se dá ok.

Já byla na škole které byly 3 v CR. Dostat se tam byla obrovská výhra. Studovat rtů školu byla odměna. No a internát se dal. Člověk si zvykne. Za měsíc Ti to nepřijde.
Většině je 16 v prváku, nejsou to mimina dávno. :lol:

Příspěvek upraven 14.01.24 v 13:59

• Citovat
  • Upravit
78489
14.1.24 13:58
@Zmatka píše:

no je to jako v lochu trochu, aspoň si pak dítě víc váží domova, já tam vydržela 3 roky, já jsem umíněná, když jsem si to jednou vybrala, tak to tak bude

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
olivovyolej
14.1.24 14:01

@Fazulina zajimaly by me statistiky lidi na VŠ a odkud jsou, ale myslim, ze kdo je z vesnice a na vejsku miri, tak se proste dostane s pripravou. Minimalne tady v okoli lidi co se vratili (rodina ma nemovitosti, tak se vraceji tam, kde maji lepsi bydleni) a zakladaji rodiny maji vsichni VŠ. Mozna snad rozdil bude v tom, jestli dokaze ty decka skola lepe pripravit a maji to pak jednodussi? Napr kdyz chodi dite na nejakou soukromou skolu s 3 jazyky a pripravkou na konkretni vysokou, tak to bude mit jednodussi pak dostat se na VŠ i ji studovat. Asi bych rekla, ze bude mit vetsi moznosti v tom se dostat na zahranicni skolu treba. Ale neznamena to, ze na vs nepujde nebo ze se nezvladne pripravit na tezsi veci :think: Vsak od toho jsou i rodice, aby pomohli s ucenim.

• Citovat
  • Upravit
74217
14.1.24 14:01
@kocourGarfield píše:
@Kelsey tak každá škola je jiná, každý člověk je jiný, každý internát je jiný a každý vychovatel je jiný. Pokud na internát nechce už dopředu, tak to těžko budete lámat ( u nás v okolí jsou i dost plné - v průběhu roku neumístíš dítě ani náhodou ).
Jinak moje děti do školy na střední dojíždějí 45- 55 minut denně úplně v pohodě. Tady se do školy dojíždí normálně, hodina na pohodu celkem.
Spíš záleží jaké tam má prostoje a jak často to jezdí ( tam i zpět).

Osobní vlak Brno - Olomouc jede co hodinu přes den. Ten zastavuje i u nás. Pak jedou i rychlíky. Ale ty staví jen ve městě. Tam se dá skočit na autobus. Takže v cestování by problém být neměl. Můj první pracovní autista, takhle denně na tu střední od nás do Brna jezdil. Teď jezdí na vysokou. Vesnické dítě. Když to zvládá on a má těžší podmínky. Tak si nemyslím, že by to byl pro dceru problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
14.1.24 14:02

@Eva2610 mně se z vesnické ZŠ taky všechny děti dostaly na SŠ, 2 z nich i pak dále na VŠ.

• Citovat
  • Upravit
5098
14.1.24 14:02

@kocourGarfield To mas pravdu, ja s tim zkusenost nemam. U nas intr sice byl, ale slo o okresni mesto s dobrou dopravni dostupnosti. Takze popravde tam byly deti spise socialne slabsich rodin a u nekterych to bylo proste chovanim poznat. U nekterych mam spis dojem, ze se jich rodice zbavili. Kdybych tam byla ja, tak tam nemam jedinyho spoluzaka.

Zas situace, kdy tam mas vetsinu spoluzaku, jeste prestizni skoly, kterou si vybrala motivovana decka, to je taky rozdil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí