Realita zivota s detma na samote

Napsat příspěvek
Velikost písma:
olivovyolej
14.1.24 14:07
@Fazulina píše:
Já mám stejnou zkušenost, co se tyce casu cesty do prace, kolikrát v Brně člověk cestuje do práce hodinu. Teď jsem v práci za 20 minut autem, v zimě max. 30 dle stavu silnic :lol:.Ale jinak chápu samozřejmě výhody a nevýhody města i vesnice, holt každé má něco, ale tvrdit, že na vesnicích není vhodne prostředí pro vš studium je blbost :lol: :lol:

Ja nad temi cssy uvazovala v ramci bus, vlak a tak. Autem to bude lepsi. Ale zas kdyz se cestuje autem do prace do Brna, tak pocitas zacpy+cas z domu. Po Brne pocitas bud jen zacpy nebo jedes mhd. Kde zas kdyz zmeskas tram, tak naberrs 10 min zpozdeni. Kdyz nestihnes jeden spoj z vesnice, tak uz nemusis nikam ani jezdit. Ale ona hlavne zakladatelka nema ridicak, tak proto se porad zvazuji ty busy, vlaky a tak. Plus se resilo deti a dojizdeni do skoly, aby rodic nemusel byt taxikar. Jako uprimne, clovek to stejne nakonec nejak udela. Spis jde o zvysovani komfortu a co bere kazdy subjektivne jako pro nej dulezitejsi plus a minus.

• Citovat
  • Upravit
Eva2610
14.1.24 14:09
@kocourGarfield píše:
@Eva2610 mně se z vesnické ZŠ taky všechny děti dostaly na SŠ, 2 z nich i pak dále na VŠ.

Můj muž a jeho sestra se narodili tady ve vsi, kde žijeme (těch 26 lidí😁), chodili do městysu do školy, v okresním městě na strojarnu a na gympl a oba mají doktorát. Z pro mě velice podivných oboru - něco s matematikou a fyzikou :mrgreen:. Zatímco já, z krajského města, jsem skončila s bakalářem z nic moc univerzity (protože jsem lempl). A na kroužky jsme nechodili nikdo😁.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.1.24 21:17

@Eva2610 @olivovyolej Vy máte názory :roll:
Bydlím do 30 min. od Ostravy, tedy výběr škol ať už střední nebo vysoké víc než velký. Po cestě ještě pár vesnic míjíme.
Když čekám na konečně na trolejbus, tak přijíždí po ránu spoustu autobusu z dalších stran, z dalších vesnic.
A vystupuje spoustu středoškoláku a vysokoškoláku (kteří to mají na jednu z vysokých škol 5 min. trolejbusem). Takže zase takové zapadákovy vesnice nejsou, aby studenti zdrhali do měst, hned s přestupem na střední :roll:

• Citovat
  • Upravit
olivovyolej
14.1.24 21:23
@Anonymní píše:
Bydlím do 30 min. od Ostravy, tedy výběr škol ať už střední nebo vysoké víc než velký. Po cestě ještě pár vesnic míjíme.
Když čekám na konečně na trolejbus, tak přijíždí po ránu spoustu autobusu z dalších stran, z dalších vesnic.
A vystupuje spoustu středoškoláku a vysokoškoláku (kteří to mají na jednu z vysokých škol 5 min. trolejbusem). Takže zase takové zapadákovy vesnice nejsou, aby studenti zdrhali do měst, hned s přestupem na střední :roll:

Sis to neprecetla cele, co :lol: :roll: :roll:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.1.24 22:20

Mě by spíš zajímalo, jak zrovna k této lokalitě manžel zakladatelky došel. Jako romantická představa o místě, kde lišky dávají dobrou noc je to sice super, ale byli jste se tam podívat i v jiný než letní slunečný den? Auto a v těchto případech opravdu auto, které zvládne různý terén je nutnost. Bez řidičáku se nehneš z domu nebo ze zahrady. Tohle není typická vesnice, myslím, že pro vyzkoušení života na Kopanicích by stačilo pronajmout si na pár dnů mimo sezónu chalupu a sen o štípání dřeva manžela přejde. A tady v Brodě je ZUŠka, DDM má spoustu kroužků, Sokol, Judo, plavání, na malé město vyžití poměrně velké, ale dostaneš se sem? Bez auta ani omylem.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.1.24 22:47
@Anonymní píše:
Mě by spíš zajímalo, jak zrovna k této lokalitě manžel zakladatelky došel. Jako romantická představa o místě, kde lišky dávají dobrou noc je to sice super, ale byli jste se tam podívat i v jiný než letní slunečný den? Auto a v těchto případech opravdu auto, které zvládne různý terén je nutnost. Bez řidičáku se nehneš z domu nebo ze zahrady. Tohle není typická vesnice, myslím, že pro vyzkoušení života na Kopanicích by stačilo pronajmout si na pár dnů mimo sezónu chalupu a sen o štípání dřeva manžela přejde. A tady v Brodě je ZUŠka, DDM má spoustu kroužků, Sokol, Judo, plavání, na malé město vyžití poměrně velké, ale dostaneš se sem? Bez auta ani omylem.

Ma tam rodinu. Jsou fajn, vzdělání pro něj ale hodnotu moc nemá… pro mě ano. Takže tam nechci. Brod je už město, ale pro jak píšete, bez auta busem se tam nedostanu.

• Citovat
  • Upravit
olivovyolej
14.1.24 22:48
@Anonymní píše:
Ma tam rodinu. Jsou fajn, vzdělání pro něj ale hodnotu moc nemá… pro mě ano. Takže tam nechci. Brod je už město, ale pro jak píšete, bez auta busem se tam nedostanu.

Muze tam poridit chatu a budete tam jezdit :palec:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.1.24 23:09
Taky
@olivovyolej píše:
Muze tam poridit chatu a budete tam jezdit :palec:

Taky si myslím, že chata by stačila.

Tyhle reference mi zavřely dveře. Nejdu tam.

• Citovat
  • Upravit
21703
14.1.24 23:25

Kopanice, Zitkova…jsou nádherné, opravdu nadherne. Znamy tam ma chatu. Ale tak na duchod, kdy uz neresite, ze zamestnavateli vadi, ze nejste v kanclu do 20 minut od zavolani, nebo ze behem silneho vetru vypadl zase internet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.1.24 23:33

Spíš mám pocit, že tam žijí lidi, kteří nemají vzdělání jako hodnotu nebo jsou to taxikáři, ale žít tam a vzdělávat je těžké…

• Citovat
  • Upravit
Eva2610
14.1.24 23:41
@Anonymní píše:
A vystupuje spoustu středoškoláku a vysokoškoláku (kteří to mají na jednu z vysokých škol 5 min. trolejbusem). Takže zase takové zapadákovy vesnice nejsou, aby studenti zdrhali do měst, hned s přestupem na střední :roll:

Já nic takovýho nikde nepíšu, naopak. Na vesnici žiju a nehodlám se z ní stěhovat ani kdyby děti jevily nadání na nevím co. Jedina situace, kdy by mi to přišlo nepraktický a zvažovala bych odchod - kdybychom z důvodu nějakého onemocnění dětí potřebovali využívat víc zdravotních a sociálních služeb. Ty tady dostupné prostě nejsou.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.1.24 08:39
@Anonymní píše:
Spíš mám pocit, že tam žijí lidi, kteří nemají vzdělání jako hodnotu nebo jsou to taxikáři, ale žít tam a vzdělávat je těžké…

Mentalita místních je jiná. Lidé jsou jednodušší (nezaměňovat za hloupí). Žijí s tím co mají, vzdělání takovou hodnotu nemá, není důležité. Většina domorodců pracuje v místě nebo na slovenské straně hranice. Určitě tam najdeš i nadšence do EKO stylu, pár takových Lopeník, Žítková, Vyškovec je, ale předpokládám, že tam to chtěli oba. S dětmi bych se na takové místo nestěhovala. Je tam nádherně, to ano. Ale v létě na chatu/chalupu. Na trvalé bydlení bez dětí, na důchod nebo s plným home office. Škola na Březové se hodně věnuje i domácímu vzdělávání, ale to asi ve vaší situaci není aktuální. Jak to funguje ve škole ve Starém Hrozenkově, to nevím, ale předpokládám klasickou základku. Pokud jsi ochotná dodělat si řidičák a máš možno děti vozit, skloubit to půjde, ale na úkor tvé práce a hromadu času. Ty místa jsou nádherné a mám to tam ráda, ale ne k trvalému životu s malymi dětmi, které v tomto prostředí nevyrůstaly. A to pocházím z vesnice, kde je 200 obyvatel a autobus párkrát denně. :srdce:

Edit.: Jestli se chce manžel stěhovat sem, tak co třeba zvážit aspoň trošku dostupnou vesnici? Je jich tady víc a topení dřevem a samostatnost v hospodaření není problém. Děti by pak mohly mít lepší dostupnost do Uh. Brodu nebo Uh. Hradiště a měli byste kompromis..😉

• Citovat
  • Upravit
78489
15.1.24 20:55
@PaníBovaryová píše:
Kopanice, Zitkova…jsou nádherné, opravdu nadherne. Znamy tam ma chatu. Ale tak na duchod, kdy uz neresite, ze zamestnavateli vadi, ze nejste v kanclu do 20 minut od zavolani, nebo ze behem silneho vetru vypadl zase internet.

a když toho důchodce postihne infarkt nebo mrtvice, tak má výhodu, že umře v klidu domova a nebude měsíce či roky ležákem,
než dojede sanitka, tak pěkně v klídku zemře bez obtěžování nějakým napojováním na lékařské přístroje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.1.24 13:43
@stinga píše:
a když toho důchodce postihne infarkt nebo mrtvice, tak má výhodu, že umře v klidu domova a nebude měsíce či roky ležákem,
než dojede sanitka, tak pěkně v klídku zemře bez obtěžování nějakým napojováním na lékařské přístroje

Koukám, že se vyznas. A na Hrozenkove je to lepší? Koukám ZUŠ, ale není to spíš místní folklor?

• Citovat
  • Upravit
78489
16.1.24 20:54
@Anonymní píše:
Koukám, že se vyznas. A na Hrozenkove je to lepší? Koukám ZUŠ, ale není to spíš místní folklor?

to bohužel nevím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect