Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Keyllah Takový poklad měl synek taky na základce ve třídě, potřebovali se připravovat na přijímačky a ve třídě krawka, která hulákala, neposlouchala, dělala si co chtěla. Děti jí měly taky plné zuby. Škola se to snažila řešit seč mohla, ale prostě nic moc nezmohla, vždycky to skončilo na tom, že s něčím musela souhlasit paní matka a a přes tu to neprošlo.
Jo, hele známý takhle řešil šikanu synka už v první třídě. Učitelka (tátovi) řekla, že to je smůla, tohle je problémová rodina a oni s tím nic nezmůžou, že ona je jen pedagogický pracovník a jestli chtějí, ať kluk změní školu.
Naštěstí to bylo před letními prázdninami. Táta kluka naučil alespoň malinko boxovat (bývalý velmi dobrý boxer). Takže hned v září byl pozván do školy, jak si to jako představuje, že kluk hned první týden zmlátil toho výrostka a jeho pohůnka. Tak jí známý řekl, že co to řeší, vždyť ona je jen pedagogický pracovník… A byl klid.
@Anonymní píše: Více
Také jsem řešila ve třetí třídě, všichni teda věděli kdo je agresor a učitelka mi narovinu řekla, že si neví rady. Zkontaktovala jsem maminku, která ho omlouvala a dělala z něj chudáčka, nastínila situaci a dala ji jasně najevo, že pokud se to bude opakovat ( v hodině strhnul syna ze židle a začal do něj kopat), tak půjdu na sociálku a posléze na policii. Kluka jsem si odchytla beze svědků ve škole a řekla mu, že pokud se syna ještě dotkne, chytnu si ho takhle znova a zmaluju ho jako velikonoční vajíčko ![]()
Od té doby se ho nedotknul, mě zdravil už z velké dálky a šikanoval ostatní děti..
Dodnes si mě pamatuje a říká mi ahoj teto a to už to jsou plnoletí kluci..
@Monchichik píše: Více
přesně…bohužel u nás se to některým spolužákům „líbí“ a tak se k vyrušování přidávají, prostě malý telátka vlézající dopuberty…a bohužel, né každý učitel si umí sjednat pořádek ve třídě, takže v učivu zaostávají víc a víc…
@KáťaKašpi Jo, takhle jsem to vyřešila taky někdy ve třetí nebo čtvrté třídě. U nás to teda učitelka řešila, ale moc s tím nenadělala, maminka tvrdila, že ten její by nikdy…tak jsem si ho chytila v šatně a od té doby byl klid, taky mi pak říkal teto a dodneška mě zdraví ![]()
@Keyllah u nás se jim to líbit přestalo všem, protože to bylo dennodenně, prostě pořád. Občas usnula, to byli pak všichni jako myšky, aby byl chvíli klid. Pak musela chodit na vyučování do sekretariátu, když už se to fakt nedalo vydržet. Děti by naštvané, musely se připravovat na přijímačky a neměly chvíli klid.
@Monchichik u nás se učitelka taky snažila, ale marně, tak jsem to vyřešila po svém a byl klid..ale ostatní děti byly chudáci dál, nakonec vím, že snad napadl i tu učitelku, řekl jí že krava apod..když se nedá domluvit s rodiči, je to pak sakra těžké
Já bych jen chtěla důrazně varovat před řešením - počkám si na narušitele a vyřídím si to s ním sama. Může se to nehezky zvrtnout a když to jó blbě dopadne, tak můžete mít popotahovačky vy. A ono to třeba zabere u vašeho potomka, ale ten agresor si najde jinou oběť, takže ve finále se celá šikana nijak nevyřeší. A, víte, ono je to někdy těžké. Jsou děti, které si jen neuvědomí hranici mezi hloupou legrací a šikanou a s tím se dá pracovat, nechají si domluvit, pochopí, že to, co dělaly, bylo špatně. Na druhou stranu jsou děti, které to mají v sobě. A může to být nějaká psychická porucha, vliv výchovy… Rodiče nespolupracují, bagatelizují a učitel má velice omezené možnosti. Každopádně řešení - všichni se sejdeme a ty označíš „pachatele“ není asi ideální. Protože, pokud má problém s dotyčným jen tvoje dítě a ostatní s ním vycházejí, bude tvé dítě označeno za „žalobníčka“ či ve vyšších ročnících za „práskače“ a bude to mít ještě těžší. Bohužel, je to tak. Děti jsou děti. Ty to vidí jinak.
@Buba mara Tak pokud selhávají metody školy, tak je mi líto, ale dítě si šikanovat nedám. A jo, věřím tomu, že než popotahovat agresora a jeho laxní rodiče, tak je lepší popotahovat rodiče šikanovaného dítěte, který už toho má plné zuby. To je rozhodně jednodušší. Tak je to tady bohužel nastavené, že pachatel má větší práva než oběti…
@Monchichik píše: Více
Ano, bohužel, je to tak nastavené, v mnoha případech tomu tak bylo. Jen chci říct, že oni tihle praví šikanátoři ze sebe umí udělat, když na to přijde, úplné ublížené chudinky. Ty si kluka podáš, zvýšíš na něj hlas, nedej bože mu zmáčkneš ruku a on pak udělá divadlo, jak se z toho nervově složil, protože on přece za nic nemůže. A pak je jen otázka času, kdy ti zazvoní u dveří nebo si na tebe počká jeho namachrovaný tatík. I to se může stát.
@Buba mara No pokud by se to bývalo bylo stalo, tak bych se obrátila rovnou na policii, já bych svoje dítě šikanovat nenechala a když nemá ty pravomoce škola, znepříjemnila bych jim život já. Ten kluk co šikanoval nejen mého syna tátu neměl, žil jen s mámou, která ho rozmazlovala, protože předtím o dítě přišla, tak tenhle mohl všechno. Ale v podstatě zlý nebyl, jen nevychovaný, pochopil to a byl chvíli klid…pak to teda zkusil za pár let na druhém stupni znovu, tentokrát už i na holky a to se řešilo taky, protože to tvrdila máma, že je šikanovanej on…no naštěstí už mám i poslední dítě téměř mimo školní systém…
To je slozite. Myslim, ze vedeni s tim nic moc udelat nezvladne. Jiste, sikana to urcite je. Mela jsem stejny problem ve skole a mam ho i ted v pracovnim kolektivu. Rekla bych, ze je to proste zpusob, jakym ostatni reaguji na jeji osobnost a psychiku. Citi, ze si muzou dovolit. Nekdy pomuze se jim postavit, jinemu se za takovy pokus vysmeji. Ja jsem skolu pretrpela a praci posleze zmenila. Je to na vas, ale myslim, ze by to mela mozna lepsi na jine skole, kde studenti nebudou mit potrebu nabijet sve ego
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.