Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A jen pro info, zkopírováno z metodického pokynu MŠMT, což by každá škola měla znát. Třeba to někomu pomůže:
„Pokud rodiče informují školu o podezření na šikanování, je za odborné vyšetření záležitosti zodpovědný ředitel školy. Při nápravě šikanování je potřebná spolupráce vedení školy nebo školského zařízení, školního metodika prevence, výchovného poradce a dalších pedagogických pracovníků, jak s rodinou oběti, tak i s rodinou agresora. Při jednání s rodiči dbají pedagogičtí pracovníci na taktní přístup a zejména na zachování důvěrnosti informací. Je nutné předem informovat rodiče o tom, co dělat v případě, když se dozvědí o šikanování.“
@olomoučanda píše:
Ono by to spíš mělo být naopak. S agresorem by se mělo pracovat, i mimo školu. Ne „uklidit“ oběť a co pak…? To se dělá v případech, kdy je opravdu potřeba zajistit ochranu oběti oddělením od agresora. Ale v tomto případě by měla být škola schopna řešit to jinak. Nejdůležitější by ale měla být práce s celou třídou, aby se do toho zahrnuli i ti, co třeba nic nedělali, ale přihlíželi.Příspěvek upraven 23.11.17 v 08:54
celá jejich třída jsou tyto dvě holky a dcera zakladatelky. jsou jen tři ve třídě. bylo to tu psané už nekolikrát
@olomoučanda píše:
A jen pro info, zkopírováno z metodického pokynu MŠMT, což by každá škola měla znát. Třeba to někomu pomůže:
„Pokud rodiče informují školu o podezření na šikanování, je za odborné vyšetření záležitosti zodpovědný ředitel školy. Při nápravě šikanování je potřebná spolupráce vedení školy nebo školského zařízení, školního metodika prevence, výchovného poradce a dalších pedagogických pracovníků, jak s rodinou oběti, tak i s rodinou agresora. Při jednání s rodiči dbají pedagogičtí pracovníci na taktní přístup a zejména na zachování důvěrnosti informací. Je nutné předem informovat rodiče o tom, co dělat v případě, když se dozvědí o šikanování.“
taky bych trvala ať přijedou do školy rodiče těch dívek. Možná vůbec netuší, jaké jsou jejich dcery agresorky.
Nechápu proč má být tvá dcera doma, jako aby měla zameškané hodiny? nebo aby pak byla ještě větší " vyděděnec"? nebo proč? prostě bych trvala kárném opatření + bych pohrozila, že jestli se ještě něco takového bude opakovat poženu to setsakra vysoko!!!
@žampion píše:
Nechápu proč má být tvá dcera doma, jako aby měla zameškané hodiny? nebo aby pak byla ještě větší " vyděděnec"? nebo proč? prostě bych trvala kárném opatření + bych pohrozila, že jestli se ještě něco takového bude opakovat poženu to setsakra vysoko!!!
přesně tak, místo aby se agresorky potrestaly, trestá se oběť vyšetřením a zameškáním školy.
K psychologovi bych poslala hlavně ty dvě.
Trvala bych na tom, aby byly doma ty dvě stvůry. Nechápu proč se postihuje oběť!!! To je fakt do nebe volající. A ty dvě malé mrchy se ve škole chechtají někomu dalšímu. A tvá dcera, která nikomu nic neprovedla je izolovaná. Já opravdu nemám slov.
zakladatelko navrhni písemně, že tvá dcera nebude vylučována z kolektivu, jelikož chyba není na vaší straně. Ať jsou doma ty dvě, které rodiče vychovávají jak strom v lese. Nebo jak se to říká.
![]()
@kontramatka píše:
Trvala bych na tom, aby byly doma ty dvě stvůry. Nechápu proč se postihuje oběť!!! To je fakt do nebe volající. A ty dvě malé mrchy se ve škole chechtají někomu dalšímu. A tvá dcera, která nikomu nic neprovedla je izolovaná. Já opravdu nemám slov.
zakladatelko navrhni písemně, že tvá dcera nebude vylučována z kolektivu, jelikož chyba není na vaší straně. Ať jsou doma ty dvě, které rodiče vychovávají jak strom v lese. Nebo jak se to říká.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Taky mě to nadzvedlo, já bych agresorkám neustoupila ani o píď a hnala do školy rodiče. Možná by nebylo od věci na tu policii zajít. Mám dojem, že zakladatelka to už předem vzdává???
@aiwwa píše:
Taky mě to nadzvedlo, já bych agresorkám neustoupila ani o píď a hnala do školy rodiče. Možná by nebylo od věci na tu policii zajít. Mám dojem, že zakladatelka to už předem vzdává???
Zakladatelka je spíš v tomto nezkušená a s prominutím naivní, protože si myslí, že to vyřeší kompetentní osoby. Ale bohužel takto dneska nic nefunguje. Pokud chce člověk adekvátní řešení, musí ho navrhnout a musí na něm trvat. Já jsem už se známýma pár věcí takto řešila a ačkoliv jim táhne na čtyřicet, tak museli uznat, že se za svou věc nedokáží poprat. Nechtějí vystoupit z řady ovcí a být ti nepohodlní. ale bohužel, doba je taková, že pokud člověk něco potřebuje vyřešit, musí to řešit sám.
Věřím tomu, že rodiče těch tyranek nemají ani šajna, co jejich princezny způsobují jiné rodině za trýzeň. A to je na tom to nejhoší.
@Klára1100 píše:
@žampion nejprve nic moc, ale když dcera ukázala konverzaci a nahravky tak se začalo něco dít. Příští čtvrtek máme ještě jednu schůzku na kterou mám přinést i posudek. Dohodlo se že dcera bude zatím doma. Ředitelka mluvila s děvčaty a upozornila je na následky, ony se samozřejmě vymlouvali ale když se řeklo že máme v rukou důkazy tak jim sklaplo. Vzhledem k tomu že ve školním řádu mají za šikanu vyloučení, jsem zvědavá jak to dopadne
No to nevím, někomu tu sklapava, ale Tvoje dcerka zůstane doma/vyloučena. Co je to za nebetyčny nesmysl. Upozornila bych je, že jejich povinosti je postupovat podle školního řádu!!! A jaky posudek? Že dcerka je na tom psychicky mizerne? Že není momentalne schopna dokončit školu? Nenech je operovat/vyuzit nasledkem. Zda se mi, že se budou snažit zaměnit nasledek za pricinu. Tohle zkrátka musíte s dcerkou vybojovat. Já vím, že je to chaba utecha, ale máte tu spoustu lidi/mamin, který bojujou s vámi.
No a nebo si počkat na holky sama..
moje kamarádka řešila šikanu kluka. sice na základce a první stupen, ale taky se nic nedělo a pořád se to nějak…
A jednou, když už to přeroslo přes hlavu, tak si zašla do školy, mluvila s třídni na chodbě a problém řešila- myslím to bylo, že kluk vzal jejímu synovi žákovskou a napsal mu tam sám!!! poznámku.. což za nás by bylo snad i na 3 z chování.. a Pak když učitelka kličkovala, tak ji řekla, že chce, aby se kluka zavolala a zeptala se ho.. tak třídní kluka zavolala na chodbu..
No kamarádka nečekala, a hned ho zhoukla na jednu, dobu, že ještě jednou, tak se to požene výš a bude mít problémy. Od té doby klid..
Já ji řekla, že je možné, že na ni rodiče naběhnou, což ona na to, že by byla ráda, že by zhoukla i je, jakého mají smrada
@Klára1100 píše:
@žampion nejprve nic moc, ale když dcera ukázala konverzaci a nahravky tak se začalo něco dít. Příští čtvrtek máme ještě jednu schůzku na kterou mám přinést i posudek. Dohodlo se že dcera bude zatím doma. Ředitelka mluvila s děvčaty a upozornila je na následky, ony se samozřejmě vymlouvali ale když se řeklo že máme v rukou důkazy tak jim sklaplo. Vzhledem k tomu že ve školním řádu mají za šikanu vyloučení, jsem zvědavá jak to dopadne
no nevím, ale asi by bylo lepší řešení holky třeba na 14dní vyloučit, ne aby byla doma tvoje dcera, to je sakra divný řešení, mi přijde, že to škola chce zamést pod koberec.
Tvoje dcera bude doma a bude jí utíkat ucivo, bude si shánět látku co se má doucit a děvčátka budou vyzivana ve škole.
A co jsi tim vyresila? Holka stazena ze skoly, posudek - jako opravdu???, a agresorky dal chodi do skoly. Ja uz fakt rozumim tomu, proc kdysi muj otec navstivil rovnou rodinu agresora, pomerne jasne vysvetlil jak agresorovi, tak jeho rodicum, ze jeste jeden incident vuci memu bratrovi a rozbije hubu kompletne vsem. Od te doby svaty pokoj.
Nerikam, ze je to spravne reseni, ale ty jsi mela ve skole postupovat mnohem razantneji.
@Poison Eve @medunka23 Asi budu nepopulární, ale… na druhou stranu buďme zase realisty. Škola hned nepřistoupí k vyloučení ze školy, pokud ty holky nemají jiné problémy, stalo se to poprvé (a snad naposledy). Škola taky musí dodržet nějaký postup a holt využít výchovných opatření, která jsou ještě předtím, než opravdu někoho vyloučí ze školy. A hlavně by to měla řešit s rodiči těch holek a ti pak s dcerami.
Ještě k tomu názoru, že rodič naběhne na rodiče těch holek, že jim rozbije hubu atd…člověk by to nejraději udělal, chápu, ale obávám se, že by se to otočilo proti němu. Tomuhle bych se fakt vyvarovala. A navíc, děcka poučujeme o agresivním chování a sami se nakonec chováme stejně…?
@olomoučanda píše:
@Poison Eve @medunka23 Jenže, na druhou stranu buďme zase realisty. Škola hned nepřistupuje k vyloučení ze školy. Taky musí nějak postupovat a holt využít výchovných opatření, která jsou ještě předtím, než opravdu někoho vyloučí. A hlavně by to měla řešit s rodiči těch holek a ti pak s dcerami.Ještě k tomu názoru, že rodič naběhne na rodiče těch holek, že jim rozbije hubu atd…člověk by to nejraději udělal, ale obávám se, že by se to otočilo proti němu. Tomuhle bych se fakt vyvarovala.
Tady nejde o okamzite vyloučení tech dvou holek, ale skola v podstatě vyloučí tu holčinu, zakladatelčinu dcerku. Nezdá se mi to jako správně výchovné opatření. Takhle mi to připadá jako schválení šikanování, ktere ty dvě provozuji.
@olomoučanda píše:
@Poison Eve @medunka23 Asi budu nepopulární, ale… na druhou stranu buďme zase realisty. Škola hned nepřistoupí k vyloučení ze školy, pokud ty holky nemají jiné problémy, stalo se to poprvé (a snad naposledy). Škola taky musí dodržet nějaký postup a holt využít výchovných opatření, která jsou ještě předtím, než opravdu někoho vyloučí ze školy. A hlavně by to měla řešit s rodiči těch holek a ti pak s dcerami.Ještě k tomu názoru, že rodič naběhne na rodiče těch holek, že jim rozbije hubu atd…člověk by to nejraději udělal, chápu, ale obávám se, že by se to otočilo proti němu. Tomuhle bych se fakt vyvarovala. A navíc, děcka poučujeme o agresivním chování a sami se nakonec chováme stejně…?
nejde o vyloučení, ale jakýkoliv postih, který jaksi dopadl na hlavu oběti.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.