Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@aplla Zajímavé téma. Asi se dá říct, že průběžně v běhu života nacházím věci, u kterých rezignuji, začnu je přijímat jak jsou bez toho, abych měl sílu bojovat o nějakou jejich změnu, a zároveň nalezám nové věci, kde tu lhostejnost nemám. Je to prostě vždy volba priorit, anebo jindy určitá rezignace v důsledku zklamání, nebo vědomí, že jsou věci, které sám o sobě nezměním.
@Anonymní píše: Více
Neber si to osobně prosím, k ja růžovou ráda nosím.. Jen mě napadl tenhle případ, protože mě tenkrát oslovil instruktor, jetsli jsme s dcerou ségry
manžel mi doma říkal, že je to tím že se oblékáme podobně
@aplla píše: Více
Takhle, pětatřicítku si nikdo neplete se sestrou cca desetiletého dítěte. Fakt ne. Spíš to myslel ironicky aka oblékáte se jako sestry, což některé matky plánovaně dělají.
Čtu tě vaše reakce a mám teda důvody k zamyšlení az az..Předem moc díky že jste si dali čas vůbec odpovídat cizímu člověku, už to mi trochu zvedlo náladu.
Nechci být, opici’ matka, snad jí ještě úplně nejsem..
@Anonymní píše: VíceŽe ty budeš jedna z těch, která chce, aby s o ní pak samozřejmě její děti staraly
Neblázni, proč bys to dělala? Je ti jasný, že děti vyrostou a jednou odejdou? Co budeš pak dělat? Co když odejde i manžel? Když si se snažila to změnit, tak co se stalo že to takhle vzdáváš?
To snad měla být poklona, ne?!
jako, že vypadáš mladě! A ty kvůli instruktorovi zahodíš růžovou bundu
!
Ja to docela chápu. Dětství jsem mela taky spatny a dost mě to ovlivnilo, špatně jsem pak fungovala, nemela kamarady, s nikým nevychazela, vztahy katastrofa, trvalo tak do 25 než jsem se dokázala nejak srovnat, pochopit co bylo špatně na vztazích a vzorech v rodině a začít si budovat život jinak. To odrazeni ode dna taky nebylo lehky, bylo to pěkných pár let dřiny. A pak pro změnu kdyz jsem mela zivot v poradku, manzela, vsechno, neslo otěhotnět nebo donosit. Mezitím jsem sice vystudovala a nasla si dobrou práci která mě bavila, ale celkově proste ten život za moc nestal. Takže teď kdyz mám konečně dítě, nějak mám pocit, že nějaká moje realizace, práce, koníčky, jsou vlastně docela nepodstatné blbosti. Důležitý je, aby dítě mela stabilní a pohodovou rodinu a zázemí. Tomu všechno prizpusobuju a pak už moc není prostor. Když bych dala přednost někde sobe, přišlo by mi to k tomu dítěti nefér. Cítím jako svoji povinnost udělat pro nej všechno co můžu. Tím nemyslím opičí lásku, že ho nepustim mít vlastní život nebo budu chtít aby byl v dospělosti se mnou, to ani náhodou, takové myšlenky nemam. Co bude az mě nebude potřebovat uvidím, jsem celkem v klidu, mám vzdělání a praxi na to abych se prijatelne uzivila i kdyby cokoliv, když budu vědět že jsem dítě dobre vychovala a ma svůj, život, budu mít pocit ze mam splněno, a nakou náplň volného času si asi najdu bez problémů, to není tak že bych nevedela o ničem co bych chtěla dělat. Ten prostor pro sebe ale chci tvořit podle toho, kdy mě dítě uz nebude potřebovat, ne naopak. To zahrnuje i postupný navrat do prace.
V některých větách jsem se našla, není to jednoduché dat sebe na první místo že?
Ono to možná vyznělo že je nikam nepustím atd. ale snažím se je spise podporovat v jejich zájmech- dcera odpo tráví s kamarády, na kole, v lese..
Taky bych chtěla aby byli v životě samostatní, jen ze své zkušenosti vím, že pokud za vámi stojí milující rodiče, je to velká výhoda nebo ne?
Jo přesně tak. Myslím si že víc přínosné pro dítě je, že na něj máma má čas a je pro něj kdyz ji potrebuje, nez kdyz ma skvělou kariéru, plní si své sny, a na dítě čas nikdo nemá, je od rána do večera v nějakých institucích kde třeba být nechce. Coz neznamená že budu dítěti bránit aby bylo někde kde byt chce. Ja právě moc nemám pocit, že bych sebe na první místo dávat mela. Až bude dítě pryc, teď to cítím tak ze budu ráda že jsem to pro něj udělala a prostě se uvidí
Já jsem třeba dítě, co tu obětavou matku má. A můžu ti říct, že mě i sourozence to v pozdějším věku dost štvalo. Ne kvůli tomu, že by nás v něčem omezovala, ale právě to, jak se evidentně upozaďovala a vždycky všechno bylo pro nás, ač jsme se jí snažili tlačit k opaku, protože jsme to vnímali, bylo ve výsledku nepříjemné.
@Livi92 píše: Více
Člověk má pak i pocit takového nepsaného závazku, že? Pocit, že nemůže zklamat a je de fakto spoluzodpovědný za jeho spokojenost…
@Livi92 píše: Více
Jo to je mi jasný že na to chce dát pozor. Vím o tom, až mi jednou řekne mami udělej si volno a jdi kam ty chceš, půjdu. Ale to budu vědět že mu to fakt nevadí. Nejsem opičí matka, vodim ho od dvou let na dopoledne dvakrát týdně do skupinky protože tam mají super program a líbí se mu to, ma už odtud i kamarady se kterýma se vídáme i mimo. Ne proto ze chci pracovat, ale protože pro nej v tom vidím přínos a on chce.
Ses obeti tlaku na „uzivani si“, zivot se normalne zije, jsou lepsi chvile, jsou hodne tezke chvile, zalezi i hodne na nas, jak se nastavime, co zvolime. Nejhorsi je delat ze sebe obet, ze nekdo muze za to, ze jsme takovy a makovy, ze jsme nemeli tohle nebo tamto. Jsi nespokojena? Zmen to. Jsi spokojena, tak co resit? Neskalulkuj se, nerad se do zadnych skupin, proste zij
Nebudu si to brát osobně, ale nosím růžovou bundu, kterou miluju a sluší mi a je mi 46. V čem vidíš problém?