Říjen 2006

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6260
21.3.06 14:41

Ahoj holky,
vítám nové těhulky, kolik nás tu už vlastně je?To bude v říjnu nových miminek. :)
Koukala jsem, že tu řešíte hmotnost, asi to je u každého jinak, já jsem shodila 5 kilo, ale to je u mě normální, v předchozích těhu jsem to měla taky tak a pak jsem to zase rychle nabrala. Kromě toho jsme před otěhotněním v rodině zrovna prožívali těžkou nemoc a já jsem typ co z nervů jí, takže bylo kde a co ubývat.
Lindas - jsem doma už od ledna a pěkně mi už hrabe. Čtu všechno co má písmenka, brouzdám po netu, pouštím si filmy a duševně krním :? Přemýšlím, že bych se začala učit španělsky. 8)
Mám zase novou fotečku z UZV - koukám, že moje paní doktorka je snad dělá nejčastěji. Mimískovi byly vidět nožičky i ručičky(jednou mávalo) a mozek. Někdo tady říkal, že na fotečce není nic moc vidět, je to normální, dr. se dnes říkala, že za celou svou praxi to tahle krásně všechno ještě neviděla. Je to prý proto, že mám hodně obrácenou dělohu a sonda je blízko mimi. Takže nenormální jsem vlastně já :lol:
Jejek - co inspekce, dali Ti zatím pokoj?
Tak se holky mějte hezky, odpočívejte a hlaďte bříška. Pozdrav Tesali.
 Bibi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1107
21.3.06 16:06

pro Bibi:
potesila jsi me, ze v „domacim prostredi“ netrcim sama :)
neznamena to ale, ze bych Ti to nejak extremne prala, protoze me uz taky nekdy hrabe
hlavne manzel z toho asi bude brzo na prasky
no, zatim se snazi a stara, takze si vlastne nemohu na nic stezovat

ohledne ultrazvuku:
byla jsem u sve Dr. zatim dvakrat a vzdy jsem odchazela s foteckou
i kdyz na te prvni byl jen „cerny flek“ 8)
ani jsem si o ne nemusela rikat
pripadalo mi, ze pri druhem UTZ mela snad vetsi radost nez ja (a ja ji mela obrovskou!), ze tam mimis je a srdicko tluce

ted jdu az 4.4. na genetiku spojenou s UTZ ve 12tt
tam mi asi fotecku nedaji :cry:
no, uvidime
hlavne, aby bylo vsechno ok!

pohodovy den vsem!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3888
21.3.06 16:11

Vítám nové těhulky, už jsem si vás zapsala do seznámku. Seznámek stále aktualizuji a tak jednou týdně hodlám vkládat, abychom měli přehled, kolik nás tu je a jak jsme daleko.
Já chodila cvičit na cvičení, na které jsem chodila už před těhu, teď to holt do konce 12tt musím odložit, ale pak hodlám cvičit dál, i sestřička mi říkala, že je to dobré. Když jsem šla cvičit, tak jsem se nepřepínala a jakmile jsem cítila, že nemůžu, tak jsem si dala pauzu. Zatím jsem i posilovala břicho, slyšela jsem dva názory, jeden říká příme posilovat do konce 3 měsíce, šikmé do konce 5 měsíce a druhý to ještě o dva měsíce posouval, přímé do 5 a šikmé do 7, hodlám se řídit radši tím prvním.

Klára

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1466
21.3.06 16:21

Bibi, inspekce mě dneska minula, tak doufám, že při tom zůstane.

Holky, chodí na genetiku všichni kolem 12tt? To bych určitě šla k jiné Dr. a tam snad funkční tisk na UTZ mají. Já bych tááák chěla fotečku.......

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
21.3.06 16:44

myslim, ze ten screening v prvnim trimestru se dela automaticky vsem tehulkam - odber krve a UTZ- mezi 12 a 13 tt (to nevim presne)
kdyz je tam nahodou problem navrhujou amniocentezu(odber plodove vody)
ty testy na chemicke bazi mohou byt i falesne pozitivni, tak pro jistotu
pak je povinny tzv. velky UTZ ve 20tt, kde zjistujou, jestli je vsechno tak, jak ma byt
coz povazuju za dobry zpusob, prece jen kdyz to vidim, tak tomu verim :lol:

urcite je tam neco v druhem trimestru
vetsinou se ty odbery a testy delaji automaticky u gynekologa, kdyz se nepredpoklada problem (dedicne zatizeni v rodine, vazna nemoc atd)
snad jen tu amnio muze tehulka odmitnout
vlastne mozna jde odmitnout vsechno, ale to fakt nevim…
i kdyz me to pripada smysluplny, ackoli vysledky mohou byt nekdy zbytecne zavadejici
tezko soudit

mozna jsem se spatne vyjadrila - fotecku mi na genetice nedaji automaticky, asi si o ni budu muset rict a predpokladam, ze i zaplatit, kdyz jsou specializovane pracoviste…

nekdy mam pocit, ze pro klid duse bych musela chodit na UTZ kazdy tyden, ale to by me Dr. nejspis hnala..... 8O

• Citovat
  • Upravit
1107
21.3.06 16:49

prominte
neprihlasila jsem se
ten anonym se screeningem
uz mi asi „sploucha plodova voda na majak!“

pro Jejek:
smolim Ti soukromou zpravu
snad to dokazu i odeslat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7461
21.3.06 17:09

Já jsem si myslela, že ty testy na vady jsou až ve druhém trimestru a pak se případně navrhuje amnio. No zítra se na to zkusím poptat, pokud si vzpomenu.Jdu na kontrolu, taky bych nejradši na UTZ každý týden.:) Pro klid duše… Navíc u dvojčat prý ty testy z krve vychází špatně skoro vždy, není to prý na to nějak kalibrované, či co. Takže budu asi zvažovat to amnio. Slyšela jste na to některá nějakou negativní zkušenost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3888
21.3.06 17:12

Capinko, určitě se zeptej, já taky slyšela, že se dělají testy na VVV až ve druhém trimestru. Jak je to s dvojčátky netuším. Na amnio jsem žádnou špatnou zkušenost neslyšela.

Klára

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1107
21.3.06 17:23

Capinko,
tady je prekopirovany clanek o te prenatalni diagnostice, abych tu jen „neodborne nezvanila“
snad Ti to pomuze se lepe zorientovat
(ackoli nekdy moc informaci skodi :? )

Prenatální genetická diagnostika
(vyšetření genetických vad v těhotenství)
Je vyšetření, které odhaluje výskyt vrozených vad u plodů nebo upozorňuje na jejich riziko.
Pro každé počaté dítě platí obecné populační riziko 3-5% , že se může narodit s nějakou vrozenou vadou. Naprostá většina těchto vad vzniká náhodně u konkrétního plodu a nemá souvislost s rodovým výskytem.
V prenatální diagnostice se k vytipování rizikových skupin těhotných používají nejdříve screeningové metody: trojitý test anebo kombinovaný test I.trimestru. Na základě pozitivního screeningu se těhotným nabízejí již cílená vyšetření (odběr plodové vody - amniocentéza a specializovaná ultrazvuková vyšetření), která vyloučí riziko vrozených vad plodu budˇ 100% nebo sníží riziko na minimum.
V případě zjištění závažné vrozené vady může těhotná žena zvolit možnost ukončení těhotenství z genetické indikace, které se provádí nejpozději do konce 24. týdne.
Trojitý test (triple test)
Pro vyhledávaní plodů se závažnými vrozenými vadami se používá biochemické vyšetření markerů z krve matky - trojitý test. Tento test se provádí mezi 14.-18. (nejlépe 16,5 -17) týdnem těhotenství a všem těhotným je hrazen zdravotními pojišťovnami.
Pozitivita biochemických testů ještě neznamená onemocnění plodu, ale upozorňuje na riziko a je důvodem k genetické konzultaci. Klinický genetik specifikuje určené riziko a navrhuje další diagnostické postupy. Nejčastěji to je odběr plodové vody - amniocentéza a specializovaná ultrazvuková vyšetření plodu
Amniocentézu je optimální provést mezi 15. - 18. týdnem gravidity.

Kombinovaný test v I. trimestru
Stanovení dvou plasmatických bílkovin - možných ukazatelů fetálních anomálií (těhotenský plasmatický protein A a volná podjednotka beta hCG). Nejlépe je provést test v 9-11. týdnu gravidity. Tento test v kombinaci s měřením šíjové řasy a detekci přítomnosti NB (nosní kůstky) může odhalit až 87 % plodů s Downovým syndromem. Falešná pozitivita je 5 %. Vyšetření je tedy výhodnější než klasický triple test (v současné době není hrazen zdravotní pojišťovnou).
Tradiční screening prováděný v 16. týdnu - tzv. trojitý test dokáže zachytit jen 50-60% dětí s tímto syndromem.
Nuchální translucence - NT
Ultrazvukové měření ztluštění na šíji plodu. Ideálně by mělo být provedeno ve 11. - 13. týdnu gravidity. Tato metoda je založena na skutečnosti, že 70 % plodů s některými vrozenými vadami má významný otok na šíji způsobený nahromaděním tekutiny. Tento test je schopen odhalit přibližně 75 % chromozomálních abnormalit (Downův syndromu, Edwardsův syndrom, Patauův syndrom, Turnerův syndrom a vady srdeční), falešná pozitivita je asi v 5 %.
Přítomnost nosní kůstky
Ultrazvukem se sleduje obličej plodu a pokud mu v 11. až 14. týdnu chybí nosní kůstka nebo je nedostatečně vyvinutá, je velmi pravděpodobné, že plod trpí trisomií 21, 18, nebo 13, případně jinou genetickou vadou. Diagnózu musí potvrdit ještě další vyšetření
Ultrazvukové vyšetření ve 2. trimestru
Provádí se ve 20. - 22. týdnu těhotenství. Hodnotí se následující orgány: srdce (4 oddíly, velké cévy), bránice, žaludek, ledviny, močový měchýř, páteř, přední břišní stěna, pupečník, mozek, obličej, 4 končetiny. Rovněž chování plodu, umístění a struktura placenty a množství plodové vody.
Amniocentéza
je odběr několika mililitrů plodové vody (většinou mezi 15. a 18. týdnem gravidity).Vzorek plodové vody je vždy vyšetřen cytogenetickými metodami a na doporučení genetika může být vyšetřen i dalšími metodami - molekulárně genetickými (genovou analýzou) , sérologickými a biochemickými metodami. Cytogenetické vyšetření chromozómů s vysokou pravděpodobností (99,5 %) určí genetické postižení plodu, genová analýza a biochemické vyšetření může přispět k diagnóze některých tzv. monogenních chorob, sérologické vyšetření může potvrdit prodělané infekční onemocnění u plodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3888
21.3.06 17:39

Lindas, díky za tak obsáhlé info, je to skvělý. Zase jsme o něco chytřejší. Díky Klára

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3596
21.3.06 19:23

Ahojky,

Lindas, díky moc za obsáhlé informace, já jen doplním, co vím a mám potvrzené. Screening v prvním trimestru není hrazený pojišťovnou, jsou na to pouze nějaké granty a nedělají je všichni, člověk by se musel zeptat, rozhodně na to nejsou vyškoleni všichni gynekologové v ČR. To jsou informace, které mi dala moje Dr. V ČR. Navíc nevím, jak hodně se k výsledkům těchto testů vracejí v případě špatných výsledků tripple testů.

Tripple testy se dělají kolem 16. týdne, výsledky vypadají nějak jako:
Pravděpodobnost DS: 1: číslo
Pravděpodobnost rozštěpů: 1:číslo

Podle toho se doporučuje další vyšetření. Buď odběr plodovky, genetický ultrazvuk. Mně vyšly v prvním těhotenství špatně výsledky na rozštěpy, ale byl doporučen pouze podrobný UTZ ve 20. týdnu. Jinak pravděpodobnost potratu při odběru plodové vody je 1%. Můj názor na všechno je, že je to poněkud zdlouhavé, na výsledky tripple testů se čeká kolem 2 týdnů, potom odběr plodovky, výsledky zase v řádech týdnů a jste rázem docela dost přes 20. týden. Kéž by do budoucna měly všechny těhulky možnost screeningu v prvním trimestru. Musí to být jednodušší. :! :! :!

Gabinko, nemyslela jsem to špatně, prostě pouze výměna názorů. Já jsem naštěstí při prním těhotentví nic nepotřebovala, ale teď jsem brala prvních 14 dní docela dost Paracetamolů (Paralen) a dokonce i Ibubrufenů, byla jsem po bouračce na kole. Taky byly asi 4 rentgeny zad. Naštěstí by to prý mělo být v pořádku, bylo to prvních 14 dní těhotenství a prý pokud by bylo něco v nepořádku, už dávno bych potratila. Tak snad. :)

Mně prsa zatím narostly pouze trošku, tak o 0,5 čísla. Podprsenky pro těhotné a maminky mám vyzkoušeny Anita materity, jsou drahé, ale dobré a mně hodně vyhovovaly. Nejhorší nárůst prsou jsem zažila při tvoření mlíka, to jsem se rázem měla problém dostat do košíčků D, když normálně mám B. :P

Jóga pro těhotné je určitě vhodná a jakékoliv cvičení taky. Chce to jenom poslouchat hlas svého těla a taky jednat podle toho, co Vám doporučí lékař.

Mějte se všichni krásně a pohlaďte bříška.

Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zuz
2190
22.3.06 09:15

letadlo již před pár dny jsme tady screening v prvním trimestru řešily a tak se budu opakovat - můj doktor mne poslal v 10tt na krev a ve 12tt jdu na ultrazvuk - poslal mne do GENNETU a nic platit nebudu, pokud Tě pošle Tvůj gynekolog je to v pořádku. Pokud o to vyšetření stojíš již v prvním trimestru zkus si na internetu dohledat informace a požádej svou dr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10813
22.3.06 09:21

Jezis Jani-Déčka???!!! 8O 8O 8O tak to teda bude neco :lol: to se mam na co tesit :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3596
22.3.06 09:48

Zuz,

díky, ono to se mnou není tak jednoduché. O vyšetření bych stála, ale moje Dr. ho nedělá, dělá ho nějaký doktror poblíž. Jenže to všechno je mi totálně na nic, momentálně jsem v Anglii, do Čech se vracíme až v květnu. Tak se prostě musím spolehnout na tripple testy a věřit, že mimčo bude zdravé. :! A ONO BUDE :! :! :!

Gabinko, to bylo po porodu a měla jsem děsně moc mlíka. Byla bych normálně kojná, dostřel mlíka, když se Kája pustila v prvních 5 minutách byl asi 4 metry, nevěřila jsem. Ale už se na to zase moc těším. :D Během prvních měsíců kojení se to srovnalo na Céčka a po odstavení zase zpět na B.

Mějte se.

Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17878
22.3.06 10:00

Ahoj holky!

nakouknete:
http://www.porodnice.cz/…podek/in.htm

da se v ni listovat, je moc hezka, asi si ji vytisknu:-)

Dneska odpolko jdu na ten ultrazvuk, tak na me myslete:-)

Zatim pa, Zuzka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital