Říkáte dětem, že když se nebudou učit, skončí za kasou?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5420
12.7.16 16:16
@Keyllah píše:
Takže ti vadí absolventi VŠ? a lidi co dělají selfií a dávají je na fcb? a maminky od dětí co dávají vysvědčení na fcb? k tomu ty témata o tanečních vystoupeních dětí…já ti nevím, co nějaké normální téma? To by nebylo???

Pokud jsou vystudovaní ve správném oboru, tak je to v pořádku :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11941
12.7.16 16:19
@Slečna Ferka píše:
@Kaliopa Upřímně, neříkám nic takového. A ne kvůli počtu vysokoškoláků, ale proto, že žádná práce není ostudná. Nechci, aby si moje dítě myslelo, že kdo je za kasou (uklízečka, dělník, prodává v Mekáči atd.), je nějakej póvl.

Každý jsme nějaký, každý má nějaký intelekt, schopnosti, časové možnosti, možnost dojíždění atd. (dělat za kasou je fajn, když si můžete naplánovat směny - s malými dětmi člověk často nemůže makat 9-17, tak co je lepší: být na dávkách, nebo jít na pokladnu?).

A navíc - nekdo tu práci dělat musí. Kdyby si všichni mysleli, že dělat za kasou je pod jejich úroveň, kde si nakoupím? (Obdobně: kdo mi v práci uklidí? apod.)

Čili já svoje dítě naopak vedu k respektu k lidem, ať dělají cokoli. Důležité je, jestli jsou milí a poctiví, a ne, jaké mají zaměstnání.
@Apaji píše:
Pocházím z dělnické rodiny. Jsem jediná s VŠ. Práce dělníků si vážím.

Dceři říkám, že má všechny možnosti otevřené, může být čím bude chtít, že stojí na začátku svého života, který má ve svých rukou a může si vybírat. Že jí až závidím její mládí, příležitosti a možnosti. Ale když se nebude učit (myslím tím lenost), nebude si moct vybírat. Bude muset dělat to, co na ni zbude. Dávám ji za příklad těžkou práci mých rodičů, noční směny apod. (což samozřejmě mívá i lékař, sestra, složky záchranného systému, řidiči atd.). To vše v rámci motivačního rodičovského rozhovoru, když se mi ve škole sekne :roll: Ale ona je smíchanina - bohémský praktik :mrgreen:. Krásně maluje a fotografuje, na druhé straně miluje přírodovědu, se zvířaty to umí, nicméně veterinu studovat nechce. A zatím se nevyjádřila ani v tom smyslu, že by pro ni byla VŠ, že stačí SŠ. Asi něco se zvířaty, někdy mluví o tom, že by chtěla svou farmu, někdy pracovat v ZOO. Je jí 11 let, takže zatím není vyhraněná.

Je pravda, že VŠ nyní zabírají místo středoškolákům - na recepcích, jako asistenti apod. Plno pseudooborů, které jsou pro praktický život nepoužitelné, samý analytik, poradce, manažéééér. Na duhé straně nepotřebuju kadeřníka s maturitou, aby se mnou debatoval o literatuře německého klasicismu, ale potěšilo by mě, kdyby měl například ekvivalent ve svém oboru, jako mistrovské zkoušky.

Tohle je krásně napsáno a vůbec to téma je zajímavé, v tom se zakladatelky musím zastat. Ale něco tu nezaznělo - když bude chtít být váš potomek třeba tou prodavačkou nebo popelářem, ano, dělat je někdo musí a i já si vážím všech profesí. Ale jedna věc je být popelářem a prodavačkou od 20, a jiná třeba v 45. Co když vaše dítě bude za pár desítek let nespokojené, že se neučilo lépe nebo nestudovalo dál, ale celý život bude „jen“ prodavačka? Nic proti prodavačkám nemám, ale uznejte, že je to jedna z hůře placených profesí. Narážím tím na to, že podle mě je lepší být prodavačkou s titulem, u nás se třeba říká, že s lopatou můžeš házet vždycky, ale vzdělání ti nikdo nevezme. Kdežto pokud bude někdo prodavačkou bez vzdělání, přece jen je obtížnější si ho doplnit až dodatečně. Nicméně každý není ambiciózní, nemá potřebu titulů, dobrého platu, prostě mu stačí to, co dělá. Tady jde o to, že hlavní úlohou zaměstnání by mělo být relativně bez problémů se uživit.

Často se nadává na vysokoškoláky, co jich je, každý musí mít titul a vážně se to asi přehání. Ale na druhou stranu se tomu moc nedivím, podívejte se na platy lidí se základním vzděláním nebo vyučených. To není vina samotných absolventů, to prostě žádá trh, že dnes chtějí mít všude aspoň maturitu. U kadeřnice nebo prodavačky to skutečně nechápu, byť jsem třeba slyšel, že na vedoucí v prodejně už je maturita potřeba.

Tu obrovskou mánii s tituly odpálili politici v 90. letech, hlavně pravicoví. Vštěpoval se názor, že živit se rukama je fuj, že je manuální práce podřadná atd. A druhý faktor je ten, že byl velký tlak na to, aby většina lidí ve státním sektoru měla titul, prostě bez vysoké se na určité pozice nedostanete, a to ani v případě, že jste sebelepší. Záměrně nehodnotím, jestli je to dobře nebo špatně, jen konstatuji. A to je důvod, proč často různí vysoce postavení představitelé např. policie studovali v Plzni, „ostrou“ vysokou by mentálně nedali. A proč? Protože bez vzdělání by nikdy tu pozici vykonávat nemohli a zamrzli by v XY platové třídě.

No a po státním se začal opičit (vyžadovat tituly) i sektor soukromý. Takže de facto ty lidi nemají jinou možnost. Řemeslo má zlaté dno? Jak kde a jak pro koho. Možná pokud si časem založíte vlastní firmu, ale pokud vyučený kluk dělá pod někým, tak si slušné peníze vydělá málokdy. A je úplně jedno, jestli je automechanik, pokrývač nebo truhlář.

Pak pracovní doba - bude to vždy 8 hodin? Ne. Pak má člověk možnost dělat v montovnách u pásu, což taky není pravé ořechové pro každého. Já vidím tedy problém v platech. Proč je tak málo řemeslníků, když se podle mnohých příspěvků mají skvěle? Protože se mají skvěle jen někteří? Nebo proto, že rodiče vymývají mozečky svým dětem a nechtějí, aby lezly po střechách v 35 stupních jako pokrývači a v 50 rokách měly třeba melanom?

Někdy i sebelepší peníze vám nevykompenzují tu dřinu. A většině mladým se dnes dřít nechce, fyzicky. Manuální profese jsou zde mizerně placené. Každý nemůže být právník, doktor, manažer, ekonom, ale v podstatě se nedivím, že většina mladých jde dnes studovat tyhle obory, vybírají si prostě tu snazší cestu. Když by váš syn chtěl být třeba horníkem a dcera dojičkou krav, respektovaly byste tohle přání bez mrknutí oka, nebo byste radši ze syna měly třeba právníka, plastického chirurga a z dcery vysokou diplomatku? Nemyslím, že byste se za ně styděli, kdyby to byl horník a dojička, ale jako právník nebo diplomatka by určitě ten život měli lehčí a líp placený, i když prc. doba nepravidelná, kdežto jako horník a dojička by měli vesměs po 8 hodinách padla.

Něco jiného je, pokud toho člověka ta práce baví - baví mě auta, budu automechanik. Umělecký kovář. Za mě ale má smysl buď makat pro stát, nebo začít podnikat. Všechno ostatní mi přijde tak trochu jako vym*davani s lidma. Nejsem podnikatel ani státní zaměstnanec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
12.7.16 16:24
@Malaga píše:
Myslíš třeba sebe, jak sleduješ tu paní na FB a kritizuješ ji?
:mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11941
12.7.16 16:34
@Bora-Bora píše:
Tyto obory se studují na vš, tudíž se tam hlásí dospělý, cca 20 let a každý má možnost zjistit si míru uplatnění a ihodnocení předem než se pro studium rozhodne, tak tenhle argument je trochu mimo mísu

Tohle jsem si myslel dřív taky, ale je to dost krátkozraký názor. Proč tedy třeba učitelé a lékaři pořád křičí, jak berou málo? Přece než jdu studovat nějaký obor, zjistím si, jaký tam je plat, abych následně nefňukal. Jenže něco jiného jsou průměrné platy v různých oborech, které do nás hustí média, a něco jiného pak realita. Moje kamarádka dělala v roce 2012 pohovor na sekretářku na Ministerstvu vnitra, součástí byly i psychotesty a nástupní plat 13 000 hrubého. To jen na ukázku pro ty, co si myslí, jak stát skvěle platí.

A takhle je to u všech profesí, kdybychom se měli řídit jen podle platu, studovalo by se výhradně 5% těch nejlukrativnějších. A to, že má nějaká pozice vysoce průměrné platy ještě není zárukou toho, že ho budu mít taky.

Příspěvek upraven 12.07.16 v 16:35

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
733
12.7.16 16:34
@Kaliopa píše:
Mně přijde, že to dnes neplatí, pokud počet absolventů VŠ poroste současným tempem, budeme je za každou vídat stále častěji.

Nj, hlavně ty snaživé holčičky, co se tak trapně šprtají a mají samé jedničky, že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
12.7.16 16:43

Ty podle všeho delas v EU teda v jiné si to psala. Tak asi děláš takové průzkumy?
Nebo se tam nudis?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11941
12.7.16 16:48
@AlphaOmega píše:
Nejlepší odpověď. Každá práce si zaslouží úctu. Kromě úředníků samozřejmě. 8)Příspěvek upraven 12.07.16 v 15:40

I ten úředník si zaslouží úctu, pokud je slušný, vstřícný a nebere úplatky :mrgreen: Samozřejmě že i úředník může být debil, ale debily a hulváty máte v každé profesi, i prodavačky můžou být namyšlené krávy. A třeba já mám s úředníky, až na jednu výjimku, samé pozitivní zkušenosti. Je to o lidech, proto obecně nemám rád, když se nějaká povolání háží do jednoho pytle, výskyt kokůtků je napříč profesemi rovnoměrný ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
12.7.16 16:51
@Ploskutáček píše:
I ten úředník si zaslouží úctu, pokud je slušný, vstřícný a nebere úplatky :mrgreen: Samozřejmě že i úředník může být debil, ale debily a hulváty máte v každé profesi, i prodavačky můžou být namyšlené krávy. A třeba já mám s úředníky, až na jednu výjimku, samé pozitivní zkušenosti. Je to o lidech, proto obecně nemám rád, když se nějaká povolání háží do jednoho pytle, výskyt kokůtků je napříč profesemi rovnoměrný ;)

to máš samozřejmě pravdu…Já nepohrdám ani uklízečkama, naopak..Spíš jde o to, že jsou to profese (i ta pokladní), kde si člověk docela mákne a výdělek nic moc…V tom vidím princip odstrašování, ne v pohrdání pokladníma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1883
12.7.16 16:53
@Ploskutáček píše:
I ten úředník si zaslouží úctu, pokud je slušný, vstřícný a nebere úplatky :mrgreen: Samozřejmě že i úředník může být debil, ale debily a hulváty máte v každé profesi, i prodavačky můžou být namyšlené krávy. A třeba já mám s úředníky, až na jednu výjimku, samé pozitivní zkušenosti. Je to o lidech, proto obecně nemám rád, když se nějaká povolání háží do jednoho pytle, výskyt kokůtků je napříč profesemi rovnoměrný ;)

Ne.

Práce zaslouží úctu pokud má smysl.

Přesouvání papíru a razítkování smysl postrádá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3641
12.7.16 17:02
@Kelsey píše:
Ty podle všeho delas v EU teda v jiné si to psala. Tak asi děláš takové průzkumy?
Nebo se tam nudis?

Teď mám dovolenou, tak jsem vložila příspěvek na tabletu. Ale nemá to odezvu, nikdo nediskutuje k věci, tak mě to nebaví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.7.16 17:04

Ahoj. Četla jsem jen zakládající příspěvek… A musím reagovat :-)
Já sice mám zatím jen miminko - ale tohle mu NIKDY říkat nebudu. Já mám do dnes trauma z toho, že mi mamka říkávala (s naprosto vážnou tváří), že skončím jako „hajzlbába“…!! Tehdy supermarkety s pípajícíma kasama nebyly, tak si mamka vybrala toto „chutné povolání“.
Do dnes - kdykoliv jdu na veřejný záchodky, kde musím paní dávat bůra, si vzpomenu jakou hrůzu jsem měla z toho, že budu pracovat na záchodech v tak strašným smradu moči a v takové špín!! Já to té mé mámě věřila!! Ona nevyhrožovala - ona mi to stavila tak, že jsem prostě natolik hloupá, že tam skončím!!! :zed: Jímala mě totální hrůza!! Přitom jsem se učila dobře - nebyla jsem nejlepší žák ve třídě, to ne - ale patřila jsem k první pětici (teba)!! Vystudovala jsem zajímavou střední a pak i vysokou školu… Ale ještě dneska to mamčino vyhrožování ve mně je!!! :nevim:
Takže já to dělat nebudu a vám radím - nedělejte to!! Motivujte děti jinak! :mavam:

• Citovat
  • Upravit
3641
12.7.16 17:04
@fashion_victim83 píše:
Ubohé. Ja teda úředník nejsem, ale stačí se zamyslet, ze bez přesouvání papíru a razítka by ti nikdo rodicak nepřiznal…

No práce úředníka je potřebná, nicméně je placená z daní ostatních. A počet státních zaměstnanců roste stále. Nevím, kdo je bude živit, když živnostníci vesměs daně neplatí. Ta hrstka zaměstnanců odvádějící daně to dlouhodobě neutahne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41603
12.7.16 17:05
@AlphaOmega píše:
Ne.

A on úředník dělá jenom výše uvedené, že? :-))))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
12.7.16 17:09
@AlphaOmega píše:
Ne.

hloupy nazor
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3641
12.7.16 17:09
@Anonymní píše:
Ahoj. Četla jsem jen zakládající příspěvek… A musím reagovat :-)
Já sice mám zatím jen miminko - ale tohle mu NIKDY říkat nebudu. Já mám do dnes trauma z toho, že mi mamka říkávala (s naprosto vážnou tváří), že skončím jako „hajzlbába“…!! Tehdy supermarkety s pípajícíma kasama nebyly, tak si mamka vybrala toto „chutné povolání“.
Do dnes - kdykoliv jdu na veřejný záchodky, kde musím paní dávat bůra, si vzpomenu jakou hrůzu jsem měla z toho, že budu pracovat na záchodech v tak strašným smradu moči a v takové špín!! Já to té mé mámě věřila!! Ona nevyhrožovala - ona mi to stavila tak, že jsem prostě natolik hloupá, že tam skončím!!! :zed: Jímala mě totální hrůza!! Přitom jsem se učila dobře - nebyla jsem nejlepší žák ve třídě, to ne - ale patřila jsem k první pětici (teba)!! Vystudovala jsem zajímavou střední a pak i vysokou školu… Ale ještě dneska to mamčino vyhrožování ve mně je!!! :nevim:
Takže já to dělat nebudu a vám radím - nedělejte to!! Motivujte děti jinak! :mavam:

Já právě vůbec tuto negativní motivací nepoužívám. Kdo ví, jaká bude situace za 20 let. Ani za 10. Doporučila bych IT a medicínu, ovšem za 10 a více let může být vše jinak. Známá dělá ředitelku pobočky jedné banky. Má gymnázium, jazykové znalosti nula. Jenže se k místu dostala před 15 lety, kdy mohl každý dělat všechno. Dnes její podřízení mají VŠ a umí jeden až dva jazyky. Doba se mění, nároky rostou, platy tolik ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí