Řízení auta za tmy

kocourGarfield
22.2.24 07:40

Řízeni auta za tmy

Řídím roky ve všech situacích. Nikdy mi to nedělalo problém. Asi 15 let s brýlemi na dálku. Až letos mi vadí protijedoucí auta, hodně mě oslňují. Může mít na to vliv únava, nevyspání?
Dá se to nějak změnit? Doplňky stravy, jiné brýle? Případně jaké?
Ve městě je to ok, mezi městy, vesnicemi, atd…trpím:( Dálnici přežiji. Řídit potřebuji.
Děkuji za rady.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
76590
22.2.24 07:43
@kocourGarfield píše: Řídím roky ve všech situacích. Nikdy mi to nedělalo problém. Asi 15 let s brýlemi na dálku. Až letos mi vadí protijedoucí auta, hodně mě oslňují. Může mít na to vliv únava, nevyspání?
Ve městě je to ok, mezi městy, vesnicemi, atd…trpím:( Dálnici přežiji. Řídit potřebuji.
Děkuji za rady.

nezačíná se ti tvořit šedý zákal? při něm je jeden z prvních příznaků oslňování v situacích, které člověku dřív nevadily

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40412
22.2.24 07:44
@kocourGarfield píše: Řídím roky ve všech situacích. Nikdy mi to nedělalo problém. Asi 15 let s brýlemi na dálku. Až letos mi vadí protijedoucí auta, hodně mě oslňují. Může mít na to vliv únava, nevyspání?
Děkuji za rady.

Bylas na vyš. na očním?
Tam bych začala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.2.24 09:21

Možná ti začíná šedý zákal, mě ho oční lékařka zjistila cca před pěti lety a od té doby je jízda v noci čím dal horší a horší
kdyby někdo měl nějaký tip na brýle tlumící osvětlení v noci budu ráda, máte zkušenost s nějakými těmi žlutými skly?

• Citovat
  • Upravit
6651
22.2.24 09:44

Může to být i jen astigmatismus, to mám já a na noc si dávám brýle co mi to korigují. Mám citlivost na nedostatek světla a nebo takové oslnění. Doporučuji navštívit oční.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14210
22.2.24 10:10

Mám to samé, v noci se řízení vyhýbám, protože je to strašně náročné na soustředění a bojím se, že něco nebo někho přehlédnu. Jinak mám brýle na dálku a na očním vše v pořádku, kromě těch brýlí samozřejmě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
684
22.2.24 10:59

Mám to taky tak, pořád si řikám, že ty auta maj nějaký blbý světla, že to takhle nebejvalo. Na očním jsem byla loni v červnu a v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2363
22.2.24 11:01

Antireflexní, polarizační skla pro řidiče? Tlumí odrazy.

Ocni vyšetření a poradila bych se v optice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
22.2.24 11:33

Děkuji. Oční zkusím 8) a brýle zvážím.

• Citovat
  • Upravit
2003
22.2.24 12:00
@Mariambiska píše:
Mám to taky tak, pořád si řikám, že ty auta maj nějaký blbý světla, že to takhle nebejvalo. Na očním jsem byla loni v červnu a v pořádku.

To je ale pravda, nevím co do těch novějších aut cpou (halogeny?) ale vadí mi to i ve dne :zed: to dříve nebývalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
HankaLi960
22.2.24 13:30

Prvně bych zašla na oční vyšetření + jsou speciální skla, co tlumí dálkové světla. :)

• Citovat
  • Upravit
11559
22.2.24 13:34

Může to být i HW problém (ty protijedoucí auta). Spousta jich má výkonnější světlomety a sice splňují zákony, ale reálně opravdu víc oslňují. Tím tedy nechci říct, že s věkem se očka zlepšují…
Hodně vaděj odlesky a na to opravdu solidně fungují polarizační skla. Mohou být i skoro nezabarvená, vhodná „do tmy“. Zkusil bych počíst.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6651
22.2.24 13:43

Ty polarizační radím prvně vyzkoušet, než si člověk koupí nějaké drahé. Mně třeba vůbec nesedí, bolí mě z nich hlava.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
22.2.24 13:49

To nevím, jsou to „normální“ sluneční brýle, jen maji vrstvu navíc. Takže problém (asi) bude jinde, než v té polarizaci. Na vyzkoušení můžu doporučit CXS (Canis- pracovní oděvy), nebo klasické prodejny AutoMoto. Ale nebrat zbytečně tmavá skla, jako k moři. Takže sluneční filtr tak 3, možná 2, ne 4.

Příspěvek upraven 22.02.24 v 14:23

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1229
22.2.24 13:56
@medvidka píše:
To je ale pravda, nevím co do těch novějších aut cpou (halogeny?) ale vadí mi to i ve dne :zed: to dříve nebývalo.

Halogenové žárovky byly ve starších autech. Ty lepší měly xenonové výbojky (bělejší světlo) a dneska už se montujou ledky. Moderní auta mají v led světlometech vypínatelné segmenty, aby neoslňovaly. Ale musí fungovat kamera a detekce snímání protijedoucích a aut před vlastním vozidlem. Detekce protijedoucích aut není bůh ví jaká. Když je třeba zatáčka, tak to funguje až po vyjetí ze zatáčky. Přitom sám řidič už často přepl na tlumená před zatáčkou, protože viděl kužel světla. Celkově s tím mám občas taky problém. Žluté světlo ze starých halogenových světlometů neoslňovalo tak moc jako bílé světlo z led světlometů, protože starší halogeny mají nižší světelný tok. Když se k tomu přičte nefunkční systém přepínání dálková/tlumená, nebo nesprávně seřízený světlomet, je to na cestách fakt o držku. Policajti buzerujou za emise, ale aby se zaměřili na světla, která jsou pro provoz důležitější, to ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová