Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@mischelin11 Ano, pletes se. Neschopenka se dava ze zdravotbich duvodu. To nevyhovujici prace neni. Resenim je cyresit si to v praci.
@Poison Eve : Dobře, takže pokud únava v důsledku těhotenství, nebo bolestivé píchání v podbřišku nejsou zdravotní důvody, jakým způsobem to mám v práci řešit? Zatím mě přeřadili na méně namáhavou práci.
Petrolina811 Ahoj, naprosto s Tebou souhlasim, zmenila bych gyndare, nechapu, proc dela @Mischelin takove problemy, jako kdyby ho to neco stalo… ![]()
Já si tu neschopenku nevynucuji, jen jsem se chtěla informovat. Kolegyně dva roky zpátky dostala od svého lékaře rizikovku automaticky s tím, že se nesmí riskovat, že by něco chytla a ohrozilo to mimčo. Za 13 let v práci jsem marodila jen se zlomenou rukou a jednou mě chytly ledviny tak, že jsem omdlívala. Jinak jsem všechno nějak ustála nebo přechodila. Nejsem ten typ, co si bere neschopenku zbytečně. Než jsem začala krvácet, byla jsem odhodlaná chodit do práce co nejdýl to půjde. S šéfem jsme se o tom bavili a nenapadá nás, co bych v práci dělala, abych tam byla užitečná a přitom neriskovala nemoc, úraz nebo nějaký průšvih. Jak se to řeší jinde? Zavede se pozice svačinářka?
Anonymní: Souhlasím, že by se riskovat nemělo. O to víc mě překvapilo, že můj lékař mi tak odpověděl. Taky jsem z počátku krvácela a brala léky na udržení. Teď už naštěstí ne. Jen se bojím, aby se to fyzicky náročnou prací nevrátilo. Nikdy jsem nemarodila. Ale říkám si, že mě lékař možná dostatečně nepochopil, nebo jsem mu to nesrozumitelně vysvětlila. Zkusím to ještě jednou. Nikdy jsem s ním jako s lékařem problém neměla. Sice jsem po něm neschopenku nikdy nepožadovala, ale v ostatních věcech se mi zdál vždycky správný.
Já se jen zeptala, jak to je a co mi k tomu řekli v práci a on mě sepsul jak malou holku a mluvil se mnou pak, jako bych si všechny potíže vymyslela, abych „to“ dostala.
@Anonymní píše:
Já se jen zeptala, jak to je a co mi k tomu řekli v práci a on mě sepsul jak malou holku a mluvil se mnou pak, jako bych si všechny potíže vymyslela, abych „to“ dostala.
To se mi nelíbí
Mě to aspoň řekl normálně.
@mischelin11 píše:
To se mi nelíbíMě to aspoň řekl normálně.
Doufám, že se jen špatně vyspal a příště už bude v pohodě. Vždycky byl fajn, všechno vysvětlil a tak… Další kontrolu mám v březnu, to už by mohlo být po chřipkové sezóně, takže pokud by mě poslal do práce, zkusím to a uvidí se. Momentálně bych to nedala, ale za měsíc třeba i ty záda povolí, nevolnosti a únava odezní a chřipky opadnou.
Dámy, lékaři stále disponují arogancí a nevlídností. Zapomínají ale, že my jsme klientky, které si lékařskou péči celá léta poctivě platí odvody na zdravotním pojištěnía mnohdy si ještě připlácíme v soukromých ordinacích nemalé částky. Jsme klienti, kteří ty doktory živí, měli by se k nám chovat přinejmenším slušně, ne? Hřeší prostě na to, že když jeden klient odejde, přijde druhý. Já osobně nejsem příznivcem tohoto chování - se svým lékařem chci vést relevantní diskuzi, ne se nechat peskovat. Lékaři se často samozvaně staví do role nadlidí a mají tendence se povyšovat nad pacienty, což v západních zemích nepřichází v úvahu a rychle by pohořeli (mám osobní zkušenost). Ano, je sice pravda, že zaměstnavatel by měl toto prioritně řešit, nicméně ne každá firma je tak stabilní či robustní, aby byla schopna vytvořit „náhradní“ pozici pro těhotnou a ne každá firma disponuje prostředky na to, aby ženu nechala doma za plný plat. Mnohdy žena sama nechce ani jít touto cestou, nechce si dělat zle v práci, do které se chce posléze vrátit atd. Důvody jsou různé, přesto pakliže se žena ocitne v bezvýchodné situaci, kdy jí lékař nevyjde vstříc, je potřeba aby se zaměstnavatel zmobilizoval k akci. Já ale chápu, že mnohé z vás nemají v těhu ani pomyšlení něco takového jako přeřazení řešit, stresovat se tím a tak raději sahají po neschopence - faktem ale zůstává, ochuzujete se o peníze. Nemohu však souhlasit tady s těmi „moralistkami“, které jednoznačně stojí na straně doktorů - zřejmě jsou to ženy, které se v takové situaci nikdy neocitly a nemusely takový problém ještě v těhu a špatném zdravotním stavu řešit. Ono se to hezky mluví, když je člověk zdravý a průběh těhotenství má hladký nebo bez větších komplikací. Nechápu, že zrovna ženy dokáží být tak tvrdé vůči ženám, neměly bychom být vůči sobě spíše solidární dámy???
![]()
@Poison Eve píše:
@mischelin11 Ano, pletes se. Neschopenka se dava ze zdravotbich duvodu. To nevyhovujici prace neni. Resenim je cyresit si to v praci.
Ahoj, Poison Eve, ty máš osobní zkušenost s tímto postupem? Celkem by mne zajímalo, jak jsi pochodila, pakliže jsi takovou situaci řešila se zaměstnavatelem…
@Anonymní píše:
Doufám, že se jen špatně vyspal a příště už bude v pohodě. Vždycky byl fajn, všechno vysvětlil a tak… Další kontrolu mám v březnu, to už by mohlo být po chřipkové sezóně, takže pokud by mě poslal do práce, zkusím to a uvidí se. Momentálně bych to nedala, ale za měsíc třeba i ty záda povolí, nevolnosti a únava odezní a chřipky opadnou.
Držím palec, ať to dobře dopadne.. nám oběma
@Lolinka79 píše:
Ahoj holky,
rada bych znala Vasi zkusenosti s tim, ze si reknete o „rizikove“. Hlavne spise v pripade, kdy je to opravdu, ze proste chcete byt doma (resp. nejsou vazne zdravotni problemy).
„Narazila“ jste s tim nektera u doktora ?
Diky moc ..uz jsem z toho magor…se bojim zeptat, vsichni rikaji at se nebojim
Ahoj, já narazila na doktora, který mi nechtěl napsat rizikové, přestože jsem pracovala v infekčním prostředí (nemocnice), mám problém s imunitou, vyhozenou čelist, na kterou beru léky proti bolesti a ty jsme na dobu těhotenství museli vysadit, mám chronické záněty střev, takže bolestivé křečovité průjmy třeba i čtyřikrát denně vždy na hodinu nebo dvě…a další problémy. Jsem dostatečně indikovaná pro rizikové, ale podle doktora, teď už bývalého, on nepsal rizikové nikomu, aby nemusel běhat po soudech, kdyby mu to pojišťovna neschválila.
@Janaxy píše:
Majki. r To si delas srandu
Jojo, taky jsem na toho doktora takhle koukala, že mi to nechtěl napsat. Ale prej ho to nezajímá, i když jsem mu donesla všechny mé lékařské zprávy (dva velké šanony), řekl, že ho to nezajímá. A to jsem si ho vybrala kvůli dobrým referencím. Nakonec jsem ho vyměnila, a dobře jsem udělala. Fakt nevím, jak bych to dávala…za tu dobu, co jsem byla vedená u něj, jsem chytla hnusnou chřipku, protože mě nechtěl nechat doma a v nemocnici jsou chřipky v jednom kuse. A nemám čím je léčit, jsem alerggická na spoustu léků, tak mi to rozjelo i další problémy, včetně silné vaginální infekce, doktor mi na to pak napsal léky a po nich jsem měla tak silnou alergii, že jsem ráda, že jsem nepřišla o miminko. Už bych k němu ani nevkročila.
A proc to ten sef neresi? Je to jeho zodpovednost preradit te jinam.