Rodičák nebo mateřská

423
6.5.21 13:36

Rodičák nebo mateřská

Kde začít, před 2 lety jsem v práci nedostala výpověď firma ale zanikla a tak mi mateřskou vyplácel úřad (myslím ossz) pak jsem dostala RP.
Teď jsem znovu těhotná, termín mám 4.7. papíry od doktorky dostanu 18.5. teď ale nevím jestli mám nárok na mateřskou nebo ne. Volala jsem na sociálku v Mladé Boleslavi a řekli mi že za květen mi nic nevyplatí. Přitom skoro celý květen mám pobírat RP na první dítě. Na mateřskou mám nastoupit až 23.5.
Před dvěmi lety mě nechali 4 měsíce bez peněz právě kvůli problémům s firmou kde jsem jakoby stále zaměstnaná 🤦🏼‍♀️ bohužel jsem samoživitelka a nerada bych tak dopadla i teď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35944
6.5.21 13:39

Mateřskou vyplácí OSSZ vždy. Pokud firma zanikla, tak nemůžeš být zamestnana. Nárok na PPM mít nebudeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37136
6.5.21 13:40

Na mateřskou nemáš nárok, úřad vyplácí každému, ale tys tenkrát byla ještě v ochranné lhůtě, to už nejsi. Takže od porodu budeš muset zadat o rodicak na mladší. Na mateřskou nenastoupis, ještě v červenci by ti měl přijít rodicak za červen a v tom červenci zazadas o nový (teda pokud už ten rp nemáš vyčerpaný)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
423
6.5.21 13:48

@Kriss Tina vyčerpaný ho nemám, dokonce cca o 70tis prijdu. Děkuji 😊 @JancaS84 děkuji 😊
Ona firma stále existuje, jen pod jiným názvem a s jiným majitelem. Bohužel majitel už kdysi nereagoval na emaily, telefon prostě nic. Proto jsem od něj nedostala výpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35944
6.5.21 14:07
@Dany.dee píše:
@Kriss Tina vyčerpaný ho nemám, dokonce cca o 70tis prijdu. Děkuji 😊 @JancaS84 děkuji 😊
Ona firma stále existuje, jen pod jiným názvem a s jiným majitelem. Bohužel majitel už kdysi nereagoval na emaily, telefon prostě nic. Proto jsem od něj nedostala výpověď.

Tak to by si se, ale o to měla zajímat. Pokud firmu převzal někdo jiný, tak zamestnana být můžeš a měla by jsi tím pádem nárok na mateřskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19983
6.5.21 14:11
@Dany.dee píše:

A to si to jako nechala vyhnit jen tak? Ses nikde neptala zda ti běží pracovní smlouva?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37136
6.5.21 14:14
@Dany.dee píše:

Tak toho zaměstnavatele kontaktuj, stejně to budeš muset udělat, poslední zaměstnavatel ti musí vyplnit papíry k tej žádosti o mateřskou, i když ji OSSZ zamítne. Pokud existuje tak se k tomu musí vyjádřit a pokud existuje a tys nedostala výpověď, tak jsi stále zamestnana a nárok na mateřskou mít budeš. Po tom se hned začni pídit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
6.5.21 14:17
@Dany.dee píše:

Takhle to ale nefunguje. Ty si měla smlouvu na dobu neurčitou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
423
6.5.21 15:22

@Kriss Tina @lachtanice86 jak už jsem psala, už před 2 lety majitel firmy nereagoval, teď se to opakuje. Kdysi mi mateřskou počítali na OSSZ z výplatnic protože majitel firmy papíry nedodal. Ani bývalý majitel firmy nekomunikoval.
Většinu zaměstnanců si přebrala jiná firma až na mě a jednu kolegyni (obě jsme byly těhotné) a ona měla stejné problémy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
827
6.5.21 16:06

@Dany.dee tak proč sis dřív nežádala o zvýšení rodičáku na max?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
423
6.5.21 16:23

@EvulinkaH v listopadu jsem měla pozitivní test a v prosinci jsem si zažádala, maximum mám ale 14tis

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
827
6.5.21 16:24
@Dany.dee píše:
@EvulinkaH v listopadu jsem měla pozitivní test a v prosinci jsem si zažádala, maximum mám ale 14tis

Tak to je pak smůla, že nevybereš všechno, no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
423
6.5.21 16:34

@EvulinkaH sice se jedná o vyplácení zbylé částky ale tím že otec není v RL tak bych na to stejně neměla nárok. A i kdyby tam byl tak bych nárok neměla protože dělá jen na dohodu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19983
6.5.21 17:18

@Dany.dee no ale mela ses pidit zda jsi stále zaměstnaná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
423
6.5.21 18:42

@lachtanice86 v pondělí si musím zajet na krev tak si rovnou skočím na OSSZ. Snad se dozvím vic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí