Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj. V lednu to byl rok co mi umřel tatínek…o kterého jsem se až do posledního dne starala.. umřel nám doma. To bylo jeho přání…a mě to pořád trápí. Pořádání pokládám otázky..jestli jsem neco nezabedbala? Jestli jsem se snažila dostatečně a pod.
měli jsme pro tatínka domácí hospic…dva dny před smrti jsem mi už musela pichat morfium
nebylo to nic příjemného… Od té doby mám pořád tíživý pocit že je něco špatně
Jenže nevím co..neustále na tatínka myslím…
Asi 5 dní po smrti se mi zdál sen že za mnou přišel a ve snu řekl. "Miluji tě a vždy budu "
poté jsem v noci slyšela jak o hrníček činka lžička.. tatínek byl ranní ptáče a vždy vstaval strašně brzo a dělal si kafe…
No moje otázka zní jestli ty výčitky jsou normálni? Nebo si mám o tom s někým promluvit???
![]()
Tyhle pocity jsou normální, měla jsi ho ráda, ale neměly by trvat moc dlouho. Starala jsi se o něj, jak jsi nejlíp uměla. Pokud se tvoje pocity nelepší, zkus psychoterapii nebo antidepresiva. Věřícím někdy pomúže i zpověď a rozhřešení od zpovědníka.
@Stepa21 Nevím, jestli jsou výčitky po smrti blízké osoby normální, ale mám je i já. Také rok po smrti… Byla jsem u psychologa, řekl, že to chce čas. Moje maminka, které umřel syn (můj bratr) má výčitky doposud, je tomu deset let. Asi jde o to se s tím srovnat sam…
Člověk se s tím musí vypořádat sám. Až časem si uvědomí, že udělal to nejlepší, co mohl, že nic nezanedbal a že by na něj byl člověk, o kterého se staral pyšný ![]()
Já myslím, že to je normální. Celá rodina ještě rok po smrti příbuzného měla pocit, jak kdyby odešel včera, a má příbuzná, co se o něj přímo ukázkově starala pořád měla výčitky, že neudělala dost, zdálo se jí o něm a tak. Dej tomu čas, zlepší se to ![]()
Ahoj. Tyto pocity jsou normální - rozumím ti, před více jak dvěma roky mi tragicky zemřela žena. Přesto, kdyby to mělo trvat déle, navštiv raději psychologa. ![]()