Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ano. Neuzavírat manželství…
Manželství je ekonomická aliance, tudíž pokud se nechceš aliancovat, nevdávej se ![]()
Vím že něco takového existuje musí se to právně ošetřit a podepsat. Jistě ti to ale řeknou v nějaké poradně právní.
@Anonymní píše:
Potřebovala bych poradit.Je vůbec možné právně ošetřit manželství, aby v něm člověk neměl odpovědnost za případné dluhy toho druhého? Pokud vím tak pouhým rozdělením SJM to nejde.Ten druhý by musel sám upozornit věřitele na rozdělené SJM. Nemáte s tím někdo zkušenost?
Navíc od nového roku platí, že už mohou exekutoři sáhnout na účet druhého z manželů, i když ten sám přímo dluh nemá… ![]()
@Anonymní píše:
Vím že něco takového existuje musí se to právně ošetřit a podepsat. Jistě ti to ale řeknou v nějaké poradně právní.
jo, jmenuje se to rozvod…
Zúžení SJM je hezká věc, problém je, že pokud jeden z manželů dělá dluhy a zúžení neukáže při uzavření smlouvy třeba na půjčku, tak pro tu instituci to zúžení neexistuje, protože jak má třeba ta banka vědět, že mají zúžené SJM…
@Gladys přesně tak.
Zakladatelko, pokud od začátku víš, že si bereš nezodpovědné ťululum, co je schopné si nabrat půjčky a nesplácet, tak si ho radši ani neber.
Existuje předmanželská smlouva. A moje šéfová říkala (ale už je to tak 5 let zpátky), že s manželem mají dokonce rozdělený majetek smluvně. Prý se usnesli, že všechno, co si během manželství koupí, tak bude její a nebude předmětem společného majetku. Říkala, že je to ještě víc oddělené než tou předmanželskou smlouvou.
Detaily fakt nevím, prodávám, jak jsme nakoupila. ![]()
@ish Nemám pocit, že by zakladatelka psala, že má teprve před svatbou…
Ptala jsem se jen proto že mě to zajímá. Vdaná nejsem. Můj bývalý začal dělat dluhy a to i přesto že jsem to od něj nikdy nečekala. Začal to dělat až po letech kdy byl zodpovědný. Já se současným nejsem schopná do manželství jít protože nejsem ochotna riskovat že se něco takového stane a já budu spoluodpovědná. Chtěla jsem vědět jaké jsou možnosti.
@Taky anonym píše:
Navíc od nového roku platí, že už mohou exekutoři sáhnout na účet druhého z manželů, i když ten sám přímo dluh nemá…
Jo, ale ne za dluhy způsobené před uzavřením manželství
V manželství obecně platí, že dluh mají oba, ať už ho fakticky způsobil kdokoliv. Lze sice zúžit SJM, ale jak už bylo řečeno výše, aby toto bylo účinné proti věřiteli, musí na to být věřitel upozorněn při vzniku závazku.
Jinak druhý manžel ještě neodpovídá za závazky, které vznikly prvnímu manželu před vznikem manželství, a dále dle § 143 občanského zákoníku za závazky, které prvnímu manželu vznikly během trvání manželství, ale týkají se majetku, který měl tento první manžel ve svém výlučném vlastnictví, a cituji „za závazky, jejichž rozsah přesahuje míru přiměřenou majetkovým poměrům manželů, které převzal jeden z nich bez souhlasu druhého“. Co ale vím, poslední situace je velmi vzácná - soudy totiž máloco shledají jako přesahující přiměřenou míru.
Dobrý den, rad bych se zeptal jake máte zkušenosti s dělením SJM. Jsme s exmanželkou rozvedeni rok a pul. Během rozvodového řízení jsme se na dělení majetku v podstatě dohodli. Napřed sice požadovala abych z bytu odešel a vše jí nechal, na to jsem ale samozřejmě nepřistoupil. Byt jsme pořídili během manželství na hypotéku, vše jsem v podstatě platil já, bývala žena nechodila do práce a pokud ano, tak příjem přede mnou tajila a stejně tak zaměstnavatele, prostě jsem nevěděl co a kde děla. Během rozvodového řízení jsme si vypořádali SJM, vše podepsali a nechali ověřit podpisy. Byt se měl prodat, uhradit zbytek hypoteky a penize rozdělit rovnym dílem mezi nás oba. Já jsem se navíc zavázal ze svého podílu vyplatit 300.000Kč bývalé ženě jako návrát peněz, které během manželství dostala a použili jsme je na nákup bytu, přesněji na akontaci. Dále jsem se zavázal vyplatit v hotovosti ze svého podílu 75.000Kč jako jednorázový příspěvek na pořízení čehokoliv a dále 15procent ze sveho podílu. No prostě náš byt měl být prodán za cca 2.500.000Kc, uhrazen zbytek hypoteky cca 600.000Kc a zbytek rozdelen. Ze svého podílu jsem měl ještě zaplatit dohodnuté částky viz výše. Jenže místo podání na soud, vše sebrala, roztrhala a spláchla do záchodu. Žádne vypořádání SJM tedy neproběhlo. V bytě jsem bydlel cca 15 spolěčně se svoji exmanželkou a dcerou, které je 18let.Po rozvodu jsem si radši vzal své věci, oblečení a nějaké drobnosti a odstěhoval jsem se. Teď po roce a půl od rozvodu jsem zjistil, že bývalá manželka podala žalobu na dělení SJM s tím, že mě vyplatí částkou 400.000Kč. A zde je problém, my se nijak nedohodli, z bytu jsem odešel jen proto abychom měli všichni klid a nežilo se v dusné atmosféře, často jsem přespával v autě nebo kanceláři, protože jsem prostě nic jiného neměl a na nic jiného jsem také neměl. S návrhem řešení samozřejmě nesouhlasím a budu požadovat rozdělení SJM pul na pul, nevidím jediný důvod rozdelit byt v hodnotě cca 2.5milionu tak, že ona v něm bude bydlet, převezme hypotéku cca 500tisic a mě vyplatí částkou 400tisic. Je mi jásné, že byt by obratem prodala a byla by spokojená, že z rozvodu vyšla jako vítěz kdy ona bude mít cca 1.6milionu Kč a já 400tisíc. A samozřejmě chci také finančně zabezpečit trochu dceru a pár set tisíc Kč ji zajistit také. S dcerou mám vynikající vztahy. Ještě bych rád přidal skutečnost, že během rozvodového řízení jsem podal žalobu aby exmanželce bylo nařízeno se nějak podílet na platbách spojených s chodem domácnosti a dcerou, jídlem…prostě neplatila nic.Tato žaloba ale nakonec neproběhla, protože jsem na soud nezaplatil požadovaných cca 29tisíc, neměl jsem je a pár měsíců na to už soud proběhl a byli jsme rozvedeni. Neupírám exmanželce její podíl, ale nechci se nechat také zbytečně obrat, prostě ačkoliv v bytě stále bydli jen ona a mě do něj upírá přístup jsem přesvědčen, že na to mám stále nárok, protože žádné vypořádání nikdy neproběhlo ačkoliv jsme již rozvedeni rok a půl. Co myslíte ze zkušenosti? Má šanci skutečně vyhrát a oíbrat mě? Příští týden jdu k pravníkovi tak snad pomůže. Díky za rady a že jsem blbec vím, to mi nepište, prostě to celé dopadlo jak to dopadlo. ![]()
Potřebovala bych poradit.Je vůbec možné právně ošetřit manželství, aby v něm člověk neměl odpovědnost za případné dluhy toho druhého? Pokud vím tak pouhým rozdělením SJM to nejde.Ten druhý by musel sám upozornit věřitele na rozdělené SJM. Nemáte s tím někdo zkušenost?